Oxfordský anonym

Oxfordský anonym https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/102081/oxfordsky-anonym-102081.jpg 4 29 6

Lord Petr Wimsey série

< 11. díl >

Dosud nepřeložený, největší a prakticky poslední detektivní román D.L. Sayersové Oxfordský anonym nás zavede do prostředí slovutné a starobylé Oxfordské univerzity, a to do ženské koleje Shrewsbury College. Její pedagogy i studenty sužuje svými nechutnými a nebezpečnými kousky zákeřný anonym, jehož řádění často hraničí i s vraždou. Na žádost kvestorky koleje se vyšetřování ujímá Harriet Vaneová, slavná spisovatelka detektivek a bývalá absolventka koleje, která se však záhy sama stane obětí brutálních útoků nebezpečného maniaka. Na pomoc jí přispěchá její oddaný ctitel a geniální detektiv-amatér lord Petr Wimsey. Podaří se jim odhalit nebezpečného šílence, a zachránit tak dobrou pověst slavné univerzity i životy jejích obyvatel?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

Gaudy Night , 1935


více info...

Přidat komentář

Jho
06.01.2020 5 z 5

Bomba. Detektivka, kde je záhada a její řešení až na druhém místě, protože hlavní roli přebírá fascinující líčení života na ženské koleji v Oxfordu třicátých let

desert.fox
10.03.2019 4 z 5

Bavilo mne.


anickalysano
23.06.2016 5 z 5

Sper čert detektivní zápletku - tohle je tak krásnej společenskej román! A jak napsali pode mnou Harriet a Wimsey jsou tak nádherné literární postavy! No... budu to trávit ještě hodně dlouho.

MayB2
28.04.2016 4 z 5

Opět zajímavá linie číslo 2 – vzdělávání žen a jejich postavení ve společnosti. Lord Petr a Harriet jsou jedním z mých nejoblíbenějších párů v literatuře – protože to nemají snadné, protože pochybují, protože k sobě cítí o hodně víc, než jen vášeň.

Lenka4
24.08.2015 3 z 5

Začtení do příběhu chvilku trvá, napětí narůstá pomalu, leč trvale. Velmi zajímavé je prostředí, kde se odehrává a z něho vyplývající akademické debaty o údělu ženy. Má se vzdělávat, nebo je její místo v kuchyni? V době, kdy román vznikl to byla patrně dost aktuální a palčivá otázka. Netřeba litovat, že se jedná o poslední detektivku s lordem Petrem. Tato postava je tu dovedena až k protivné dokonalosti. Dokonalost naopak chybí nakladatelství, které by mělo více dbát na korekturu textu, než ho pošle do tiskárny. Chyb sice není množství extrémní, ale už takové, že při čtení ruší. Například muž Danver se na jedné straně objeví se správným jménem, vzápětí 2x jako Denver, aby se z něj na následující straně stal opět Danver.

woodward
24.07.2015 4 z 5

(SPOILER) Není to nezábavné čtení, i když se nakonec člověk jaksi nemůže zbavit dojmu, že tenhle příběh paní Sayersová vymyslela jen proto, aby si lord Petr tu svou krasavici konečně vzal.