Kralevic Karel (1334 - 1348)

Kralevic Karel (1334 - 1348) https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516743/bmid_kralevic-karel-1334-1348-656ef298260d8.jpg 5 59 16

Lucemburská epopej série

< 2. díl

Druhý díl románové fresky začíná příchodem kralevice Karla do Čech a končí smrtí jeho otce Jana Lucemburského u Kresčaku. Celé 14. století je jedno z nejslavnějších období našich dějin, kdy byla Praha centrem římské říše, ale aspirovala i na to, aby se stala „druhým Římem“ křesťanstva. Složitý zápas panovníků o vládu doma i v zahraničí se prolíná se snahou severočeské a jihočeské šlechty upevnit otřesené postavení českých zemí a chránit stavovské výsady šlechty.... celý text

Přidat komentář

Pepa0216
25.03.2024 5 z 5

Vlastimil Vondruška umí psát hodně čtivě, ale zároveň jeho knihy skvěle přenáší atmosféru doby a jsou plně informací. U této knihy mám pocit, že vzhledem k velkému počtu historických událostí není tolik prostoru na omáčku okolo, což knize z mého pohledu jen prospívá. Karel IV přinesl zemi mnoho a již v závěru knihy si připomínáme mimo jiné stavbu katedrály Svatého Víta, či univerzity. Právem byl zvolen největším Čechem. Tato kniha je velice čtivou sondou nejen do jeho života, ale do doby, která přinesla velký rozmach naší zemi.

petr_
16.03.2024 5 z 5

Pro mě osobně byl zajímavý popis událostí v bitvě u Kresčaku. Věděl jsem o tom, že Karla museli odvézt z bitvy aby Jan zachránil následníka, ale neznal jsem podrobnosti. To jsou ty střípky dějin, které se v dějepisu nedozvíte a o to jsou zajímavější. Stejně tak zajímavý je vznik Nového Města, kde jsem se dozvěděl jak taková města vznikaly, což vlastně dává i obrázek o ekonomice království. V neposlední řadě se čtenář doví, že vlastně Karel byl nucen se vyrovnat s dluhy svého otce s poznámkou, že další dluhy vlastně přešly na Václava IV.
To mě nutí si najít další literaturu (třeba Vaňkovou) a o této době si přečíst více .


Kerberos
12.03.2024 3 z 5

Asi půjdu proti proudu ,za mě horší než jsem čekala.Ten kdo četl Vaňkovou a zná trochu historii nemůže byt spokojen.Do dalších dílů už nepůjdu.

čef
11.03.2024 5 z 5

Úžasná práce! Tolik zajímavých historických detailů zpracovaných tak, že většina čtenářů asi musí revidovat svoje názory na tuto dobu. Dobu plnou intrik, nesmyslných válečných tažení a umanutosti a bezohlednosti mocných. Také však počátek nové doby s výstavbou Nového města pražského, chrámu sv. Víta a Karlova mostu. Doporučovat určitě nemusím, davy čtenářů si tyto kroniky dávno našla.

21olaf
03.03.2024 4 z 5

Dobré pokračování, ale nemohu se zbavit dojmu jako bych to už někde četl... Je ale pravda, že další si stejně přečtu :-)

lapagerie
12.02.2024 5 z 5

Rozhodně lepší než první díl. Osudy mladého Karla, jeho boje s otcem, první zkušenosti na politickém poli, manželství s Blankou z Valois. O dost čtivější než příběh mladého Jana Lucemburského.

Markiibuks
01.02.2024 5 z 5

Skvělé čtení jako vždy. Užila jsem si to od záčátku do konce. Jen škoda, že jsem už dočetla a další díl zatím v nedohlednu. Nemůžu se dočkat.

MartaPear
29.01.2024 4 z 5

Nutno říct, že by si autor zasloužil ocenění za pedagogickou činnost, jak už jsem uvedla dříve , je to i plastický popis soudobého nejen politického života. Určitě lepší než školní biflování. Hezký románek a la červená knihovna. Tedy román, pokud to beru podle počtu stran.

Terkaodkafe
25.01.2024 4 z 5

Čtenář se občas sice ztrácí v množství postav a přemýšlí, jaké mezi sebou mají rodinné vazby, ale to je dané šíří úkolu, který si Vondruška dal, když se rozhodl příběh panování Lucemburků u nás odvyprávět. Kniha se ovšem nezabývá pouze panovníky a šlechtou, ale dává nahlédnout i do života obyčejných poddaných ve 14. století. Myslím, že Vlastimil Vondruška svými knihami odvádí dobrou práci v popularizaci historie a v jejím přibližování lidem. Tato kniha rozhodně patří mezi to lepší, co Vondruška napsal.

Celá recenze v recenzích.

MartaPear
25.01.2024 4 z 5

Měli bychom znát naše dějiny a z beletrie možná v hlavách utkví víc, než ze školního biflování. Ale ... při čtení mám neodbytný pocit a dojem, že už jsem tu kniha četla. Úplně přesně vím, co bude v následující větě.... Možná tím množstvím knih má spisovatel zažité formulace a uplatňuje je všude? Jinak dobré, Vondruškova klasika. Co mi ale dost vadí je nedbalá práce nakladatelství. Jsem na straně 150 ze 440 a už asi 15x mě praštil do očí překlep. Doufám, že překlep nebo nepozornost korektora či zodpovědného redaktora. Nejdřív jsem to přecházela, ale popuzuje mě to stále víc. Např. strana 125: Válčil "se" Slezsku" místo "ve" apod.

hanzmb
20.01.2024 5 z 5

Jsem rád, že se autor vrátil k tomu, co umí nejlépe. K literárnímu zpracování životů velkých osobností nebo velkých období našich dějin. Tady není jediná slabá věc a Tiaru považuji dodnes za to nejlepší, co se v tomto druhu naší literatury napsalo. Tajně jsem doufal, že se dostanou ke slovu Přemyslovci 11. a 12. století. Bohužel autor hodil za hlavu veškeré své minulé proklamace a veze se na vlně zájmu o Lucemburky. Naštěstí je natolik dobrý, že se vyhýbá běžným klišé, takže i já jsem si s chutí početl o tomto mladém Karlovi. A po více než 50 letech musím smeknout klobouk před scénářem Jana Procházky k filmu Slasti otce vlasti. Během čtení se mi neustále vybavovaly z něj pasáže.

MichalMartinka
19.01.2024 5 z 5

Už to tady v předešlých komentářích zaznělo. Tato kniha byla lepší než první. Ale tím nechci autora nijak kritizovat. Pan Vondruška jde po chodníčku, kterou si vyšlapal Přemyslovskou epopejí. A to je ono. To je přesně ono. Příběh se odehrává v letech 1333 - 1348 a ukazuje nám mladého kralevice Karla, který se snaží získat úctu a respek, nejenom před panstvem, ale i před svým otcem Janem Lucemburským, který byl rytíř v pravém slova smyslu. Hezky popsaná bitva u Kresčaku jak kronikářem, tak z pohledu mladého Karla. Sečteno a podtrženo - výborné a zajímavé čtení. Pan Vondruška mile překvapil.

Ronnie68
07.01.2024 5 z 5

Skvělá kniha, která zachycuje poslední dekádu života Jana Lucemburského a počátky vlády Karla (do úmrtí první jeho manželky Blanky v roce 1348) ... Tyto knihy jsou super ... Dějepisné kroniky ... Těším se na další díl...

nero 13
24.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Druhý díl Lucemburské Epopeje se mi už líbil víc než díl první, hlavní roli zde po svém otci Janovi převzal Karel, a mapuje se zde období, kdy nabíral zkušenosti pro své pozdější úspěšné vládnutí.
Na konci jsem si přečetl už několikátou verzi bitvy u Kresčaku, a je zajímavé to porovnávat s popisem od jiných autorů. Ve vypravěčské lince se střídají Lucemburkové s rodinou pánů z Landštejna a konec naznačuje že v dalším díle by se mohla přidat linka z nově založeného Nového města Pražského.
Jinak jsem zvědavý jestli pan Vondruška ukončí Lucemburskou Epopej rokem 1400. kdy začíná jeho Husitská Epopej, nebo bude pokračovat i vylíčením té doby z pohledu Zikmunda Lucemburského, za což bych se přimlouval.

Pepek24
15.12.2023 4 z 5

Lepší než díl první.... Myslím si že Vlastu(VELKÉHO) Vondrušku(VYPRAVĚČE) doceníme až po letech. BTW seřazené od Přemyslovců po husitskou epopej zabírají v knihovně spoustu místa a vypadají sakra dobře

Le Chat
14.12.2023 5 z 5

Za mne se druhý díl Lucemburské epopeje povedl ještě víc než ten první. Uděluji maximální možný počet hvězdiček a už se těším na třetí díl, který by se měl jmenovat Slavná léta.