Maďarsko český ilustrovaný slovník

Maďarsko český ilustrovaný slovník https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403757/bmid_madarsko-cesky-ilustrovany-slovnik-Xl3-403757.png 3 2 1

Slovník vám názorně ukáže, co ostatní pouze vysloví. Obsahuje ilustrace předmětů, lidí a situací z každodenního života. Je přehledný, s detailním rejstříkem pro rychlé a jednoduché použití.... Obrázkový slovník je věnován následujícím tématům: lidé, vzhled, zdraví, domov, služby, nakupování, jídlo, v restauraci, studium, práce, doprava, sport, volný čas, životní prostředí, užitečné informace.... celý text

Literatura naučná Jazyky, lingvistika Učebnice a slovníky
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Bilingual Visual Dictionary - Hungarian , 2008


více info...

Přidat komentář

kapr
21.02.2019 2 z 5

První dojmy:
Nádherná kniha, určitě velmi užitečná pro každého, kdo se chce skutečně naučit maďarsky. Z tohoto hlediska by to bylo za 5 hvězdiček.
Naopak z hlediska cestovatele, turisty, který se chce seznámit se základy jazyka jak pasivně, tedy tak, aby byl schopen se orientovat ve všech nejčastěji nabízených textových informacích, (různých bezpečnostních pokynech a upozorněních, jízdních řádech a jídelních lístcích, a aktivně, (v krizových situacích, dopravě a ubytování,) je na tom podstatně hůře.
Ve stručnosti, pro souborné heslo vlak, (zahrnující zřejmě vše související se železniční dopravou,) si tento slovník vystačí s jedinou dvoustranou, na pojem místenka mu jaksi prostor nezbyl. Naprosto stejný rozsah je věnován zvlášť například každému z následujících pojmů: (americkému fotbalu, tenisu, golfu i baseballu.)
Podobných příkladů bych mohl již po stručném prolistování uvést celou řadu.
Samozřejmě i pěší turista si v tomto slovníku najde celou řadu užitečných slov, bohužel však ztracených mezi horami, z jeho pohledu zbytečného balastu.
Doposud jsem ve všem co se týkalo maďarštiny velice postrádal výslovnost. Ve výslovnosti hlásek zapisovaných dvěma písmeny se už celkem orientuji, přinejmenším s tím začínám. U výslovností vycházející ze skupin třech písmen se naprosto ztrácím.
Asi by pomohlo ke každé existující kombinaci uvést nejméně deset, ale lépe sto příkladů. Až by si je zájemce dobře zapamatoval, další problémy by už neměl.
Pokud se chcete pohybovat po Maďarsku jako po kterékoliv jiné zemi, používáte různé jazykové varianty tohoto slovníku a pamatujete si zhruba, které pojmy v něm naleznete a snad i dokonce na které stránce, tento slovník vám bude naprosto vyhovovat.
Pokud se chcete naopak s Maďarskem seznámit, a zajímáte se o všechna jeho specifika, o to čím se vyznačuje a odlišuje od ostatních zemí počínaje přírodou a konče třeba kuchyní, je pro vás naopak prakticky bezcenný.
Pro mne osobně, z hlediska mých potřeb, je užitečnost této knihy téměř na úrovni odpadu.
Pokud svůj první dojem shrnu, tak dávám jednu hvězdičku.
Národní knihovna uvádí, že jde o publikaci vázanou. Ve skutečnosti jsou desky z polokartonu, a tak bych řadil publikaci spíše mezi brožované.
Už zařazení souborného hesla "užitečné informace" na samý konec publikace vypovídá hodně o vhodnosti titulu pro toho, kdo se chystá Maďarsko skutečně navštívit.
- - -
2020 09 18
Nakonec jsem včera především vzhledem k přiměřené ceně 59Kč v Levných knihách kapituloval a knihu si pořídil. Ovlivnila mne především absence toho co bych opravdu potřeboval na našem trhu. Krásná publikace, pro cesty po Maďarsku bohužel pravidelně zhola nedostatečná. Přesto i tak užitečná pomůcka. Přidávám tedy k první hvězdičce, i tu druhou. Je možné, že po dlouhodobějším a zevrubnějším seznámení ještě hodnocení dále upravím.