Lunapark

Lunapark https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444127/bmid_lunapark-Xts-444127.jpg 4 1579 308

Píše se rok 1973 a jsme v zábavním parku na malém městě v Severní Karolíně. Devin Jones, vysokoškolák s literárními ambicemi a čerstvě zlomeným srdcem, se rozhodne pracovat přes léto u kolotočů. Najde si mezi světskými nové přátele, kteří ho nakonec přijmou mezi sebe, zachrání jednomu děvčeti život, spřátelí se s umírajícím chlapcem a zamiluje se do jeho krásné matky. První polovina příběhu je milá a nostalgická, ale už zde se jako spodní proud táhnou zlověstná znamení. Devin se dozví nejen to, jak se obsluhuje kolotoč, ale i to, že ve Strašidelném zámku byla před čtyřmi lety zavražděna dívka, jejíž vrah nebyl dopaden a dívčin duch se lunaparkem stále potuluje…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Romány

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Joyland , 2013


více info...

Přidat komentář

kyssling
21.03.2024 4 z 5

Krásný příběh, skoro bych řekl, že první půlka bez mysteriózna je lepší. King je prostě mistrný vypravěč, který umí překvapit, rozesmutnit a hlavně si čtenáře k sobě připoutat.
Škoda, že nebyl román delší, nechápu to nízké hodnocení knihy tady ...

tamara1351
24.01.2024 5 z 5

Možná právě proto, že jsem neměla od knihy žádná očekávání,byla jsem nadmíru spokojená.Krásný sladkobolný a nostalgický příběh s malou dávkou nadpřirozena.Atmosféra lunaparku vás vrátí do dětství a jako třešnička krásná obálka ve stylu Stop hrůzy.


rafan65
14.10.2023 4 z 5

Tato kniha a horor? Určitě ne. Slabé náznaky duchařiny tam jsou, není to taky žádná velká sláva. Příběh je ale pěkný a četl se dobře. Takže dávám tři hvězdy plus jednu za pěknou obálku.

eraserhead
25.09.2023 3 z 5

Až na pár výjimek (Řbitov zviřátek) miluju horrorového (!) Kinga 70., 80. a 90. let. Napsal ten nejlepší horrorový román co jsem kdy přečetl a nepředpokládám, že ho někdy někdo překoná. Naše cesty se rozešly po roce 2002, kdy jsem znechuceně dočetl Čaroděje a sklo. Od té doby jsem četl jen pár Kingovek (asi bych je spočítal na jedné ruce) a ty mě dvakrát nezaujaly (Za soumraku) nebo přímo zklamaly (Puls). Výjimkou je jen román Ostrov Dumma Key (ale to jen proto, že v něm King vykradl sám sebe právě z 70. až 90.) a výborná povídka N ze sbírky Za soumraku. Proč tak dlouhý úvod? Protože jsem měl chuť LUNAPARK okomentovat jen výčtem Kingových knih, které mi při jeho čtení vyskakovaly na mysl (od Mrtvé zóny, přes Cyklus vlkodlaka, Pavučinu snů až po Pytel kostí). Od počátku století mi prostě King už patrně nemá co nabídnout, nic, co by mě fakt zaujalo. LUNAPARK je jen tendenční, neoriginální, předvídatelný, ohledně postav kingovsky tuctový a kýčovitý, nezajímavý příběh balancující na hraně nudy, do níž nespadne jen díky Kingovu umění čtenáře prostě a bezostyšně ukecat (a tady se mu to povedlo jen tak tak). S dalším (po)mileniálovým Kingem si dám zase dlouhou pauzu (a spravím si chuť nějakým jeho předmileniálovým horrorem). 2,5*

Charley
27.08.2023 3 z 5

Trochu zklamání...styl psaní zajímavý, četlo se dobře, ale...naprosto bez napětí, přišlo mi to jako román, který popisuje život jednoho kluka po rozchodu. Určitě bych nezařadila pod žánr horor. Náznak napětí byl až v závěrečných 20 stránkách knihy.
Naštěstí jsem četla i lepší knihy od Kinga, takže nekritizuji autora jako takového, prostě se mu tentokrát nezadařilo.

StrYke
15.08.2023 3 z 5

Má první zkušenost s S. Kingem... A zklamání. Prostředí je vykreslené moc hezky a postavy jsou sympatické a své, ale měl jsem veliký problém se do knihy začíst. Kromě posledních pár desítek stran má Lunapark k hororu na míle daleko a i pak se o tom dá spekulovat. Spíše vypráví o jednom "obyčejném" létě dospívajícího chlapce, který mimoděk vyřeší starý kriminální případ. A aby se neřeklo, je to okořeněno špetkou té duchařiny. Za mě bohužel šedý průměr.

4xbabča
09.08.2023 5 z 5

Příběh vysokoškoláka Devina Jonese se odehrává v malém americkém městečku v r. 1973 v prostředí zábavného parku. Kniha je moc dobře napsaná, má napětí a spád, ale i něco nebezpečného, ale zároveň i kouzelného.

Spýťa
23.07.2023 3 z 5

Není to úplně klasická Kingovka, spíše než o thriller jde o romantický příběh s lehkým nádechem detektivky.

Pivísek
20.07.2023 4 z 5

Tak nějak jsem čekala strašidelnější příběh, potenciál tam určitě byl... Nakonec se z toho vyklubala pohodová duchařinka. Tato kniha nevyvede z míry ani vyložené strašpytle. Ale četla se dobře, King prostě umí vtáhnout do děje!

Timkim
18.07.2023 4 z 5

Dobře tedy, dám čtyři hvězdy, i když na ně to úplně nebylo. Něco už jsem od Stephena poslechl a musím říct, že toto byl lehce nadprůměrné. Audiokniha je načtena naprosto tragicky a Vy nemáte sebemenší chuť poslouchat příběh, jasně autor za to nemůže,
co musím ale vyzdvihnout je vložená dobová hudba, pro vykreslení atmosféry super.
2/3 knihy se opět nic moc neděje a následně poslední třetina kdy nechcete přestat poslouchat. Jako na horské dráze. Lehký nadprůměr 75%.

Micho86
30.06.2023 5 z 5

Originální příběh, výborně napsaný, trochu tajemný, okořeněný vztahem mezi mladíkem, hendikepovaným chlapcem a jeho maminkou, Lunapark jsem četla dvakrát a tuším, že si ho ještě někdy zopáknu. V závěru děje nechybí trocha napětí, akce a rozuzlení zápletky. Za mě je to moc dobrá kniha, doporučuju. :)

KnihoSny
28.06.2023 4 z 5

Napínaví děj...

zelda7
26.06.2023 5 z 5

Velmi milá kniha, sice zde moc napětí nenajdete, ale za to je v knize ukryt naprosto jedinečný příběh. Moc se mi zde líbilo vykreslení charakteru postav i celého prostředí lunaparku. I přesto, že jsem šla do knihy spíše s očekáváním nějakého strašidelneho příběhu z prostředí kolotočů, který jsem nakonec nedostala, kniha byla opravdu velmi dobrá.

majc
25.06.2023 5 z 5

Skvělá kniha!
Čtenář společně s Devinem prochází bolestivým rozchodem a vzpamatováváním se z první lásky. Dostává se do hlavy mladého muže, což mi přišlo dost zajímavé. Zároveň to ve mně probudilo nostalgii po mládí a po starých časech.
Atmosféra Lunaparku na vás ze stránek knihy dýchne jako byste tam fakt stáli.
Knížka se četla dobře, stránky utíkaly jedna za druhou. Některé postavy si oblíbíte, některé méně. Každá má ale svůj charakter a osobnost a nejsou to jen ploché kulisy příběhu.
Pak přichází detektivní zápletka. I teď po přečtení je pro mě tak nějak na vedlejší koleji. Hlavní pro mě byl Devin a jeho myšlenky, jeho přátelé, jeho lásky, prostě jeho příběh.

"Když jde o minulost, všichni si vymýšlejí."
"Láska nechává jizvy."

kristie
15.06.2023 4 z 5

Další z těch Kingových knih, které jsou opomíjené a za mě neprávem. Na pouhých 200 stranách se skrývá opravdu skvělý příběh. Začátek je klasicky kingovský. Pohoda, přátelé, léto, slunce, brigáda v zábavním parku... Téměř jsem cítila vůni párků a cukrové vaty. Opět mě King ukolébal v té pohodě a o to víc mě pak to probuzení "bolelo", ale nedá se nic dělat "show must go on" a tak nám příběh plynule přechází do detektivní linky. Výborná kniha na letní dovolenou, doporučuji i audioknihu, která je skvěle doplněna o hudbu, která je v knize zmíněna a díky tomu ještě umocňuje pocit, že jste součástí příběhu.

Luigi1
14.06.2023 5 z 5

Konečně jsem si spravil chuť

babystar
10.04.2023 4 z 5

Nemám ráda horory. Naštěstí tato kniha byla spíše detektivkou s trochou duchařiny. Poslouchala jsem jako audioknihu. Na hlas předčítajícího jsem si zpočátku musela zvyknout, ale celkový dojem vylepšil hudební doprovod podle zmínek v textu. Šlo totiž o vyprávění starého muže o létě roku 1973, kdy brigádničil v lunaparku, vyléčil si zlomené srdce, přišel o panictví, poznal dobré i zlé lidi, zachránil několika lidem život a odhalil vraha. Je to jeden z Kingových uvěřitelných příběhů.

Dom95
03.04.2023 5 z 5

Oficiálně oznamuji, že si Stevena Kinga zařazuji do seznamu svých oblíbených spisovatelů. Jeho knihy se čtou úplně samy a příběhy jsou uvěřitelně neuvěřitelné. Jak nás v této knize dokázal spojit s lunaparkem je až neuvěřitelné. Ještě několik dní po přečtení mi přijde, jako bych byl celý život kolotočář :-D

"Všechno vycinkat byla její specialita. Vždyť ta by při zpovědi utahala i faráře."
"První zlomené srdce vždycky bolí nejvíc, hojí se nejpomaleji a zanechává nejviditelnější jizvu."
"Je těžké něco pouštět. I když to, co svíráte, je plné trní, je těžké to pustit. Možná právě proto."

okeey
26.03.2023 3 z 5

Tohle nebyla úplně typická Kingovka a bylo to znát. Zajímavý koncept 70. let a Lunaparku mě zpočátku nadchl. Pomalu jsme poznávali postavy, kde se nad námi vznášel závan tajemného příběhu vraždy mladé dívky. Autorovy propracované postavy mě bavily, ostatně jako vždy, ovšem samotné vyústění mi přišlo už slabší a na můj vkus moc rychlé. Já se prostě nemůžu rozhodnout, když vidím tlustou cihlu, která čítá 1000 stran, tak si vždycky říkám, co mě tam čeká a zda tam nebudou nudnější pasáže, tudíž jsem měla radost, když jsem viděla, že Lunapark čítá pouhých 200 stran. Byla to taková rozsáhlejší povídka a naopak uškodilo, že kniha byla tak krátká. Nevím, ale King si občas vybírá ty nejméně zajímavé postavy a ty nejlepší a nejzajímavější se tam jen mihnou na krátkou dobu. Kniha byla přečtena snadno, ale určitě u něj narazíte i na lepší díla.

Teraesa
24.02.2023 5 z 5

Skvelá kniha, trochu iná než tie, ktoré mám od Kinga prečítané, ale ani trochu nesklamala.