Město plné oken

Město plné oken https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446456/bmid_mesto-plne-oken-d2K-446456.jpg 4 66 25

Lucas Page série

1. díl >

Debutový thriller plný smrtících zásahů i smrtícího humoru. „Miluju ho!“ prohlásil Lee Child. Střela, kterou nebylo možné vypálit... a přece zasáhla cíl: člověka v jedoucím autě na rušné newyorské křižovatce sevřené třeskutými mrazy. Vrah, kterého nelze vystopovat... a i když to zprvu vypadalo na náhodu, udeří za pár dní znovu. Opět neviditelný, opět z nemožné pozice. Jen jeden člověk může zjistit, jak neznámý odstřelovač pracuje. Lucas Page má totiž dar vidět zločin z jiného úhlu. Z toho, který dokáže spočítat trajektorie a pravděpodobnosti a určit, odkud vrah udeřil. Zbývá jen přemluvit Lucase ke spolupráci. Což nebude jednoduché: Page, bývalý agent FBI a nyní univerzitní profesor astrofyziky, už nechce mít se svým dřívějším zaměstnáním nic společného: při poslední akci přišel o ruku, o nohu, o oko a především o chuť honit se za zločinci. Se dvěma protézami a umělou bulvou to totiž jde dost ztuha...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

City of Windows , 2019


více info...

Přidat komentář

jaroiva
26.02.2024 2 z 5

Řekla bych, že jsem nečetla asi nic průměrnějšího.
Mám dojem, že psát by měl ten, kdo má nějaký nápad.
Tady byl semtam nějaký epizodní nápad, ale někdy ani dále nerozvinutý. A na kecy kolem BLM jsem trochu alergická. To nechť si nechají v USA a neimportují to do jiných jazyků prostřednictvím literatury, byť takto brakové.
Podle obálky jsem čekala sci-fi, ale je to jen béčková krimi. Za mě zklamání. Mám koupený druhý díl, ale nevím, jestli se do něj budu pouštět.

jan7113
30.01.2024 4 z 5

Výborné čtení, skvělý thriller. A nebýt těch trapných aktivistických keců o rasismu, rasismu ze strany černochů ("zatracení bílí kreténi" apod.) a protivné rasistické černošky Whitakerové, bylo by to asi i na plný počet hvězdiček.
Mimochodem, přijde vám taky nabídka na ochutnání smažených kuřat jako nechutná rasistická urážka? Podle mě by se měl autor léčit.


TeaPeter
29.01.2024 4 z 5

Docela zajímavý thriller. Nebudu řešit pravděpodobnost a proveditelnost, ale dobře se to četlo. Určitě by ale pomohl nultý díl, kde by se spojily všechny ty odkazy na více či méně minulé události ze života hlavního hrdiny.

čef
31.12.2023 4 z 5

Mnohému z tohoto díla nemohu přiznat plnou uvěřitelnost. Zápletka je příliš krkolomná a psychologicky nedosti podložená, nehleděna technické nesmysly. Sériový vrah by musel mít nadpřirozené schopnosti, aby vše stihl, stejné lze říci i o schopnostech pana profesora. Sepsáno však jinak dobře, mnohé TV seriály jsou na tom ve všech kritériích mnohem hůře a jakou mají sledovanost!

Riccia
02.05.2023 5 z 5

Myslím, že líp, než předchozí Lamanai bych to nenapsala - až na ten závěr. Já nechám body všechny :-)

Lamanai
29.09.2022 4 z 5

Bavilo mě to. Lucas je svéráz a hledá neotřelá řešení, a to neobvyklým způsobem, který staví na jeho pozoruhodných schopnostech. Kniha se dost napřímo vysmívá některým jevům v americké společnosti, pokrytectví a degeneraci myšlení obecně. Vyzdvihuje lidskost a empatii. Děj je svižný a poutavý. Humor až cynický, místy možná za každou cenu. Hvězdu strhávám za to, že i když autor po celou dobu neskrývaně opovrhujé klišé, na konci si vystřihne jedno jak z partesu.

memphisz
27.05.2022 4 z 5

Krimi thriller, který je zajímavý zejména díky zasazení do reálií současné Ameriky. Autor dává postavám motivace vycházející z problémů Američanů (velké množství zbraní ve společnosti, hádky konzervativců s liberály v televizi, rozdělená společnost, rasismus, domobrany, militarizace policie). Když jsou postavy rasisté, objeví se jejich světonázor i v jazyku knihy, což může být matoucí, ale ve skutečnosti je to velmi neotřelá forma. Stejně tak je zajímavá hlavní postava - detektiv s polovinou končetin a protézami. Ten se navíc projevuje až magickou matematickou schopností, která ale až tak moc využívaná není. Mělo to své mouchy, zejména v zaměření se padoucha na hlavního hrdinu, ale jinak super čtení napsané jakoby hned pro zpracování do seriálu. V daném žánru vcelku originální kousek.

biki
24.03.2022 5 z 5

Detektivních thrillerů, které mi opravdu padnou do noty a které jsem schopna si bezvýhradně užít, je překvapivě málo. Tento jsem si z neznámé příčiny schovávala od loňska, než jsem se konečně odhodlala k četbě. A překvapení - podle mého názoru velmi kvalitní zápletka, padouch, kterého opět musíme do značné míry litovat, ale hlavně naprosto originální hlavní hrdina s neobvyklým povoláním i osudem. Pozadu ovšem nezůstávají ani další postavy - od vyšetřovatelů, přes další vedlejší záporáky až po Lucasovu rodinu a přítele Dinga. Autor se v knize hodně naváží do Druhého dodatku americké ústavy, který si my zde tak trochu idealizujeme, ale který si také s sebou nese až příliš mnoho problémů. Kolikrát jsem se také musela zasmát autorovým sarkastickým poznámkám na adresu průměrné americké populace se závislostí na mobilech a Netflixu, ale obávám se, že by se to mohlo týkat i nemalé části našich spoluobčanů. Nemohu tedy jinak, než dát nejvyšší hodnocení a hned jdu na další díl.

aNGie5
23.11.2021 5 z 5

Skvělý thriller s nečekaným přístupem autora k jistým skutečnostem

Korsika
29.07.2021 2 z 5

Knihu k přečtení doporučuji hlavně mužům, kteří mají rádi zbraně, jim se totiž kniha velmi věnuje, a kteří mají rádi svižný děj, kdy se objevuje jedna mrtvola za druhou. Autor vytváří působivé popisy scén, které vás přenesou přímo do středu zasněženého a zmrzlého New Yorku.

Příběh měl neskutečně rychlý, vtipný a akční náběh, ale v průběhu děje to místy trochu vyšumělo do ztracena. Postava Lucase mě bavila, vývoj děje byl také super, ale několik zásadních věcí nebylo podle mě dotaženo a vysvětleno - něčeho se třeba dočkáme v dalších dílech. Zajímavě popsané byli různé negativní chody americké společnosti.

Hella
27.06.2021 2 z 5

(SPOILER) Začátek mi připadal slibný a Lucas vtipný a neotřelý. Bohužel s přibývajícími stránkami začalo moje zaujetí ubývat a převládla u mě otrava z průměrného, nepříliš sympatického příběhu. A ani po dočtení jsem nepochopila, proč že měl náš hrdina být další obětí?

petr_
05.06.2021 4 z 5

Knihu jsem rychle přečetl a líbila se mi. Je akční a napínavá a nechtěl bych více prozrazovat její děj pro ostatní čtenáře. Co mě však také zaujalo, byl popis některých jevů společnosti v USA, jako např. zmíňka o generaci lidí, kteří jsou on-line, ale nejsou vzdělaní, dále popisuje (a je o tom vlastně celá knížka) syndrom bílého muže, který se dostává ze svého výsadního místa na okraj společnosti, což vede k problémům vlastnictví velkého množství zbraní mezi obyvatelstvem, ke vzniku různých pololegálních organizací a radikalizaci postojů mnoha lidí, což je smrtelná kombinace v souvislosti s řešením problémů se zbraněmi v osobním vlastnictví. Jsou to jevy, které se projevují všude na světě a kniha popisuje, kam až mohou vést.
Jsou to však problémy, které krystalizují již v minulosti.

ThomasRuhe
31.05.2021 4 z 5

K výběru knihy mě zlákala anotace. Pobiho styl se mi hned zalíbil a samotný případ, kdy se pátrá po střelci, který má až zázračnou mušku, je prakticky imunní vůči sněhu, mrazu i ostrému větru byl zajímavý. Průběh vyšetřování a postup v případu taky hodnotím kladně. Určitě tomu pomohla i postava doktora Page s jeho schopnostmi. Rozhodně neobvyklý vyšetřovatel.
Se závěrem jsem taky spokojený. Pokud tedy budu mít možnost přečíst si další Pobiho knihu tak nebudu váhat.

VulpesVulpes
28.05.2021 5 z 5

I když je to nečekané, tohle mě fakt bavilo! Normálně tenhle druh knih nevyhledávám, ale byl to dárek - a jak říkám, fakt super počtení, mělo to spád a bylo to navíc i místy vtipné :)

jaja1989
22.05.2021 odpad!

Podle anotace to měla být zajímavá kniha, ale ...
Hned na začátku zmatek v postavach,kdo je kdo se plete a minulost je nevysvětlená.
Ale na druhou stranu hlavní postava je zajímavá a geniální.
Místy je kniha dost rasistická.
Konec je necekany,ale přijde mi že uspechany

markej
14.05.2021 5 z 5

Lucas Page je rozhodně zajímavý týpek, má protézu místo jedné ruky a jedné nohy a jedno skleněné oko, navíc je to geniální vědec, odborník na balistiku, který dokáže spočítat trajektorii střely a odhalit na několik set metrů, odkud střela vyšla. Když tedy záhadný střelec začne kosit jednu oběť za druhou, je Lucas opět povolán k FBI, ačkoliv s nimi už po nehodě, která zdevastovala jeho tělo, nechtěl mít nic společného. Knížka je plná nevšedních typů osobností, ať už se jedná o Lucasovu manželku Erin, spolubydlícího Dinga, parťačku Whitakerovou, šéfa FBI Kehoea, nebo samotného vraha. Několikrát vás taky vývoj příběhu zaskočí, obratí se směrem, kterým byste nečekali. Pro mě tedy byla tahle knížka velmi milým překvapením a doporučuju ji... :-)

Ulala
09.05.2021 5 z 5

Svižné, napínavé, jestli věrohodné to nevím, a trochu moc mrtvol na můj vkus. Přesto se mi kniha moc líbila. Autorův styl "mi sedl" a budu se těšit na další díl.

Jaruš7
03.05.2021 5 z 5

Tak mám v oblíbených nového autora i hrdinu.
Autora za to, že mi bylo stydno za mé bolístky, proti zatvrzelé nezdolnosti v krutém osudu hlavního hrdiny.
Příběh je nabitý netradičními prvky spojený do střelecky vražedné spirály.
Preciznosti způsobu odstranění sice bylo neuvěřitelně hodně a vyšetřovací metody se zadrhávaly, ale ten přesah, co nadchne, ten měl prim.
Citace:" Malá špetka nenávisti dokáže velké věci."

Jaksi se mi knihy poslední dobou prolínají obsahově do zpravodajských aktualit.
Tato není výjimkou. Zbraně jsou stálicí v popředí světových mocností i zájmových skupin.
A zdeť další kurz zbrojířského kumštu.
Těším se na další díl "Pod tlakem".

alzbeta4340
02.04.2021 4 z 5

Zábavná záležitost, která balancuje na hraně thrilleru a nadsázky. Osobně jsem hlavního vyšetřovatele s ruční, nožní i oční protézou a schopností určit z hlavy balistickou dráhu střely nebrala příliš vážně, ale je fakt, že konec působil i tak napínavě. Autor má trochu specifický styl, ale tato kniha si zaslouží v hodnocení červená čísla. Zkuste ji a uvidíte.

DominaCZ
04.03.2021 1 z 5

Sakra, zase šlápnutí vedle a nalákání na obálku, a znechucení až po přečtení anotace... nesympoš on, jeho Erin, jeho nechuť ke studentům, které všechny házel do jednoho pytle...ježiš celé okolí nemůže za jeden dos*anej zásah a to, že z něj vyšel jako poloviční mrzák!
Takže Nesbo má jako "hrdinu" kre*éna, ale tenhle je taky případ sám pro sebe.
Zábavný? Ne.
Nesnesitelný? ANO!
Tento příběh mě nějak nezajímal, bylo mi to nějak jedno...

Štítky knihy

New York detektivní a krimi romány napětí krimi

Autorovy další knížky

Robert Pobi
kanadská
2021  76%Město plné oken
2022  83%Pod tlakem

Kniha Město plné oken je v

Právě čtených1x
Přečtených73x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených5x
Knihotéce105x
Chystám se číst78x
Chci si koupit22x
dalších seznamech2x