Ludvík XV. Milovaný-Nemilovaný král

Ludvík XV. Milovaný-Nemilovaný král https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24403/bmid_ludvik-xv-milovany-nemilovany-kral-6B1-24403.jpg 5 18 3

Podtitul: Milovaný–Memilovaný král Populárně napsaná monografie věnovaná francouzském králi Ludvíku XV. Vedle životopisných údajů poskytuje i přehled francouzských dějin v období jeho vlády. Ludvíkovi bylo v okamžiku smrti jeho slavného praděda Ludvíka XIV. teprve pět let. V úvodních kapitolách líčí kniha období regenství, kdy v době nezletilosti krále vedl zemi jeho strýc vévoda Orleánský. V patnácti letech se Ludvík oženil s dcerou polského krále Marií Leszczyńskou, která mu dala celkem deset potomků. Čtenář se seznámí s poměry, které vládly na francouzském královském dvoře, i s osobnostmi, které ovlivňovaly francouzskou domácí i zahraniční politiku (včetně proslulých králových milenek markýzy de Pompadour a hraběnky du Barry). Zmíněny jsou i historické souvislosti (např. sedmiletá válka); na vnitropolitické scéně je období charakterizováno soubojem královské moci a parlamentu.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Brána
Originální název:

Luis XV: Le Bien-Aimé , 1982


více info...

Přidat komentář

Thalin
06.03.2023 4 z 5

Životopisné knihy mě vždy vtáhly a ty o šlechtě či královských rodech mě i moc baví, ale tady jsem místy narážela na pasáže, které jsem měla problém přečíst. Prvně v knize chybí víc odstavců. Když máte stránku plnou jmen a letopočtů, není na škodu mít někde schodek, kde si oči a mozek uleví. Občas jsem prostě omylem přeskočila kvůli tomu řádek. Mě třeba více zajímá život takových lidí jako takový, než válečné konflikty za jejich éry a vlády, takže mi nevadilo, že to tam bylo jen okrajově. Tím spíš bych uvítala víc detailů z jejich života a méně ze života bezvýznamných postaviček okolo.

Scarlett44
25.01.2016 3 z 5

Autor sa očividne snažil vykúpiť Ľudovíta XV. z neslávnej mienky, ktorú o sebe panovník zanechal.
A sčasti právom, ako po prečítaní musím uznať, pretože mnohé kroky tohto kráľa smerovali naozaj k osvietenským reformám.

Azda škoda, že prišli neskoro, keď už bol jeho verejný obraz v očiach ľudu nenapraviteľný a rozhodli sa ho nenávidieť automaticky za všetko, čo podstúpil.
Nuž, na tejto strane opäť uznávam, že mali svoj pádny dôvod, pretože Ľudovítova vláda mi prišla v zhrnutí ako séria nerozhodných politických machinácií, dokumentácie nenásytného telesného apetítu a neúspešných vojen, ktoré Francúzko uvrhli tam, kam smerovalo nenávratne už od konca vlády jeho veľkého predka.

Často sa zamýšľam nad tým, čo by sa stalo, keby systém padol ešte za vlády Ľudovíta XV. Občas mám pocit, že chudák vnuk, ktorý to myslel dobre a mal hlavu aj srdce na mieste (ako to dokázal najmä uprostred strastí Revolúcie), si doslova odskákal fatálne chyby vlády svojho deda.

Knižka dobrá, ale na môj vkus nepostačujúca. Naozaj si druhý najdlhšie vládnuci monarcha Francúzska zaslúži sotva 300 strán?
Vojny spomenuté skoro len okrajovo, mnoho politických krokov a celkové rozpoloženie Francúzska za tejto vlády zachytené dosť povrchne. Z tohto uhla pohľadu mi chýbalo niečo v štýle Perkinsovho diela "France under Louis XV."


JeKa
04.02.2014 5 z 5

Další důkaz toho, že historie se dá psát odborně a čtivě zároveň. Od Bordonova jsem četla již Ludvíka XVI. a musím říct, že i tahle publikace mě velmi potešila. Množství zajímavých faktů oživených citáty z dopisů či memoárů dvořanů, kteří byli přitom. Čte se tak dobře jako román, takřka jsem se nemohla odtrnout!

Štítky knihy

18. století Francie francouzská literatura panovníci králové Ludvík XV., 1710-1774 Bourbonové dějiny Francie

Autorovy další knížky

Georges Bordonove
francouzská, 1920 - 2007
2004  97%Ludvík XVI. – Král mučedník
2001  93%Ludvík XIII. Spravedlivý, Král Tří mušketýrů
2006  91%Ludvík XV. Milovaný-Nemilovaný král
2007  82%Filip IV. Sličný: Železný král

Kniha Ludvík XV. Milovaný-Nemilovaný král je v

Přečtených23x
Doporučených1x
Knihotéce19x
Chystám se číst9x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x