Lynch: Temné stránky duše

Lynch: Temné stránky duše https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29570/bmid_lynch-temne-stranky-duse-YWM-29570.jpg 4 80 9

Na přelomu 80. a 90. let vystoupala Lynchova kariéra do závratných výšin. K Modrému sametu (1986) přibyla Zběsilost v srdci (1990) a seriál Městečko Twin Peaks (pilotní film 1989), který „změnil televizi“. Lynch se stal věhlasnou ikonou postmoderní kultury a jeho „zběsilé“ filmy kultovním fenoménem. Fischerova monografie, která česky vyšla roku 1995, zachytila Davida Lynche v tomto vrcholném stadiu a podrobně a barvitě vylíčila celou jeho cestu od undergroundových počátků – půlnoční Mazací hlava (1977), přes první úspěch – „evropská zakázka“ Sloní muž (1980) a první propadák – velkoprodukční sci-fi Duna (1984) až k filmové verzi záhady jménem Twin Peaks: Ohni se mnou pojď (1992). Po tomto hektickém období přebujelých aktivit a úspěchů přišel oddechový mezičas a poté zjevení v podobě hypnotické Lost Highway (1996). Tím se započala druhá fáze Lynchovy pozoruhodné kariéry, jejíž osu dále tvoří „pravdivý“ Příběh Alvina Straighta (1999) a snově přeludná Mulholland Dr. (2001). Druhé, doplněné vydání rozšiřuje původní záběr monografie právě o toto nové období a prodlužuje tak výklad lynchovského fenoménu o dalších deset let až do současnosti. Autorem českého dodatku je filmový publicista Kamil Fila, editorem filmový historik Jiří Voráč.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Jota
Originální název:

David Lynch: Die dunkle Seite der Seele , 1992


více info...

Přidat komentář

ozzak
20.12.2022 5 z 5

Moc pěkná kniha o geniálním režisérovi David Lynch rozebirajici jeho filmy od začátku po film městečko twin peaks. Moc. Pekna biografie jen si budu muset přečíst rozšířenou verzi doplněnou o dalsi filmy.

boticelli
20.10.2022 5 z 5

Lynch v kostce. Pokud vás jeho multižánrové dílo - od sladkého kýče po sentimentální horor - okouzluje, bude tato kniha váš lexikon vždy k nahlédnutí když budete mít touhu znovu potkat tu bizarní plejádu roztodivných charakterů z jeho děl.


Paldiny
23.08.2020

Až do Inland Empire pútavé čítanie, človek ani nestačí žasnúť, aké očakávania kniha nastaví, zvlášť potom, čo ich Lynch samotným filmom (zvlášť tým krátkym) udupe. Len ten záver bol taký, horúcou ihlou šitý. Dostalo sa mi do rúk druhé, doplnené vydanie a mám pocit ako keby spomínaný dodatok okolo posledného celovečerného filmu písal niekto iný.

filispin
29.08.2017 3 z 5

Tak předně je tato monografie jedním velkým spoilerem. To může být varování pro ty, kteří od Lynche toho zatím moc neviděli a nechtějí se připravit o jedinečné zážitky. Jednotlivé obsahy filmů jsou zde totiž rozebrané do detailů a zbytečně zdržují od toho podstatného, co se vlastně chci dozvědět – o temných stránkách duše mistra svého řemesla. Tím nechci naznačovat, že zde není nic zajímavého a inspirativního, přišlo mi to spíše jako zbytečné promrhání potenciálu této knihy. Fanoušci Lynche by si ji ale určitě měli přečíst. Verze s českým dodatkem od Kamila Fily celkový dojem zlepšuje a koneckonců jakákoli informace o tomto svérázném umělci je prostě dobrá.

zahadum
23.03.2017 4 z 5

David Lynch je považovaný za jedného z najviac originálnych a osobitých režisérov. Má svoj štýl ktorý je jedinečný. Jeho filmy skoro väčšinou nesú punc " Lynchoviny " alebo obrazy z iných svetov a niekedy je problém sa v jeho filmoch s niečim stotožniť. Táto kniha pojednáva o diele Davida Lyncha a to až priam " pitvá " jeho dielo. Takže čitateľ ak chce vedieť niečo o súkromnom živote režiséra má smolu. Kniha sa asi tak z 95 % venuje len tvorbe a súkromie a osobnosť Lyncha je tu len do počtu. Ak chcete vedieť o živote Davida Lyncha, tak knihu nekupujte, ak však vás zaujíma maniakálny rozbor jeho prác tak kniha pre vás ako stvorená. Odporúčam rozšírenú verziu z roku 2006.

Matty
11.10.2016 3 z 5

Monografie o nejméně vyzpytatelném z amerických režisérů, kteří jsou známí širšímu publiku, nabízí obstojný úvod do Lynche. Pro ty, kdo Lynchovo univerzum znají lépe než babiččinu zahrádku, nepůjde o moc obohacující čtení. Pro nás, kdo se z oním sympatickým bělovlasým psychopatem zatím z různých důvodů moc nekamarádíme, je kniha vstupenkou do pozoruhodného světa. Zatoužíte-li sestoupit do nižších pater, budou vám více než hlavní Fischerův text nápomocny nově napsané kapitoly Kamila Fily, jehož interpretace jsou ucelenější a který zbytečně neplýtvá písmenky na popis děje. Také Filovy příspěvky se bohužel (avšak vcelku pochopitelně) drží konceptu předchozích stránek, tzn. jeden film za druhým. Autorská osobnost Lynchova typu přitom vybízí ke komplexnějšímu pohledu na jeho dílo jako celek. K analýze opakujících se motivů a postupně rozvíjených témat, spíše než k chronologicko-biografickému přístupu. Je škoda, že Fila nenapsal celou knihu, jejíž dvě třetiny ve stávající podobě v zásadě jenom shrnují informace, které byste po pár desítkách minut googlení našli na internetu.

varanbooks
21.04.2015

Stostránkový Dodatek (autor: Kamil Fila; téma: Lynch po roce 2006) je lepší než samotná kniha.

Adria Orici
13.02.2014 5 z 5

David Lynch . Genialita se míchá se šílenstvím

Kaferano
03.04.2013 5 z 5

V této knize se Robertu Fischerovi podařilo přiblížit osobnost Davida Lynche způsobem, který je čtivý a přehledný. Od studentských let a výtvarných počinů se dostává ke krátkým filmům, které jsou předzvěstí mnohdy těžko polapitelné nezávislé tvorby. Jsou zde zmapovaná všechna Lynchova díla i dílka, úspěchy i neúspěchy, včetně rúzných výkladů jeho filmů. Pro mě je David Lynch jeden z nejzajímavějších režisérů, takže jsem za tuto knihu velmi ráda a domnívám se, že i ti, kdo nemají tvorbu Davida Lynche příliš v lásce, mohou po přečtení této knihy změnit názor k lepšímu..

Štítky knihy

film režiséři David Lynch

Autorovy knížky

Robert Fischer
německá, 1954
2006  87%Lynch: Temné stránky duše

Kniha Lynch: Temné stránky duše je v

Právě čtených5x
Přečtených94x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených7x
Knihotéce68x
Chystám se číst22x
Chci si koupit5x
dalších seznamech3x