Arkwright integral

Arkwright integral https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/376871/bmid_arkwright-integral-Uxw-376871.jpg 5 24 10

Ve svých dvou arkwrightovských románech spojuje Talbot science fiction, steampunk i fantasy do jednoho neuvěřitelného celku, doplněného dechberoucí kresbou. V první knize je cestovatel mezi paralelními světy, agent světa Para 00-00-00, člověk bez minulosti, Luther Arkwright vyslán, aby ve světě Para 00-72-87 vytvořil vhodné podmínky pro zákrok Rozkolníků a umožnil tak vystopování jejich základny. Ale nic není takové, jak se na první pohled může zdát. Děj Srdce Impéria se odehrává o dvacet tři let později. Princezna Viktorie má za sedm dní slavit narozeniny, a celé Britské impérium se chystá na velkolepé oslavy Dne vítězství. Začíná se však vynořovat spousta nezodpovězených otázek, například kam se poděl její otec Luther Arkwright?... celý text

Dobrodružné Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Arkwright integral , 2014


více info...

Přidat komentář

Hor89
11.09.2023 5 z 5

První část knihy zabírá komiksový román Dobrodružství Luthera Arkwrighta - příběh působí zezačátku hodně zmateně, ale děj postupně začne dávat smysl a závěr je výborný. Černobílá kresba míchá různé styly - některé části se mi hodně líbily, další už moc ne.
Druhou část knihy zabírá komiks Srdce Impéria - příbeh je sice jednodušší, ale napínavý, a konec je opět skvělý. Kresba je tentokrát v jednotném barevném stylu. Knihu doplňuje přes sto stran zajímavých bonusů.

Norri
26.05.2023 5 z 5

Tak jsem si konečně udělal čas na Arkwrighta. Dříve vydané knihy jsem nečetl a dopředu jsem si o tom nic nezjišťoval, takže jsem do toho šel nezatížený nějakými dojmy. I když trošku jsem se bál, že mě to nebude bavit.

Dobrodružství Luthera Arkwrighta

Úvod dával za pravdu mým obávám. Tohle že má být sci-fi? Chaotické vyprávění proložené zmatenými vizemi a úvahami. Ve druhé kapitole už jsem ale začínal chápat o co jde, a ve třetím díle dostaly význam a obsah i ty zmatené vize. Na konci čtvrté kapitoly už jsem byl nadšený a užíval jsem si příběh, a hlavně geniální kresbu.

Jde opravdu o vědecko-fantastický příběh, i když je to rafinovaně skryto za historické kulisy. Bryan Talbot tady rozjíždí příběh napříč paralelními realitami. Úvodní tři kapitoly sloužily k uvedení do děje a k seznámení se s hlavním hrdinou a jeho minulostí. Časté střídání hlavního příběhu, záznamů o Arkwrightově minulosti, představ a vizí nepůsobí při prvním čtení nejlépe. Svůj účel to ale splní. Položí to základní kameny, na kterých celý následující děj může vyrůst. Potom už se naplno rozjíždí příběh revoluce, boj o záchranu multivesmíru, kritika církví a autoritářských režimů vůbec. A je to hodně husté. Talbot si nebere servítky a doslova se vyžívá ve vykreslování dekadence, zvrhlosti a krutosti puritánské náboženské tyranie. Je zábavné to číst a často mě napadalo srovnání s atmosférou příběhů Alejandra Jodorowského.

Co se týká kresby, tak to jsou Dobrodružství Luthera Arkwrighta naprostou lahůdkou. Talbot používá dva různé styly kresby. Jeden pro vyprávění hlavního příběhu a jeden pro vize, vzpomínky a minulost. S každým dalším listováním se mi ta kresba líbí více a více. A není to jen kresbou, ale také na svou dobu také zajímavým panelováním.

Srdce Impéria

Druhý příběh se od toho prvního v mnoha věcech liší, ale v jiných je zase velmi podobný. Překvapivě je to opět příběh revoluce, ale jiné než v prvním příběhu. Zásadní změnou je zde jiná kresba a barvy. Zatímco první příběh je černobílý, velmi precizní a prokreslený, tak ten druhý je barevný a má jednodušší kresbu. Celé to najednou působí příliš barevně a zároveň chudě. Je to jako rána mezi oči. Otočíte stránku a prásk Kresba ale rozhodně nepostrádá detaily. Je prostě jen jiná. Poměrně rychle jsem si na ni zvykl a marně jsem pak hledal, proč mi ze začátku připadala tak špatná.

Děj se posunul o nějakých 23 let a Britské impérium už ovládá skoro celý svět. Je proto jasné, že se najde spousta takových, kterým by se ovládnutí celého impéria a jeho bohatství náramně líbilo. Jsou ale i tací, kteří by nejraději celé impérium i s monarchii poslali do horoucích pekel. Oproti prvnímu dílu je zde více politiky a intrik. Nechybí ani nové tajemství, které ohrožuje všechny paralelní světy. Zase. Tentokrát si Talbot vzal na paškál zejména monarchii a celé britské impérium. Vypadá to, že každý správný britský komiksový scénárista musí být anarchista.

Srdce Impéria není až tak povedené jako Dobrodružství Luthera Arkwrighta. Přesto je to pořád zábavné a napínavé. Talbot některými náznaky tak trošku tahá čtenáře za fusekli, aby mu na konci naservíroval nějaká překvapení. To mě bavilo. Nemá to tak silný vědecko-fantastický prvek jako Dobrodružství Luthera Arkwrighta, zato je tam spousta vtipných vědeckých a kulturních odkazů na náš reálný svět. Anebo na naši paralelní realitu?

Potěšilo mě, že ty příběhy nemají otevřené konce a všechno je uzavřeno a vysvětleno. To u takovýchto undergroundových a metafyzických příběhů nebývá zvykem. Za tohle jsem vážně rád. Paradoxně více matoucí tady byly některé bonusy.

Bonusy

Bonusová část je tak obsáhlá, že by bohatě stačila na samostatnou knihu. Místy se její čtení zdá skoro nekonečné. Je tvořena převážně texty. Najdeme zde pojednání o historii celého multivesmíru i o velkém plánu Rozkolníků. Najdeme zde rozbory, předmluvy, biografie a rozhovory. Lehce zavádějící je, že některé texty se neváží k naší realitě, ale k některé z alternativních. Je to vtipné, ale zároveň také lehce ubíjející.


Zmiu
22.11.2022

Jak tu píšou mnozí, na komiks je třeba hodně času a klidu. To jsem bohužel neměla, neb v knihovně je jeden svazek a je na něj rezervace. Těžko se mi orientovalo v příběhu, i když některé pasáže jsem si celkem užila. Nakonec jsem čtení vzdala ještě před začátkem barevné části, tak nebudu hodnotit. Jde o propracovaný komiks, o tom žádná. Byla jsem na něj zvědavá hlavně proto, že jsem si zamilovala Grandville s jezevcem. S ním má společnou linku alternativní historie, zde však s paralelními světy je dohnaná ještě dál a na mě už trochu moc, abych vše sledovala. Zatímco ke Grandville se určitě vrátím, k téhle bichli si nejsem jistá.

exitus4me
16.05.2021 5 z 5

Tak toto byl zas jednou parádní kus, nemohu vytknout nic, co by nebyl spíše problém u mě , jako čtenáře. Jelikož mám doma aktuálně situaci takovou, že není moc klidu na četbu pokojnou, tak jsem měl místy problém se orientovat v spletitém ději chaotickém díky pohledům do ruzných realit, které se , lidově řečeno, začali doslova srát a náš agent Luther se vše snažil zachránit . Obávám se, že toto je dílko, které si budu muset přečíst řádně znovu, až prcek nastoupí do školky a zavládne doma alespoň pár hodinek klidu denně :D .
Kresba byla parádní
Kolosální formát na dílo padnul skvěle

Dalším čtenářům doporučím jednu věc - jestli nemáte doma klid, knihu odložte, dokud si jej nezařídíte , pak teprve ji pořádně vychutnáte. Já nad ní strávil bezmála dva měsíce a měl jsem co dělat, abych vše vstřebal :D

mirec88
13.12.2020 5 z 5

Úžasný kolosálny komiks, ťažko pochopiteľný a určite je na viacero prečítaní, pri jednom totiž nepochopíte všetky súvislosti deja. Ale úplne si ma získal kresbou, textom, príbehom a tou nezameniteľnou atmosférou, ktorá je nadčasová. A obsahuje aj úžasné nielen obrazové, ale aj textové bonusy, sú veľmi zaujímavé a je ich fakt veľké množstvo. Comics Centrum sa opäť vytasilio.

MCGinger
24.09.2020 5 z 5

Pecka. Prostě pecka. Oba komiksy sdružené do knihy Arkwright Integral byly velice povedeným dílem jak příběhem, tak formou i zpracováním. Původně jsem se bál, že ve čtení tak velkého a komplexního komiksu zaseknu podobně jako v Kastě Metabaronů, ale nestalo se tak a zvládl jsem to průběžně během prázdnin, aneb se čtením všude tam, kde si můžete vzít takto velkou knihu. Nemůžu jinak než doporučit ostatním.

První díl příběhu je velice detailně nakreslen a některé panely přes celou stránku opravdu braly dech. Děj je vcelku obtížné sledovat, minimálně zpočátku, ale postupně začne dávat smysl a střípky do sebe začnou zapadat. Rozhodně nemůžu tvrdit, že jsem pochopil všechno, ale pobral jsem toho snad dostatek.

Druhý příběh je pak pojat poněkud lineárněji a přehledněji, kresba je jednodušší a objevují se barvy. Ale jaké! Také radost se dívat, příběh odsýpá a postupně graduje.

(Četl jsem v originále, takže překlad nehodnotím.)

Hadati
18.09.2019 4 z 5

Jedná se o těžkou četbu, a nemyslím tím jen samotnou váhu komiksu. Kniha se dělí prakticky na dva dlouhé komiksové příběhy. První je v černobílé verzi a týká se přímo Luthera Arkwrighta, který dokáže cestovat mezi alternativními verzemi vesmíru. A od počátku bojuje proti jakémusi zlu, které se rozpíná napříč všemi paralerními světy. Kresba, přestože černobílá, je často dost detailní. Potíž je ale v tom, že je nesnadné se na první přečtení dostatečně orientovat v příběhu a autor nedává čtenářům nic zadarmo, takže se musíte zamýšlet i nad drobnostmi, abyste odhalili některé odkazy. Kupříkladu, proč místo USA se používá zkratka UCA, nebo co je zač ta dvorní dáma, kterou vám později představí jako Dianu Spencerovou. Příběh mě ale nezaujal natolik, abych si to chtěl přečíst i podruhé, takže věřím, že mi spousta odkazů zůstane ukryta. Prvnímu příběhu bych tedy dal tak 70 %.

Druhý příběh je již kolorovaný, živější, svižnější akčnější a zajímavější, kdy tentokrát se odvíjí kolem dcery Luthera Arkwrighta, kdy paralelní světy jsou zde zcela podružným tématem. Příběh není nijak spletitý a dá se v něm dobře orientovat, což považuji za velký klad oproti prvnímu příběhu. Talbot zde předvádí, že se vypracoval ve zkušeného vypravěče.

Zbytek komiksové knihy pak zabírá nepřeberné množství příloh, které potěší fanoušky Luthera Arkwrighta. Ostatní je spíše prolistují.

Terva
14.06.2019 5 z 5

1984....Hyde Park, tedy jeden z nich....
Záleží na místě.....
Na variantě.....
Na alternativě.....
Na paralele.

PARA 00-00-01 KNIHA PRVNÍ, DOBRODRUŽSTVÍ LUTHERA ARKWRIGHTA
PARA 00-00-02 KNIHA DRUHÁ, SRDCE IMPÉRIA
Při rozbalování knihy jsem si všiml, že má dvě látkové záložky.

PARA 00-00-00, LONDÝN, 09:00 (08:00 GMT)
Jsem velmi potěšen, že se Comics Centrum rozhodlo po deseti letech vydat obě tyto knihy a jako bonus je spojit do jednoho obřího svazku. Neváhal jsem ani chvilku a knihu si zakoupil. Kdysi jsem měl první knihu, Dobrodružství Luthera Arkwrighta zapůjčenu. Četl jsem, ale nějak mě to moc nešlo. Ztrácel jsem se v paralelách a různých časech. Ne jinak tomu je i dnes. Ale snažil jsem se pečlivě číst a u některých pasáží jsem se zdržel i déle. To vše pro vstřebání a pochopení. Opět však musím přiznat, že určitý zmatek jsem v tom měl. Obrovským plusem tak určitě je, že se Comics Centrum snažilo stránky zpřehlednit, vyretušovat a více zvýraznit, než tomu bylo v samostatném svazku.

Citáít: Přední povinností každé neprovdané dcery jest ztloustnout.

PARA 00-72-87, LONDÝN, CHEAPSIDE, TŘI DNY DO KATAKLYZMATU
O to více jsem se těšil na knihu druhou Srdce Impéria. Její barevnost totiž vymazala ten černobílý chaos, jakoby po houbičkám nakreslený příběh. Barevná kniha má více tichých a uměleckých zákoutí, není tak nepřehledná a některé barevné kresby jsou prostě úchvatné. Přeskakování je jen symbolické, vše základní se ve své podstatě odehrává v PARA 00-72-87 LONDÝN. Nutno však přiznat, že oba příběhy jsem si neskonale užil. A pokud chcete vědět více, podívejte se na komentáře u knih samostatných. Najdete je v sekci knihy u mistra Briana Talbota na jeho profilu.

Malá ochutnávka:
PARA 00-72-87 ARKWRIGHTOVO MAUZOLEUM ČTYŘICET ČTYŘI HODIN DO KATAKLYZMATU.
Velký Luthere Arkwrighte! Udělali z tebe mučedníka, legendu, dokonce tvrdí, že se v Anglii znovu zjevíš v hodině nouze nejvyšší, jako samotný Drake či Artuš......

PARA 00-72-87 WITHERSLACK HALL, ČTYŘICET JEDNA HODINA DO KATAKLIZMATU
Vždycky, když začnu doma v křesle číst komiks, vyberu nejdříve hudební doprovod. Musí to být cizina, České texty vnímám a pak se špatně čte. Před započetím čtení tohoto dobrodružství jsem chvilku popřemýšlel, co by se k tomu vlastně hodilo nejvíc, ale neznal jsem obsah této knihy a pořádně jsem ani nevěděl, do čeho jdu...no a tak jsem vybral jako hudební doprovod skupinu Running Wild. Jejich pirátský metal a cestování světem se asi tak nejvíc tématicky k příběhu hodí.

Citát: Nalijte královně absint.

PARA 02-91-46 NOVÉ BANGALÚRU, NÁBŘEŽÍ TEMŽE, 8 HODIN DO KATAKLYSMATU
Konec byl strhující, napínavý a velmi krvavý. Rychlost, jakou se vše blíží ke kataklyzmatu vám způsobí závrať. Co strana, to jiný děj a jiná realita a vše se sejde v 00.
A kdo toho ještě nemá dost, čeká ho bohatý bonus na konci knihy. Arkwrightologie obsahuje přehled Arkwrightovské kosmologie, můžete zjistit více o Okťobrjaně, pokocháte se obrazem Bitvy o Londýn, také je tu Galerie obálek, která už dnes nesmí chybět v žádném komiksu a mnoho dalších informací. Užívejte.

Citát: Lidstvo se bude šířit Vesmírem jako virus. Stejně jako jsme se rozmnožili na Zemi a zpustošili ji.

PARA 00-00-00 KOMPLEX WOTAN, RUTHERFORDSKÉ KŘÍDLO, 27 MINUT....
ZAJÍMAVOST: Příběhy Luthera Arkwrighta bývají mnohými považována za vůbec první britský grafický román. Dokonce první povídka vyšla v roce 1978, ve stejném měsíci toho roku vyšel vůbec první grafický román v USA.

risha03
02.02.2019 5 z 5

Dobře. Četl jsem poprvé a hned naráz oba díly v této edici. Nebudu tedy hodnotit kvalitu kolosální knihy, která je (jak je zvykem) v té největší kvalitě, tak jak to známe od CC, u kterých je prostě vidět, že jim záleží na komiksech a na nás čtenářích.

Rád bych okomentoval dva díly komiksu. Komentáře zde moc často nedávám, jen u věcí, které ve mně něco zanechají.

První díl mě ihned uchvátil svojí malbou. Něco takto nádherného se prostě nevidí v komiksech moc často. Okamžitě jsem se do kreseb zamiloval. Příběh už byl horší. Ztrácel jsem se. Nechápal ho. A to do tak velké míry, že jsem byl pln rozpaků. A to jsem zvyklí na poměrně náročné komiksy, miluji Neila Gaimana a jeho Sandmana (A vlastně cokoli od něj), Careyho a jeho Lucifera, Alana Moora. Věděl jsem, že tohle má být náročná kniha taktéž a právě proto jsem se na ni velice těšil, je to něco co mám rád. Nejvíce mě na této literatuře baví ta spletitost, nejednoznačnost, to že člověk musí pozorně vnímat každé slovo aby to pochopil. Přesně to miluji na výše uvedených autorech.
No, ale asi po třetině knihy Arkwright Intgral jsem byl stále rozpačitý, protože tohle byl jiný level.

A pak to přišlo. A já se zamiloval. Postupně se děj odhaloval, začalo vše do sebe zapadat a já začal chápat. Už jsem se nemohl odtrhnout. Přesně jak má být, čtenář netuší netuší a najednou ho strhne poznání a už čte jedním dechem. Nakonec se dostaví katarze. Vše dopadne jak má, čtenář je uspokojen z vysvětlením.

A právě díky tomuto jevu je to neuvěřitelná kniha. Už nevím kde jsem to slyšel, myslím že v F. L. Věk, kde stálo, že čtenář při čtení nemá vše hned pochopit. Že pravá krása je v odhalení, to že se nad knihou může zamyslet. Ten nejlepší pocit, který čtenář může zažít je ten, že nad knihou může přemýšlet, co tím kdo chtěl vyjádřit a nakonec pochopí. Proto první díl 5/5.

Druhý díl nastartoval ve velké parádě. Oproti prvnímu dílu mě hned kresba neuchvátila, respektive byla zjednodušena. Ovšem i zde je nakonec tolik kreseb s neuvěřitelnou úrovní detailů, která spolu s krásnou barevností čtenáře dostane.
Příběh je oproti prvnímu dílu o poznání jednodušší. Člověk se už ve všem vyzná a jen sleduje úžasný příběh. Přečetl jsem ho naráz. Každou stranu jsem nedočkavě obracel.....

Neuvěřitelný počin. Toto dílo bude patřit mezi ty nejlepší komiksy, které jsem kdy četl.. Zařazeno vedle Sandmana, Lucifera, Zámek a klíč a další knihy, co které ve mně vzbudily hluboký dojem.

FireOfFilth
16.07.2018 4 z 5

Luxusní obří vydání, které obsahující dvě knihy a spousta bonusů.
První kniha, Dobrodružství Luthera Arkwrighta je úžasně nakreslený komiks, který je pouze černobílý, ale hra stínů a celková kompozice jednotlivých panelů je dechberoucí. Samotný příběh je dost náročný na pochopení a celkové zorientování se. K lepšímu celkovému zážitku je dobré si přečíst jednu část v bonusech, kde jsou vysvětleny určitá fakta.
Druhá část Srdce impéria je plně v barvě, bohužel už se mi to tolik nelíbilo jak vizuál tak i příběh mě tolik nebral.
Celkově určitě stojí tato kniha za přečtení, přesto z ní nejsem tak unešen jak bych asi měl být.