Lovci vran

Lovci vran https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245301/bmid_lovci-vran-VWX-245301.jpg 4 111 27

Timothy Wilde série

< 2. díl

Píše se počátek roku 1846 a Timothy Wilde je posilou nově vzniklého newyorského policejního sboru, kde se specializuje na řešení zdánlivě nevysvětlitelných případů. Jednoho dne k němu vtrhne půvabná míšenka Lucy a usilovně prosí o pomoc. Lovci uprchlých otroků si podle ní občas přivydělávají únosem svobodných občanů, kteří jsou poté odvlečeni na Jih a tam znovu zotročeni. Lucy se obává, že právě takový osud potkal i její nejbližší rodinu. Stejně jako v předcházejícím románu Bohové Gothamu vykresluje autorka i v této historické detektivce fascinující a autentický obraz americké metropole poloviny 19. století a dokazuje, že je vypravěčkou strhujících příběhů s tajemstvím.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Paseka
Originální název:

Seven for a Secret , 2013


více info...

toni-az
toni-az
19.11.2023 4 z 5

Dějově slabší průměr. Místy roztahané, místy překombinované, na můj vkus moc politiky. Nicméně pěkně vykreslené postavy a úžasná temná atmosféra starého New Yorku zaslouží minimálně jednu hvězdu navíc.

Audiobook namluven skvěle, doporučuji.

Iki1
Iki1
26.06.2023 2 z 5

Kniha má podtitul Historická krimi, ovšem je to spíš takové kratochvilné čtení k zaplácnutí času, který zrovna není ničím vyplněn. Spousty vět a souvětí je vyloženě hluchých, protože děj nikam neposunují. Postavy jsou stručně charakterizovány a v průběhu děje se také nijak nemění. Hlavní postava má být důrazný detektiv (na základě předestřených zločinů - únosů, drog, vražd), je to ovšem nevýrazný týpek, ufňukaný a spíš neschopný. Protože se jedná o historickou krimi, očekával bych, že celková atmosféra tehdejší doby plně zapadne do vyšetřovaných zločinů, a já se dozvím, jak tehdejší obyvatelé New Yorku žili. V knize to ovšem vypadá, že historie je uměle naroubovaná k příběhu, který nemá ani pořádné zápletky. A rozsah knihy způsobí spíš pořádnou čtenářovu nudu.


babicka_amalka
babicka_amalka
07.12.2022 3 z 5

posloucháno jako audiokniha - neurazí, nenadchne; takový průměr, ale dalo se;

Alma-Nacida
Alma-Nacida
15.06.2022 odpad!

Druhý díl nedám ani jako audioknihu, jak je rozvleklý a navíc mě irituje skloňování Julius, Juliusa, Juliusovi... Sáhodlouhé popisy, kolem všeho kupa řečí... smažka Val a ukňouraný Tím se mou oblíbenou detektivní dvojkou nestali.

Bubo19
Bubo19
02.05.2022 4 z 5

I druhá kniha s Timothy Wildem, členem nově vzniklé newyorské policie se mi líbila. Tentokrát bylo vše zaměřeno na lov uprchlých otroků a svobodných černochů na severu USA, kteří byli posíláni na jih, jak jinak než kvůli zisku. Autorka má New York poloviny 19.století výborně nastudovaný i se všemi problémy a neřestmi, které tuto přelidněnou metropoli trápily. Jen detektivní linka je tady spíše na osvěžení. Čtenáři tradičních detektivek asi nadšení nebudou, knihu bych řadila spíš do společenských a historických románů než do krimi.

snimcibdim
snimcibdim
06.02.2022 3 z 5

Důstojné pokračování předchozího dílu.
Samotná detektivní linie sice není nijak exelentní, ale viktoriánský New York má své kouzlo. Posloucháno opět jako audiokniha s výborným M.Písaříkem.

soukroma
soukroma
07.01.2022 4 z 5

Čteno vzápětí po Bozích Gothamu (a jsme jen o rok starší, 1846) a tentokrát poněkud zklamání: rozvláčné (přibylo stran), melodramatické, až balastní, zápletka se poněkud rozplizla, příliš Vala, Selkie a špinavé politiky Demokratů (už se vynořila Tammany Hall a spousta jejích goril i z řad policie neštítící se ničeho), ale hlavně mi začaly vadit postavy. Ty mi vesměs připadaly nevěrohodné (chovaly se naprosto nepředvídatelně, zcela v rozporu s jejich představením autorkou), ale aspoň prakticky všechny byly sebevědomé a pevné ve svém přesvědčení a konání, totéž se tedy nedá vůbec říct o hlavním hrdinovi, Timmym, který tady hrozně vlál, postrádal schopnost pevných rozhodnutí a činů, odplouval v myšlenkách (nejen kvůli otřesu mozku) i ve svých emocích (Mercy okupuje jeho myšlenky ještě víc než dřív, ačkoli je na druhém konci světa...) - snad nejuvěřitelnější byl nakonec samotný (dlouho očekávaný) závěr v domáckém prostředí.
Samotné téma otrokářství, jihu proti severu (za pár let bude občanská válka, zatím se schyluje k válce na samotném jihu), útěku otroků, jejich osvobozování, lapání na severu a posílání za velké provize zpět na jih, vlastně nebylo uspokojivě představeno.
Hezoučký byl příběh šestiletého šikovného hluchého kloučka kominíčka, snad mu svítá lepší zítřek...
První díl byl v průběhu knihy víceméně rozkryt, takže nechybí připomínka vazeb na začátky policie a Tima a Vala u ní.
Suma sumarum jen 70%.

"Město hraje se svými obyvateli krutou hru, a kdo se rychle nechopí židle, jakmile přestane hrát hudba, toho čeká buď pomalá, nebo rychlá smrt."

Pozn.: závěr trilogie The Fatal Flame vyšel v originále 2015, u nás ticho po pěšině, takže aspoň nemusím dumat, zda si ho pořídit...

smardice
smardice
07.10.2021 3 z 5

Trochu zdlouhavé detektivní vyšetřování, prošpikované Valovými drogovými eskapádami, irskou imigrací a černošskou tématikou.

faba
faba
03.07.2021 5 z 5

Druhý díl a detektivní příběh Timothyho Wilda a jeho bratra, který se odehrává v New Yorku 19. století. A neméně skvělý přednes M.Písaříka (opět poslech audioknihy). Ukázka NY z doby kdy se tu odehrávají věci, které se dnes neodehrávají. A nebo odehrávají... ?

georginaa
georginaa
13.05.2021 2 z 5

Detektivní žánr mám moc ráda, ale nějak jsem se s touto knihou nedokázala sžít. Moc mluvení kolem, než se dostalo k jádru věci. Vyšetřování se táhlo a jména, ty mi nešly ani přes mluvu. Asi tuto autorku vynechám s dalšími knihami a najdu si zase své oblíbené.

Allena24
Allena24
11.07.2020 5 z 5

Tak jako první díl i tento jsem poslouchala. (Krásně namluvené audio p. Písaříkem.) Pro mě v příběhu bylo všeho přiměřeně: poučení, napětí, atmosféry, sarkasmu.

iskovsky
iskovsky
03.05.2020 2 z 5

Neviem si pomôcť... po prečítaní som mal chuť poslať autorke kyticu kvetov, igelitku s hmotnými darmi a kartičku s veľmi slušnou prosbou, aby už nič nenapísala...

parvitas
parvitas
25.04.2020 5 z 5

Druhý diel Lovci vran (originálny názov Seven for a secret má základ v detskej riekanke, český označuje lovcov otrokov) sa tentoraz zameriava po prisťahovalectve Írov v New Yorku 19. storočia na ďalší pálčivý problém. Únosy slobodných otrokov a ich následný presun na juh a zotročenie. Viac bitiek, viac špiny, viac tajomstiev. Konečne aj Timothyho brat dostáva slovo, je fascinujúci, dekadencia sa strieda s úprimnosťou.
Páčila sa mi poézia v Mercyiných listoch. Páčila sa mi zmena vzťahu medzi bratmi, ich život. A hlavne milujem tú atmosféru (takto zdiaľky 21. storočia). Mohla by som pokračovať, ale je toho veľa. Hlavne sa mi páčilo že je to klasická detektívka. Že len spolu s hlavným hrdinom sa dozvedáme podrobnosti a hľadáme pravdu. Určite budem hľadať aj ďalšie, alebo podobné knihy... viete o niečom?

trudoš
trudoš
01.01.2020 3 z 5

Lyndsay Fayeová začíná zeširoka, pomalu se dobírá k jádru zločinu a teprve v cílové rovince předestře, o co komu šlo. Až si říkám, jestli bylo třeba tolik se soustředit na atmosféru doby, když zápletka drhne v základních bodech. Kde člověk čeká zvrat, k ničemu nedojde a tam kde zvrat naopak nečeká nikdo, objeví se jich hned několik. Ovšem asi nejvíce mi vadila zženštilost Timothyho Wilda, který se sice snaží hrát srdnatého rytíře, ale přesně v duchu dívčího vnímání. V podstatě víc slibuje, než činí, vyhrožuje imaginárním padouchům a rozbrečí jej kdejaká velryba uvízlá na souši.
Zpočátku navíc připomíná román spíš průvodce odvrácenou stranou New Yorku z roku 1846, než klasickou detektivku s vraždou a vyšetřováním. A ačkoliv je to informačně poměrně zajímavé, z vyprávění často trčí, jak moc jsou tam tyhle věci navíc. Jako by autorce vůbec nezáleželo na tom, jakým způsobem uhraje těch tři sta padesát stran slibně se vyvíjejícího případu, v přesvědčení, že čtenář ustojí vlastně všechno.

jarin58
jarin58
13.11.2019 1 z 5

Tak tohle bylo slaboučké.

Carmaykl
Carmaykl
25.01.2019

obe knihy naprosto skvele. jejen velka skoda, ze z puvodne avizovane trilogie jsou jen dve.

aktak1203
aktak1203
10.06.2018 3 z 5

Taková amatérská detektivka, která se zbytečně vleče. Myslím, že téma a doba byla dobrá volba, samotnou by mě vznik policie a politických stran moc zajímal, ale tohle proste nemělo drive.

Ivan F
Ivan F
23.11.2017 2 z 5

Zúfalý pokus o detektívku, ktorý nevyšiel. Knihu som sa vyslovene nútil čítať, ale po desiatej kapitole som to vzdal, hoci nemám rád, ak niečo nedočítam. No tu ma akože rádoby vtipné hlášky iritovali, kniha je natiahnutá a užvanená, nadstavovaná voda. Napriek zaujímavému námetu formujúcej sa polície je to čítanie, ktoré nenadchne a ani ho nemožno zaradiť medzi oddychové, pretože neskonale irituje. Ako tak pozerám, slovo irituje som použil viackrát - takže áno, kniha ma fakt iritovala.

orinka3
orinka3
12.11.2017 4 z 5

Znovu nevšední četba. Formující se policie v New Yorku 19. století. Silně na mě zapůsobily pasáže o dětské práci. Podmínky, za jakých děti žily, či vlastně živořily - a nikoho nezajímal jejich osud - to by vydalo na celou další knihu. Téma lovců otroků je téma silné, tady je to opravdu dost zamotané a na konci vyjde najevo docela velké překvapení. Bratři Val a Tim tvoří nesourodou dvojici, ve které Val prokazuje železné zdraví, když vydrží to, co všecko provádí, včetně drog. Tim je, pravda, citlivější, ale určitě ne méně statečný. Předchozí díl se mi ale zdál lépe vyvážený, tady je o něco více zbytečné vaty. Proto strhávám jednu hvězdičku.

kokosek
kokosek
17.09.2017 4 z 5

Druhá část historických detektivek z New Yorku, opět jako audiokniha. Opět skvělý popis historických událostí. Hlavní postavy se začínají pěkně profilovat, opět zvláštní způsob řešení kriminálních činů, ale vše někam spěje, vše má nakonec svůj důvod. Rád si přečtu i další díl až bude.

Štítky knihy

New York 19. století otroctví rasismus

Autorovy další knížky

Lyndsay Faye
americká, 1978
2014  74%Bohové Gothamu
2015  71%Lovci vran
2016  83%Prach a stín

Kniha Lovci vran je v

Právě čtených4x
Přečtených148x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených4x
Knihotéce78x
Chystám se číst36x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x