Loupežník

Loupežník https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183307/loupeznik-183307.jpg 3 362 42

Divadelní hra, poprvé uvedena roku 1920, vypráví o tradičním konfliktu mezi mládím a stářím. Mládí zde zosobňuje student, přezdívaný Loupežník, který se schází s dcerou konzervativního profesora proti jeho vůli. Když se s ní zabarikáduje v profesorově domě, zoufalý otec povolá na pomoc další osoby, z nichž každá cítí k Loupežníkovi sympatie z jiného důvodu, především však proto, že jim bezstarostný bouřlivák připomíná jejich vlastní ztracené mládí.... celý text

Přidat komentář

martineden
04.03.2024 5 z 5

Není to tak známá hra, ale je výborná. Líbí se mi, jak Čapek fandí mládí. Říkám si, co by psal, kdyby žil...

Petr874
31.01.2024 3 z 5

Zajímavý příběh a ještě zajímavější zápletka na 3. dějství. Opravdu jsem nečekal, jakým způsobem se děj bude posouvat.


Lenka2533
18.07.2023 4 z 5

Jako snad každá divadelní hra se mi i tato četla velmi rychle. Děj mě bavil, ale znám od Čapka lepší hry :) Neříkám, že to bylo špatné, to vůbec ne. Jen mi to nepřišlo tak wow, jako ostatní jeho díla. Ale jsem moc ráda, že jsem si to přečetla a užila jsem si to. Bylo to zase něco jiného.

jprst
25.02.2023 4 z 5

Hra nepostrádající vtip, ale přece jen mě příliš nezaujala jako jiná autorova díla. Nicméně je dobré i tuto autorovu prvotinu si přečíst, či případně shlédnout, pro ucelený pohled na autorovu tvorbu.

Knihotyna
28.01.2023 4 z 5

(SPOILER) Musím se přiznat, že krom dětských knih Dášenky a Pudlenky jsem se do teď autorovi vyhýbala. Přitom nevím proč. Přišlo mi, že Karel Čapek nebude nic pro mě, Dášenku jsem četla jako dítě a nejspíše jsem si jeho styl zapamatovala jako zdlouhavý a pro mě v té době nudný. K maturitě jsem si žádné z jeho děl nevybrala do svého seznamu a tak jsem na něj na pár let zapomněla. A jsem ráda, že teď se to změnilo!
Jako první divadelní hru jsem si vybrala tu, která je považována za tu "prvotinu" či ne tak propracovanou. Uslyšíte také, že si hru daleko více užijete na divadle než v psané formě.
Mě se hra líbila. Byť jednodušší a ohranější téma. Rozhodně bych doporučila!
Máme zde střet mladé a starší generace a jejich pohled na lásku, na život či zodpovědnost a pravidla. Byť jako starší bráníme tomu, aby se mladí měli rádi a byli spolu, v hloubi duše jsme kdysi doufali v podobné dobrodružství. Jen jsme dospěli a náš pohled na svět a lásku se změnil. Loupežník a pan profesor jsou naprosté protiklady a dokonalá souhra dialogů.
Doporučuji :). Já se určitě chystám na nějaké z dalších děl Karla Čapka!

Hun
04.05.2022 5 z 5

Vlastně mi to hlavní myšlenkou připomnělo shakespearovského Krále Leara... Celá první půlka je vlastně taková dějová předehra, Čapek si připravuje půdu na to, aby v závěru rozehrál své myšlenkové majstrštyky.

tittanie
31.03.2022

Není to nejlepší Čapkova hra, ale je to Čapek.
Dál pokračuju na jeho vlně. Ještě mám nachystané nějaké jeho díla.

Hani77
12.01.2022 4 z 5

Jiné Čapkovy hry se mi líbily více, ale i tato se hezky četla a závěr byl zajímavý.

Scathia
21.08.2021 3 z 5

I když kniha nepatří mezi nejlepší Čapkovy knihy, pořád byla dobrá. Jediné, co mi vadilo a asi bych vytkla, byly ze začátku nenavazující dialogy.

Any26
19.04.2021 4 z 5

Zajímavý příběh, jehož podstatou je především mládí a láska.
Velice se mi líbila kompozice díla, jak vlastně na konci knihy byla předehra k prvnímu dějství, k druhému dějství a ke třetímu. Celkově je dílo psáno čtivým jazykem a i vesnická mluva (nářečí) některých postav byla fajn. Dále je hezké jak Loupežníka všichni pomalu podvědomě znají - ono mládí.

toulkar
27.03.2021 5 z 5

Nadčasový příběh střetu mladé a starší generace. Má i přes své stáří dondnes co říci. Humornou formou vypráví o vážných věcech, což je doména Karla Čapka byť je to jedno z prvních jeho děl. I přes určitou téměř nepostřehnutelnou syrovost každého vnímavého diváka či čtenáře zaujme.

laura
21.03.2021 3 z 5

Láska není lup, nedá se ukrást, nedá vynutit, nedá se mocí vzít...

O lásce a milování, o žalu a vzpomínání. O tom, co život dává, o tom, co život bere. O touze uvěřit, o strachu, o věčném boji srdce s rozumem, o pochybnostech, o tom, že zůstat není snadné, ale odejít je někdy mnohem těžší...

Láska je, co tě opustilo, láska je to, co pominulo, láska se nikdy nevrátí...

A přece, kdybychom nevěřili, kdybychom nemilovali, o čem bychom snili?

Akorát ten konec... Utekl? Vrátil se? Čekala?

...že nemá rozum, s cizím člověkem! Vyběhnout za ním, do řeči se dát, v noci ho čekat, nepřijde-li snad... -dělá to každá?

...kdo by to nedělal ;)

Ronnie68
24.02.2021 3 z 5

Nebylo to špatné drama ... ale jiné hry mě bavily mnohem více ...

rencovav
19.12.2020 4 z 5

Na tomhle dílku je znát, že patří k autorově rané tvorbě. Ale nevadí, protože se mi líbilo. Navíc mám pocit, jako bych už Loupeznika někdy předtím četla. Jen jsem to asi nezaevidovala nikde. Mladá láska, láska ženy, láska muže... Co je vlastně láska?
PS: miluju nadávky z divadelních her z dvacátých let. :D

konicekbily
04.12.2020 4 z 5

První divadelní hra našeho spisovatele a dramatika. Na prvotinu velice dobře napsaná - v době vzniku Československé republiky. Zakousl se do problému mezilidských vztahů a ve hře je plno myšlenek na toto téma. Jistě, jsou tam i slabší místa, ale to u prvotin bývá. Autor si v době, kdy psal tuto hru psal, neuvědomoval, jaká jiná, a mnohem složitější témata do jeho her, život přinese!

Set123
19.07.2020

Obecně mám Čapkovy hry velice rád. Tedy konkrétně tragédie. Loupežník jako jeho prvotina, je – proč si to nepřiznat – poněkud horší kniha. Ne špatná, stále se jedná o skvělé drama, ale na jeho jiné hry to nemá.

Komedie je to veselá, svižná a kraťoučká. Některé dialogy se podařily více, jiné méně a rychle se vytratily z hlavy. Na rozdíl od jiných Čapkových dramat ve mně tato kniha nic nezanechala. Žádné hlubší city, žádné dlouhé vnitřní polemiky, či úvahy, prostě nic.

Opravdu se zasmějete, uvolníte se a bude vám všechno na chvíli jedno, milovat tu hru však nebudete. Problematika mladistvé lásky je pěkná, sice je to trošku ohrané téma, ale člověk se v tom stejně dokáže v podání pana Čapka dokáže najít...

WowKokinko
24.04.2020 3 z 5

Ach to mládí :) ach ta láska :) a co vše jsme schopni pro ni udělat. Pěkné drama ikdyž závěr trochu uspěchaný

DraculasLady
07.04.2020 3 z 5

Pan Čapek rozhodně napsal i mnohem lepší dramata. Souboj mladické nerozvážnosti a dospělého pohledu na svět je nicméně velmi názorně popsán. Každý z nás, kdo se v mládí bezhlavě zamiloval a byl schopen udělat pro svou lásku cokoliv a nakonec se spálil, se v tomto příběhu určitě najde. Škoda jen, že ten konec tak nějak vyšuměl...

Ran
23.12.2019 2 z 5

Kniha mě moc nezaujala a to i přes to, že autor má velmi dobrý styl psaní. Konec knihy mi přišel takový nijaký, neuzavřený a krátký.

Gweny
18.11.2019 5 z 5

Krásné a svižně napsané drama. Jak člověk jednou ochutná něco z tvorby tohoto spisovatele, bude se k němu neustále vracet. Pro mne je tohle už několikátá jeho kniha v letošním roce a zatím jsem ani jednou nebyla zklamaná. Všechny pro mne měly nějaké poselství, stejně jako tahle, týkající se lásky:
"Neptej se orla, co je to život, zeptej se raněné holubice. Neptej se sebe, co je to láska, zeptej se té, kterou miláček opustil."
"Zeptej se děvčete ztraceného, zeptej se rodičky opuštěné, zeptej se žebračky, kterou potkáš; řekne ti, že ji někdo měl rád a to že je láska!"
"Láska je, co tě opustilo, láska je to, co pominulo, láska se nikdy nevrátí; sedni si na břehu, natrhej květin, neplač a házej je do černého proudu, ať každý vidí, co je to láska; ať každá vykřikne, běda mně, běda, snad mne už opustil! Ach děvče, opustil už v té chvíli, kdy poprvé mluvil o lásce."