Lovci

Lovci https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/215407/bmid_lovci-bEC-215407.jpg 5 569 43

Bratrstvo série

< 3. díl >

Hal a jeho bratrstvo Volavek pronásledují piráta Zavaka, hnaní touhou získat zpět andomal, posvátný kámen Skandijců. Posádku Volavky čeká nelehký úkol – najít krvežíznivého lupiče dřív, než jim stačí navždy zmizet kdesi v jižních mořích. Pronásledování vede po mohutné řece Dan a nebezpečným vodopádem až do opevněného města Raguza, které je nechvalně proslulým útočištěm pirátů a dobrodruhů. Má-li zde Hal uspět, musí věřit schopnostem své posádky a vyzvat Zavaka na souboj na život a na smrt.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: ekniha , Egmont (ČR)
Originální název:

The Hunters , 2012


více info...

Přidat komentář

kuruteku
01.11.2023 5 z 5

Tak série dokončena. Trochu jsem byl po návratu rozechvěly, trochu mi to připomínalo návrat Toma Sawyera po té, co byl s kamarády považován za mrtvého. Vybrat si jako souboj na život a na smrt souboj lodi je neobvyklé, ale v tomto případě logické a na místě. Zvlášť, když máte vycvičenou posádku, znovu schopného Ingvara, Drtič a Hala. A když všechno selže, je tu Torn. Vlastně je to zjednodušený a modernizovaný Ransome se vším všudy - škoda, že se na něj zapomíná. Díky těm mladším kamarádům a jejich rodičům, že pro mne objevili Flanaganuv svět, kdy je všechno jasné a jednodušší. Ale jak by se člověk vyznal ve složitých světech, kdyby se to nenaučil na těch jednodušších, jak by dokázal chápat Zaklínače, jak by se orientoval v dnešním reálném světě, kdyby si těmi zjednodušenými neprošel. Někdy musí být něco černobílé, aby se pak dokázaly rozeznávat odstíny šedi.

RyonMathrin
29.09.2023 4 z 5

Skvělé zakončení série. Tendence napínavosti a dobrodružství je se vzrůstajícími díly trilogie rostoucí. Napínavé, nemohl jsem se odtrhnout. Co bylo motivací v prvním dílu, bylo nakonec získáno. Trochu jsem čekal, že si na konci ještě vyřídí účty s výběrčím Douterem (a navíc mi nejde do hlavy, jak při cestě zpět překonali bariéru na řece, když soutěskou proti proudu nemohli), ale nevadí.
Pokud bych četl jako kluk, byl bych totálně nadšen a dal bych 5 hvězd. Příběh i prostředí je poutavé a pro cílovou skupinu perfektně zmáknuté.
V současnosti hodnotí jen můj vnitřní kluk a jednu * ubírám. Ve srovnání s jinými 100% hodnocenými knihami je to však zasloužené. Navíc některé věci byly až příliš zdlouhavě popisované, u mnohých dialogů, kde bylo jasné, kdo mluví, je mluvčí zbytečně zmiňovaný (např.: „...“, řekl urostlý mladík). Jinak mi ale autorův styl vyhovuje.
Vysoce také hodnotím romantickou linku Lydie a chlapců, která je jen naznačena a neruší. Další známka toho, že autor ví, pro koho píše.


pepa4081
02.09.2023 5 z 5

Opět skvělé.
Nanejvýš uspokojivé.

Senza Jenka
01.03.2022 5 z 5

Na Bratrstvu mě baví ta vodácká linka a ta říční trochu víc, než ta mořská. Moje zkušenosti z vody nejsou vpravdě nijak široké a při plachtění se radši vezu, než kormidluji, ale pocity z plavby jsou docela autentické. Samozřejmě to dobře dopadne, všichni zapomenou na jejich předchozí prohřešky a z Volavek jsou hrdinové. Ostatně... bez krádeže andomalu by nebylo potřeba hnát se za jeho záchranou přes půl světa a knihu o neúspěšném pokusu by nikdo číst nechtěl :oD.

KájaKoxík
14.02.2022 5 z 5

(SPOILER) Super zakončení 5 z 5.

Tentokrát se Volavkám opravdu podaří dokončit svou misi a vrátit se domů. Už se těším na další díly, doufám, že už bez otevřených konců. Jediné co opět mohu vytknout je mapa. Při putování na řece a pak zase na moři, dost mi pomohla k lepší představě. Tady chyběla víc než jindy.

OBSAH - SPOILER!!
V minulém díle se k posádce Volavek připojila Lydia skvělá střelkyně a stopařka a také jeden z pirátů, který Volavkám za útěk z vězení prozradil, kam pluje Havran. Posádka tedy má představu kam plout dále, ale osud jim nepřeje a stále je něco zdržuje. Nejdřív málem o život přijde Ingvar, který špatně reaguje na střelu utrženou v bitvě o Limmat. Následně pak obvinění z vraždy, které je dostane až do vězení, ze kterého uprchnou jen díky Lydii.
Nakonec je jim jasné, že Zavaka nedostihnou dřív, než se ukryje v pirátském přístavu Raguza. A tak si Hal vypůjčí stejnou lest jako použil pirát, aby se dostal jak do Hallasholmu tak do Limmatu. Volavka předstírá, že jí honí loď která potápí piráty, a tak je vpuštěna do přístavu. Dokáží přesvědčit nejvyššího z rady města, že bojovali spolu se Zavakem, který je obral o jejich podíl na smaragdech a ještě je málem potopil. Jelikož Zavak ve své lakotě smaragdy zatajil a nezaplatil z nich poplatek, dostal vysokou pokutu. A protože si to nenechal líbit, poslal za chlapci své muže i přes zákaz ozbrojených střetů ve městě. Přepadení se mu nepovedlo, všechno na něj prasklo a byl vykázán z přístavu.
Hal se bál, že by jim zase upláchl a tak navrhl souboj lodí. Havran proti Volavce.

Nakonec vše dobře dopadne, Volavky vyjdou se střetu vítězně, bez větších zranění a Havran jde ke dnu i se Zavakem. Závěrem se vrací domů do Hallasholmu.

Cortegos
11.02.2022 5 z 5

Skvělé jako vždy, parádní ukončení a těším se na další díly.

pablito
27.12.2021 5 z 5

Poslední díl trilogie, která mi vrátila pocity z dětství, kdy jsem četl Dva roky prázdnin, nebo Hoši od obří řeky. Tyhle knížky musí potěšit každého od 6 do 106 let.

1259
26.12.2021 5 z 5

Tak konečně to pro posádku Volavky dopadlo dobře a nepřišli jako vždy s křížkem po funuse. Teď akorát Bratrstvo na nějakou dobu opustím, protože na vánoce Ježíšek přinesl spoustu novinek, ale rozhodně se do příběhu Volavek vrátím, co nevidět.

hana4834
15.12.2021 4 z 5

Zase dobrý díl těším se na pokračování

vojta888
09.03.2021 5 z 5

Znovu velmi dobrý díl . Líbilo se mi neustálé popichování Torna s Lydií.

Knihomolka223
03.01.2021 4 z 5

Dobrá kniha, dobrá nápad. Klasický Flanagan - je to dobré, trochu čtivé, ale pecka to není. I tak se mi ale knížka líbila. Je zajímavé, jak Hal vždycky přijde z nějakým geniálním nápadem (s několika zapomenutými maličkostmi). Ale stejně mám nejradši Thorna.

Sariega
29.10.2020 4 z 5

další ze suprovích knih autora

ZuKo
24.10.2020 5 z 5

Po 3 dílech musím řici, že mě serie Bratrstvo baví mnohem více než než Hraničářský učen. Thorn mi přirostl k srdci a když ho srovnám s Haltem, tak jednoznačně vede.

Luigi1
13.10.2020 5 z 5

Při pronásledování piráta Zavaka se opět ukázalo jak je bratrstvo Volavek celistvé a bojovné

Dorota09
11.08.2020 5 z 5

Už se těším na další dobrodružství volavek. Skvělé zakončení mohu jen doporučit.

Ailee
28.05.2020 5 z 5

Co na konci prvního dílu začalo, se na konci třetího konečně dovršilo! A že to byla plavba! Bratrstvo je stejně dobré jako Hraničářův učeň. Už se těším na jejich další dobrodružství.

wir
02.04.2020

Tady asi stačí napsat jediné... Flanaganova klasika ... Kdo ho kdy četl a oblíbil si ho, pochopí.

Hzjena
24.12.2019 3 z 5

Nepřekvapivé dokončení příběhu o ukradeném Andomalu. Hrdinové Volavky (hlavně Hal) se nepřekvapivě dostanou ze všech potíží, nepřekvapivě se nikomu nic nestane a nepřekvapivě je hlavní padouch (který se mimochodem chová vždy jak největší hajzl a špatňák, aby bylo jasné i nenarozenému dítěti, že on si to prostě zaslouží) dopaden a džentlmensky eliminován při džentlmenském souboji. Nevím nevím ale tohle musí začít nudit i ty děti....A taky mě malinko štve že, pokaždé když bude v ději zvrat, tak se o něm autor okatě zmíní a každému je jasné o co jde. (viz. Thornovi hlídá Erak prachy / Kde vezmem peníze na zásoby? Je tam soutěska, ale je to sebevražda! / Musíme tou soutěskou....atd.)

Zelený_Drak
14.10.2019 3 z 5

Příběh plynule pokračuje. Zhltla jsem stejně rychle jako předchozí díl. Jak už psali jiní, je dobře, že 3. díl skončil tak, jak skončil. Jako naprostý neznalec lodí a výhod a nevýhod různých zbraní jsem si závěrečnou bitvu dost užila (možná, že znalci by v ní našli víc děr než jen ty od Drtiče). Starosti mi ale dělala ta divoká soutěska. Z toho, co jsem pochopila v jednom z pozdějších dílů, bych řekla, že Dan je řeka s více rameny a Volavky musely na cestě do Raguzy přeplout z jednoho do druhého. Není přece možné, aby řeka tekla z moře do moře.

Malýmedvěd
02.10.2019 4 z 5

Velká spokojenost. Dobrá a kvalitní dětská literatura. čteno dceři před spaním a oběma se nám to líbilo. Oceňuji humor i napětí i výchovný rozměr.