Loterie života Nicholase Wintona

Loterie života Nicholase Wintona https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82616/loterie-zivota-nicho-82616.jpg 5 11 4

Rekapitulaci života londýnského burzovního makléře, který krátce před vypuknutím 2. světové války zachránil 669 dětí z Československa, doplňuje krátké shrnutí osudů několika dětí. Kniha o výjimečném lidském činu vznikla na základě autorova úspěšného dokumentárního filmu a v rámci vzdělávacího projektu Loterie života.

Evus
Evus
03.08.2017 3 z 5

Příběh sira Nicolase je neuvěřitelný, ukazuje sílu jedince, že nic by nemělo být nemožné. Od Matěje Mináče jsem viděla i dokument Nickyho Rodina, který je podle mě výborný. Proto mě opravdu zklamalo, že kniha, která měla být obdobná, je psaná až bulvárním stylem jako články na novinkách. Tři hvězdy za pana Wintona, bohužel ne za knihu.

Chemiczka
Chemiczka
19.02.2017 4 z 5

Zajímavá kniha o příběhu záchrany 669 "Wintonových" dětí. Jsou zde uvedeny základní fakta, která jsou (alespoň v to doufám) již celkem známá. Nic překvapujícího jsem v ní neobjevila. Ovšem splnila svůj účel - zamyšlení nad tím, že i jeden tvrdohlavý mladík dokáže silou vůle zachránit spousty dětí, a nepotřebuje k tomu miliony liber, byrokratický aparát, ani obrovskou podporu veřejnosti.
Člověk se zaobírá myšlenkou, že kdyby bylo více panů Wintonů, bylo by jistě více přeživších holocaustu.


milamarus
milamarus
01.07.2015 5 z 5

R.I.P., sir Winton

Koka
Koka
05.05.2013 5 z 5

Obdivuhodný a dojímavý příběh, který se stal doslova kultovní záležitostí - dočkal se několika knižních a filmových zpracování a dál žije svým životem v podobě poznávacích projektů studentů. Na druhou stranu se však musíme ptát: bylo by dnes možné po vzoru pana Wintona tajně přivézt k nám stovky např. bosenských či somálských dětí a našly by se české rodiny, které by je přijaly? Nebo jsou už oficiální procesy záchrany ohrožených dětí na mezinárodní úrovni nastavené tak, že není zapotřebí individuálních hrdinů? Wintonova akce byla unikátní, může být inspirativní, ale kopírovat ji nelze. (Sám N. Winton se přiznal, že padělal mnohá vstupní víza do Británie, jen aby uspíšil výjezd ohrožených dětí. Nelze se divit, že po válce o této své iniciativě raději mlčel.)