Lovci relikvií
Dvě stě let po tom, co galaxii zničila meziplanetární náboženská válka, se čtyři bohové, známí jako Panteon, rozhodnou vytvořit novou říši. Zavádějí krutou a represivní diktaturu a potlačují jakékoli náboženství, které by mohlo ohrozit kult uctívání čtyř božstev. Legie, které vytvoří, mají za úkol tento pořádek udržovat, ale navzdory této kontrole různé národy i nadále tajně uctívají své starověké bohy. Tato situace vede k tomu, že vzniká galaktický obchod s relikviemi, které jsou nezbytné pro stoupence mnoha zakázaných náboženství. A tam, kde je zákaz, tam se objevují pašerácké organizace a lovci relikvií. Takový život vedou Xia, člověk, a Malý Mercur, jehož původ je neznámý. Patří mezi nejlepší lovce relikvií v galaxii a na jejich nové misi se k nim připojuje Vitellius, bývalý centurion Panteonu, který dezertoval z Božských legií.... celý text
Originální název: Space Relic Hunters, 2023
Komentáře knihy Lovci relikvií
První sci-fi od nakladatelství Vybíral. Námět jeho příběhu není úplně originální. Podobných příběhů z vesmíru už jsme viděli spousty. Vůbec to ale nevadí. Nechybí tomu to, co je pro komiksy od Vybírala důležité. Je to ryzí dobrodružství, nechybí tomu špetka humoru, a je to napínavé. Má to dobré tempo, ale zároveň to na mě ve zvratech působilo poněkud uspěchaně. Prozrazovat více by bylo na škodu.
Silnou zbraní tohoto komiksu je jeho výtvarná stránka. Kresbu i barvy jsem si hodně užíval. Panelům nechybí pozadí, a popředí hlavní hrdinky je jasný útok na mužského čtenáře. Přiznávám, tohle na mě vždycky funguje. U barev si nejsem jistý, jestli jsou ruční, nebo počítačové, ale jejich tlumené odstíny a styl mi evokovali akvarely, a to mám rád.
Máme tu veľkú premiéru v edícii ERB! Sci-fi žáner sme tu totiž ešte u Vybírala v tejto edícii od jej začiatku nikdy nemali. Už viackrát sa s touto myšlienkou na žáner sci-fi pán Vybíral pohrával, ale nevedel sa rozhodnúť, ktorý komiks by vydal, keďže on sám až taký veľký fanúšik sci-fi nie je. Voľba nakoniec padla na uzavretý one shot s názvom Lovci relikvií z roku 2023, ktorý v hlasovaní TOP100 komiksov za daný rok obsadil pekné 29. miesto. Scenáristom je aj u nás dobre známy Sylvain Runberg (Orbital, Zarov, Dobyvatelé) a preto to bola stávka na istotu. Kresba je pekná, scenár je pútavý a dostatočne dynamický, hrdinovia sú fajn a celkovo ma to bavilo. Len ku koncu to už na mňa pôsobilo prekombinovane. Inak však fajn odľahčená sci-fi akčná zábava.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Sylvain Runberg také napsal(a)
| 2021 | Conan z Cimmerie. Svazek III |
| 2018 | Orbital 1 a 2 |
| 2020 | Zarov |
| 2021 | Dobyvatelé 1 a 2 |
| 2022 | Orbital 5 a 6 |

82 %

Takový moc hezky nakreslený mix sci-fi a fantasy. Myslím, že tohle si dokáže užít každý milovník dobrodružných komiksů.