Mindhunter - Lovci myšlenek

Mindhunter - Lovci myšlenek https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468592/bmid_mindhunter-lovci-myslenek-5AG-468592.png 4 165 37

Jak proniknout do mysli sériového vraha John Douglas, agent FBI, se na konci 70. let ve snaze pomoci rozvoji kriminalistiky odhodlal ponořit do psychologie vraždy a přiblížit se znepokojivě blízko skutečným netvorům. Pátral po některých z nejznámějších a nejsadističtějších zločinců naší doby: po vrazích, kteří se neslavně proslavili jako „Trailside Killer“ v San Franciscu nebo „Atlantský vrah dětí“. Desítky sériových vrahů konfrontoval, vedl s nimi rozhovory a zkoumal jejich psychiku – patřili mezi ně Charles Manson, Richard Speck a mnozí další. Studoval je – vstupoval do jejich myslí – aby pochopil jejich motivy. John Douglas je muž, který se stal předlohou legendárního filmového právníka Jacka Crawforda v thrilleru Červený drak a Mlčení jehňátek, a muž, který předznamenal nový věk v behaviorální vědě a kriminálním profi lování. John Douglas sloužil u policie přes dvacet let, a teprve když odešel ze služby, konečně mohl povyprávět svůj jedinečný a přesvědčivý příběh.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Jota
Originální název:

Mindhunter: Inside the FBI's Elite Serial Crime Unit , 1995


více info...

Přidat komentář
Vilma_de_Bilna
Vilma_de_Bilna
21.02.2024 3 z 5

Táto kniha bola naozaj lovcom myšlienok, ulovila totiž myšlienky aj mne: konkrétne myšlienky, ktoré chápali postupnosť príbehu. Takú chaotickú literatúru faktu som už dlho nečítala, autor možno čakal, že si budeme robiť poznámky ako agenti FBI v zácviku. Roky skákali, akoby ich vyťahovali z generátora náhodných čísel a som si celkom istá, že spomenul všetkých agentov, ktorých FBI v tej dobe mala. O vraždách a vrahoch sme sa síce dozvedeli, ale mnohé prípady boli dosť plytko popísané a pri iných mi profilovanie prišlo ako zjavenie od veštkyne. Možno (keďže sme predsa nádejní budúci agenti) sme na dôvody týchto záverov mali prísť sami. A možno som len ja príliš hlúpa a všetko to do seba zapadá.
P.S.: Prvých 100 strán odporúčam preskočiť, ak ste si prišli pre vzrušujúce prípady a nie životopis pána Douglasa z obdobia pred FBI.

Misoso
Misoso
09.02.2024 5 z 5

Kniha sa mi veľmi páčila, nečakal som podrobný popis práce pracovníka FBI. Rôzne "fun" fakty o tom, akým spôsobom funguje napr. banka v prípade lúpeže. Odporúčam čitateľom, ktorí sa o takúto tému zaujímajú a možno si prajú vedieť viac. Prajem príjemný zvyšok dňa. :)


lenikhor
lenikhor
05.02.2024 5 z 5

Zajímavá kniha o psychologickém profilování vrahů. Navíc poutavě napsaná podle skutečné praxe vyšetřovatele. Doporučuji shlédnout i stejnojmenný seriál na Netflixu. V tomhle případě se kniha a seriál doplňují, v každém je něco malinko navíc.

jakub2418
jakub2418
15.11.2023 5 z 5

Moc povedená kniha. Trochu jsem se bál, že se v tom množství postav ztratím, ale nakonec v pohodě .

HanWali
HanWali
08.11.2023 4 z 5

Kniha se mi dobre četla, pro me zajímavé téma začátků profilovani v FBI.

bukiet
bukiet
17.10.2023 4 z 5

Vědom si své temné stránky duše, která je naštěstí celoživotně úspěšně korigována tou světlou stránkou, svou úspěšnou zločineckou dráhu jsem vždy provozoval jen formou konzumace detektivních románů, filmů a seriálů. A ač jako romantik, mám raději klasické detektivní romány, nepohrdnu ani severskou krimi. A jak už jsem starší, tak si rád počtu, či zkouknu i něco přímo z reality, takže jsem shlédl dosti různých dokumentárních seriálů o různých „slavných“ zločincích. A tato záliba v krimi mne přivedla i k seriálu Mindhunter, který sice není dokumentární, ale vychází ze skutečných pracovních zážitků agenta FBI Johna Douglase. A je nasnadě, že jsem nakonec musel přečíst i knihu od jmenovaného agenta, který nenápadným, ale přesto zajímavým, způsobem ve formě memoárů popisuje vznik profilovacího programu, který pomohl objasnit mnoho zločinů. Zpravidla dosti krvavých.

Sasha001
Sasha001
18.08.2023 5 z 5

Původně jsem čekala, že se knížka bude číst hodně obtížně. O to víc jsem byla mile překvapená, jak rychle to nakonec šlo - přečtená za dva dny.

hana1039
hana1039
05.07.2023 5 z 5

Audiokniha:
I když jsem viděla film,zdaleka v něm není vše... právě v této knize je dopodrobna vysvětlováno a rozebíráno proč,kdy,jak atd. ... doporučuji těm, kteří se ,, zajímají,,o tyhle dokumentace... upozornění - není pro slabší povahy...
Dávám 5 ***** !!!
Přednes Borise Kapitánčika je vynikající a důrazný...

Jaruš7
Jaruš7
07.04.2023 5 z 5

Superčtivo.
Profesní životopis v boji se zločinem - lovec (zločinných) myšlenek.

Za krutost jen ortel smrti.
Citace:"Je-li zvolený spoušťový stresor legitimní, logickým důvodem ke znepokojení, bude velmi pravděpodobné, že zapůsobí."
"...získáte jednoznačnou odpověď, že dát někomu jenom pětadvacet let za ukrácení života dvěma dětem je už samo o sobě pořádně nemravné. Ale za druhé, k tomu, abyste propustili tohoto chlapa dřív, byste museli podle mého názoru přijmout jednu ze dvou těchto premis :
Premisa číslo jedna: Přesto, že tento muž má špatné mravní základy, přes jeho disfunkční rodinu, údajné zneužívání, nedostatek dobré výchovy, násilnou minulost i všechno ostatní, byl pro něho život ve vězení tak nádhernou, ducha povznášející, oči otevírající a rehabilitující zkušeností, že S. spatřil světlo světa, uvědomil si své chyby a v důsledku veškerého dobrého vlivu vězení se rozhodl od tohoto okamžiku obrátit list a nadále být spořádaným, zákony ctícím občanem.
Dobrá, pokud neakceptuje tuto, co byste řekli premise číslo dvě? Život ve vězení byl každý den tak hrozný, tak nepříjemný a traumatizující a tak celkově v každém směru trestající, že přes svou špatnou minulost a pokračující touhu po znásilňování a vraždění dětí se již nikdy nechtěl do vězení vrátit, a tak se rozhodl proto, že udělá všechno , aby se tomu vyhnul.
Souhlasím, že i tato premisa není pravděpodobná. Ale pokud nepřijmete ani jednu z těchto dvou možností, jak potom, k čertu, můžete propustit někoho takového na svobodu, aniž vezmete v úvahu velkou pravděpodobnost, že bude vraždit znovu?"

Skvělý počin, super.

micha-ella
micha-ella
20.01.2023 3 z 5

Taky jsem se spletla, myslela jsem, že jde o román. Pro mne v tom je příliš skutečného koncentrovaného zla, leccos jsem přeskočila.

Monni
Monni
22.09.2022 2 z 5

Od knihy jsem určitě čekala něco jiného. Hodně jsem se na ni těšila a ve finále to pro mě bylo zklamání. Truecrime miluju, ale kniha mi přišla až moc chvástavá. Rozhodně bylo super sledovat vývoj profilování vrahů a behaviorálních věd a Joh Douglas je asi určitě člověk, který ví co dělá, ale opravdu mi to občas přišlo až moc. Určitě bych ocenila případy rozpracované více do hloubky. Každopádně určitě bylo velké mínus obrovské množství postav a jejich jmen, které se v knize jen mihnou a jsou tam úplně ,,zbytečné". Hrozně jsem se v tech jménech ztrácela a vždy když se ukázalo nějaké nové, tak jsem už začínala být otrávená a nevěděl, jestli si to jméno mám zapamatovat a bude se v knize vyskytovat dál nebo jestli ho můžu vypustit a je to jen další postava, která se v knize jen mihne. Navíc mi přišlo, že je kniha taková neuspořádaná a hodně se přeskakuje od jednoho k druhému.

Teď mám rozkoukaný seriál na netflixu a musím říct, že mě taky nějak moc nechytl stejně jako kniha. Bohužel mě to mrzí, ale asi budu výjimka, která půjde proti proudu :D

emilieselden
emilieselden
03.09.2022 3 z 5

John Douglas, agent FBI, vypráví svůj příběh profilovače vrahů, násilníků apod. Je zde velké množství případů se kterými se během své kariéry setkal. Popisuje počátky behaviorální vědy se všemi těžkostmi, které to obnášelo. Pro všechny, kteří se zajímají o sériové vrahy a chtějí proniknout do jejich mysli je to ideální kniha. Já bych ocenila méně případů ale zpracovaných více do hloubky. Také informace o všech spolupracovnících se kterými se kdy setkal mi přišly nadbytečné.

Sheldon
Sheldon
06.08.2022 5 z 5

Strhující kniha od autora, který ví co dělá a zachránil spoustu lidí před sériovými vrahy. Pro mě učebnice kriminalistiky paar excellence.

okeey
okeey
28.06.2022 5 z 5

Skvělým způsobem napsané počátky profilování vrahů, prolnuté o příběhy různých vražd, jak jednotlivých, tak i sériových. Kniha je čtivě psaná, odborné termíny vysvětleny a mě celá kniha nesmírně bavila, jelikož se o toto téma zajímám.
Asi to nebude kniha úplně pro každého, nečekejte nějaký souvislý příběh se zápletkou. Každopádně dodnes mě nepřestává překvapovat, jak profilování může být přesné a jak vlastně všechny ty informace o pachateli vznikají a kde se berou. Za mě teda rozhodně doporučuji všem, kteří se zajímají i kriminalistiku, třeba zrovna fanouškům podcastu Opravdové zločiny, a že jich není málo.

McBerny
McBerny
06.05.2022 2 z 5

Povýšenecký namyšlený americký superhrdina v akci. Neomylný, nechybující, nepřekonatelný a rádoby vtipný…člověk by řekl, že jeho úspěšnost je tak 120%. Nezmínil totiž jeden jediný případ, kdy by nebyl úspěšný a to v mých očích mimo jiné celý jeho příběh značně degraduje.

Butterfly340
Butterfly340
13.03.2022 3 z 5

Zajímavá kniha, kterou stojí za to si přečíst, pakliže se zajímáte o psychologii či kriminalistiku.

Ze stylistického hlediska je to peklo. Skáče se z jednoho na druhé. Do toho se objevují stovky jmen, které člověk nemá šanci si zapamatovat...
Opravdu špatně se to čte, rozhodně to není kniha pro každého.

Taky překlad místy stojí za to. Oceňuji, že překladatel přišel s vysvětlivkami. Místy to bylo užitečné, ale místy úplně zbytečné (koktejl margaritu snad zná každý) a někde chyběly, dle mého. Taky bych někde nechávala anglická pojmenování, která jsou výstižnější, než za každou cenu používat český ekvivalent.

lucakuca
lucakuca
20.02.2022 4 z 5

Zdokumentovaný život/životopis agenta Johna E. Douglase.
Není to detektivka, je to příběh počátku profilování. Seznámí nás s ukázkami případů, známých i méně známých a hlavně ukáže tu mravenčí práci, a že to všechno mělo a má smysl.

soukroma
soukroma
17.01.2022 2 z 5

Dostala jsem se až k novému vydání, které ale od napsání odděluje více než čtvrt století a to je hodně znát - na obsahu, metodách, případech, ale rovněž na stylu psaní. Nebavilo mne zejména zahájení nemocí autora a pokračováním životopisem autora, vzpomínkami na dětství, školu, ... To nemá v knize tohoto typu vůbec co dělat. A zmínky některých případů jsou jen velmi povrchní a nezajímavě podané, že další čtení mi už nestálo za to.

Pepina19
Pepina19
17.01.2022 3 z 5

Souhlasím s DreamerX9 - nebylo to špatné a z některých případů až mrazilo. Seriál je lepší.

SputnikV
SputnikV
01.01.2022

za mne zajímavá kniha o profilování zločinců - vrahů podle toho, jak svůj čin spáchají a jak naloží s obětí,, je to jedna z kriminalistických metod, ale její význam je docela zejména touto knihou přeceňován, nicméně varování před lidskými monstry, která žijí nejen v USA, ale všude, i my je máme, je více než na místě.