Madame Tussaud

Madame Tussaud https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140297/bmid_madame-tussaud-140297.jpg 4 29 11

Román z romantického prostredia Paríža na konci 18. storočia prerastie do napínavého príbehu o jednom z najznámejších konfliktov starého kontinentu, o Francúzskej revolúcii. Rozprávačkou je mladá umelkyňa Marie Grosholzová, neskôr známa ako Madame Tussaud, ktorá sa dostáva do blízkosti kráľovskej rodiny a zhotovuje figuríny niektorých jej členov. Po prevrate, v čase anarchie a masových popráv, sa ocitne vo väzení a v snahe zachrániť si život sa rozhodne vyrábať posmrtné odtlačky sťatých hláv nepriateľov novej republiky. Po búrlivých udalostiach, stroskotanom manželstve a smrti syna odchádza do Anglicka a začne vystavovať svoje diela na verejnosti... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Madame Tussaud: A Novel of the French Revolution , 2011


více info...

Přidat komentář

Bára_Ája
25.01.2021 4 z 5

Podle mého názoru velmi povedený historický román - lepší než hodiny dějepisu:) Český překlad by si zasloužil pečlivější redakční péči, proto hvězda dolů.

mariva
25.05.2020 4 z 5

Po dost drsné detektivce jsem si myslela, že historickým románem si odpočinu od mrtvol, ale to bych nesměla sáhnout po románu z dob francouzské revoluce. Knížka se četla dobře, životní osud Marie byl zajímavý, ale tehdejší doba byla hodně drsná. Podobně jako tu už bylo zmíněno, nás ve škole za minulého režimu učili o slavném vítězství lidu a svržení monarchie, ale že šlo o kruté a bezdůvodné vraždění tisíců nevinných lidí, o tom nám ve škole nic neřekli. Francie je nádherná země a mám ji ráda, i Francouze, ale po přečtení podobné knihy (není první, kterou jsem o tomto období četla) mě napadá, na co jsou vlastně tak hrdí a dodnes to oslavují. Monarchii svrhli a za pár let ji měli zpět za Napoleona. Revoluce vedla jen k vraždění a ničení hodnot, stejně jako tomu je dodnes i v jiných zemích, a touha po moci některých lidí jde i přes mrtvoly. Muzeum voskových figur jsem nenavštívila a ani mě to neláká, spíš mě kniha inspirovala k návštěvě Versailles, kam jsem se už dávno chtěla podívat. Tak snad se brzy otevřou hranice.


Jacinda123
25.03.2020 3 z 5

Nefertari a Nefertiti sa mi pacili viac, ale stále je to velmi dobrá kniha.

Kamiliana
16.02.2019 5 z 5

Spletitý životní osud Marie Grosholtzové, díky které má Londýn jednu ze svých největších atrakcí. Vykreslená Paříž za dob revoluce, útrapy lidí, tyranie, tisíce mrtvých... to vše působí nesmírně autenticky. V Muzeu madam Tussaud jsem byla coby náciletá a teď se stydím, že tak jako tisíce jiných návštěvníků jsem historii založení muzea a příběhu Marie nevěnovala pozornost, neboť jsem se soustředila na celebrity a královskou rodinu.

Pejuška
08.10.2017 5 z 5

Tato knížka mě vělmi zaujala a pohltila. Bylo zajímavé číst, co vše se událo ve Francii, sledovat osudy hrdinky, a co vše musela vytrpět. Člověk jen žasne, jak lidé dokázali být krutí, a pořád jsou, bohužel i mnohem víc.

Blanchi
12.03.2017

Při čtení jsem byla překvapena líčením krutostí Francouzské revoluce. Když jsem chodila do školy (80. léta), tak jsme se to učili tak trochu jinak a nikdo neříkal, jak to bylo tak kruté.... Na druhou stanu příjemné čtení a obdiv k dámě, která se nikdy nevzdává.

jindrusa
05.11.2015 4 z 5

Škoda, že se začátek tak nesnesitelně táhl, kniha mne začala bavit až od poloviny .

Markett
29.08.2014 5 z 5

Moc zajímavá a pěkná knížka. Autorka napsala dění Francouzské revoluce velmi dobře a občas jsem se cítila, jako bych byla přímo v centru dění. Opravdu to byla těžká a já se ráda dozvím víc zajímavostí. Příběh Marie se mi velmi líbil. Moc se mi líbila, jak autorka popsala její rodinu a docela by mě zajímaly osudy jejích bratrů, ale to mám asi trochu smůlu, její láska s vědcem Henrim i to, když se Marie potkávala s královskou rodinou. Rozhodně knížka stojí za přečtení a mohu ji doporučit všem, kteří se zajímají o historii.

Ehnes
10.05.2014 4 z 5

Ty "egyptske" se mi libily vic, ale i tak velice pusobive, ctive, historie voskovych figurin a Fr. revoluce.

lusila
24.06.2013 5 z 5

Tak mne sa to páčilo. Aj keď do popredia sa dostávala viac politická situácia, v ktorej M. žila, než samotný život Marie G..

Venezia
18.06.2013 1 z 5

Nuda. Oveľa lepší a kratší (!) román o pani Tussaud napísala Dorrit Willumsen.