Pandořina skříňka

Pandořina skříňka https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15523/bmid_pandorina-skrinka-fof-15523.jpg 4 76 6

9. prosince 1939 vyjíždí za hluboké noci ze starobylého kláštera v horách nedaleko Soluně pět nákladních automobilů a míří k nádraží. Přísný mnišský řád se podle pečlivě připraveného plánu zoufale pokouší dopravit kovovou schránku s dokumenty, které zůstaly stovky let utajeny před zraky světa, do bezpečného úkrytu v italských Alpách, kde ji svěří do ochrany bohaté a vlivné rodiny. Kdyby vyšlo najevo, co schránka obsahuje, křesťanská civilizace by se otřásla v základech a shořela v ohni svaté války víry proti víře. Jediný muž, který zná její tajemství, však zahyne pod kulkami nacistických katanů. Začíná štvanice za dokumenty, které mohou změnit osud lidstva. Boj mezi silami dobra a zla s koncem války ustane – aby se o téměř třicet let později znovu rozhořel děsivou silou a postavil proti sobě dva bratry, dvojčata, dědice strašlivého odkazu. Pokud je vůbec potřeba snášet důkazy, že Robert Ludlum je velmistrem napínavé zápletky, robustního, akcí naplněného děje plného zvratů a překvapivých rozuzlení, Pandořina skřínka jich nabízí vrchovatě. Ještě jednu kapitolu, řeknete si, a pak zjistíte, že jsou čtyři hodiny ráno…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Domino
Originální název:

The Gemini Contenders , 1976


více info...

Přidat komentář

Meda77
17.01.2022 4 z 5

Klasická špionážní jednohubka od Ludluma, umístění v beletrii splňuje dějem i obsahem, technické detaily radši nebudeme zkoumat, vždyť nejde o historickou rekonstrukci, ale o zábavu. Takže standardní 4starsy.

nero 13
24.07.2020 4 z 5

Slušný špionážní thriller, děj byl celkem napínavý, víc se mi líbila první část odehrávající se za Druhé světové války, akorát vyvrcholení knihy kdy bylo odhaleno tajemství které by mohlo rozložit celou křesťanskou společnost se mi moc nezdálo, už jsem slyšel šílenější teorie o Ježíši Nazaretském a myslím že věřící by se tajemství z této knihy moc nedotklo.


ludek.n
26.09.2018 4 z 5

Ludlumova Pandořina skříňka je napsána ve strhujícím duchu a s patřičným napětím, dávkovaným rukou profesionála v postatě po celou délku textu. Autor si nebere servítky a nevyhýbá se ani drsným scénám, které s postupujícím časem nabývají na intenzitě a syrovosti. Dokonce si říkám, jestli té chladné a nelidské brutality není v druhé polovině knihy už přespříliš. Ludlum ovšem kočíruje svou loďku rozbouřenými vlnami pevnou rukou zkušeného lodivoda, a tak se člověk řítí vstříc závěrečné katarzi a skoro přitom ani nedýchá. Pravda, našly se okamžiky, kdy jsem chtě nechtě vypadl z tempa a potácel se bezútěšnou pustinou, ale spočítat by se daly na prstech jedné ruky a navíc mě děj hned vzápětí zase kopl mezi půlky. Přesto mi někde vzadu v hlavě vrtá neodbytná myšlenka, že základní téma knihy zůstalo notně nevyužité a překryté mohutnými vrstvami akčního, dobrodužně-válečného příběhu a ona Pandořina skříňka jen vějičkou, okolo které se sice všechno točilo, ale s ní samotnou se nic nedělo. Příběhu to neublížilo, ten se valí vpřed jako vlak ze Soluně, ale tak nějak jsem očekával více mystiky, záhad a tajemna…

jarkamet
18.10.2013 3 z 5

U Ludluma jsem zvyklý na větší spád děje. Ze začátku to bylo takové nemastné neslané, konec už byl zase velmi dobrý. Proto jenom 3 hvězdy.

Ladinek
07.05.2013 2 z 5

Jen taková perlička. O Robertu Ludlumovi se mluví jako o spisovateli známém pečlivou přípravou a ověřováním reálií. Nicméně v této knize umístil do vozů Mussoliniho tajné policie motory Lamborghini. Ovšem tato značka vznikla až v roce 1963.

dangerita
23.10.2012 4 z 5

Kniha sice nepatří k nejnapínavějším románům autora, ale to nemění nic na tom, že je velmi čtivá a děj má spád. V knize nejsou žádná hluchá místa a kombinace témat církví, mnišských řádů a období druhé světové války dává prostor pro zajímavou zápletku. Nutno říct, že mě vývoj děje několikrát překvapil. I když jsem si myslela, že vím, kam bude směřovat a jak celý román skončí, autor mě několikrát mile překvapil. Určitou rezervu vidím v závěru, kde se autor mohl více věnovat psychologii postav, ale to je pouze subjektivní pocit. Jinak o zvraty a nečekané dějové kudrlinky zde rozhodně není nouze, děj je realistický a netrpí na přílišné happyendy.

Autorovy další knížky

Robert Ludlum
americká, 1927 - 2001
2002  84%Agent bez minulosti
2005  83%Bourneův mýtus
2001  83%Hádův faktor
2007  80%Bourneovo ultimátum
2008  88%Arktická mise

Kniha Pandořina skříňka je v

Přečtených133x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce96x
Chystám se číst20x
Chci si koupit1x