Lovci Půlnoce

Lovci Půlnoce https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50313/lovci-pulnoce-50313.jpg 4 17 7

Sefardský cyklus série

< 2. díl

Historický román z počátku 19. století vypráví nevšední životní příběh portugalského Žida. Hrdina příběhu, syn vinaře John Zarco Stewart, je velmi inteligentní chlapec přátelící se se staršími dětmi. Jeho kamarádi mají brzy problémy s dospíváním, které John ještě přesně nechápe. Také jsou z jiné společenské vrstvy. Toto vše dohromady způsobí tragédii, při které se jeho nejlepší přítel utopí. Hlavní hrdina díky těmto zážitkům trpí depresemi a chce se zabít. Vyléčí jej až otcův přítel, uprchlý černý otrok, zvaný Půlnoc. Charismatický Půlnoc pak žije několik let v Zarco Stewartově rodině a svým vlivem se podepíše na všech jejích členech. Autor prostřednictvím rodiny Zarco Stewartů seznamuje čtenáře s postavením Židů v Portugalsku na počátku 19. století, prostřednictvím Půlnoce a jeho dcery s postavením otroků na americkém Jihu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

Hunting Midnight , 2003


více info...

Přidat komentář

petr_
03.05.2023 5 z 5

Děj knihy je umístěn do zajímavé doby. Končí moc církve a inkvizice, Evropa se otřásá v době Napoleonských válek, do Ameriky jsou dopravováni otroci z Afriky na plantáže. Hrdinové knihy žijí svůj život v takovéto době a okolní svět na ně vyvíjí velký tlak a mění jejich osudy a oni se s ním vyrovnávají svým způsobem. Zajímavé je, že lidé mají svoje každodenní starosti v době války, nebo jako otroci na plantáži a občas se dostanou do situace, kdy musí udělat zásadní rozhodnutí, které je poznamená na celý život.
Autor velmi hezky popsal, svobodu jako stav mysli, který nás přiměje se chovat jako antilopa, nikoliv jako hyena.

Česneksmedem
20.02.2022 5 z 5

"Myslíš, že by někomu
mohl chutnat kámen?"
Citát z knihy

Porozumět citátu mohou asi jen ti, kteří knihu četli. Vám ostatním radím jediné – čtěte a pochopíte. Rozhodně to stojí za to!


strana1-100
25.01.2022 5 z 5

Je to krásná kniha. Poklidná? Ano, ovšem tím nejlepším způsobem. Akční? Cha, stačí se dostat do půlky a čtenář jenom zírá na ty zvraty. Ovšem nedoporučuju číst anotaci, hodně se tím ochudíte.
Oceňuju taky pěknou práci s jazykem a myšlenky, jež provázejí zrání hlavního hrdiny i ostatních postav.
Nicméně pár výtek bych měla. K překladatelce - česká verze názvu mi vzhledem k příběhu nedává smysl. Původní "lovení Půlnoce" by bylo logičtější.
K autorovi - občas jsem trochu nadskakovala nad prvky, které na začátek 19. století přenesl v podstatě ze současnosti. Za všechno dva příklady. John jako chlapec touží po psovi, a tak mu otec pořídí border kolii. Když pomineme fakt, že borderky vznikly křížením až na konci 19. století, nedokážu si vysvětlit, proč by rodiče žijící v městském domě pořizovali chlapci ryze pastevecké plemeno a ke všemu ho do Portugalska (zcela určitě plného psů) dopravovali z Anglie. Druhá zarážející věc - kolem roku 1800 alespoň v našich končinách děti svým rodičům vykaly a vztah mezi nimi nebyl ani náhodou rovnoprávný. Nemyslím, že by to v Portugalsku bylo až tak rozdílné, takže Johnova komunikace s rodiči byla přímo neuvěřitelná. Jsem však ochotná připustit, že to byla mimořádná rodina s mimořádnými vztahy.
I přes podobné drobnosti to však pro mě byla kniha ideální k ponoření a dlouhému čtení do noci, i když se ráno musí vstávat. Škoda jen, že nebyly přeloženy všechny tituly z cyklu.

radusak9806
17.12.2021

NEDOCTENO, po půl roce znovu odloženo.
Zcela souhlasím s příspěvkem Lucopatka, to je tak všechno co k tomu můžu říct.

SgtTračník
10.02.2020 2 z 5

Obvykle to nedělám , ale knihu jsem v půlce odložil. Prostě nebavilo.

Lucopatka
05.01.2019 4 z 5

Po pár stránkách jsem si říkala - uau, tak tohle bude Kniha. Není.
Po zmizení Půlnoce to pro mne ztratilo šťávu. Neříkám, že mě to nebavilo, ale celé to pak začalo být jakés takés rozvláčné, ještě když se přidalo vyprávění Morri...škoda.
Ale přebal, přebal má kniha krásný. To se musí nechat.

Merlinit
28.03.2016 5 z 5

John Stewart čtenáře provede svým životem a všemi těmi, kdo se podepsali na jeho pestrosti, ať už do něj vnesli cokoli. Krásný životní příběh kvalitního člověka, o to lepší, že zůstal zachován lidský rozměr hlavního hrdiny. Kniha, která v dobrém smyslu slova šokovala.

Štítky knihy

Židé 19. století otroctví Portugalsko napoleonské války Křováci Porto

Autorovy další knížky

Richard Zimler
americká, 1956
2007  85%Lovci Půlnoce
2005  65%Poslední kabalista z Lisabonu

Kniha Lovci Půlnoce je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce20x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x