Lyceum

Lyceum https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472020/bmid_lyceum-qhq-472020.jpg 4 23 15

Když chytrý a pracovitý kluk jménem Luboš dostane stipendium na jedné z nejprestižnějších středních škol, představuje si, že se ve společnosti těch nejlepších bude rozvíjet a dokáže velké věci. Jenže ačkoliv ho skvělé přednášky, oslňující večírky a velká sportovní klání doslova uchvátí, v některých ohledech zůstávají jeho očekávání nenaplněna. Mladík, který začíná od nuly, se najednou ocitá mezi zlatou mládeží, jejíž příslušníci mají už od narození vyšlapanou cestičku do bezstarostného života. Postupně se mu tak odhaluje stinná stránka takzvané lepší společnosti. Poznává drsné, až bizarní pouliční zápasy spojené s černým obchodem, stává se svědkem bezohledného a arogantního chování a intrik některých svých vrstevníků. V takovém prostředí pak „získává“ úhlavního nepřítele – arogantního spolužáka Nicolase Čolka, s nímž ho navíc spojuje zájem o jednu krásnou dívku. Má však i kamarády, na které se může za každých okolností spolehnout.... celý text

Přidat komentář

mag097
17.10.2022 2 z 5

Autor nás v tomto příběhu zavede do prostředí prestižního lycea, na které se podaří Lubošovi získat stipendium. Dokáže spravedlivý a hodný kluk proplouvat prostředím zhýčkaných děti businessmanů, aniž by jeho morálka utrpěla?

Začátek knížky byl skvělý a já vkládála do příběhu velké naděje. Bohužel, čím víc jsem přečetla, tím méně mi to sedlo, prostředí fotbalu a bojových sportů ale prostě není nic pro mě.

Další slabinou pro mě byla logika budování příběhu. Často mi přišlo, že se v knížce něco stalo, aniž by k tomu předtím byly jakékoliv náznaky nebo věci podobně nepřirozeně odpluly. Na druhou stranu, pohybujeme se v prostředí puberťáků, které dokáže být samo o sobě dost nevyzpytatelné.

Co se ale autorovi nedá upřít je, že umí skvěle psát. Ten text byl nádherný, akorát dějově nic pro mě.

Pokud ale autor napíše něco dalšího, ráda si od něj opět knížku přečtu, protože talentovaný bezpochyby je!

veriszv
20.08.2022 2 z 5

Zajímavý nápad prestižní školy fungující podle amerického modelu vypadal slibně, ale musím říct, že mi to moc nesedlo. Spoustu věcí mi přišlo trochu mimo české prostředí, a působilo to na mě potom prostě neuvěřitelně.
Stejně tak jazyk, a potom i konverzace hlavních postav mi občas přišly na teenagery hrozně nepřirozené.
Navíc první dvě třetiny pluly tak pomalu, že jsem se musela do čtení trochu nutit a nezachránila to ani romantická linka.
Poslední třetina byla sice taky dost neuvěřitelná, ale byla alespoň akční a bavila mě Lubošova proměna, která byla zajímavě podaná.
Autorovi se taky skvěle podařilo vykreslit sociální propast mezi Lubošem a jeho spolužáky.
Ač mě tedy tento příběh moc neoslovil, jsem moc ráda, že se ke mně kniha díky #hromadnastafeta dostala, protože autor má bezesporu talent. A pokud napíše další knihu, ráda si ji přečtu. Tady jsme se úplně nepotkali, ale koneckonců kniha je určena mladším čtenářům než jsem já, takže třeba to je i tím.


annettka1098
16.08.2022 2 z 5

Začátek knihy mi téměř vyrazil dech. Na tak mladého autora obsahoval text obdivuhodně vyspělé až filosofické dialogy. Co mě mrzelo bylo, že mi příběh bohužel vůbec nezapadal do českého prostředí. Děj se navíc odehrává na prestižní střední škole, ale jednání postav odpovídalo spíš studentům vysoké školy. Postupem času se navíc z filosifických témat a socializačních a vzdělávací problematiky v ČR stalo love story následované naprosto nelogickým jednáním postav. Na textu jsem také poznala, že jej autor psal delší čas, že se k němu vracel a upravoval ho.

Přes všechny výtky musím však před autorem smeknout, že již v tak mladém věku napsal velmi vyspělý text. Lukáš Malý napsal první řádky knihy LYCEUM už v 16 letech a následně během dvou let text několikrát předělal.

HODNOCENÍ: 50 %

Pavlina50
23.05.2022 4 z 5

„…Pomalu jsem začínal chápat, že být šťastným člověkem není dokonalá idylka z pohádek, nýbrž převaha radostí v životě nad jeho strastmi…“

Bez ohledu na to, že školní roky jsou pro mě už dávná historie, a tím pádem rozhodně nejsem cílová skupina pro takové téma, tato kniha se mi opravdu líbila. Bez problémů jsem se do ní dokázala ponořit a i vžít do pocitů hlavního hrdiny, a proto velice oceňuju „um“ tak mladého autora. Jeho způsob vyjadřování vzhledem k věku, ve kterém knihu napsal, působí hodně vyzrále a navíc je mimo jeho nesporný literární talent dost patrné, že to má i v hlavě velice slušně srovnané.
Kniha začíná pozvolně, lehce – řeší běžné problémy teenagerů, ale postupně se pomalu začíná plížit pocit, že ty problémy asi nezůstanou až tak běžné, napětí se stupňuje až do neskutečně silné eskalace v závěru knihy.
No…ke konci jsem měla husí kůži….a ten celkový závěr…prostě uff.
Veliké a příjemné překvapení a hlavně obrovský potenciál autora do budoucna.

Mimo jiné oceňuju i ilustrace, které výstižně doprovázejí jednotlivé klíčové okamžiky v kapitolách.

adevis
03.05.2022 2 z 5

V knize se setkáváme s patnáctiletým Lubošem, který získává stipendium na prestižní střední škole, kde potkává nové příležitosti, lásku, zkušenosti, přátele i nepřátele. Postupně nám vypráví a popisuje své vzestupy i pády, od prvního až do čtvrtého ročníku.

Musím napsat, že jsem stále čekala na bombu, prostě něco, co vše odpálí. Byla jsem trpělivá, doufala jsem, že přijde něco, po čem nebudu chtít knihu odložit… nepřišlo. Trpělivá jsem byla z toho důvodu, že nerada odkládám knihy. Četla jsem ji 14 dní. A bohužel z ní nejsem nadšena.
2,5/5*, na víc hvězd to bohužel není.

jitka_dankova
21.01.2022

(SPOILER) Myslela jsem, že čtenářskou výzvu na téma nešťastná láska vynechám a ejhle, přesně toto téma se v knize Lyceum objevilo. Nečekala jsem, že to špatně dopadne. Nečekala jsem, jak se zvrtne kniha v půlce a jak z mého pohledu hlavní hrdina zahodí své ideály a představy o světě a jak to bude depresivní. Jak se z mého pohledu vlastně nic nevyřeší. Tohle pro mne fakt není.
Oceňuji, že knihu napsal autor v tak mladém věku a odráží ten teenagerovský pohled na svět. O to víc mne ale vyděsilo, jak šíleně je kniha prostoupená všudepřítomným alkoholem. Středoškoláci běžně a pravidelně na dvou pivech, dědeček opijí vnuka silným alkoholem, ořechovice od spolubydlícího a i to milé děvče má běžně doma tvrdý alkohol a bez vína by nebyl ani ten sex. Ach jo, šílené. Jestli knihy odráží svoji dobu, tak je děsivé, jak se s alkoholem u mladých nic moc nezměnilo. Je mi pětatřicet, dost mi vadila ta posedlost českých mladých alkoholem už v době mého mládí a myslela jsem, že se tohle časem zlepší. Očividně ne, když to má takovou silnou pozici v knize mladého autora.
Knihu nehodnotím. Autor očividně velmi pěkně píše na svůj věk, fakt si s tou knížkou pohrál. Jen se nějak stalo, že jsem četla téma, které jsem vůbec číst nechtěla a tak jsem ze čtení zklamaná. Ale kniha jako taková kvalitní je.

Aprilek
28.12.2021 4 z 5

První půlka dobrá, druhá už mě tak moc nezaujala.

PetraDamianova
28.11.2021 5 z 5

Jsem ráda, že si o světě dospívajících můžu konečně přečíst něco z jejich vlastního pohledu a ne z pohledu lidí o generaci a více starších, jak to obvykle bývá. První bod pro mladého autora je za odvahu, za odvahu jít s kůží na trh, a to i s rizikem, že se budou ti "moudří" a "zkušení" ušklíbat, jak je to jednoduché, naivní a já nevím jaké (a co jste, vážení, psali vy, když vám bylo -náct?). Druhý bod je za téma - sociální nerovnost a její důsledky v podobě školní šikany, která nespočívá v nějaké té snědené svačině, ale jde do naprosto brutální, nelidské roviny. Třetí bod má Lukáš Malý za citlivost a upřímnost, čtvrtý za vtip. A pátý jako povzbuzení do dalšího psaní.

kirkpatrick
26.11.2021 5 z 5

Ze začátku mi tato kniha trochu připomněla Sametové iluze, sice jde o jiné téma, ale prostě mi je připomněla. Pobavily mě některé hlášky z party Luboše, Jedly, Pekaře i Davida a některým se s chutí od srdce zasmál.
Nelze jinak, jen souhlasit s komentářem rodaka, je to opravdu skvěle napsáno a jsem zvědavý na budoucí díla tohoto autora.
Děkuji za vyjádření autora na konci knihy, kde uvedl jak na knize pracoval.
Tuhle knihu prostě musím dát do mých doporučených knih.

Ctenar1202
23.10.2021 5 z 5

(SPOILER) Všem vám doporučuji knížku Lyceum přečíst, protože takhle perfektně vylíčený příběh, kde vystupují náctileté osoby a řekla bych, že je určen spíš pro náctileté, jsem dlouho nečetla.

V knížce vystupuje Luboš, který touží po tom chodit na prestižní školu, ale školné činí šílených 500 000 a jelikož Luboš žije s dědečkem a ví, že tolik peněz je nad jeho možnosti, tak se učí co to jde, aby dostal stipendium. A to se mu povede. Nadšeně nastupuje na školu, kde studují i prominentní děti bohatých rodičů a dávají to pořádně najevo...

Luboš je fajn kluk, který pozná pár kamarádů a i svou první lásku. Jenže všechno se nějak zvrtne a z přátelského studenta se stane člověk, který povolí ve studiu, začne chodit bojovat, aby se pomstil člověku, který ublížil nejen jemu, ale ubližuje lidem i okolo.

Dál nic neprozradím. Ale posledních pár stránek jsem měla husí kůži a nemohla přestat číst. Napětí, jaké autor vylíčil se stupňovalo do neskutečných výšin a já fakt ani nedýchala.

Dámaskloboukem
20.10.2021 4 z 5

V jednom z rozhovorů autor uvádí, ze knihy píše slovo od slova. Každé pečlivě vybírá.
Tato titěrná hodinářská práce je určitě na textu poznat. Autor má za ni ode mne velký obdiv! Určitě vyžaduje obrovskou časovou investici. Opravdu brilantní
I ostatní naši přední spisovatele by se tu mohli lecčemu naučit.
Nevím jaké emoce má příběh ve čtenáři vyvolat? Já jsem ihned po dočtení prohlásila, ze to bylo takové milé…
Oceňuji zajímavé téma (hned jsem si googlila jestli existuje prezidentské lyceum) a věnování dědovi.
V první půlce mi trosku chyběla čtivost, takové to, když mě příběh chytí a musím otáčet pořad dál a dál. V druhé půlce příběh graduje, takže nutí číst a číst
ALE
trosku mi tam chyběla uvěřitelnost a reálnost příběhu. Co třeba vedlo najednou Báru k otočení o 180 stupňů …
Mezi řádky jsem cítila extrémní snahu mladého kluka navodit společenské drama.
To mi připada opravdu milé.
Časem se autor určitě ke špetce skutečného napětí propracuje. Máme se do budoucna na co těšit.
Vychází nová česká spisovatelská hvězda. HURÁ!

Arkagas
29.09.2021 3 z 5

(SPOILER) Luboš je obyčejný kluk z vesnice, kde tráví čas se svým dědou a pak je díky dřině přijat na prezidentské lyceum. Tam si hned mezi lidmi vybere své dva nej kamarády - Pekaře a Jedlu, zatím co zjišťuje, že ten největší problém bude Čolek, pro kterého je póvl už od prvního setkání. Básnířka Bára se ale líbí oběma a zatím co Luboš ji miluje upřímně, Čolek ji chce jako ozdobu a do své sbírky. Lubošovi je nabídnuto 250 tis. aby Báru nechal a když to neudělá, pomsta na sebe nenechává dlouho čekat. Luboš je ale připravený se s Pekařem a Jedlou bránit, jenže proti hajzlovi z vyšší vrstvy holt nic nezmůžou. A tak bere Luboš řešení problémů do svých rukou a schůdnou se zdá být jen jedna cesta...

Co se příběhu týká, připadalo mi, že čtu tak trošku španělskou Elitu od Netflixu v české podobě - nic ve zlém, ten seriál miluju, ale nedalo by se říct, že by mě příběh nějak uchvátil. Co mě ale uchvátilo je jazyková forma a styl psaní Lukáše, protože bych v životě neřekla, že v ruce držím knihu, kterou napsal v 19 letech. Za to má můj obdiv. Do 3/4 jsem si myslela, že mě nic nepřekvapí, ale konec knihy, ve které to skvěle gradovalo mě moc bavil. Lyceum určitě za přečtení stojí, už jen pro tu podporu mladých spisovatelů. 8/10

rodak
27.09.2021 5 z 5

Po dotčení jsem teda zíral a přemýšlel jak to bylo skvěle napsáno. Tak mladý autor a tak vyzrálá kniha. Ještě o tobě uslyšíme...

Marekh
20.09.2021 5 z 5

Mladý autor (19 let) a už napsal 2 knihy! Lyceum je jeho druhá kniha. Kniha se mi líbila, čtení mne bavilo a jsem z knihy nadšený. Je sympatické, že autor věnoval tuto knihu svému dědečkovi Bohumírovi. Zajímavostí je, že první řádky napsal v šestnácti letech ve 2. ročníku gymnázia. Autor mne přesvědčil, abych vyzkoušel jeho první knihu VÁZACÍ MOTÝLEK. Přeji autorovi, pokud bude náhodou pročítat moje řádky, člověk nikdy neví, hodně štěstí ve své literární práci a určitě ať píše další knihy, určitě má talent a já se určitě budu těšit na jeho další knihy. Knihu LYCEUM hodnotím na 100 %.

Román má 4 části a SLOVO AUTORA. Hlavní postavou je LUBOŠ, který nastoupí na prezidentské lyceum. Je to jedna z nejprestižnějších škol, roční školné stoji 500 000 Kč! Luboš pochází z chudých poměrů, žije u dědy, bydlí na intru, přivydělává si brigádami. Podaří se mu dostat na tuto prestižní školu díky stipendiu. Luboš si najde kamarády - PEKAŘE a JARDU, které má rád. Jeden spolužák ze třídy je mu nesympatický - NICOLAS ČOLEK. Luboš je mladý kluk, takže se také poprvé zamiluje do jedné dívky.. Má rád svého dědečka, rád hraje fotbal, ale bohužel popisované části z fotbalu mě moc nebavily, naštěstí jich nebylo mnoho. Fotbal mě nebaví, takže to není autorova chyba.

Autor v závěru knihy píše (SLOVO AUTORA): "Nehodlám čtenářům vnucovat svoje myšlenky, nechci si hrát na člověka s patentem na pravdu, nechci nikomu cpát své názory. Nechci zkrátka předkládat hotové odpovědi, ale klást otázky. A je na čtenáři, zda je najde - a jak si na ně odpoví."

Autor píše moc dobře, v psaní působí vyzrále, jeho myšlenky o životě jsou správné, někdy to na mě působilo, jako by byl o 10 let starší, ale to jsou jen moje pocity. Závěr mě překvapil, i když někdo to může brát jako klišé, které se v knihách objevují, přesto to čtenáře nutí k zamyšlení.

Z knihy jsem si poznamenal několik citátů.

Kdo má rád knihy ze školního prostředí, může knihu vyzkoušet.

V knize se vyskytují pěkné ilustrace. V knize jsem našel pár chyb, ale byly to jenom drobnosti, což je fajn.

Citáty z knihy:

Dobré časy dělají slabé muže. Slabí muži dělají zlé časy. Zlé časy dělají silné muže.

Pokud má někdo jinou sexuální orientaci, nemám důvod se nad tím pozastavovat. Je to jeho láska a já chci, aby každý člověk byl šťastný a štěstí dosáhl následováním svého srdce.

Když se mě zeptáte, co je moje poezie, musím vám odpovědět, že nevím. Pokud se však zeptáte mé poezie, kdo jsem, řekne vám to. /PABLO NERUDA/

Pomalu jsem začínal chápat, že být šťastným člověkem není dokonalá idylka z pohádek, nýbrž převaha radostí v životě nad jeho strastmi. Člověk i s návalem práce, trápeními, která si nosí v sobě, náročnou školou, nespravedlnostmi v životě, obklopen všemi ošklivostmi běžného dne, může přesto za tmy usednout na postel, opřít se s rukama za hlavou o zeď a jen tak být a usmívat se do tmy.

Je lepší mít v sobě smutek ve společnosti senzačních kamarádů než v prázdném pokoji.

Pošpinit gentlemana je horší než očistit vraha.

tittanie
16.08.2021

Ke knize jsem se dostala vyloženě náhodou. Ze začátku se mi líbila, ale potom jsem asi nepochopila, proč kluk, který se chtěl stát prezidentem, udělá něco takového. Celkově jsem linku se souboji moc nebrala.
Ale určitě si chci přečíst Vázací motýlek.
Pozn. Před touto knihou jsem četla knihu o Mašínovi, Morávkovi a Balbánovi a hned ze začátku této knihy mě zaujal citát od dědečka: Dobré časy dělají slabé muže. Slabí muži dělají zlé časy. Zlé časy dělají silné muže.

Autorovy další knížky

Lukáš Malý
česká, 2002
2021  72%Lyceum
2019  75%Vázací motýlek

Kniha Lyceum je v

Právě čtených1x
Přečtených28x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce29x
Chystám se číst13x
Chci si koupit4x