Legenda o Lutheru Arkwrightovi

Legenda o Lutheru Arkwrightovi https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515084/bmid_legenda-o-lutheru-arkwrightovi-P0c-515084.jpg 5 7 4

Luther Arkwright série

< 3. díl

Přelomové vědeckofantastické eposy Bryana Talbota Dobrodružství Luthera Arkwrighta a jeho pokračování Srdce Impéria si zamilovalo množství čtenářů, recenzentů i komiksových tvůrců. Talbot nyní vytvořil pokračování třetí - Legendu o Lutheru Arkwrightovi. Luthera Arkwrighta, bytost s obrovskou psychickou silou, schopnou procházet multiversem nekonečných existencí pronásleduje daleko silnější protivník napříč mnoha historicky odlišnými paralelními světy, utopickými i dystopickými a pouze Arkwrightovi zkušenosti a síla vůle dávají všem naději, že se podaří odvrátit zánik lidstva.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Legend Of Luther Arkwright , 2022


více info...

Přidat komentář

Hor89
17.11.2023 3 z 5

Třetí díl Arkwrighta je velice dobrý, ale celkově mi přišel o trochu slabší než oba předchozí díly. Kresba je černobílá a navazuje na první díl - není špatná, ale barevné Srdce Impéria či Grandville se mi líbilo víc. Příběh je napínavý a propracovaný, ale opět o něco méně zajímavý než předchůdci. A je škoda že v knize nejsou vůbec žádné bonusy. Celkově tři a půl hvězdy.

Politre
10.08.2023 5 z 5

Arkwright Integral mě kdysi naprosto uchvátil (dodnes ho vidím mezi top 10 komiksy, co jsem kdy přečetl) a proto když Comics Centrum oznámilo vydání pokračování má očekávání byla maximální. A Talbot je bezezbytku opět naplnil. Propracovaný příběh, kresba, panelování a v neposlední řadě Velký formát jakému se nám díky Comics Centru dostalo, řadí dílo mezi zatím to vůbec nejlepší, co u nás tenhle rok na poli komiksu vyšlo.


Terva
27.07.2023 5 z 5

Neuvěřitelná . . .
Nesnesitelná . . .
agónie . . .
Žhnoucí jehly v mozku . . .
tak silná bolest . . .

Zatím, co se první příběh odehrával v minulosti, druhý nás provázel současností, je děj této Legendy situován do budoucnosti. Čas a prostor jsou sice též iluzí, ale řekněme, že se podíváme do jedné možné alternativy a tou je rok 2058. Jenže ono to není jen tak jednoduché. Všechny ty paralely a dimenze navštívíme i zde. Tak že budeme krásně cestovat i do minulosti. Třeba do roku 1842, kdy na Měsíc společně vstoupili muž a žena . . . Jo, to vše je s Arkwrightem možné.

Citát: Díky, kurva, Bohu!

Příběh je celý bez barev. Ale černobílá okna jsou plná zajímavých detailů. Tak že si na absenci barev snad nikdo nemůže stěžovat. Obsahově je to velmi zajímavé. Začínáme v Mezopotámii PARA 01-23-18 ST23. LED. 2058 V 16:19. Luthera něco nebo někdo do této země láká. Když pak on i čtenář zjistí, o koho se jedná, dojde mu, že tohle ještě bude zajímavé. A také že je a bude to i bolet. Opět plnohodnotné dobrodružství, trocha černého humoru, napětí a překvapení. Rozhodně si tohle další drama nenechte ujít. Vřele doporučuji.

Citát: Strávil si s těmi opicemi příliš mnoho času!

Proteus (První) je rozhodně nebezpečný záporák. Je šílená a představuje zlo. Úplně jsem se obával, aby v tom tvůrci nenechali Arkwrighta samotného. Ke konci začínáme zběsile skákat z jednoho místa na druhé až se mě z toho točila hlava. Do příběhu je vložena opět spousta známých osobností. Příkladem může být třeba William Shakespeare, William Blake, George Orwell nebo John Lennon. Jen škoda, že do knihy nejsou vloženy nějaké ty bonusy.

Citát: Udržuji projekci reality, ale už to nevydržím, musím s tím přestat.

Norri
12.06.2023 4 z 5

Bryan Talbot našel ve svém multivesmíru nový příběh. A kupodivu je opět v ohrožení lidstvo ve všech paralelách. Tentokrát to ale není až tak originální nápad. Na podobném nápadu stojí například X-Meni. Příběh "Legendy o Lutheru Arkwrightovi" je o nevyhnutelném střetu dvou evolucí jednoho druhu. Je to o střetu evolučního souboje s morálkou. Kdo je v právu? Čí morálka je ta správná? Na to máme jednoduchou odpověď jen do té doby, dokud jsme na vrcholu evoluce my.

"Každý příběh je jako zrcadlo. Když do něj prohlédne hlupák, nemůže spatřit tvář mudrce."

Talbot opět vymyslel zajímavý příběh, který je tentokrát vyprávěn vypravěčem. Ten kromě vyprávění legendy o Arkwrightovi také bilancuje, zda je lidstvo, tedy Homo sapiens, dobré anebo zlé. Toto bilancování však nakonec vyzní do ztracena. Příběh opět skáče mezi paralelami a čtenář musí být pozorný, aby si v každé udržoval kontext a neztratil se. Už to ale není tak náročné jako v Dobrodružství. Nechybí ani dějová linka, ve které je shrnutí děje z předchozích knih. Oproti podání Arkwrightova originu v Dobrodružství je tohle doslova polopatické.

Je škoda, že se Talbot věnoval filozofování o evolučním boji a morálce jen na začátku příběhu. Zbytek knihy je už jen o taktizování a přemýšlení o tom, jak porazit protivníka. Je to zábavné, je to pohlcující, ale trošku tomu chybí hloubka, kterou jsem vnímal v Dobrodružství.

"Diktátorům se daří v uzavřených zemích, tam, kde se lidé bojí svých sousedů. Z občanů jsou zajatci a nemají naději na svobodnou existenci. Naše země se stala rukojmí majetných elit."
PARA 00-52-23, LONDÝN

Tato kniha mi jen potvrzuje, že kresba se má posuzovat, až když držíte komiks v ruce, ne na základě ukázek na internetu. Obával jsem se, že Talbot nedokázal kresebně navázat na "Dobrodružství Luthera Arkwrighta". Zvláště po barevném "Srdci Impéria". Mýlil jsem se. Vizuálně je to zase pecka. K pár obrázkům bych mohl mít nějaké připomínky, ale jiné jsou zase hotové vizuální orgie. Také s kompozicemi stránek umí Talbot stále čarovat.

Kniha Legenda o Lutheru Arkwrightovi je v

Přečtených8x
Knihotéce18x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x