Lucy Crownová

Lucy Crownová https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25973/bmid_lucy-crownova-DQp-25973.jpg 4 52 12

Psychologický román o vztahu matky a syna z roku 1956. Přílišná závislost syna na matce nevede nikdy k ničemu dobrému.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Lucy Crown , 1956


více info...

Přidat komentář

SSTknihy
19.10.2023 5 z 5

Příběh obyčejné americké rodiny. Příběh jednoho letního odpoledne, kdy zdánlivě banální událost ve svém důsledku zničila hned několik životů. Příběh o lásce, nenávisti a špatných rozhodnutích. Výborná psychologická studie toho, jak jeden jediný okamžik či událost dokáže ovlivnit naše životy a jak náročná může být cesta k odpuštění a opětovnému nalezení sebe sama.

„Díváme-li se zpět do minulosti, rozeznáváme v čase chvíli, která byla rozhodující, v níž se změnila osnova našich životů, chvíli, ve které jsme se neodvolatelně dali novým směrem. Ta chvíle – to může být pouhá vteřina, ve které se otočí kolo, vymění pohled, vysloví věta – nebo to může být dlouhé odpoledne, týden, roční období, kdy je výsledek nerozhodný, kdy se kolo točí stokrát a kdy se na sebe vrší drobné příhody, kterým dovolíme, aby se staly.“

Hanka_Bohmova
09.08.2023 3 z 5

Bolavá knížka, konflikt vyhnaný na ostří nože. Lucy, Oliver i Tony do něj vstupují s obrovskými hendikepy, neznají sami sebe - u Tonyho vzhledem k věku zcela pochopitelně a je strašné, jak se na něj rodiče pokusí svalit tíhu rozhodnutí. Proto také svým jednáním nezískají, v co doufali. Uběhne tolik promarněných let a událostí, které nelze vrátit zpátky, než se konečně podaří přenastavit kurz.
Nemůžu Lucy hodnotit úplně negativně, pro mě vnitřní autonomie hodně znamená a z jejich pokroucených rodinných vztahů na mě šel až strach. Takže pro její chaotickou vzpouru mám pochopení. Ale když si představím, co mohlo být, kdyby byli schopni včas udělat obrat k něčemu konstruktivnímu...
3,5 hvězdičky


evineckY
27.03.2022 4 z 5

Velmi smutný psychologický román.
Jediná pomluva - ale chtěla ublížit nevinnému dítěti a
zničila život celé rodiny. Matka byla mladá, ale natolik hrdá a nezralá, že se před vlastním synem styděla a manželovi dala na výběr -manželka nebo syn !
Je mi z toho smutno.

EmaRigo
04.05.2020 4 z 5

našla jsem jí úplnou náhodou na náplavce. prostě tam byla, někdo ji nechal na lavičce. nechtěla jsem ji tam nechat, prohlédla jsem jí a nic jí nebylo. Je to staré balení, ale v ochranném obalu, možná jí někdo zapomněl vrátit do knihovny. a nelituji, že jsem si ji vzala. Je to přesně můj žánr, už jsem četla podobné příběhy. Je skvěle čtivá, postavy jsou dobře vykreslené, zajímavý příběh.

IvaKo
29.08.2019 4 z 5

Skvěle napsaný příběh zkázy jedné rodiny, který potvrzuje, že nejvíce jsou schopni si ubližovat ti nejbližší.Vždycky je ale šance na nápravu.

MKrat
29.01.2019 2 z 5

autor je věhlasný spisovatel pár knih od něj mám moc ráda -kniha je kvalitně napsaná, ale žánr není můj preferovaný

intelektuálka
14.12.2018 4 z 5

Můj oblíbený spisovatel je mistr pera - ke knize se vracím po letech a znovu mě zasáhla...

Jeden zlomový okamžik - a rodinné drama, které postihne všechny členy - protože oni si nedokáží odpustit...

K upevnění rodinných vztahů je zapotřebí tolerance všech - a já ji tu neviděla...

Měly jejich vzájemné city tak křehký základ, že nepřečkaly první krizi ?

Každopádně doporučím - je to čtenářský zážitek.

Chesterton
14.12.2018 4 z 5

No, krásný příběh . . . Nervy drásající z mého pohledu. Bylo mi malého syna strašně líto. Poslouchala jsem audioknihu a neměla pro nezralou matku Toniho příliš pochopení. Spíš odpor ve mně vzbuzovala. Pravda je, že nevíme co zažila v dětství ona . . .
Velmi sugestivní.

ajla5
03.03.2018 4 z 5

Krásný příběh o lidech, kteří milují a chybují. O pomalém a přitom rychlém plynutí času. O touze žít správně a s láskou. Prostě krása! Opět se cítím zasažená :popisem vzduchu,vůně oblečení, ruchem měst, tichem nocí, smíchem dětí.

julika
24.02.2018 4 z 5

Daší z knih, která mi div nezlomila srdce...

"Kdybychom se náhodou potkali," řekl, "víš, náhodou, jako se lidé potkávají, ve vlaku nebo na ulici - co si řeknem?
Lucy se na něho dojatě usmála. "Já....., já myslím, že bychom řekli ahoj, "pravila.

Rade
17.08.2015 5 z 5

Četla jsem kdysi jako dospívající, scéna kdy dospělý Toni zvedá ze země svou v minulosti zavrženou matku, patří pro mě ve vzpomínkách k hodně silným literárním zážitkům.

kika 13
27.12.2012 3 z 5

Psychologické drama na nudu zde není místo napětí až do konce.