Můj brácha Tornádo

Můj brácha Tornádo https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378656/bmid_muj-bracha-tornado-kbY-378656.jpg 4 45 17

Říkají mi Julie a je mi devět let. Chtěla bych vám vyprávět příběh o sobě, o svých rodičích, kamarádkách, ale hlavně o bráchovi. Jmenuje se Jonáš a chodí se mnou do třídy, i když je starší. Má totiž ADHD. Někdy se mi zdá, že se chová jako tornádo. Chvíli neposedí, místo toho, aby šel, tak běží, všechno mu padá z ruky. Ale běhat, to on umí opravdu rychle, vždyť je členem sportovního týmu Tornáda! Kniha psycholožky Petry Štarkové je třetím titulem řady Má to háček, která pomáhá dětem a rodičům s řešením životních problémů a složitých situací. Knížky tak mohou být inspirací i povzbuzením všem čtenářům, kteří se s nějakým háčkem musejí vyrovnat.... celý text

Přidat komentář

SonaH
21.02.2024 4 z 5

Četli jsme s dětmi 3.třídy v české škole nahlas a bavilo je to. S pojmem ADHD se setkaly poprvé, takže ano, takové knížky mají smysl. Děj je jednoduchý a nasměrovaný na atletiku/sport. Pracovali jsme i s prac.listy, které jsou ke knížce k dispozici.

Luigi1
24.01.2023 5 z 5

Mám takového syna.Byl to velký problém ho někde upíchnout do učení kde jim nevadí jeho porucha.Je smutný,že se nebere ohled na tyto tyto děti.Velice pěkně napsané,doporučuji si přečíst aby spolužáci věděli s kým mají tu čest sdílet jednu třídu


Ladis777
10.01.2023 4 z 5

Myslím, že jednoduše ukázáno, jak ADHD funguje, jak je s ním třeba fungovat. Nedostatek vidím snad v až moc velké jednoduchosti příběhu a v tom, že jsou všichni najednou na Jonáše strašně pozitivně naladěni.

Damaj
27.05.2021 4 z 5

Příběh přibližuje dětem, ale i dospělým život dítěte (dospívajícího) s diagnozou ADHD očima jeho sestry. Velmi pěkně, poučně a přitom citlivě popsáno. Vhodné i pro zařazení do školní četby, když se ve třídě nachází spolužák s touto diagnozou, aby ho pochopily děti,, ale i paní učitelka.

Sigiriya
13.04.2021 5 z 5

člověk se každodenně nabádá k trpělivosti, říká si že za to syn nemůže, ale i rodič je jen člověk, který se prostě rozčílí. Knížka mi velmi mile připomněla co zažívá moje dítě a že se mám ještě víc snažit. Děkuji.

marie3541
11.12.2020 5 z 5

Tuhle knihu jsem si půjčila, když jsem hledala co nejvíce informací ohledně ADHD ke svému studiu. Knížka je asi spíše pro děti , ale mne bavila. Krásně je popsána diagnóza přímo na konkrétních situacích , takže i menší děti pochopí , co tahle nemoc způsobuje a jak se projevuje. Je to slabounká knížečka , takže se přečte za chvilinku. A opravdu hezky napsána nejen pro dětské čtenáře .

Knihomolka506
24.07.2020 5 z 5

Naučný příběh o tom jaké to je mít hyperaktivniho sourozence. Sama jsem se v Jonášovi viděla - taky běhám místo chůze , ale taky dobře vím , že život s takovým tornádem může mít někdy pěkně náročný, ale zábavný

5143
29.05.2020

dobrý den kdo je autor

logopedka
04.08.2019 4 z 5

Oceňuji nápad - přiblížit dětem život vrstevníka s ADHD. Rychlý, zbrklý, zapomnětlivý spolužák, nemusí být jen nevychovaný zpovykanec, který je sobecký a chce ostatním jen škodit.
Líbí se mi zmínka o tom, že dítěti s ADHD může jeho vlastní chování vadit; sám má však velmi malou šanci své projevy ovlivnit. Potřebuje pomoc a pochopení okolí.
Velkou měrou vstupuje u ADHD do hry dědičnost. Znáte hyperaktivní dítě s poruchou pozornosti? Jak jsou na tom jeho rodiče - jak se projevují? :-)

Marci18
31.03.2019 3 z 5

Velmi pěkně napsáno a vysvětleno. Poučné!!! Myslím si, že by pochopilo dítě od 9 let, pokud by mu to rodič dal přečíst. V dnešní době je velmi důležité vědět a znát pohled na různé poruchy.
Příběh nám přináš pohled do milující rodiny, ve které má syn ADHD, se kterým se musel naučit žít. Při čtení se člověk dokáže vcítit do jeho situace. A myslím si, že to nebylo nic příjemného, když se mu ze začátku "posmívali" a dělali si z něj srandu za jeho chování.

broskev28
27.02.2019 4 z 5

Pro čtenáře od 7 let, stojí v tiráži. Znamená to, že si knihu sedmiletý čtenář sám přečte, nebo že je schopen ji vstřebat, když mu ji přečte někdo jiný? Jako rodič bych si myslela, že a) je správně; jako čtenář už vím, že platí spíše b), a to jen v případě empatičtějších jedinců.
Hlavní hrdinka Julie má 9 let, já bych navrhovala nabízet tuto zajímavou knihu dětem až od 9 let výš. Důvodem pro moje tvrzení je i absence členění do kapitol, jak už tady někdo zmínil. A úplně nejlepší by určitě bylo společné čtení s některým z rodičů a následně "rozhovor s porozuměním"; myslím si totiž, že i mnozí dospěláci se v této knížce mohou o diagnóze ADHD ledacos dozvědět.
Každopádně série Má to háček je výborným počinem, od nápadu až po zpracování!

alenkacermi
05.01.2019 5 z 5

Napsáno je to velice pěkně. U téhle rodiny je vidět, že se mají rádi a daří se jim různé nesnáze a neplechy překonávat s humorem a ve zdraví. V duševním zdraví. Ono s přibývajícími léty, kdy neděláte nic jiného než takhle živé dítě usměrňujete, ubývá humoru i sil.

Dragell
24.07.2018 4 z 5

Poučný a čtivý příběh pro mladší čtenáře z edice Má to háček přináší tentokrát náhled do života chlapce s ADHD. Kniha je plná rošťákovin, výher i proher, protože to všechno k poruše pozornosti s hyperaktivitou patří. Kniha je bohatě ilustrována, ovšem chybí mi členění do kapitol. V závěru knihy je bonus pro rodiče formou představení ADHD a pro děti jsou na internetu ke stažení pracovní listy, což je velké plus.

romcovaklarka
11.07.2018 5 z 5

Tuhle knížku můžu doporučit všem malým tornádům a jejich maminkám.

lenkaabooks
27.06.2018 4 z 5

Pro čtenáře od 7 let. Devítiletá Julie popisuje život své rodiny s bratrem, který má ADHD. Jonáš je zbrklý, v klidu nepostojí, je zapomnětlivý, každou chvíli má průšvih. Ale Jonáš je taky v něčem dobrý - v běhu a to že chodí do atletického kroužku, se pro něj ukáže být tím pravým. Na konci knihy je pojem ADHD vysvětlen s tím jak se projevuje a kde hledat radu a pomoc.

MartinaF
18.06.2018 4 z 5

Další titul z řady edice Má to háček byl sondou do života jedné rodiny, kde se vyskytlo onemocnění ADHD. Autorka dětem přiblížila, o čem tato nemoc je a nastínila jim nejen problémy nemoci, ale také přístup rodiny. Navíc (dospělé) čtenáře potěší i závěrečné informace, co to je ADHD a jak se k němu stavět.

bibi.r
15.06.2018 5 z 5

Velmi hezká knížka napsaná svěžím lehkým jazykem. Příběh má spád a nikde se nezadrhává.
Navíc téma je jednoznačně zajímavé a důležité.
Jako bonus navíc, moc dobře hodnotím Informační část o tom, co je to ADHD a možnost stáhnout si pracovní listy.