Peklo

Peklo https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179489/bmid_peklo-179489.jpg 5 94 10

Lucifer série

< 5. díl >

Jitřní kníže už vystoupal takřka nejvýš, kam to šlo. Bývalý vládce pekel stvořil v prázdnotě za naším světem nové Jsoucno, zabydlel ho a porazil síly, které mu ho chtěly ukrást. Jenže tento úspěch neodpovídá pravému stavu Luciferových momentálních schopností. Jitřní kníže ještě stále nevládne plným rozsahem svých sil - neboť ten zůstává skryt v páru per, jež byla vytržena ze Světlonošových andělských křídel a uzmuta pomstychtivým bohem. A dokud nebude tento rozsah obnoven, je Lucifer stále nechráněný a zranitelný. Problémem je, že má závazky, kterým musí dostát. Bez ohledu na svou omezenou moc musí odpovědět na výzvu k souboji s andělem, samotným velitelem nebeské armády, stejně jako musí splatit dluh polovičnímu andělovi Elaine Bellocové. I kdyby to mělo znamenat jeho definitivní zkázu. Neboť, jak všichni vědí, Ďábel nikdy neporuší své slovo.... celý text

Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew , Netopejr
Originální název:

Inferno , 2004


více info...

Přidat komentář

risha03
10.11.2023 5 z 5

Vítejte v Pekle. Zatím nejlepší díl, kdy Lucifera, oslabeného z předchozího dílu, čeká souboj s Amenadielem. Vítejte v pekelných intrikách zdejší smetánky, kdy věřím, že tento díl přečtete jedním dechem. Tak dokáže upoutat.

Norri
19.03.2022 5 z 5

Je úžasné, jak si tato série dokáže držet vysokou úroveň v každém díle. Jasně, není to zase tak výjimečné, ale v porovnání se Sandmanem je to prostě markantnější. Tentokrát došlo na smluvený duel mezi Luciferem a andělem Amenadielem. Není to však něco, co by se odehrálo v jednom sešitě. Tahle povídka s názvem "Peklo" je epické vyprávění ve čtyřech sešitech, které je napěchované dějem, nečekanými zvraty a nenechá vás ani chvíli vydechnout.

Krátká povídka "Přináší dary" je dokonalost sama. Bez přehánění. Je kreslená Deanem Ormstonem a obstála by jako samostatný hororový one shot. Ale tohle je součást většího univerza, které už znáte, a právě to povyšuje tu povídky až do nebes… nebo ji spíše dělá pekelně skvělou!

A poslední část s názvem "Vynést rozsudek"? Detektiv Šalamoun, syn Davidův, rozjíždí vyšetřování smrti Elaine Bellocové a je mu naprosto lhostejné, koho vyšetřuje. Viník nesmí zůstat nepotrestán. Lucifer v téže chvíli zabředává do záležitostí severské mytologie, aby splatil svůj dluh a nezůstal nikomu nic dlužen. Nutno podotknout, že se severskou mytologií je zde nakládáno velmi pěkně. Dokonalý závěr dokonalé knihy!


alishek
07.11.2021 5 z 5

Další naprosto skvělé pokračování Luciferova příběhu, dozvíme se věci, na které jsme se kladli otázky v předchozím díle a vyvstanou nové, už se těším na další díl.

666Jitka
10.05.2021 5 z 5

Velmi zdařilé pokračování série Lucifer, které je opět velmi pěkně graficky zpracované. Příběh Jitřního knížete, který provází několik dějových linek sledujících cestu dalších postav pekelné ságy, mi zpříjemňuje většinou noční chvilky před spaním - to se to pak usíná :-) Vedle světlonoše Lucifera, který je od začátku sympaťák, i nadále zůstává mou oblíbenkyní statečná a hrdá Mazikeen. Jsem zvědavá, jak se bude příběh vyvíjet a těším se na pokračování vyprávění o obyvatelích těchto temných sfér.

TomTomis
30.09.2020 4 z 5

Odpočinek u obrázků, vzpomínání, co bylo v předchozích dílech. Někdy jsem z toho zmaten. Tak to dopadá, když si donesu komiks z knihovny a pak chvíli trvá, než se dostanu k dalšímu dílu. Super s výhradami.

trudoš
19.07.2018 5 z 5

Lucifer je prostě jednička, nehledě na to, že za tohle prohlášení přijdu do pekla. V pátém albu do sebe zapadají další díly skládačky, o kterých jsem byl dosud přesvědčen, že jsou pouze náhodným výronem autorovy fantazie. Jenže v téhle sérii evidentně není nic jen tak nazdařbůh, vše má svůj smysl, účel a pointu. Což v kontextu s mixem bájí či legend různých pronárodů a starých kultur dává dohromady perfektní čtení, jež při každém dalším otevření dýchne na čtenáře něčím novým.
Ústřední zápletka nám zase o kus pokročila, i když se zdánlivě nestane nic moc zásadního. Jenže už teď je jasné, že drobnosti se tu dějí jen proto, aby při finále semlely hrdiny do masových kuliček. To ještě umocňuje cit Mikea Careyho pro hororové momenty, stejně jako humoristické skeče - viz padlý cherubín Gaudium, který krystalizuje v jednu z nejlepších postav série. Krize může nastat v okamžiku, kdy si mezi díly dáte příliš velké rozestupy, protože pak se v tom přehršli postav a souvislostí zákonitě ztratíte.

borknagar
16.07.2016 5 z 5

Pátá kniha, opět plný počet hvězd a příběh, který budete hltat od začátku do konce. Pod parádní obálkou se skrývá Luciferův standard, ale stále je to pekelné čtení. Setkáme se se zástupem jak oblíbených postav, tak s těmi neoblíbenými, na vlastní oči se přesvědčíme, že boj mezi Jitřním knížetem a Amenadielem konečně proběhne, Mazikeen se vydá po stopě Susanoo-no-Mikota a stane se spousty dalších předvídaných i nepředvídaných situací. Konec otevřený, další díl slibuje dávku námi vyžadovaného dobrodružství. Kresba jako vždy kvalitní, překlad a celková podoba knihy perfektní. Jen bych prosil více toho Ormstona, jeho práce je neuvěřitelná a vždy se přistihnu, že na jeho kresbu čučím s otevřenou pusou.....

LordSnape
03.10.2015 4 z 5

Při ohlédnutí zpět beru v podstatě Peklo jen za takový mezičlánek, kde se toho až tolik nestalo. Ale svou důležitost v celé sérii jistě má. Mazikeen tu potká svého bývalého manžela a prakticky mi ji bylo po celou dobu čtení líto. Lucifer se zas snaží dostát svým slibům a odškrtnout si ze svého dlouhého seznamu souboj s velitelem andělů Amenadielem, kterého já přezdívám jako "Držka". Susanoo-no-Mikoto kuje pikle a vše ostatní od poloviny knihy tak nějak pomalu plyne k dalšímu restu, jenž Lucifer plánuje splatit.

3DD!3
26.04.2014 5 z 5

Slib je možná jen řečový akt, ale pro Lucifera jde o čest. Když slíbí, tak splní a to, že zemřel prostě nehraje roli. Duel, kterého se konečně dočkáme jede podle obvyklých zavedených pravidel do chvíle než Carey (nebo chcete-li Jitřní kníže) vytáhne parádní fintičku a posadí čtenáře na zadek. Z nových postav jednoznačně triumfuje Šalamoun, snad jej nevidíme naposledy. Mimochodem Mazikeen a její příběhová vsuvka - dokonalá. Zlatý hřeb Pekla. Bůh je jezero.

Kapis
27.01.2014 5 z 5

Kresba pánů Grosse a Kellyho se stala nosnou pro tuto sérii a už jsem si na to zvykl, není to prachsprostý mainstream, je tam trochu více, je taková trochu "špinavější" a to mi vyhovuje. Hostující kreslíř se pak svého úkolu zhostil více než výborně a o kvalitě Ormstonovy kresby zbytečně mluvit. Ty vsuvky, které kreslí a které jsou mimo momentální hlavní linii příběhu mají obrovskou sílu. Je jasné, že "děťatko" bude hrát ještě velkou roli. Nemohu se ale ubránit dojmu, že nejen tímto Carey už tak trochu vykrádá Sandmana i sám sebe, takové "Peklo" bylo zcela předvidatelné jak dopadne, ale pár překvapení tam měl zaplaťsatan Carey vždy v rukávu do poslední chvíle. Je to tudíž pořád hodně nadprůměrně zpracovaný scénář s důmyslně propleteným a košatým dějem, kde je třeba sledovat každý detail a na první pohled nedůležitou poznámku. Několikrát jsem se třeba vracel k úplněmu začátku Pekla, kde vyprávění začíná. Krom zmíněné vsuvky jsou všechny příběhy vyprávěny v první osobě a fantastické na tom je, že člověk neví hned, kdo je vlastně vypravěčem. Sám Světlonoš je pak stále vznešený, důstojný, chladně kalkulující, slovo držící a nic neodpouštějící frajer. Čte se to výborně, i překlad a použitá čeština je skvělá, jednotlivé postavy se dají odlišit už jen použitým stylem mluvy, což není standardem a obecná čeština figuruje vyloženě jen v částech, kde jako hovorová sedí přímo báječně, dobrá práce! Já jsem opět hooodně spokojen, pod 5 hvězd jít nemohu a už vyhlížím pokračování. Jo a tá obálka je úúúúžasnááá a tvoří s tím nádherně světle modrým hřbetem smrtící kombinaci - nemohl jsem od toho odtrhnout oči - ta modrá se fak povedla!!!

Autoři knihy

Mike Carey
britská, 1959
Peter Gross
americká, 1958
Dean Ormston
britská, 1961

Kniha Peklo je v

Přečtených136x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených8x
Knihotéce53x
Chystám se číst17x
Chci si koupit18x
dalších seznamech4x