Luke a Jon

Luke a Jon https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145630/luke-a-jon-145630.jpg 4 47 11

Luke a Jon je prvotinou Roberta Williamse, knihkupce z Manchesteru, Kniha zaslouženě získala nejen čtenářskou přízeň, ale i anglickou cenu National Book Tokens Prize a je vysoce ceněna i kritikou. Kniha je také prvním svazkem nové edice, která klade důraz na kvalitní a čtivé příběhy současných dětí. Lukovi je třináct. Žije sám s otcem v malém městečku na severu Anglie. Připadá si víc než osamělý, když pozná Jona, kluka ze sousedství, který je na tom stejně jako on. Luke a Jon se spřátelí a najednou si nedokážou jeden bez druhého život představit. Až jednou Luke poodhalí tajemství Jonovy rodiny. V tu chvíli pochopí, že jeho zvláštní a neobyčejný kamarád potřebuje pomoc... Jedinečný příběh o přátelství, které překoná každé protivenství!... celý text

Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Luke and Jon , 2010


více info...

Přidat komentář

JankaV80
05.01.2022 5 z 5

Smutný, ale moc pěkný příběh, o kterém člověk ví, že se i v dnešní době může někde odehrát (na příběhu není nic neuvěřitelného nebo nadpřirozeného). A o to víc mu věříte a o to víc člověka zvláštní přátelství mezi Lukem a Jonem baví. Oba chlapci mají podobný osud a přitom je každý jiný.
Já osobně bych řekla, že by nebylo vůbec na škodu, kdyby si děti okolo 12-13 let tuto knížku přečetly povinně. Protože ten děj a přátelství Luka a Jona má něco do sebe. A co víc, ani jeden z nich netíhne k mobilu nebo počítači - jednoho baví knihy a druhého malování.

JointlieKat94
01.12.2021 4 z 5

Hele, je to prostě tak, že u některých knih nějak nevím, co napsat. Nad touhle dumám už druhý den, ale stále to není ono. A přitom byla moc dobrá! Tak to zkusím..

Příběh nám vypráví Luke. Má skvělou rodinu, ve svém životě je jakžtakž spokojen, rád maluje. A maluje dobře. Pak se stane nehoda a všechno se změní.. Luke se stěhuje. Otec začíná čim dál víc pít a Luke by měl nastoupit do nové školy. Ještě předtím ale potká nového, záhadného a velmi chytrého kluka, Jona, který se pro něho stává nejlepším přítelem. Avšak Jon to v životě nemá lehké, je na tom hůř, než Luke a ve škole je navíc ještě šikanován.

A právě v tomhle příběhu poznáváme přátelství dvou kluků, o kterém se v knihách moc nepíše. Tady poznáváme, co a kdo je komu rodina a domov. Co způsobuje šikana a jak je těžké, být šikanován.

Je to krásná kniha, kdy z každé kapitoly jsem si něco vzala. Kapitoly nejsou dlouhé a kniha se čte moc dobře, i když někdy s těžkým srdcem.

Rozhodně bych doporučila i mladším čtenářům, zejména chlapcům asi. :)


Sixao
06.02.2021 5 z 5

Hrozně moc se mi to líbilo. Stojí rozhodně za přečtení.

Marekh
18.04.2020 5 z 5

Tuto knihu mi darovala Barnajka a já děkuji za poslání této knihy. Kniha se četla dobře, přečetl jsem ji na jeden zátah. Kniha se mi líbila, knihu hodnotím na 5*. Knihu doporučuji nejen mladším čtenářům. :)

Je to kniha o přátelství mezi dvěma chlapci - Lukem a Jonem. Každý z nich si prochází těžkými chvílemi, pocházejí z různých sociálních prostředích. V knize se vyskytují různá závažná témata. Líbily se mi také retrospektivní pohledy. Kniha byla chvílemi smutná, ale zároveň dávala naději. U určité scény jsem se ztotožnil s hlavním hrdinou a pociťoval jsem, že se nezachoval správně a já jsem si v této souvislosti vzpomněl na jeden moment ze střední školy, kdy jsem se vůči jednomu "kamarádovi" také nezachoval tak, jak bych měl. Po letech jsem toho litoval a zpětně jsem si říkal, že jsem se mohl vůči němu zachovat lépe. Když o tom nyní uvažuji, tak možná jsme byli kamarádi ve škole, ale ve skutečnosti to nebylo opravdové kamarádství, které jsem měl s Jirkou. Bylo to jiné. Jenže u Jirky jsem udělal také plno hloupostí, kterých dodnes lituji, jenže bohužel už to nemůžu vrátit zpátky, i když bych si to z hloubi srdce přál.

8243
06.04.2020 5 z 5

Kniha, kde sed nabízí pohled do rodiny, která žije obyčejný život a přece čtenáře fascinuje. Tak lidsky napsaný příběh, kde autor nejen vypraví,ale zároveň učí...

Countee
12.08.2018 5 z 5

Tohle je tak krásná a smutná kniha. Rozhodně zaslouží pozornost. Málokdy se stane, že mě kniha chytne už od prvních řádků. V té knize se vlastně stane spousta smutných událostí, ale nejsou popsány nijak pateticky. Právě naopak. Víc asi prozrazovat nebudu. :)

Sulfid
23.01.2016 5 z 5

Kniha mě zaujala už hlavně díky tomu, že hlavní hrdinové jsou chlapci, což je nezvyklé oproti skupině knížek, která se zabývá problémy "nejlepších kámošek". Navíc když oba mají nelehký život plný ran, které se jim spolu podaří alespoň trochu zacelit. Tvoří to pravdu nádherný příběh. Jediné co mi trochu vadilo, že autor skákal do minulosti a příběh nebyl tak plynulý.
Knížku však doporučuji, i když spíše mladším čtenářům.

trudoš
17.07.2015 5 z 5

Komorní příběh o chlapeckém přátelství, nesnesitelné ztrátě a odhodlanosti pro změnu. Velmi dobře napsané, až mrazivě realistické, vtipné i napínavé zároveň. I když nejde o dobrodružný román a jednoduchý děj postrádá komplikovanější zápletku, dokázal mě Robert Williams na sto sedmdesáti stranách rozebrat na prvočinitele. Přestože si nijak neulehčuje práci s tématy, které si vzal na mušku (smrt v rodině, alkoholismus, chudoba), vůbec to nedělá nabubřele, komplikovaně či pseudointelektuálně. Příběh se odvíjí ve zcela přirozených kolejích, bez patosu či nutnosti prodat čtenáři hlubokomyslné poselství. Přitom to tam všechno je, jenže jakoby mimoděk, vedlejší produkt. A hrdinové? Obyčejní lidé, s obyčejnými strastmi, které děsí každého z nás. Sociálka, finanční potíže, byrokratický šiml. Noční můry moderní doby.
U mě nejlepší kniha pro mládež za rok 2012, přičemž šlape na paty i nejlepší knize toho roku vůbec. Úplně dokonalé to není, ale možná právě ta nedokonalost je největší předností.

Joges
23.05.2015 5 z 5

Vyprávění z pohledu třináctiletého kluka je netradiční, živé a osobité. Autor už od první stránky vtahuje čtenáře do příběhu, buduje vztahy mezi postavami a působivým stylem udržuje napětí. Téměř každá kapitola končí pointou. I když se v knize neděje nic převratného, řeší se v ní jen obvyklé i neobvyklé životní situace a překonávají se překážky, mohu potvrdit slova uživatelky ciharky, Luke a Jon je velmi dobře napsaná kniha, která je, zaplať pánbu, bez patosu.

magnolia
27.09.2013 4 z 5

Takový hezký příběh, o tatínkovi , synovi a jeho kamarádovi. Hezky se to četlo, jen nevím, kdo si to v knihovně půjčí - dnešní dospívající asi těžko, spíš jejich maminky.

ciharka
20.04.2013 4 z 5

Knížka je moc dobře napsaná a autor (zaplať pán bůh) vynechal patos. Určitě stojí za přečtení.