Lovec draků

Lovec draků https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413741/bmid_lovec-draku-67l-413741.jpg 5 2329 431

Strhující drama ze současného Afghanistánu. Autor, kalifornský lékař, inspirován vlastními vzpomínkami, vypráví příběh osudových zvratů, jimiž jeho hrdina Amír prochází od dětství na cestě k dospělému zmoudření nejprve za mírových posledních let afghánské monarchie a poté za sovětské válečné okupace, na útěku z vlasti a při hledání nového života v emigraci. Události těžko pochopitelné krutosti i bezmezné oddanosti a očistné lásky se v tomto bravurně napsaném románu střídají bez sentimentu, bez jediného zbytečného slova. Svou opravdovostí zasáhl čtenáře ve čtyřiceti zemích světa a v milionových nákladech stále zůstává hlavní literární událostí knižních žebříčků. Román byl rovněž zfilmován režisérem Marcem Forsterem v roce 2007.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Leda , Rozmluvy
Originální název:

The Kite Runner , 2003


více info...

gabriel375
gabriel375
16.03.2024 5 z 5

dnes už jeho sfilmovaná klasika. Autor prežil to , o čom píše.Bezhlavý útek z Afganistanu, a nový život, kým sa vypracoval na lekára a spisovateľa. Každá jeho kniha je klenot, touto sa preslávil . Rozhodne patrí do to kníh v každej knižnici,nakoľko obohacuje o poznanie, ako vlastne myslí obrovská časť sveta kedysli slávnej Perzie, dnes utláčaných krajín.

jana1853
jana1853
02.03.2024 5 z 5

Velmi silný příběh, který zaručeně několikrát rozpláče. Trochu mě zklamalo, že bylo ke konci až moc evidentní, jak příběh skončí. Posledních 50 stran tedy celkem nuda. Jinak hodnotím na 120 %.


Nofar197
Nofar197
13.02.2024 5 z 5

Amir vyrůstá jako člen privilegované společnosti v Afghánistánu, tehdejší monarchii, jez aspoň na povrchu ani vzdálene nepřipomíná tu hromadu trosek, již se stala během let sovětské okupace a pozdější vlády Talibanu. Po napadení země Sovětským svazem uniká s otcem do Spojených států amerických, kde si hlavně díky otcove nezlomnosti vybudují nový život. Amir vystuduje vysokou školu, má své pevné místo ve spolecnosti a nakonec nachází i svou životní lasku - učitelku Sorayu, dceru dalších afghánských přistěhovalců.
Ale Amira stále trápí svědomí ohledně jedne události z dětství. Po zjištění jistých skutečností se vydává zpátky do Afghánistánu, kde se pokusí o nápravu....

"Pro tebe třeba tisíckrát. "
Vynikající příběh privilegovaneho malého chlapce, jež dozrál v zasadoveho muže a v cestě za záchranou jiného dítěte dokázal svou pevnou vůli i jiné charakterové kvality.

Rizek75
Rizek75
03.02.2024 5 z 5

Další moje z afghánských knih (po 1. Dějinách Afghánistánu a 2. románu Frišta; chystám se na 3. Knihkupce z Kábulu).
Nádherný příběh, drsný příběh, přiběh dětství, přiběh přátelství a i naděje... Asi takto stručně bych vystihl román Lovec draků.
Pár myšlenek z něj tu zaznělo už v minulosti, např. "V Afghánistánu je mnoho dětí, ale žádné dětství" ... Mě pak zaujalo i "O Afgháncích platí, že všechno berou na lehkou váhu" ... A možná právě proto si musel hlavní hrdina projít tím, čím si prošel. A já se musel hodně držet, abych se každou chvíli nerozbrečel...
Alláhu akbar!
(Bůh je převeliký!)

mapet85
mapet85
17.01.2024 5 z 5

Máte radi silné životné príbehy? A ak sa navyše odohrávajú v pre nás pomerne neznámej krajine?

Pôvodom afgánsky autor žijúci v Amerike nám vo svojej knihe Lovec draků na pozadí turbulentnej histórie Afganistanu predstavuje životné osudy bohatého chlapca Amíra a rodinného sluhu Hasana, ich rodín, okolia, priateľov a známych a celej spoločnosti od detstva až po dospelosť.

Ide o pútavý, dojímavý, smutný, bez servítky a autenticky podaný príbeh priateľstva, oddanosti, lásky, neľahkých životných rozhodnutí, ale aj výčitiek svedomia.

Mne osobne táto kniha umožnila nahliadnuť do kultúry a života v tejto exotickej krajine, sledovať neľahké osudy rôznych vrstiev obyvateľstva od relatívne pokojnej monarchie, cez sovietskú okupáciu a vládu Talibanu. Kniha je písaná strhujúco, je napínavá a na autentickosti jej pridalo aj časté použitie cudzojazyčných výrazov, ktoré sú však na konci knihy vysvetlené a preložené a bonusom je aj stručná história Afganistanu.

Knihu odporúčam všetkým, ktorí majú radi príbehy inšpirované skutočnosťou, ale pozor, aj keď je písaná výborným štýlom, jej riadky sa čítajú ťažko. Sám som musel knihu niekoľko krát odložiť a napriek tomu, že ide o fikciu, z pohľadu hlavných postáv popisuje reálne udalosti, ktoré sa v tejto krajine diali. Ja som sa zamyslel nad množstvom zmarených životných osudov a šancí a uvedomil som si, ako sa tu my vlastne máme dobre. Ide o silný príbeh, ktorý tak ľahko z hlavy nedostanem.

„Budoucnost je luxus, kdyť vám hlavou víří horda démonů.“

„V Afgánistánu je hodně dětí, ale málo dětství.“

„Afgánci jsou lidé nezávislí. Afgánci uznávají zvyky a nesnážejí pravidla. To platí i pro dračí zápasy. Řídí se podle jednoduché zásady: pravidla veškerá žádná. Pusťte si draka. Přetněte soupeřovi šňůru. Ať vám štěstí přeje.“

Bleska2411
Bleska2411
11.01.2024 5 z 5

Silná kniha. Moc doporučuji.

Jidu
Jidu
05.01.2024 5 z 5

Přiznám se, že jsem si jako dost lidí na první pohled myslela, že jde o fantasy...No, tak to rozhodně ne.

Ukradené dětství, zážitky, které nemá mít žádný dospělý, natož dítě..Já až nemám slov.

O tento stát jsem se zajímala dost povrchně, takže jsem docela koukala, co se tam dělo.

A samozřejmě zde máme náboženské fanatiky, kteří jsou absolutně na palici a člověk by je nejradši odstranil z planety. Tolik zla, co se stalo v historii ve jménu jakékoli víry, protože je nějaký "lidský vyvolený" zmanipuloval, to fakt není normální.

Kromě smutného a strhujícího příběhu je v knize veliké množství zajímavých informací právě o daném státě, kultuře, způsobech apod. To mě moc bavilo, nahlédnout do jejich standardů.

Celkově knihu hodnotím na plný počet. Je napsaná bravurně, autenticky a opravdu vás nenechá klidnými..

nula87
nula87
30.12.2023 5 z 5

Silný příběh napsaný úžasně čtivým způsobem. Velmi dobře napsané postavy, většina z nich rozporuplná, proto může být trochu těžké si k nim (zvláště k hlavnímu hrdinovi) najít pozitivní vztah. Ale Hosseini pracuje jak s postavami, tak s vlastním příběhem velmi dobře, hledá jejich bolesti, tajemství a strachy. Krásná kniha.

TomTomis
TomTomis
24.12.2023 5 z 5

Od přečtení uplynula kupa času a stále tuhle knihu tak nějak nosím v hlavě. Známka toho, že na mě nějak zapůsobila a že příběh je strhující. Objevování historie Afganistánu, nahlédnutí do jiné kultury. Z některých scén mrazí...

PetK
PetK
11.12.2023 3 z 5

Na mě to bylo trochu moc melodramatické, což podtrhoval ještě způsob, jakým to bylo načtené. Když někdo napíše a druhý procítěně přečte, že "muži štkali", je to na mě až příliš patosu najednou. Příběh dává nahlédnout do jiné, pro nás poměrně vzdálené kultury, což oceňuji.

SlamLenka
SlamLenka
07.10.2023 5 z 5

Zase jednou jedna z dlouho odkládaných knih. Koupila jsem si ji loni těsně před odjezdem mého muže do Afghánistánu (ne, není voják, byl tam s humanitární misí), ale protože jsem se pak o něj během těch tří měsíců bála, neměla jsem odvahu se do toho začíst, přece jen to není nejbezpečnější země, že? Konečně jsem se tedy ke knize Khaleda Hosseiniho, amerického lékaře a prozaika afghánského původu, dostala.
Lovec draků svým názvem může svádět k domněnce, že jde o fantasy čtivo, ale byť je to fantastický román, jeho příběh je zcela realistický a vychází ze skutečných poměrů v Afghánistánu. Mně to sice došlo až při bližším pohledu na obálku, ale co už =D
Byť vám román naprosto upřímně doporučuji, se stejnou upřímností vás také musím varovat, že to místy není moc lehké čtení. Příběh je v první řadě o přátelství, ale také o pocitu viny, zbabělosti, osobní nedostatečnosti a o životě pod břemenem vědomí, že se člověk nezachoval správně. Naštěstí to však není jen černé a Amír, který je protagonistou příběhu, po letech dostane příležitost, aby v dětství napáchanou křivdu jistým způsobem odčinil. Pobrečela jsem si, opakovaně Protože nejhorší je zlo, které se děje dětem
Až na jednu superhrdinskou pasáž, která mi přišla příliš vyhrocená, tomu vážně nemám do vytknout. A vyšla jsem z toho značně obohacená i co se týče znalosti afghánských poměrů a reálií.
Za mě jedno velké doporučení a zároveň bych Afghánistánu přála, aby se stal klidnou, stabilní a prosperující zemí, ideálně také demokratickou (zvláště pak to přeju jeho lidu, především ženám) inshallah!

Hanjimka
Hanjimka
06.08.2023 4 z 5

Příběh plný emocí, napětí a dojetí. Moc se mi líbila a doporučuji už jen proto aby lidé poznali Afganistán i z druhé strany.

DJDunda
DJDunda
04.08.2023 4 z 5

Kniha bola plná emócie, trefných a pritom nie zbytočne zdĺhavých opisov. Postavy sa mi páčili aj napriek tomu, že neboli skrývané ich negatívne vlastnosti, avšak pôsobili prirodzene. Príbeh bol veľmi zaujímavý i keď to nie je môj žáner. Trochu ma ale mätie, že príbeh je uvádzaný ako inšpirovaný skutočnými zážitkami ale autor v úvode udáva, že sa jedná o román, ktorý je produktom jeho fantázie a ak pripomína skutočnosť, je to náhoda. Žeby beletrizovaný román s prvkami historických faktov?

puczmeloun
puczmeloun
23.06.2023 4 z 5

Zajímavá kniha ze dvou pohledů. Nejen, že příběh sám o sobě je dosti silný - i když pro něj jsem knihu nečetl - ale představení historie Afghánistánu, jeho vývoje, ovládnutí Tálibánem (víte, že Tálibán znamená Studenti?) a vůbec kultura jím poničená, je rozhodně důvod, proč si knihu přečíst. A mimochodem hanba Šoráví!

A na konec jen citace, která mi shrnuje část toho, co kniha čtenáři dá: "Vzpomněl jsem si, co mi říkal bábá kdysi před lety: Čurej na vousy těch pokryteckých opičáků. Nedělají nic, jen se probírají růžencem a odříkávají slova z knihy psané v řeči, které ani nerozumějí. Bože smiluj se nad námi, kdyby jim Afghánistán padl někdy do rukou."

Josez-z-knih
Josez-z-knih
04.06.2023 5 z 5

Geniální. Víc není potřeba. Téměř nepřekonatelná kniha. Hluboká, lidská... Je tam úplně vše. A hlavně hodně bolesti. Díky bohu za střípky naděje, které autor také do knihy ukryl. Jinak by to byla neskutečně ponurá četba.

Farg
Farg
15.05.2023 5 z 5

Poutavý příběh jako vždy od tohoto autora. Bylo mi hrozně smutno z toho, co se stalo s Afganistánem od ruské invaze počínaje. Je to příběh muže, který žije už v Americe a vzpomíná na dětství v Afganistánu. A na minulost ke které se vracet nechce, ale bude muset.

katerina6763
katerina6763
08.05.2023 5 z 5

Za toto dávám plný počet hvězd. Opravdu strhující příběh o osudu dvou chlapců, kteří se v mládí rozešli, a nakonec museli dávný rozpor vyřešit. Příběh se odehrává ve válkou zmítaném Afgánistánu a vysvětluje důvody tohoto konfliktu v období celého století. Oceňuju historický přehled o vývoji konfliktu na konci knihy, který mi pomohl se v celé situaci lépe orientovat.

Hunters
Hunters
23.03.2023 3 z 5

Kousek od nás a hned taková dramata. Skvělý překlad, ale obsah mě minul jako Nasser - ten rozvozce chutney z Nového Dillí.

Pavlina50
Pavlina50
09.01.2023 5 z 5

Po knize jsem sáhla především díky nadšení z knihy Tisíce planoucích sluncí, v očekávání neméně strhující a kvalitní četby. A zklamána jsem nebyla.
Zatímco „planoucí slunce“ je příběhem o ženách, Lovec draků se naopak věnuje téměř výhradně mužům. Děj se odehrává opět v Afghanistánu, ale líbilo se mi, že příběh není primárně postaven na politice a popisu pro většinu z nás tohoto nepochopitelného světa, ale tato jiná kultura, zvrácené prostředí a hybné dějinné události tohoto státu tvoří jen okrajovou, i když velmi důležitou a neodmyslitelnou kulisu, která posunuje děj dál a dál. Životní a náboženské poměry v Afghanistánu představují strhující pozadí tohoto lidského a silného příběhu o vině, svědomí, oddanosti, odpuštění, přátelství, lásce k člověku a vlastnímu vykoupení.
Líbilo se mi také, že příběh je psaný velice realisticky, bez patosu, a ukazuje, že ne všichni muslimové jsou jen teroristé, jak jsou dnes veskrze vnímáni (a neříkám, že k tomu nezadávají svými činy důvod), ale i docela obyčejní lidé s touhami a vlastnostmi ne nepodobnými těm našim. I přesto, že bez ohledu, ve které zemi žijí, jsou pořád sešněrováni spoustou pravidel, které jsou v nich hluboce zakořeněny a které na nás „z jiného světa“ působí pořád zkostnatěle a nepochopitelně.
Krásný příběh.

Kniha Tisíce planoucích sluncí se mi sice líbíla ještě o chlup více, ale i tento mistrný příběh bohatě na pět hvězdiček stačí.

"Je jen jediný hřích a to krádež. Každý jiný je z něj odvozen. Když zabiješ člověka, ukradneš mu život, jeho ženě ukradneš právo na manžela a jeho dětem právo na otce. Když lžeš, ukradneš někomu právo znát pravdu…"

Katka2382
Katka2382
16.12.2022 5 z 5

Otevřít knihu Khaleda Hosseina je jako nasednout na kouzelný letající koberec a přesunout se do vzdálených exotickych zemí.
Nechat se obklopit jejich obyvateli,jejich kulturou,jejich jazykem,jejich problémy,jejich strachem a jejich přátelstvím.
Pak člověk otočí poslední stránku a jen kouká,že už je zase doma a krásnému příběhu je konec.

Je jen málo knih které se čtenáři vryjou tak hluboko do srdce a tato je jedna z nich.

V Afghánistánu je mnoho dětí,ale málo dětství........ .