Loutkářova hra

Loutkářova hra https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231441/bmid_loutkarova-hra-2-AwB-231441.jpg 4 59 20

Loutkář série

< 2. díl >

LOUTKÁŘ SE VRACÍ! Berlín, anno 1783 Břichomluvec Julius Klingenthal je v šoku. Se svými šesti loutkami se chystá vjet do města, ale náhle je mu protiprávně zabavena celá jeho peněžní hotovost. V nouzi se osobně obrací na Fridricha Velikého, jenž projeví milost a pomůže mu. Avšak při odchodu ze zámku na Julia čeká další problém: Do náručí mu padne umírající muž – a loutkář se znovu zaplétá do objasňování mysteriózních vražd…... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Das Spiel des Puppenkönigs , 2008


více info...

Přidat komentář

soukroma
19.12.2023 4 z 5

První díl jsem četla před pěti lety (aspoň k tomu jsou vlastní záznamy o přečtených zde dobré), takže jsem si moc nepamatovala. Opětovné shledání s ventriloquistou Klingenthalem na jeho štaci v Berlíně, resp. Postupimi, bylo víc než zajímavé. Seznámení se starým a nemocným, přesto stále vůdčím a bystrým císařem, Velkým Fritzem, bylo hlavním přínosem. Neb se jeho počínání (tajné budování Spolku německých knížat, zamýšleně pod vlastním vedením) v letech 1783-4 hodně týkalo i Rakouska, tedy jak potlačit snahy Josefa II. o připojení některých německých zemí pro změnu k jeho impériu (nejen Bavorska).
Takže se rozehrává spíš než loutkářova hra tak hra nejmocnějších - Prusko versus Rakousko, s dalšími silnými hráči na obou stranách, špioni ve všech možných převlecích a se smrtícími neviditelnými zbraněmi... (i zbraněmi obyčejnými, ale neselhávajícími - třeba takový chtíč).
Julius se svými loutkami, nyní včetně Fridricha, je ale opravdu příjemný originál. A jeho představení spolu s moderním umělecko-technickým salonem ukazujícím zvaným zájemcům momentální výdobytky lidského umu, to bylo opravdu zábavné.

"Fridrich se zarazil a svraštil čelo. 'Oslovil mě teď sire? Mluví snad nakonec francouzsky?...Tak budeme dál mluvit tímto jazykem. Němčina je jazyk žoldáků a sedláků, na tom nic nezmění ani ten škrabálek, ten tajný rada Goethe.'"

"...do Postupimi, kde v zámku Sanssouci mává žezlem Starý Fritz, který má neustále na jazyku nějakou kousavou poznámku a pro ženské půvaby nemá ani nejmenší slabost. Proslýchá se, že o markýze de Pompadour, carevně Kateřině Veliké a císařovně Marii Terezii se vyjádřil jako o třech největších evropských prostitutkách, a tuhle neuvěřitelnou urážku zcela jistě myslel vážně."

Adapa
20.11.2021 4 z 5

Slabší pokračování předchozího románu, přesto ale čtivé a rychle vtáhne do děje. Břichomluvec Julis, který mi je nesympatický neustálými rozhovory s loutkami, se v Postupimi setkává s plačkou Alenou, kterou stále miluje a připlétá se k vraždám šlechticů. Břichomluvec se setkává s pruským králem, stává se oblíbencem madam Eve, u které je Alena jako sekretářka a u které se pořádají setkání vlivných šlechticů. Promíchejme zde vraždy, sex, politiku a 18. století a dostáváme hlavní obsah knížky.

Pachatelka vražd byla od počátku tak zřejmá, že jsem se říkal, že to nemůže být ona a čekal jsem stále zvrat. Zda přišel nebo ne, raději neprozradím.


moudivlacek
23.08.2021 4 z 5

Břichomluvec Julius a plačka Alena se setkávají v Postupimi, kde jsou oba záhy vtaženi do série vražd. Julius je zvědavý a hodlá odhalit vraha, Alena má strach, ale stojí při něm. Toto pátrání doplňují skvělá setkání u místní madam Eve, která zve pány a představuje jim novodobé vynálezy a experimenty. A svou úlohu tu má i pruský král "Starej Fritz" a jeho nepřátelé špioni z různých šlechtických dvorů a zemí. Pro mne to bylo vše vzájemně umně propojené a velmi čtivé. Závěr mě potěšil, obzvlášť ohledně Julia a Aleny. Moc se těším na další díl.

smisekL
30.09.2020 5 z 5

Začátek se lehce táhne, ale ve chvíli, kdy se to rozjede, nelze přestat číst.

Sarah01
15.09.2019 3 z 5

Příliš mě nebavily ty obsáhlé popisy různých loutkářových představení, příšerně zdlouhavé, navíc vrah mi byl jasný nejméně od půlky. Potěšil mě alespoň závěr, takže jsem docela zvědavá, jak budou osudy loutkáře Julia a plačky Aleny pokračovat v závěrečném dílu.

LenkaKa
24.07.2019

Asi jsem přečetla pokračování něčeho, Zřejmě to nevadilo a docela se mi to líbilo, tak třeba někdy zkusím i tu předchozí knihu.

pingu1
27.02.2019 3 z 5

Pokračování Loutkáře, dle mého už ne tak dobré jako první díl. Ale dalo se ... :-)

martina.culik
01.01.2019 4 z 5

První díl mě bavil o něco více, ale i zde jsem spokojená se zápletkou i stylem autora.

sarekaslukova
11.12.2018 3 z 5

Po prvním díle, který mě opravdu velmi nadchnul, jsem teď dost zklamaná. Přišlo mi to úplně bez akce, až na poslední kapitolu tedy. Působilo to na mě jako kdyby to bylo psané horkou jehlou. Tak uvidíme co nám přinese další díl.

Rosana
24.01.2018 5 z 5

Skvělá knížka, od které se nedá odtrhnout. Velmi doporučuji.

Ulala
07.01.2018 4 z 5

Pořád tomu něco chybí. Alespoň takový mám pocit. Některé pasáže mi připadaly hodně zdlouhavé, jako by se autor snažil co nejvíc přiblížit historickým faktům, některé "přitažené za vlasy". Avšak pokračování mně láká, tak se budu těšit na další díl.

Kimon
05.01.2018 1 z 5

Dobrodružný příběh pro náctileté. Některé pasáže doslova "vycucané z palce", naprosto nesmyslné. K tomuto autorovi se již vracet nebudu. Kolekce Ranhojiče byla dobrá, ale postupně s přibývajícími roky kvalita hodně klesla. Medikus z Heidelbergu ignoruji.

Schamila
16.11.2017 3 z 5

Příjemné pokračování - zase spousta návodů na vraha. A krásné historické prostředí, profese - takže vzhůru na další díl.

irousek9
08.02.2017 5 z 5

Skvěle se to čte, je to má první kniha od tohoto autora a už jsem si šla půjčit první díl s názvem Loutkař. Moc se na něho těším a jsem ráda,že jsem objevila dalšího skvělého spisovatele.

Miruš
19.12.2016 5 z 5

Pan Wolf Serno má prostě skvělé knížky, už se těším na další díl a další knihy! :)

ELMA
17.06.2016 3 z 5

Pravda, nečetla jsem první díl, ale při čtení to nějak zvlášť nevadilo. Co bych ale vytkla, je příšerně roztahaný konec.

LéňaM
25.03.2016 2 z 5

V tomto díle mě Serno trošku zklamal. Jeho díla jsem si velice oblíbila. V první části knihy jsem se i nudila. Začetla jsem se až kolem str.250. Nakonec to nebylo zas tak špatné, ale znám lepší knihy.
Průměrná historická detektivka

ivulka15
28.02.2016 4 z 5

Zajímavá kniha ale hodnotila bych ji spíše jako historickou detektivku než historický román. Serie o Ranhojičovi byla lepší ale i tato stojí za přečtení.

domov
22.04.2015 4 z 5

V tomto díle Wolf Serno trochu ubral ale i tak stojí za přečtení.

alexis818
04.04.2015 4 z 5

Trochu horší,než první díl,ale Sernův styl mám moc ráda,tak jsem spokojená a těším se na díl třetí.