Lumpové a beránci

Lumpové a beránci https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206211/bmid_lumpove-a-beranci-zfQ-206211.jpg 3 39 12

Je tu něco znepokojivého v dnešní společnosti. Krize stíhá krizi, svět velkých peněz se otřásá. A dva svérázní manželé s úžasem zjišťují, že pod povrchem je všechno jinak, než se na první pohled zdá… Zjišťují toho o prohnilosti systému dokonce víc, než by bylo milé jim samotným, i „těm druhým“. Kdo ale „ti druzí“ vlastně jsou a proč mají zájem na likvidaci manželů? A dá se zabránit blížící se apokalypse? Suchý situační humor, gradující napětí, nečekané psychologické prozření i nanejvýš aktuální varování pro společnost v příběhu od známých autorů několika bestsellerů. Tady se politická korektnost nenosí! Zdají-li se vám některé z postav či událostí povědomé, vězte, že podobnost patrně není čistě náhodná. Každá z postav i událostí má v reálném světě svůj reálný vzor, který si autoři vypůjčili a více či méně literárně pozměnili. Anebo občas ani nepozměnili. A zdají-li se vám varování a poselství knihy šílená, vězte, že z pohledu celé historie jsou vlastně docela umírněná…... celý text

Přidat komentář

Eldar80
24.04.2022 3 z 5

Vůbec jsem to nečekal, ale prvních 100 stran mě fakt bavilo. Ze čtení jsem měl obavy a tak mě to příjemně překvapilo. Od autorů jsem četl Všechno je jinak a tam byl humor spíš vynucený. Tohle bylo zábavné a vtipné.
Občas mě to fakt rozesmálo. Ale jsem podobný ročník jako autoři a mám k nim názorově blízko. Třeba je to tím. Nedivil bych se, kdyby to někoho úplně minulo.
Co knize škodí je prostřední natažená část.
A pak jsem čekal víc ekonomie. Ve srovnání s road movie bylo odbornějších pasáží málo. Je to spíš takové vyprávění o mladém manželském páru, který má blízko k financím a bankovnictví a do něčeho se zaplete.
Začalo to úplně reálně, ale poslední třetina už mě přišla nevěrohodná. Jak chování mladých manželů tak probíhající světové dění. Má to dobrý začátek, ale autoři to nedokázali stejně dobře ukončit.
Sráží to příliš banální děj, na jehož pozadí se odehrává velká finanční krize. Těch pár naučných pasáží to nezachrání. Je tam částečný pohled na to, jak fungují banky a trochu se řeší problematika eurozóny.
Jenže po přečtení je ta promyšlenost až moc průhledná. Má to příliš jednoduchý lineární děj. Hodně humoru pramení z chování svérázného páru, ale po 200 stranách to začne trochu nudit.
A kdo s autory nesouhlasí, bude asi knihu vnímat ještě víc kriticky. Vzhledem k tomu jak mohla být kniha dobrá, měli by autoři změnit redaktora. Jestli to vůbec nějaký viděl. :) Pokud autory rádi sledujete, tak si to klidně přečtěte. Ale nemějte příliš vysoká očekávání… 67,5% 3,5*

Standa24
08.08.2021 3 z 5

Tři čtvrtiny knihy tráví hlavní hrdinové buď rozhovory o ekonomických tématech nebo v posteli. Takže pokud se v ekonomii alespoň trochu neorientujete, bude vás tato kniha nudit. Závěr knihy je akční a má spád.


coradocat
01.01.2019 5 z 5

Za mne 100%. Kniha mne velmi bavila a přečetl jsem ji jedním dechem. Za další dost veřím, že imaginární situace se opravdu ve skutečnosti dějí. Kdybych býval v době, kdy jsem knihu četl dal na radu a nakoupil Bitcoin, byl bych nyní docela v balíku....Za mě fajn kniha

ber-tram
06.11.2017 3 z 5

Místy navýsost zábavné i pravdivě varující, místy úděsně trapné. To je tak, když si protřelí ekonomové směle zamanou, že stejně jako plebsu nicneříkající tabulky, rozvahy a grafy svedou zkonstruovat davově atraktivní, v mnoha dějových liniích se proplétající profesně-kriminální román.
Dopadne to tak napůl, nemotorně: někde se jakžtakž povede zapříst myšlenku a vybičovat napětí, a kde holt ne, zachraní se to humoristickou epizodou, rockovou abecedou anebo „pracováním na prioritách“ (vrcholně supertrapné...).
No, vynechat ten sex a překreslit to do Čtyřlístku, Pinďu s Fifinkou bychom měli... Jenže čím zaměstnat Myšpulína s Bobíkem...? 38/17

Fuksinka
26.06.2016 4 z 5

Rozhodně jsem nečekala, že tato kniha bude detektivní román. Nejsem odborník na detektivky, ale děj mi přišel trochu rozvleklý a naivní. Jako detektivku bych to hodnotila průměrem. Ovšem, já jsem si knihu koupila s tím, že se jedná o populárně naučnou literaturu. Musím uznat, že tento účel splnila bez výhrad. Bavila jsem se a bankovní systém je zde vysvětlený tak, že pochopit musí snad každý. Vtipná, jednoduchá a poučná kniha.

Turante
16.06.2016 3 z 5

Velice zajímavá a vtipně napsaná kniha o ekonomice. :-)

Barbara182
21.05.2016 4 z 5

Překvapivě dobrý román s detektivní zápletkou od dvojice ekonomů :-) Čtivě a vtipně napsaný a zároveň upozorňující na poměrně reálná nebezpečí a nešvary současného finančnictví a politiky a jaké důsledky to může mít pro obyčejné lidi. Moc se mi líbila.

orinka3
22.02.2015 2 z 5

Zpočátku se kniha jeví jako svěží a nápadité dílko, ale s přibývajícími stránkami nadšení opadá. Nevím, jak ostatní, ale číst neustále totéž o jedné superženě a nadlidsky tolerantním manželovi, prostě přestává bavit. Ano, je fajn se poučit, jak to ve světě našich bankéřů a jejich přicmrdávačů chodí, ale mělo by to být trošku rozmanitější. Je kapánek únavné stále číst o někom, kdo má chování puberťáka, jeho slovník a kdo se chvástá, co všecko zná z rockové muziky:) Asi to nebudu mít sílu dočíst.

janacheca
25.01.2015 4 z 5

Děj ujde a vlastně jen maskuje Pikoru a Šichtařovou tak, jak je známe - totiž že ve svých knihách dokáží po lopatě i laikovi vysvětlit základní pojmy a děje z ekonomie. Z tohoto důvodu dávám čtyři hvězdičky, samotná detektivka by byla tak asi na tři.

LadyCotton
30.12.2014 4 z 5

Velice ráda čtu blog NextFinance, velice ráda čtu sloupky v různých časopisech a novinách Markéty Šichtařové a velice ráda jsem četla (několikrát) jejich dvě předchozí knihy (Nahá pravda a Všechno je jinak). Nicméně tato letošní novinka mě zklamala....
Autoři totiž svou třetí knihu pojali jinak - už to není populárně naučná ekonomická kniha ale populárně naučný román/detektivka... A v tom je ten problém... Je sice pravda, že ona naučná část zůstala (přesně jak píše Dejvid pode mnou) ve formě dialogů hlavních hrdinů a "velké ekonomické problémy" jsou (opět) polopaticky vysvětleny, ale ten "omachejl" okolo toho je... zbytečně natahovaný a občas jsem se přistihla i přitom, jak mi hlavní hrdinové lezly na nervy...
Dobrou zprávou je, že všechny 3 knihy je možné už zakoupit jako e-knihy...
Příště bych se ale přimlouvala za to, aby autoři zůstali u stylu psaní předchozích dvou knih

Dejvid
22.12.2014 4 z 5

Po populárně naučných ekonomických titulech první román této dvojice. Populárně naučná část zůstala více méně nenásilně zachována ve formě dialogů mezi hlavními dvěma hrdiny (které jistě nejsou inspirovány autorskou dvojicí). Jinak celkově se mi knížka docela líbila, i když mi přijde, že pořádný spád děj dotává až tak ve dvou třetinách. Vyloženě otravné mi přišly neustálé narážky na to, jaká je hlavní hrdinka kost a jak po ní její nadržený manžel neustále touží. Kdyby to bylo napsáno nějak rafinovaně, vždy mi to ale přišlo napsáno tak suše, asi jako nákupní seznam. Vůbec když o tom přemýšlím, tak hlavní hrdinka knihy je totálně otravná a nepříjemná :-)) Takže čtyři hvězdy jsou spíše moc, ale tři by byly asi málo.

lenkaknel
30.07.2014

Co to vidím? Snad ne další dílko od téhle povedené dvojky? Už se moc těším! =)

Autoři knihy

Vladimír Pikora
česká, 1977

Kniha Lumpové a beránci je v

Právě čtených2x
Přečtených51x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených2x
Knihotéce34x
Chystám se číst35x
Chci si koupit6x