Mačací kožuch a ťava pri Čínskom múre

Mačací kožuch a ťava pri Čínskom múre https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459462/macaci-kozuch-a-tava-pri-cinskom-mu-eKU-.jpg 4 60 14

Dvojčatá Lenin a Marx a chudák planktón ● Na štvrté výťah nechodí ● Ako si vyrobiť západné oči ● Mačka nemá nič na práci ● Rúško namiesto mejkapu ● Prázdny chlp... Toto je len maličký výňatok z viac ako sedemdesiatich kapitol tejto pozoruhodnej zbierky príhod, zozbieraných počas autorkinho života na Ďalekom východe. Dominika, lokálpatriotka s folklórnym srdcom, si jedného dňa zbalila kufre a z východného Slovenska sa vybrala do východnej Ázie. Nečakajte ale žiadne uveličené opisy najobľúbenejších a najnavštevovanejších turistických miest veľkej Číny či moderného Taiwanu. Zato sa však pripravte na zaujímavé a vtipné príbehy z bežného života obyčajných ľudí, ktoré je možné zažiť iba na Ďalekom východe. Navyše, Dominika neskôr pozvala svojich taiwanských a čínskych kamarátov na Slovensko – východné, samozrejme. Tušíte správne, že o vtipné momenty opäť nebola núdza. Tieto príbehy vám pootvoria pomyselné okno do života na druhej strane zemegule, často nesmierne odlišného od toho nášho. Možno dostanete chuť cestovať, niečo nové sa naučíte (lebo na takom Taiwane sa človek veľa naučí dokonca aj na toalete), asi vás čosi i pobúri a možnože nakoniec budete predsa len radi, že žijete na úžasnom Slovensku. No rozhodne sa pri čítaní tejto knihy pobavíte. A vôbec sa nenechajte zmiasť, všetky príbehy sú v ľubozvučnej slovenčine.... celý text

Přidat komentář

knihveru
05.12.2023 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila, bylo to velice čtivé a vtipné, autorka působí sympaticky. Kulturní rozdíly jsou vděčné téma. Určitě sáhnu i po její další knize, která má vyjít příští rok.

PrincaListicka
30.10.2023 5 z 5

Za normálních okolností bych si knížku určitě přečetla ve slovenštině, protože v ní čtu moc ráda a užívám si to. Když jsem ale zjistila, že české vydání bude mít speciální ilustrace Michaely Ahonen, které ve slovenském vydání nejsou, neodolala jsem. Ilustrace jsou pro mě vždycky jasnou volbou a tahle knížka se celkově graficky ohromně povedla.

Podle názvu a především pak podtitulu „Veselé historky z cest po Číně a Taiwanu by se mohlo zdát, že se jedná o cestopis, nicméně tomu tak docela není. Jedná se o krátké a velmi vtipné příběhy samotné autorky, které prožila během svých studií na Taiwanu a v Číně. Zároveň nás zde čeká také pár historek odehrávajících se na Slovensku - některé své asijské přátelé totiž Dominika vyprávěním o své rodné zemi natolik uchvátila, že ji zatoužili navštívit.

Pokud vás tedy zajímá, jak vypadá běžný život v těchto bezpochyby zajímavých zemích, jak tamní obyvatelé smýšlejí, co považují za nepřípustné a bez čeho naopak nedají ani ránu, určitě po téhle knížce sáhněte. Nedostane se vám sice klasických popisů krajin, měst ani turistických destinací, ale zato se dozvíte, proč lidé na Taiwanu nekoukají z oken, nevaří nebo proč věnují své účtenky charitě namísto peněz.

Velmi jsem ocenila také jazykové vsuvky popisující situace, do kterých se člověk při vyslovení čínského slova se špatnou intonací může snadno dostat. Musím říct, že tato knížka rozhodně nepatří mezi ty rádoby vtipné, u kterých se čtenář nad řádky sotva pousměje. Každou chvíli jsem se nahlas smála, protože autorka má opravdu skvělý smysl pro humor a umí jednotlivé situace čtenáři výborně zprostředkovat. Díky tomu, že jsou jednotlivé příběhy opravdu kratičké, jedná se o velmi příjemné a oddechové čtení, které můžete zhltnout najednou, nebo si ho pohodlně rozkouskovat do několika večerů.

Knížku můžu jedině doporučit všem milovníkům východní Asie a tamní kultury, ale také čtenářům těmito zeměmi zcela nepolíbeným či milovníkům převážně situačního humoru. Druhý díl s názvem Korejské halušky vyjde v češtině už brzy a já se skutečně nemůžu dočkat!


Pasadenka
01.05.2023 4 z 5

Pro závislou osobu, jako já, která si šlehne každou dávku něčeho čínského byla tato knížka nezbytností. V rámci žánru knížka dopadla skvěle. A cože to je za žánr? :) Jedná se o kompendium blogových zápisků postpubertální školačky ze Slovenského východu, s rusínskými kořeny a zálibou v krojích, kterou to táhlo ještě víc na východ až na ostrov Taiwan, kde nějakou dobu žila a studovala. A tak objevujeme kulturní rozdíly, společně s Domčou prožíváme její integraci i neintegraci a lehkou zábavnou formou s ní prožijeme trochu toho času.

Nejedná se o žádnou beletrii. Blogový styl působí lehce a osobnost Diny je nápomocná pro vytváření mikro příběhů. Z hlediska informačního se nejedná o nic převratné a myslím, že i běžně zorientovaný člověk v současné čínské kultuře bude celou dobu jenom přitakávat. :) Vtipná je pak kulturní výměna, kdy se s cizinci dostaneme na východní Slovensko. :) V tomto případě vtipnější než Pavel Dvořák, který má i svojí Čínskou ženu a aktivně vydává obsah o Číně a životě v ní (hlavně o té velké :D).

Pobavilo. :)

Knihochod
07.01.2023 5 z 5

Humorné výňatky zo života Dominiky, ktorá si jedného dňa zbalila kufre a odišla z východu Slovenska na ešte Ďalekejší východ.

Čo sa poviedkových kníh týka, dobrovoľne som nikdy po žiadnej nesiahla. Najmä teda z toho dôvodu, že mi vadí ich nenadväzovanie a to, ako je teda každá kapitola o voľačomsi inom.

V prípade tejto knižky som ale bola veľmi milo prekvapená, pretože to bolo jednoducho úžasné! Bavila ma každá jedna krátka poviedka a to naozaj nepreháňam. Áno, niektoré boli trošičku slabšie, ale ani pri jednej som si v duchu nepovedala, že je tam úplne zbytočne, že tam byť nemusela.

Štýl, akým sú poviedky písané, je veľmi odľahčený a tak som pri čítaní mala pocit, akoby som sedela v kaviarni s kamarátkou, ktorá mi veľmi farbisto, s dávkou humoru ale aj nadhľadu, popisuje svoje zážitky.

Čo viac dodať? Snáď iba toľko, že knižku vrelo odporúčam! Či už milovníkom vtipných poviedok, podporovateľom slovenskej literárnej tvorby, cestovateľom alebo aj len tým, ktorí sa radi dozvedia niečo nové, a častokrát aj trošku zvláštne, z iného kúta našej Zeme.

Besa
20.01.2022 5 z 5

Poučná a veľmi čítavá kniha. Autorka je vtipná, veľmi vnímavá a má príjemný prejav. Miestami som žasla nad spôsobom akým ľudia v Taiwane rozmýšľajú. Nuž iný kraj...

Kutcho
29.12.2021 5 z 5

Vtipné, zábavné, poučné, skvelé. Neviem ale odhadnúť, nakoľko by sa kniha páčila ľuďom, ktorý nemajú vzťah k východu, alebo sa im vyslovene prieči, no myslím si, že táto kniha pobaví a poteší každého s otvorenou mysľou a srdcom. Veľmi pekná a ja len dúfam, že bude aj pokračovanie.

Dani25
13.11.2021 4 z 5

Milé, vtipné. Kultúrne rozdiely podané tak, že som sa celý čas počas čítania usmievala.

lusila
16.10.2021 5 z 5

Tak toto ma pobavilo aj poučilo zároveň. "My sme mysleli, že ste vyspelí..." Ja som si to donedávna o Číňanoch a Thaiwancoch myslela tiež.

wiix
12.08.2021 4 z 5

Mačací kožuch som registrovala už pár mesiacov no počkala som, kým sa názory naň ustália na hranici - super vtipná oddychovka a šla som do toho. Tiež ma presvedčili zaujímavé/vtipné/trefné/cestovateľské autorkine storyčka na IG. Je to taká znôška vtipných až nadnesených príbehov z Taiwanu a Číny, kde študovala. Na leto? Odporúčam. A vlastne aj potom.

Domca1
14.07.2021

Úplne súhlasím s komentármi podo mnou: krátke, svieže, zábavné, exotické a pútavé "taiwanky" (resp. "spišianky a číňanky"), ktoré prečítate, ani neviete ako. Kultúrna konfrontácia je podaná s vtipom a nadhľadom a nad niektorými situáciami môžu Slováci ako repa len pokrútiť hlavami. Obdivujem aj Dominikinu odvahu (na výlety takéhoto typu ozaj musíte mať dobrodružnú náturu) a jej nezlomného ducha pri pasovaní sa s trampotami cudzinca ďaleko od domoviny.

LiLinka
21.04.2021 5 z 5

Dominiku jsem nejprve začala sledovat na Instagramu, kde mě zaujala svými příběhy a zajímavostmi z Jižní Korei, kde momentálně žije. Až tam jsem zjistila, že napsala knihu a zrovna vyšel druhý dotisk. Hned jsem ji musela pořídit a přečíst.

Nelituji, je to skvost. I když je ve slovenštině, četla se mi úplně sama. Povídky jsou psané čtivě, zajímavě a hlavně vtipně. Určitě doporučuji.

PS: V jedné povídce najdete krásnou ukázku toho, jak Taiwainci nosili roušky i před covidem a dokonce to považovali nejen za nezbytnost při nemoci, ale i za módní doplněk.

Ladiva
09.02.2021 4 z 5

Príjemné a zábavné čítanie.

Vknihách
29.12.2020 5 z 5

Pred otvorením knižky a začítaním sa,som mala rešpekt. S poviedkami sa príliš nekamarátim,ale s kľudným svedomím tvrdím, že ČO BOLO,BOLO! Tieto poviedky sú jednohubky, nemáte pocit, že v príbehu niečo chýba (ako to vnímam pri iných zbierkach poviedok), stránky vám miznú pod rukami a čo je extra bonus!!! Okrem toho, že väčšinu knihy sa budete prihlúplo usmievať(celá ja),sa aj veľa dozviete o mentalite a zvyklostiach Taiwancov a Číňanov. Ak sa do týchto krajín chystáte, prečítajte si Mačací kožuch... Podľa mňa budete aspoň ako-tak pripravený na rôzne 'situácie',aj keď....????nikdy nevieš ????paradoxne, mne osobne sa najviac páčila časť o Slovensku... A musím uznať, že záver bol riadne dramatický a napínavý.
Je krásne ako Dominika reprezentuje Slovensko

mmister
22.12.2020 5 z 5

Kouzelné historky z Taiwanu a Číny (a ze Spiše), odvyprávěné autorkou, která je zvídavá a upřímná, ale zároveň taky milá a laskavá a s velkým vypravěčským talentem.

Kniha je zajímavá jak pro lidi, který chtějí cestovat v "ľahu", tedy z gauče (jak popisuje autorka v jedné historce), tak pro lidi, kteří Čínu nebo Taiwan už sami navštívili.

Historek je opravdu hromada, autorka nám je servíruje v podstatě jako jednohubky, obvykle tak na tři čtyři strany textu. Ideální na krátkou cestu tramvají, u které se můžete zasnít nad historkami z "východu, avšak dalekého".

Dominice přeju spoustu prodejů a těším se na knihy z dalších zemí. :)