Lux perpetua – Svetlo večné

Lux perpetua – Svetlo večné https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430768/bmid_lux-perpetua-svetlo-vecne-VWM-430768.jpeg 4 547 62

Záverečný diel historicko-fantastickej série Husitská trilógia od najúspešnejšieho poľského autora súčasnosti Andrzeja Sapkowského. Lux Perpetua – Svetlo večné je tretí diel historicko-fantastickej série Husitská trilógia od najúspešnejšieho poľského autora súčasnosti Andrzeja Sapkowského. Pražský medik a alchymista Reinmar z Bielawy sa ocitol na križovatke osudu. Ako hlavný účastník husitského povstania stojí na čele ťaženia proti šľachte a kléru. Ale inkvizícia zajala Reinmarovu milovanú. Využíva ju proti nemu, aby špehoval vo vlastných radoch a zradil svojich blízkych. Rozpoltený medzi povinnosťou a hlasom srdca sa rozhodne staviť všetko na jedinú kartu, len aby dostal svoju milovanú z rúk nepriateľov. Lenže na krvou zmáčaných poliach strednej Európy prichádza Reinmar aj o posledné ideály. Zmôžu tie najčistejšie úmysly a najsilnejšia vôľa niečo proti burácajúcim salvám, ktoré zmenili chod dejín?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Lindeni
Originální název:

Lux perpetua , 2006


více info...

ElikaS
ElikaS
21.01.2024 5 z 5

Začínám mít trochu problém se stylem závěrů Sapkowského. Už u Zaklínače se mi konec nelíbil a tady se musím přiznat, že jsem minimálně trochu rozčarovaná, i když jinak než u Zaklínače.

Pojďme ale popořádku. Celý tento díl je dost politický a poměrně dlouho trvá než se rozjede pořádná akce. Když už se to stane, tak to stojí za to. V momentě kdy se v knížce objevil Tybald, byla jsem nadšená a pak najednou takový zlom. S tím jsem se do teď nevyrovnala.

Celkově mě knížka i série moc bavila, ale uměla bych si představit daleko dotaženější závěr. Přišlo mi, že už to chtěl mít autor za sebou a tak ten konec vzal hodně svižně a spoustu věcí nedotáhl. Na to, jak v předchozích dílech popisuje, kde jakou maličkost, tak ten konec je takový ... Nedotažený...

Každopádně i tak patří audiokniha k mým oblíbeným a to hlavně díky bravurní interpretaci a perfektním zvukovým efektům.

martin č.
martin č.
04.01.2024 5 z 5

Poslední díl triogie jsem četl s pár měsíčním odstupem a první polovina na mne působila podobně jako předchozí díl. Příliš mnoho zvratů jen pro zvraty samotné, latinských vsuvek a nízký zájem o hlavního hrdinu Reynevana, což vyvažovali skvělí Samson se Šarlejem. Od půlky mne to ale konečně chytlo, začal jsem fandit i samotném Reinmarovi z Bělavy a závěr jsme si nakonec užil.


Ales.BD
Ales.BD
03.01.2024 5 z 5

Andrzej Sapkowski zvysoka kašle na to, co by si čtenář přál. Nenapsal pohádku s dobrým koncem. Napsal skutečně velké historické dílo plné napětí, humoru a také tragiky, jen lehce kořeněné špetkou fantazie, která zdůrazňuje drsnou realitu. Druhý průchod, tentokrát v audioknihách, čehož výsledkem je jedna hvězda navíc za skvělou interpretaci pro Ernesto Čekana.

J0hn
J0hn
23.11.2023 4 z 5

Audiokniha perfektně zpracovaná a namluvená. Jak už píší předemnou rozsah hlasu jakým Ernesto Čekan disponuje je neuvěřitelný. Celý sloh knihy, to jak slova a věty plnou je nádherný. Jako utírat si zadek hedvábím. Ale samotný děj byl z celé trilogie nejslabší, takový nemastný, neslaný, jako by se autorovi trochu rozpliznul. Škoda.

cérka
cérka
12.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Audiokniha

V kontextu dnešní doby jsem si nemohla odpustit tento malý citát:

„Oj, ojojoj, blíží se, vzácní páni a drazí posluchači, blíží se den hněvu, den neštěstí, den slz. Blíží se den soudu a trestu. Jak stojí v epištole Janově: Antikrist přijíti má, odkudž známe, poslední hodina jest. Blíží se konec světa a konec veškerého jsoucna Jinými slovy: není, kurva, dobře.“

Ernesto Čekan mě velmi mile překvapil. Vyklubal se z něj skvělý vypravěč! Obdivuji dokonalý přednes, obzvláště cizích jazyků. U ztvárnění ženských postav jsem si kolikrát říkala, že to ani není možné. Tady hodnotím plným počtem hvězdiček!

Podaří se Reinmarovi zachránit svou milou Juttu? Nalezne Samson Medák cestu do svého světa? Existuje bájný golem, sen, zaujetí, posedlost Radima Tvrdíka, a kdo je žena vonící rozmarýnem? Ano, to jsou otázky na které jsem i já hledala odpovědi. Cesta k nim byla někdy velmi dlouhá a krvavá. Se smrtí se tady setkáte na každém kroku. Nakonec jsem se tedy i já dobrala konce a vím jak to s Reinmarem a jeho přáteli dopadlo.

Co říci závěrem? Andrey Sapkowski mě v mnohém překvapil. Husitství a jeho dopady zde popisuje asi nejlépe ze všech knih co jsem kdy četla. Kniha je mírně okořeněna magií, ale ta se v oné době také hojně praktikovala. Moc jsem si u ní, ale neodpočinula. Těch válek, smrti a bezpráví už na mě bylo prostě moc. Jsem ráda, že jsem na konci. Děkuji, stačilo.

Mabie
Mabie
10.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Na autorův styl psaní je nutné si zvyknout a pak vás strhne košaté vyprávění s přemírou latinských výrazů, historických reálií a spoustou citací. Pohled na husitské spanilé jízdy a další jejich konání opět velmi přesvědčivě ukázal hrůzy a děs, které páchali ve jménu božím a třebaže jsou v tomto dílu husité na vrcholu, po dlouhých letech bojů se jejich ideály vytrácejí a většina touží po míru.
Reynevan vyzrál a už to není ten holobrádek z prvního dílu, přesto i po třech dílech pro mne zůstal víceméně na okraji zájmu, nepochopen pro své jednání i činy. O to více jsem si zamilovala Samsona a Šarleje, jejichž postřehy a glosy jsou trefné, vtipné, moudré. Pokud bych měla autorovi něco opravdu vytknout, pak je to Samsonův konec, jehož osud vyšuměl naprosto bezbarvě, Sapkowski ho nechal rozplynout do ztracena, nevyužil jeho potenciál osoby z jiného světa. Prostě ho střelil do zad a hotovo.
Co tedy napsat závěrem? Třebaže Pomurník dostal co zasloužil a Aucassin se dočkal své Nicoletty, ty tři roky tak divoké historie mi přišly trochu odbyté, uspěchané a čekala jsem něco epičtějšího.

XbookwormX
XbookwormX
16.03.2023 3 z 5

Dokonáno jest. Tohle se mi bude těžko hodnotit, protože první dva díly jsem si užil a čekal jsem na epický finále a dostal jsem?
No, to je právě ono, co jsem dostal? Kdo měl dostat pořádně nařezáno, ten nedostal. Ten od koho jsem to čekal, že to udělá, ten to ani logicky udělat nemohl, další odešli tak nějak podivně...
Konec byl nemastnej neslanej a docela mi zkazil celkovej dojem z celý trilogie. Tady se mistr tesař utnul a fest. Nechci říct úplně zklamání, ale řečí hvězdiček to vidím na 3 a půl.

Hor89
Hor89
29.01.2023 5 z 5

Závěřečný díl historické fantasy trilogie. Děj celé série je v knize celkem uspokojivě uzavřen, postavy i dialogy jsou skvěle napsané, kniha je hodně čtivá a středověký svět je napsán velice uvěřitelně. Oceňuji že se autor snažil jak v postavách, tak i v ději odlišit od Zaklínače. Celkově bych husitskou trilogii hodnotil jako druhou nejlepší Sapkowského práci - hned po Zaklínačské sérii.

Cinik
Cinik
24.01.2023 2 z 5

Nemůžu si pomoci, ale vidím tuto knihu jako důkaz toho, že přemíra zvratů časem může začít nudit... Série mi příliš nesedla už od počátku svým ne až tak úplně středověkým obrazem středověku, teď ještě ubírám hvězdičku za toto.

Majto
Majto
19.12.2022 4 z 5

Trilógia opäť raz dočítaná (už si ani nepamätám, či štvrtý alebo piatykrát). Stále z nej mám oveľa lepší dojem ako zo Zaklínača, no nežeriem ju ako kedysi. No čítanie je to pútavé a skvelé. Trochu ma mrzí uponáhľaný záver.

Ronnie68
Ronnie68
09.06.2022 4 z 5

Poslední kniha trilogie mě nejvíce bavila .... Je tedy pravda, ze začátek knihy byl jen o malinko slabší .... Ale od poloviny mě to tak chytilo a už nepustilo .... Prakticky jiny pohled na husity a jejich rejsy (spanilé jízdy do okolních zemí) ... Jen ne mrzelo, ze konec byl pak až moc uspěchaný .... 3 roky dějin odvyprávěné trošku jak z rychlíku a samotna bitva u Lipan také .... Ale jinak tuto knihu hodnotim pozitivně.... Děj byl dobře zpracovaný...

KubaHanzelin
KubaHanzelin
13.04.2022 4 z 5

Tak mám za sebou rozloučení s Reynevanem a myslím, že ty tři knihy jsou tak akorát.
Jsem spokojený a musím říct, že závěr trilogie mě bavil asi nejvíce, možná to bylo plynulostí děje, možná větší dávkou akce, možná to bylo tím, že jsem si po letech znovu zvyknul na Sapkowskiho styl psaní a četlo se to tentokrát samo i přestože jsem semtam pořád bojoval s latinskými výrazy, ale co už.
Konec byl opravdu rychlý, čekal jsem něco rozvinutějšího, ale i tak se mi líbil.
Můžeme jen doufat, že Sapkowski se vrátí k tomu, co máme všichni rádi a to k Geraltovi a jeho světu, tak snad někdy u další knížky od pana Sapkowskiho:)

Mystifica
Mystifica
09.04.2022 4 z 5

Poslední díl mě opět bavil, rozhodne víc než Zaklinac. Akorát ten konec mi připadal jako taková rychlovka, čekala jsem od nej trochu víc.

MissiPippi
MissiPippi
31.01.2022 3 z 5

Těžko se mi čte Sapkowského styl psaní. Platilo to i u Zaklínače, ale zde to bylo dvojnásobně horší. Umí nastínit velmi zajímavé charaktery, velká část z nich ale vyšumí. Dějová a časová linka na můj vkus opět často pokulhává. Husitství tu figuruje opravdu jen jak pouhá kulisa.

Reynevan pro mne zůstane navždy nepochopen pro své jednání, za to Samson a Šarlej jsou vskutku bravurní.

Z propojení fantasy a české historie jsem byla nadšená, to stále považuji za skvělý nápad. Provedení už na výbornou není, proto hodnotím průměrem.

Adiemus
Adiemus
27.12.2021 5 z 5

Před iks lety čteno očima, nyní ušima. Musela jsem přivyknout značně expresívnímu projevu neznámého předčitatele, ale tím víc vynikl košatý autorův slovník a perfektní Komárkův překlad. Tento neznámý předčitatel bez problémů zvládal výslovnost všech používaných jazyků – na rozdíl od některých profesionálů. Ale k věci:
Mé hodnocení se týká trilogie jako celku, protože považuji všechny tři díly za vyrovnané.
Srovnávat tuto trilogii se Zaklínačem je nesmysl. Zaklínač je čirá fantasy, zatímco v Husitské trilogii se mísí historické události a skuteční lidé s magií a fikcí. (Nadchla mě například postava Amadea Baťy s otazníkem, jde-li o osobu historicky doloženou či autorem vymyšlenou). Navíc se trilogie odehrává na konkrétních geografických místech, zatímco u Zaklínače… doplňte si sami. Navíc má trilogie proti Zaklínači určitý přesah, protože čirá fantasy nepobízí ke studiu starých map či historie.
Reynevan se podle mého nepodobá ani tak Geraltovi, ale spíš Petrovi z Kukaně – a v mladších letech taky Fanfánu Tulipánovi nebo Petrovi ze Zemanovy Bláznovy kroniky. Jeho postava prodělává nenásilný vývoj, i když některé chyby neustále opakuje. Šarlej i Samson jsou k pomilování.
Pokud jde o konec, nadchlo mě, jak Sapkowski naplnil svůj výrok (převzato z anglické Wikipedie): "Věřím, že v přírodě dominuje ženský element. Ženy jsou obecně silnější než muži. Veškerá moc tohoto světa by měla být v rukou žen.“ A tak zatímco muži vzdychají po nedostupné lásce, věnují neúměrně času přípravě pomsty nebo prostě nevědí, co dál, ženy tyto problémy za ně vyřeší během během jediné noci. Bravo, pane Sapkowski!
(A teď jdu nastudovat, jestli se bitva u Lipan odehrála aspoň přibližně tak, jako v knize.)

druzickaster
druzickaster
22.12.2020 3 z 5

Opět jako preřešlý díl, hlavní hrdina mě nebavil a děj se spíš vlekl, tedy až na pár světlých chvilek. Asi dobře, že to byl díl poslední, tedy autor to alespoň svatosvat slíbil :)

J.P.S.
J.P.S.
02.10.2020 4 z 5

Závěrečný díl trilogie.
Mnohem více se mi líbila první část knihy, kde se Raynevan v rámci pátrání po své milované chtě-nechtě zaplétá do sítí husitské i katolické rozvědky, perfektní je i popis spanilé jízdy do Bavor. (Pozor, SPOILER!): Nicméně od smrti Juty a Samsona Medáka se příběh už trochu táhl a mohl se uzavřít dříve. Část týkající se odcizení ratibořické Madony už byla dost nadbytečná. Taky mě trochu zklamal způsob likvidace Pomurnika (tak dlouho se popisuje, jak Reynevan vyvíjí jed, a pak...prááásk!!! Ale aspoň dostal co proto :))

Přesto šlo o celkově o dobré dílo a relativně zdařilé uzavření série podávající velmi netradiční popis husitských válek.

pavel1238
pavel1238
19.08.2020 5 z 5

Důstojné zakončení. Shrnutí celé série - líbil se mi vypravěčský styl, absolutní neodhatelnost, kam se příběh posune a zapojení magických prvků. Trochu horší to bylo s přehledností, postav jsou desítky, ale i když se člověk začne ztrácet, vyprávění neztrácí na zajímavosti. Celkově ale mám tuhle sérii raději než zaklínačskou ságu.

Chmur
Chmur
10.05.2020 5 z 5

Trilogie jako celek je vynikající. První díl je úžasně hravý, vtipný, krásně ovoněný fantasy kořením. Druhý díl je trochu úmorný, ale to se druhým dílům stává poměrně často. Třetí díl má podle mě velice silný konec. Mě osobně dojal. Sapkowského síla je hlavně v dialozích a ty jsou úžasný. Další doménou mistra fantasy je schopnost napsat skvělé postavy, ke kterým člověk snadno přilne. I záporňáci jsou v něčem obdivuhodní. Celou trilogii jsem četl dvakrát s rozestupem asi 10 let a po druhé mě to bavilo víc než poprvé.

n.ezn.amy
n.ezn.amy
21.03.2020 5 z 5

Závěrečný díl této fantastické trilogie, kdy Reynevan se účastní všech rozhodujících bitev té doby včetně rozhodující bitvy U Lipan, ze které se šťastně a náhodně dostane a ke konci nalezne svou milovanou ženu. Tuto trilogii jsem si obrovsky zamiloval a moc mě bavila