M. A. Bakunin

M. A. Bakunin https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75994/bmid_m-a-bakunin-Z5Q-75994.jpg 5 3 3

Životopis zřejmě nejznámějšího ruského anarchisty a revolucionáře, zarputilého kritika Marxe, buřiče, ateisty a milovníka svobody, Michaila A. Bakunina.

Přidat komentář

FiFoj
25.03.2023 5 z 5

Pokud chcete detailní analýzu Bakuninových myšlenek a teorií, sáhněte po něčem jiném. Ale pokud vás zajímají jeho životní příběh, vývoj a strasti, je tento životopis perfektní. Kniha je velice čtivě napsaná, bez zbytečného filozofování a poměrně konkrétní v Bakuninově kritice státního socialismu, což je v kontextu doby, kdy vznikla, minimálně zajímavé. Autorovi se také povedlo zůstat nestranným pozorovatelem a zachytit Bakuninovu osobnostní rozporuplnost.

eviku19
02.05.2018 4 z 5

Veľmi dobrý životopis, určite odporúčam.


eraserhead
26.04.2011 5 z 5

Vydání podobně tématicky zaměřené a hlavně skvěle a nekriticky - respektive ne prvoplánovitě hanlivě a socrealisticky upravené - napsané knihe ve své době zřejmě hraničilo s drzostí. Vydat docela kladně a přívětivě pojatý životopis nejzarputilejšího kritika politiky, ideologie a myšlenek Karla Marxe, jejichž vzájemný rozpor způsobil např. rozklad I. Internacionály, v zemi, jíž ovládá marx-leninsko bolševická mutace (čti degenerace) socialismu (byť v roce 1969), to chce vážně kuráž a za to já smekám. Můžeme si o Bakuninovi myslet co chceme, nelze mu však upřít jedno - chuť neustále jít kupředu, nemilosrdné tepání do všeho, co byť jen okrajově omezuje lidskou svobodu, neustálá snaha konečně a jednou provždy svrhnout veškeré jho, jež je jako černá piha na kráse lidského života. Bakunin - myslitel, filosof, revolucionář, praktik, buřič. Miluju ho.