Lovci kilometrů

Lovci kilometrů https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176791/bmid_lovci-kilometru-C7i-176791.png 5 6 3

Africké dobrodružství tří Evropanů, které prožili v kapesním automobilu mezi Prahou, rovníkem a Prahou. Autor byl neuvěřitelně nadšený fanda motorismu, tramp, cestovatel a v neposladní řadě spisovatel. Roku 1947 Aero Minorem k rovníku. * vůz Aero Minor, 615 ccm, váha 690 kg, dovolené zatížení 1040 kg, skutečné 1400 kg. Trasa Praha, Paříž, Marseille, lodí do Alžíru, Rélizane, Mascara, Saida, Meséria, Colomb-Bechár, Beni Abéz, Adrar, Reggan, Bidon 5, Tessalit, Gao, Niamey, Gaya, Bembereké, Paraků, Savé, Cotonou v Guinejském zálivu, zpět stejnou trasou do Alžíru, lodí do Marseille, Štrasburg, Norinberg, Praha.... celý text

Přidat komentář

Ronnie68
14.11.2020 4 z 5

Zajímavě napsaný cestopis ... četlo se to dobře ...

mira.l
10.08.2017 4 z 5

Co napsat ke knize, která vyšla před 69 lety?
Je třeba k ní přistupovat s jistým vědomím toho, že to ke čtení asi bude trochu náročnější. Charakteristickými rysy knihy jsou: poněkud archaický jazyk a z doby vydání plynoucí pravopis, dost strohé věty, přímá řeč, z níž mnohdy není patrné, kdo je mluvčím a kdo posluchačem. Někdy tvoří celé kapitolky "omáčka", která s vlastní cestou zase tolik nesouvisí, jsou to pokusy o jakési "duševní", "duchovní" nebo filozofické vložky, které bych tam mít nemusel. Nějakou dobu trvalo, než jsem se do knihy patřičně začetl, pak už to šlo.
Pro dnešního čtenáře je kniha poněkud hůře čitatelná i z toho důvodu, že si asi ne zrovna uvědomuje souvislosti - politickou, ekonomickou situaci v Africe (ale i v Evropě) dva roky po válce v době, kdy převážná část oblastí, kterými Elstnerovi projížděli, byla pod francouzskou nadvládou nebo aspoň správou, z toho plynoucí nedostatek prakticky čehokoliv, přídělové systémy, ale třeba i byrokracie a administrativa kolem organizace vlastního přejezdu pouště.
Ovšem je třeba vyzdvihnout sportovní stránku jejich výkonu, za dva měsíce a pár dní k tomu dojet z Prahy na rovník a zpátky, v malém, značně přetíženém autě se slabým dvouválcem, s minimem spánku, stravy, v neustálém vedru, v ne zrovna dobrém zdravotním stavu, zkoušeni malarickými záchvaty, to chtělo asi hodně velké sebezapření. Hlavně zpáteční cesta v tehdejších podmínkách za 20 dní musel být slušný kvapík...

Celkové hodnocení knihy... nedá se říct zklamání, bezesporu je to velice zajímavý cestopis dnes už poněkud zapomenutého dobrodruha a spisovatele, ale spíš, hlavně zpočátku, trochu rozčarování z celkového pojetí knihy, než si člověk zvykne na styl napsání.
Na druhou stranu se mi moc líbily krásné ručně kreslené mapky a fotografie, zachycující Afriku a Afričany v podobě, v jaké už dneska k vidění nejsou.
Možnost dát tři a půl hvězdičky tu není, takže takové malinko slabší čtyři.


milan1954
02.02.2017

Nezapomenutelná kniha z mého dětství, a F.A.Elstnera jsem měl i příležitost vidět na "vlastní oči"-TV.