Machiavelliho děti

Machiavelliho děti https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137335/machiavelliho-deti.jpg 5 8 2

Kniha pojednává o odkazu Machiavelliho učení v současné politice, kdy se soustředí na pragmatismus a morálku v činech světových vládců a politiků. Zaměřuje se na jednání státníků jakými byli: De Gaulle, Thatcherová, Kennedy, Bush, Wilson, ale i Mussolini, Franco, Hitler a Stalin

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

Machiavelli´s Children , 1992


více info...

Přidat komentář

pepap
14.02.2023 4 z 5

"Ozbrojený soused vítězí nad neozbrojeným." Věta ve dnech napadení Ruska Ukrajinou jasná a aktuální. A Niccola to říkal už dávno ...
Ukázky Machiavelliho principů na příkladech politických kariér osobností 20.století. Nejvíc mě bavil osud Ernsta Röhma, vrchního velitele SA a člověka, jež (alespoň částečně) spoluvytvořil Hitlera, a generála Franca, který zase všechno nasliboval a nevyplnil. Občas dost komplikované situace se spoustou lidí a jmen. Autor dodává lehce posměšné komentáře osoby, co ví, jak to dopadne. Nebyl bych si jistý, že je jeho odhad aktuálních kauz tak jasný ;-)

1amu
20.02.2019 5 z 5

Autor si vybral 16 osobností známých z politiky, či veřejného života, u kterých pečlivě rozebírá jejich činy, které jsou velmi blízké tomu co popsal Niccola Machiavelli ve svém nosném díle Vladař. Ten byl napsán ve středověku a je s podivem, jak se činy současných, či ve 20.století zemřelých nebo zavražděných známých osob shodují s tím co sdělil světu dávno předtím geniální Ital . Osobně se mi nejvíce líbila kapitola o generálovi Arielu Sharonovi, pozdějšímu premiérovi státu Izrael. Co vše, tento člověk dokázal v jednání s Libanonem, koncem šedesátých let minulého století, to bylo opravdu geniálně machiavellistické . Potvrdil jsem si to, co si již dlouho myslím: aby Izrael jako stát přežil, musí (mimo jiné) hodně čerpat z oné zmíněné knihy Vladař.
Ke konci jako lahůdku cituji z poslední kapitoly knihy o politice Anglie za Vlády Lady M.Tchatcher:
Poprava jako politická sankce se odebrala na onen svět s lordem Lovatem v roce 1746. V našem systému může státník přinejhorším skončit v zadní lavici parlamentu nebo na ministerstvu energetiky... Podobnost čistě náhodná s Českou republikou ? Kdeže ! Vzpomeňme na ty stovky "dobrých žlabů" u kterých chrochtají mnozí naši "kdysi-politici" (pokud nezdrhnou ze země).
Kniha se čte jedním dechem.


Autorovy knížky

Edward Pearce
anglická
1994  90%Machiavelliho děti

Kniha Machiavelliho děti je v

Přečtených12x
Knihotéce21x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x