Macbeth

Macbeth https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371872/bmid_macbeth-v8g-371872.jpg 3 1065 340

Sedemdesiate roky, ponuré priemyselné mesto sužuje chudoba a úpadok mravov. Zatvára sa jedna továreň za druhou, po uliciach sa potácajú narkomani a vysoko postavení občania figurujú na výplatných páskach dílerov. Macbeth je policajt s temnou minulosťou. Lady jeho milenka a majiteľka luxusného kasína. Hekate nie je bohyňa kúziel, ale mocný vodca drogového kartelu. A trojica odporných žien mieša v kotle namiesto čarovného elixíru tie najsilnejšie narkotiká... V podaní bestsellerového nórskeho spisovateľa Jo Nesboa sa miesto a postavy slávnej Shakespearovej tragédie menia, ale najdôležitejšie prísady – ambície, vášne a zrada – zostávajú rovnaké. Aj po viac ako štyroch storočiach. Z anglického překladu Dona Bartletta překlad do slovenštiny Jozef Zelizňák.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Práh
Originální název:

Macbeth , 2018


více info...

Přidat komentář

petrpospa
01.04.2024 1 z 5

Ne vždy se remake podaří. Stovky let stará klasika v moderním pojetí možná zaujme někoho, kdo originál nezná a podle příspěvků takových čtenářů moc není. Zapomeňte na Harryho, toto je krimi z úplně jiné bečky. Ne, že by Nesbo neuměl psát skvělé knihy mimo HH sérii, Lovci hlav, Syn, ale třeba i Proktor nemají chybu, ale Macbeth se moc nepovedl. Těžko uvěřitelné, hodně uspěchané, konec jak z westernu. A motiv dešťové kapky beru jen jako špatnou parodii na peříčko Forresta Gumpa. Nesbo ode mě téměř vždy dostal plný počet bodů, ale tentokrát je to přesně naopak, bohužel...

jan7760
27.03.2024 3 z 5

Musím sa priznať, že mi kniha akosi nesadla. Netvrdím, že to bolo vyslovene zlé, niečo mi vadilo. Nesedeli mi mená predstaviteľov, ani názvy miest. Reálne miesta mi imponujú viac. Zápletka nebola zlá, kniha si nájde svojich priaznivcov. HH je za pre mňa oveľa väčší sympaťák.


Metuje
11.02.2024 3 z 5

Jako neznalec originálu jsem šel do knihy na slepo a v první chvíli mi ani nedošlo, že název indikuje remake Shakespearova díla. Stylem psaní je to typický Nesbø, ale kvůli absenci známých postav z HH série jsem si k nim nezískal bližší vztah. Zarazilo mě, že není kniha vydaná Knihou Zlín, je přeložená jinou překladatelkou a ještě k tomu z nějakého důvodu z anglického překladu, trochu mě to vyděsilo, ale moje amatérské oči nezaznamenaly žádný rozdíl oproti ostatním Nesbøho knihám. Stejně jako u dalších jeho knížek jsem posledních 100 stran četl jako feťák, v tomto případě bohužel jen proto, abych se dostal k velmi pohádkovému a utopickému konci. Škoda, ale určitě si díky tomu přečtu i předlohu, abych se dovzdělal.

heavy66
07.12.2023 3 z 5

Obdivuji autorovu schopnost naroubovat klasický příběh na současnou dobu. Za mě je nejlepší Syn. Macbeth mi připadal na detektivku moc pohádkový, a na pohádku příliš depresivní. Postupoval jsem románem stejně těžce jako Macbeth karierním žebříčkem a na konci mě nečekalo žádné zadostiučinění.

mataj
27.11.2023 4 z 5

Shakespearovský Macbeth v moderním podání od Nesba jsem si náležitě užila. Temné prostředí plné drog a násilí, zkorumpovaní a ničeho se neštítící policisté bažící po moci a pár hrdinů, snažících se to zastavit. Postavy se postupně vybarvují, nikdo není černobílý a i moje sympatie k nim v průběhu děje kolísají.
Ano, není to HH, ten je pro mě úplně top, ale autorův vyprávěčský talent je evidentní. Zatím jsem u něj nešlápla vedle.

mila2411
29.10.2023 3 z 5

Z úcty k božskému Nesbø přečteno. Povinnost splněna. Úplně mě to nenudilo, ale nadšení se jaxi nedostavilo. Nevím, asi psáno z nějakých pohnutek a potřeb, které mě malinko minuly. Autor má plné právo psat si co se mu zlíbí. Klidně i variaci na božského Williama, za mě si myslím, že to nemá zapotřebí.

inferno08
04.09.2023 4 z 5

A mně se to líbilo. Mám rád tu ponurou noir atmosféru špinavého města, s hromadou ubohých feťáků, zkorumpovaných lidí a gamblery, kteří prohrají i ty peníze, které ještě nemají. Je to krásně odporné. Krabice od bot ve mně zanechala asi největší dojem...

MaJa264
02.09.2023 3 z 5

Zlatý Harry Hole. Stále knihu odkládám a pak se k ní vracím. Pochybuji, že to dotáhnu do konce.

technik1965
15.08.2023 odpad!

Sklamanie

davidurban1973
26.07.2023 2 z 5

Tenhle Nesbo mi moc nesedl. Příběh je strašně zdlouhavý a vleče se děsně pomalu, bez toho, aby byl nějak více zajímavý nebo napínavý. Macbethovo odhodlání získat moc vražděním se s každou stránkou a jeho narůstající paranoiou stupňuje, ale mě to přišlo takové neslané nemastné.
Po předchozích detektivkách víceméně pětisetstránkové zklamání.
Původní Shakespearovo předlohu jsem nečetl ani neviděl zfilmovanou, takže neposoudím, jak moc jsou si díla podobná.
Každopádně se těším, až se vrátím k Harry Holemu :)

yossarianxxii
12.02.2023 2 z 5

Klasický příběh z pera Williama Shakespeara v moderním pojetí od Jo Nesboa, přesazený do dnešní doby.
Ten původní mám rád, stejně jako jeho filmové verze, ale tento druh adaptace mi nesedl.
Musel jsem se nutit, abych knihu vůbec dočetl do konce.

Emily82
09.02.2023 3 z 5

(SPOILER) Knihu jsem začala číst v angličtině a pořád se do toho nemohla dostat, měla jsem pocit, že se ztrácím ve jménech, ganzích apod. Tak jsem si něco pomyslela a nízké úrovni mojí AJ a knihu dočítala v češtině - jenže ono to nebylo o moc lepší. Jen těch postav postupně ubývalo, až jich ve druhé polovině knihy zůstalo jen pár - tudíž se děj trochu zjednodušil. Zkrátka když autor už nevěděl, co s danou postavou, nechal ji Macbethem zavražit. Macbeth sám ohromený svou mocí, která ho začala požírat jako rakovina, se nakonec stal svou vlastní obětí.

Celkově mě kniha nenadchla, nebyl to můj šálek kávy a asi tedy tohoto autora mnohými vychvalovaného nechám u ledu. A raději si přečtu toho původního Macbetha od autora, kterého mám ráda už od dětství.

Gabri-88
28.01.2023 3 z 5

Netuším, co si Jo šlehnul, když tohle psal, ale teda hustý :))) všechny postavy jsou kluzké a nepředvídatelné, příběh prochází jedním zvratem za druhým. Neshodnu se asi úplně s ostatními čtenáři, mě to naopak bavilo po první čtvrtině čím dál víc :) nic to však nemění na faktu, že je to děsně nenesbovité. No evidentně to není čtení pro každého

“Macbetha pohání láska, kdežto mě žárlivost a nenávist. Kde se on choval milosrdně, já zabíjel. A zítra se chystám zabít člověka, který býval mým nejlepším přítelem. Přepadnu ho ze zálohy. Milosrdenství a láska zase dostanou na frak.”

Ujfi1
29.12.2022 1 z 5

Zamotané zklamání

janina66
17.11.2022

V první čtvtině knihy jsem to vzdala.
Nepřehledné a zdlouhavé.

Dejnau
27.10.2022 5 z 5

Ze začátku jsem byla zmatená z jmen, postav a prostředí. Moc jsem tomuhle čtení nedávala šanci než jsem se rozečetla. Příběh, který pohltí a nepustí. Jen mě mrzí, že J…… vše procházelo a někteří umřeli zbytečně.

janka2000
28.09.2022 4 z 5

Nesbø jako vyšitý, ale na mě dost zbytečně zašmodrchaný. Macbeth je příběh o bývalém feťákovi, klukovi z ulice, který se dostane nahoru a nezvládne to. V podstatě zešílí a obrátí celý město naruby. Nikdo není mimo, všichni jsou nějak namočení, zkorumpovaní nebo špatní. Příběh plný křiváků může skončit jen lepším zlem, ale tím je kdo?

capricorn__
26.09.2022 1 z 5

Mně celá kniha připadala jako parodie na Nesba. Nemůžu si pomoct. První část se mi poměrně líbila, říkal jsem si, že "Macbeth" není tak hrozný jak komentáře na Databázi říkají, ale nakonec jsem přišel na to, odkud jdou. Vím, že se Nesbo v tomto případě musel držet Shakespearovy předlohy, což ho možná nemuselo tolik bavit, nevím, každopádně výsledek pro mě nezněl vůbec přesvědčivě. Nesbo mě postupem času začal nudit, ale přesto napsal jedny z mých nejoblíbenějších detektivek, tady to zkrátka nebylo ono. Nejvíce mně vadilo, že postavy byly velmi ploché, neuvěřitelné a člověk jim tak nějak ani nechtěl fandit, chovaly a myslely zvláštně, jako kdyby nikdo nedokázal odhadnout výsledky svého rozhodování. Doslova mi bylo jedno, jak příběh skončí, ale snažil jsem se vydržet, protože vím, že autor má vždy esa v rukávu, takže jeho konce jsou často nepředvídatelné. Průběh děje byl... zvláštní. Bylo tam příliš mnoho tlachání a málo konání, akčních scén a zvratů bylo naopak tolik, že jsem se v nich začal ztrácet a ztratily svůj záměr. Vím, že Nesbo umí napsat podstatně lepší knihy.

Belanna
16.09.2022 4 z 5

Ještě nezkažená HH mohu říct, knížka se mi líbila.
Shakespeare v naprosto novém kabátě, plný akce. Ponuré prostředí a skvělý pohled do duše člověka, který nemá jen jednoho kostlivce ve skříni. Velká odhodlání střídaly hluboké propady, mrazivou atmosféru prozařovaly úsměvné pasáže. Spojení původního a nového Mecbetha se myslím povedlo.

Lidka
17.06.2022 3 z 5

Pane Nesbo, vraťte nám prosím Harryho. A Shakespearovi vraťte jeho Macbetha.
Nesdílím chvalozpěv, u knihy jsem vydržela a přečkala to vše co v ní bylo jen díky tomu, že jsem měla v ruce knihu a z přehrávače slyšela úžasný přednes textu hlasem Václava Neužila.
P.S. Už se mi tento zážitek kombinace četby a poslechu několikrát podařil. Je to skvělé, zkuste to, doporučuji.
P.S.S. A ještě doporučuji před četbou knihy si připomenout Macbetha od WS.