Paklíč

Paklíč https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115080/paklic-115080.jpg 4 64 16

Ludva Láce série

1. díl >

Známý spisovatel detektivních románů přináší tentokrát se zajímavou zápletkou i veselou zábavu při sledování komplikací, které nastanou panu Ludvovi Lácemu, autoru 321 detektivek, jeho ženě Lole a policejnímu inspektorovi Kamilu Čepelákovi. Tito hrdinové jdou zachránit Lácovu víkendovou vilu od loupeže, jejíž plán byl přece jen předem vyzrazen, ačkoliv pečlivě připravován pražským zločineckým podsvětím. (www.pitaval.cz)... celý text

Detektivky, krimi Literatura česká
Vydáno: , Orbis
Originální název:

Paklíč , 1941


více info...

Přidat komentář

Vesmich
30.05.2022 3 z 5

Je to taková ptákovina, na kterou je potřeba mít tu správnou náladu. Ve filmu to bylo sice hodně bláznivé, ale oproti knize dost střízlivé. Některé postavy jsou fascinující, především Kofila.

konicekbily
09.02.2022 4 z 5

Knížku jsem neznal, ani jsem nevěděl, že autor něco podobného napsal. Díky doporučení kolegů z naší databazeknih jsem se rozhodl ji přečíst. Nepovažuji ji za detektivku, ale humoristickou nadsázku s jemně kritickým, či ironickým a hlavně humorným pohledem na společnost na prahu druhé druhé světové války. Před čtením doporučuji seznámení se s dobou první republiky - v knize je sousta narážek, které jsem napoprvé nechápal - až při opětovném čtení jsem pochopil, oč vlastně běží. Tedy doporučuji pomalejší tempo při čtení knížky.


Allena24
01.10.2021 5 z 5

Příjemné svěží dílko. Díky komentářům jsem byla dobře připravena na audio a výborně jsem se bavila.

IHT
12.06.2021 5 z 5

Velmi mile prekvapeni! Komedialni tvorbu tohoto autora jsem neznal :) A to je skoda, protoze pribeh je nadherne blaznivy, pln situacni i dialogove komiky.
Pri cteni jsem uplne videl Lubomira Lipskeho ve "Ctyrech vrazdach" :) Nicmene nize v komentarich jsem se dozvedel, ze Ludvu Laceho ve filmu ztvarnil Oldrich Novy - uz si to poustim :)

babystar
21.12.2020 4 z 5

Není to snad ani detektivka, ale spíš ztřeštěná protektorátní komedie (napsána v r. 1941) se spoustou situačního i slovního humoru. V hlavní postavě jsem úplně viděla Oldřicha Nového v jeho vrcholné formě ( možná jsem ale někdy viděla filmovou verzi z r. 1944, v níž opravdu hrál). Knihu jsem poslouchala a díky výbornému přednesu Václava Knopa jsem se už dlouho tak nenasmála.

Kerberos
04.07.2020 4 z 5

Poslouchala jsem audioknihu namluvenou Václavem Knopem - příjemný zážitek.

čef
28.03.2020 3 z 5

Eduarda Fikera mám zafixovaného se Sérií C-L, proto jsem vytřeštěně sledoval tento pošahaný příběh, který je snad pro mne až příliš komický. Možná, že pro někoho to veselé opravdu je, ale pro mne zde bylo tolik nesmyslů až blbostí, že to považuji za autorův velký omyl. Škoda času na takovýto nesmysl, bohužel.

Modrina
27.03.2020 3 z 5

Už dlouho se mi nestalo, že by mi četba dala takovou práci. Ale možná je to tou podivnou současnou atmosférou. Nemohla jsem se začíst, ale současně jsem knížku nechtěla odložit. Takže nadšení se moc nekoná, ale ztráta času to určitě nebyla. :)

Adiemus
19.08.2019 4 z 5

Překvapení. Fikera jsem měla zaškatulkovaného jako autora například Série C-L (zfilmované jako Na kolejích čeká vrah), ovšem tohle je jiný rank. Chvilku jsem měla podezření, jestli nejde o variantu na film Těžký život dobrodruha, ale vývoj příběhu připomínal spíš absurdní situace z Fuksových Nebožtíků na bále a přes počáteční skepsi jsem se nakonec výborně bavila. A propos, Václav Knop jako interpret audioknihy je skvělý.

felia
07.08.2019 5 z 5

Mám rád autora této knihy a vlastním snad 30 jeho knih, které většinou byly vydány v předválečné době. Psal skvělé detektivky i humoristické romány

Jaruš7
01.06.2019 5 z 5

No, senzace, jsem šťastná, že ji mám - e-kniha.
Citace:
"Paklíč - Týdeník pro hájení zájmů kasařských a příbuzných odvětví.
Svět se ničí. Pomalu, zvolna, ale jistě jsme zatlačováni. Není již téměř kasaře, kapsáře, prstýnkáře, skořápkáře nebo jiného příslušníka naší velké rodiny, aby nebyl policii znám. Nedávný křiklavý příklad půdaře S.., jenž za dvoje dámské kalhotky dostal plných šest měsíců, volá do nebe. Není románu nebo povídky, aby v ní hrdina našeho druhu neskončil za mřížemi. Proti této špatné výchově literaturou, která vlévá do srdcí našeho dorostu jen zbabělost, chceme promluvit vážné slovo...."
Z galerie fízlů.
Malý oznamovatel : Slovo 1 Kč, sprosté 2 Kč. Seznámení : Vrah břitvou hledá na čtrnáct dní družku života. Zn. Jemné zacházení... Kdo by měl zájem o spolupůsobení v partě penězokazů..? Slečna k chytání hejlů se přijme na fix a procenta... Vylupování kostelních pokladniček předám levně, zn.: Stálý počet věřících... Prodej a koupě. : Rukojmího na výkupné, dobře živeného, prodám pod cenou - klec se účtuje zvlášť ...
Dopisy " Ona dáma, které jsem omylem dal v baru U šilhavé dobrodružky´ facku¨, se žádá o bližší seznámení....
" V atlasu máme peníze , bankovky. V Evropě stokoruny, v Americe tisícovky atd. Moje paní ráda cestuje pro zotavení. Kam .. Jí je to jedno. Zhuntuje popřípadě všecky státy a potom cestuje po modistkách. " Proč se mi podsvětí vrhá na mou vilu? Je tam schůzka , živlů kalných. "
".. roztáhla pusu do úsměvu, o němž srdce nevědělo. "
Povedlo se, má záloha humoru od mistra.5*

SilverEx
29.08.2018 4 z 5

Odlehčená detektivka ze staré školy s trochu zamotaným příběhem a příjemným humorem, který rozhodně neurazí.

sadlo
18.07.2016 5 z 5

Skvělý humor, podobně jako ve Fantomu operety, Muž s kuželkou ajn.
Skvělý, inteligentní humor. Na tomto humoru jsem vyrůstala a dodnes tyto knížky jsou uloženy v mé knihovně.

PijérRišárd
30.09.2015 5 z 5

Vážení přátelé knihomolci, tak tuto uzounkou knížečku jsem přečetl snad desetkrát. Mám to poslední vydání z jednadevadesátého, kterou jsem zakoupil až po zhlédnutí filmu. Knížečka se mi líbí víc (nic proti O. Novému-jako Ludva Láce výborný), jelikož je vyprávěna osobitým humorem pana spisovatele.

felia
22.01.2014 5 z 5

Myslím, že jsem kdysi četl předválečné vydání této knihy. Dodnes si pamatuju, jak jsem se skvěle bavil tím příběhem. Fiker byl dobrý spisovatel. Rád jsem četl jeho detektivky, které dnes asi působí trochu naivně.

Francoa
30.11.-0001 5 z 5

Volné pokračování románu Fantom operety.Je to dobře čtivá humoristická detektivka.Musím ještě dodat, že filmová verze mně také docela bavila.