Lovci dinosaurů: O rivalitě vědců a objevování prehistorického světa

Lovci dinosaurů: O rivalitě vědců a objevování prehistorického světa https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11591/bmid_lovci-dinosauru-o-rivalite-vedcu-a--85V-11591.jpg 5 11 3

Kniha sleduje objevy anglické geologie a paleontologie v první polovině 19. století a zrod evoluční vývojové teorie. Práce britské novinářky nás zavádí do Anglie na počátku 19. století. V té době pracovalo v Sussexu i v jiných oblastech Anglie několik nadšených amatérských paleontologů. Učinili významné nálezy, dokazující, že život na Zemi je mnohem starší, než byla oficiální domněnka. Nálezy kostí pravěkých zvířat byly důkazem existence pravěkých veleještěrů, zvaných později dinosauři. Odvážné hypotézy vědců narážely na některé náboženské předsudky, a tak docházelo k vážným střetům mezi jednotlivými anglickými vědci. Rovněž odvážná evoluční teorie Charlese Darwina musela narazit na nepochopení a ostrou kritiku, takže vědec sám se obával evoluční teorii vůbec zveřejnit. Autorka nás živou formou vtahuje do atmosféry tehdejšího vědeckého prostředí a nechává nás posoudit názory všech zúčastněných stran. _____ Kniha Lovci dinosaurů poutavě zachycuje jedno z důležitých a bouřlivých období historie vědy. V dnešní době, kdy paleontologové přicházejí se stále novými nálezy podivuhodných zkamenělých zvířat a rostlin, nás již na tomto poli hned tak něco nepřekvapí, ale v první polovině 19. století byla situace podstatně odlišná. Několika nadšeným badatelům se tehdy podařilo otevřít zcela nový pohled na Zemi i na život. Zkoumáním zkamenělin objevených v pradivných horninách dokázali, že na Zemi kypěl život podstatně dříve, než se lidé dosud domnívali, a navíc v podobách, jaké by se mu neodvážili dát ani v těch nejdivočejších snech. Obrovití ještěři v moři i na souši, ptakoještěři ve vzduchu, tropická krajina s džungli, kde kapradiny byly stejně vysoké jako dnešní stromy... A po člověku ani stopy. Neuvěřitelné, že takhle kdysi vypadala Anglie! Právě angličtí zakladatelé geologie a paleontologie jsou hlavními hrdiny tohoto strhujícího vyprávění Deborah Cadburyové, úspěšné novinářky, která je zároveň autorkou celé řady populárně-vědeckých knih. Na základě vědeckých materiálů, životopisů, deníků a korespondence před námi ožívají lovci zkamenělin, vědě oddaní amatéři i učenci: např. Mary Anningová, William Buckland, Charles Darwin i důrazný obhájce jeho vývojové teorie Thomas Henry Huxley, ale také jejich slavní francouzští současníci Jean-Baptiste Lamarck a Georges Cuvier. Dvěma charakterově velmi odlišnými postavami anglických vědců, kolem nichž se děj této knihy soustředí, jsou Gideon Mantell, venkovský lékař, který každou volnou chvilku věnuje zkoumání zkamenělin, a Richard Owen, vynikající anatom, jehož úsilím mimo jiné vzniklo Přírodovědecké muzeum v Londýně, a který si zajistil mezinárodní slávu tím, že dal dinosaurům jméno. Cadburyová líčí jejich celoživotní zaujetí vědou, jejich vzestupy i pády, úspěchy a omyly; spolupráci i dravou rivalitu. Píše také o nepochopení, výsměchu a kategorickém odmítání, kterým museli vytrvale čelit, když chtěli prokázat svou pravdu.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , BB art
Originální název:

The Dinosaur Hunters , 2001


více info...

Přidat komentář

Kozel
30.09.2023 4 z 5

Dinosauři jsou s námi pouhých necelých 200 let. Jak fascinující příběh se schovává za jejich objevením v Anglii 19. století, to velmi čtivým způsobem předkládá Deborah Cadbury. A že je to strhující příběh.

Dvěma amatérům vděčíme za nálezy. Přehlížené nenápadné Mary Anningové, která svými nálezy odstartovala dinosauří epopej, dlouhodobě zásobovala vědce svými nálezy a její životní pouť má tragické rysy. Tím druhým je Gideon Mantell, venkovský doktor, jemuž svět za mnohé. A jehož životní cesta vydá na samostatnou knihu. Obětoval geologii naprosto vše. Bojovník a hrdina příběhu, který čtenáři autorka předkládá. Troufám si tvrdit, že Gideon je její oblíbená postava, vzhledem k tomu, jak pečlivě jeho život sleduje. Vpravdě se nedivím.

Proti nim stojí akademici, kdy především dva stojí v popředí. Dobromyslný William Buckland, který celý život stál na straně Mary a vůbec se snažil smiřovat znesvářené strany. Tím druhým je Richard Owen. Každý příběh má svého zloducha. A tento je teda velkolepým hajzlem. Egocentrik se sadistickými sklony, který nejen, že jde za svým cílem přes mrtvoly, ale rovnou mrtvoly vytváří. Že patřil mezi nejlepší anatomy své doby a založil Přírodovědné muzeum v Londýně nedokáže úplně smazat jeho negativní stránky.

Richard Owen ovšem nakonec našel protivníky, kteří ho sesadili a dali mu ochutnat vlastní metody. Charles Darwin a Thomas Henry Huxley.

Skvělé čtení o tom, jak dinosauři po milionech let vystoupali znovu na povrch. Jak díky nim malá skupinka vědců pomohla změnit myšlení světa, které se do té doby stále opíralo o výklad Bible. Zápal, zanícení pro věc, intriky, životní strasti, oběti, nespravedlnost, vědecké a rétorické souboje. A především velkolepé výsledky. Epické vyprávění o tom, že za každým velkým dílem se skrývá veliká bolest. Deborah Cadbury ukazuje, že dějiny vědy mohou být strhujícím příběhem.

Raddeeqq
17.04.2022 5 z 5

Zajímavá kniha o ještě zajímavější historii paleontologie. Doslova o soubojích na vědeckém poli, které stálo pouze a jenom na náhodě objevů a následné interpretaci nálezu.
Osobně považuji knihu vhodnou jak pro zájemce o paleontologii, tak i o historii vědy obecně.


notburga
13.01.2014 5 z 5

Hodně zajímavě a čtivě napsáno. Pokud se o toto téma jen trochu zajímáte, určitě neprohloupíte ;-) Já kdysi koupila v levných knihách za 50 Kč a byla to jedna z nejlepších koupí mé knihovny.

Štítky knihy

paleontologie dinosauři fosilie, zkameněliny

Autorovy další knížky

2004  91%Ztracený král Ludvík XVII.
2004  90%Lovci dinosaurů: O rivalitě vědců a objevování prehistorického světa

Kniha Lovci dinosaurů: O rivalitě vědců a objevování prehistorického světa je v

Přečtených12x
Doporučených1x
Knihotéce18x
Chystám se číst7x