Má americká krása

Má americká krása https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182158/ma-americka-krasa-182158.jpg 4 31 11

Kniha napsaná s vírou i s nadhledem. Autorka žila v USA několik let, viděla na vlastní oči zkázu newyorských Dvojčat stejně jako muzikály na Broadwayi, proslulé Silicon Valley nebo Hollywood. Poznala nejrůznější stránky života v zemi, které se říká Spojené státy americké, ale která má i přezdívku "melting pot" - tavicí kotel. Smísili se v ní totiž lidé z celého světa a vytvořili novou kulturu. A Veronika Bednářová ji ve své knize dešifruje tak přesně jako málokdo.... celý text

Přidat komentář

Janadvorackova
26.02.2024 3 z 5

Náhodný výběr mě zavedl za velkou louži. Nebyla jsem tam, asi bych se výletu nebránila, ale pravděpodobně ne do centra New Yorku.
Autorka zajímavě popsala svoje zážitky, nějaké ty perličky a americké libůstky... spoustu jiných věcí, které by mě samostatně nezajímaly, nebo bych tyhle informace vůbec nehledala. Komplet působí pěkně.
Ale paní Hrzánová si asi při čtení dala trávu.

luc_hru
10.08.2023 3 z 5

Měla jsem chuť si přečíst knihu někdy z dob mé první návštěvy USA a tohle je určitě dobrá volba. Je hrozně zajímavé vidět, kolik se toho od té doby na světě změnilo. Třeba kapitola o mobilních telefonech působí jako opravdový pravěk. Knížka jde napříč kulturními a občas i ekonomickými fenomény USA, popisuje jejich historii a současnost a přestože je to hodně zajímavé povídání, jako celek to na mě tolik nefungovalo. Bylo z knihy strašně cítit, že jsou to reportáže vydané v jeden knižní celek. Sama za sebe bych mnohem více zapracovala na popsání a vykreslení atmosféry například New Yorku, kde autorka strávila zjevně hodně času. Kapitoly o něm mě ostatně z knihy bavily nejvíce.


Jirinamac
27.01.2023 3 z 5

Měla jsem z knihovny půjčené audio, tak nevím, jestli by mě to bavilo i jako knížka. Některé příběhy byly zajímavé, např. být přímo v centru dění 11. 9. 2001 a prožívat i okamžiky po těch událostech, ale některá vyprávění jsou i celkem nuda a děj nezajímavý.

Berg1
19.04.2020 3 z 5

Soubor fejetonů V. Bednářové ze života v USA, především z New Yorku. Její články jsem četl rád už v Reflexu a tato kniha mě nezklamala. Čte se skoro sama, je plná zajímavostí i osobních vzpomínek autorky. V roce 2020 je to chvílemi i trochu retro, ale to není na škodu. Určitě doporučuji

JancaMia
11.09.2019 3 z 5

Fejetony ze života v americe , jak to chodí bez obalu bez kříkras ...

Vesmich
30.09.2018 5 z 5

Krátké příběhy z NYC a okolí, které jsou bez výjimky poutavé a přitažlivé. Chodím po Broadway hladov sem a tam, Hollywood, osobní vzpomínky na 11.září. Ani tam člověk nemusí, jako by tam byl...

honza66
10.06.2018 4 z 5

Články a další texty V. Bednářové nejen na téma USA jsem četl rád již v Reflexu. A tato kniha jen potvrdila, že její pohled na NYC a celé USA je svěží, otevřený, má nadhled i porozumění. Jednotlivé minipříběhy jsou čtivé a s mnoha zajímavými informacemi. Je vidět, že autorka si Ameriku užívá a má ji ráda a na knize to je v pozitivním smyslu slova znát.
Avšak bohužel, knihu jsem poslouchal jako audioknihu, a ta se vyznačuje nepovedenou interpretací B. Hrzánové. Její pohádkově rozverná dikce tahá za uši, vůbec neladí s obsahem, v pasážích o kalifornském Sillicon valley popisujících technologickou revoluci působí až komicky, včetně toporné snahy o "perfektní" anglickou výslovnost u jmen a názvů. B. Hrzánová je jistě skvělá herečka i interpretka (Hrdý Budžes toho budiž dokladem), ale její výběr pro tuto četbu byl nešťastný a někdo ve vydavatelství by se měl nad svou prací příště lépe zamyslet...

Burák
14.02.2018 4 z 5

Články Veroniky Bednářové v různých časopisech a novinách čtu snad odjakživa a mám je ráda. Že napsala paní Bednářová knihu o svém pobytu v USA, kam se dostala díky Fulbrightově stipendiu, jsem se dozvěděla ale teprve před pár týdny. V knihovně byla knížka zrovna volná, tak jsem se do ní mohla pustit rovnou.

Nebudu lhát, už po pár kapitolách jsem byla docela zklamaná, protože jsem čekala spíše povídání ve stylu osobních deníkových zápisků. To ale knížce, natož autorce, určitě nevyčítám, protože to ani neslibuje. Namísto toho jsem tak v ruce měla velmi čtivý cestopis, který se v jednotlivých kapitolách věnuje stručně, ale o to velmi zajímavě historii a přiblížení různých symbolů americké kultury - z oblasti architektury, filmu, divadla nebo geografie.

USA jsou mým druhým domovem, takže o to víc jsem všechny tyto informace ocenila. Pokud se mi alespoň některé podaří udržet v paměti, budu se moct blýsknout před ostatními opravdu zajímavými fakty zasazenými do kontextu.

Ráda bych vyzvedla kapitolu, ve která jako jedna z mála ty deníkové zápisky přeci jen připomíná. Je to kapitola, která popisuje zážitky z 11. září 2001 přímo z NY. To mi při čtení tekly slzy a svíralo se mi srdce jako už dlouho při žádném čtení.

Takže abych to shrnula, nečekejte povídání o tom, jak se dařilo studentce "z Východu" na začátku milénia vypořádat z kulturním šokem z USA. To jsem v knížce téměř nenašla. Namísto toho jsem si ale užila několik hodin zábavného čtení ve stylu "A věděli jste, že...." na téma americká kultura, které mě opravdu bavilo.

Chesterton
31.10.2017 3 z 5

Knihu jsem četla zřejmě brzy po jejím vydání. Teď ji znovu poslouchám na cd a nezbývá mi, při vší úctě k Báře Hrzánové (kvůli které jsem po cd sáhla:), než souhlasit - někdy se to skoro nedá vydržet :(
Jinak obsah stojí za to, něco víc a něco méně.

minirock
24.01.2017 3 z 5

Něco se mi líbilo, něco méně, něco vůbec. Amerika je obrovská, míst o kterých by se dalo psát je zde spousta. Autorka v krátkých kapitolách popisuje své zážitky ale ne vždy mě dokázala svým vyprávěním zaujmout. Moc se mi ale líbila kapitola o setkání s paní Třískovou a historie stavby Brooklynského mostu.

Crimble
04.10.2016 3 z 5

Cestopisná kniha z USA v solidním standardu, spíše takové útržky i úvahy. Bohužel jsem zvolil formu audioknihy, která je velmi nevhodně namluvená Bárou Hrzánovou. Čte to jako pohádku a někdy se to skoro nedá vydržet.