Lord Jim

Lord Jim https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76127/bmid_lord-jim-nBy-76127.jpg 4 76 7

Lord Jim je román Josepha Conrada, který sleduje osudy námořníka Jima, jenž se snaží napravit chybu, které se dopustil. Při námořní nehodě jako důstojník zklame, opustí loď a posádku nechá na palubě. Námořníci přežijí a Jim je potrestán. Více však trpí výčitkami svědomí a prostřednictvím pomoci malajským domorodcům se snaží očistit nejen jméno, ale hlavně vlastní duši. Román je hlubokou sondou do duše člověka, který zklamal sám sebe a jehož svědomí mu nedovolí odpustit si.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Lord Jim , 1900


více info...

Přidat komentář

Beoudine
12.03.2024 5 z 5

Opojná, sebezpytující meditace ve společnosti jedné velmi uvěřitelným způsobem ztrápené duše. Joseph Conrad je skutečná spisovatelská třída.

kralika
28.12.2023 4 z 5

Je to tak, Conrad je můj srdcový autor, ať od něj čtu, co čtu. Jeho patrně nejslavnější dílo není výjimkou, ač není tak přímočaré jako Srdce temnoty, nebo tak akční jako Tajfun. Je to klasická conradovská sonda do duše. Tak hluboká, že se až tají dech. A to je ostatně, společně s nezaměnitelně krásným jazykem, drsně zkoušejícím každého překladatele, i rodilé mluvčí, hlavní důvod, proč mi jako autor tak učaroval.

„...pevně věřím tomu, že nikdo si úplně neuvědomuje své vychytralé vytáčky, jimiž se snaží uniknout ponurému přízraku sebepoznání.“


R47
16.01.2023 4 z 5

Chápu výtky některých kritiků, kteří o téhle Conradově knize říkají, že je nechutně ukecaná a s dějem, který by stěží vystačil na povídku. Jenže pro mě je holt tenhle Conradův styl neskutečně uhrančivý. Stejně jako v jeho opus magnum Heart of Darkness je tu vypravěčem Marlow, se svými úvahami o životě, kudrlinkováním zdánlivě bezvýznamných detailů a komentováním sebemenších pohybů a pohnutek. Víc než polovinu knihy musíte počkat na klíčovou událost, která rozehrává celý děj románu. Na druhou stranu doslova akční závěr sprintuje do konce jak splašený kůň, až nepozornému hltači stran může uniknout, jak to s hlavní postavou dopadlo. To množství náznaků, a přece vše tak jasné… Tohle je Srdce temnoty před Srdcem temnoty.

jprst
28.08.2021 4 z 5

Tak jsem si po letech román zopakoval se zjištěním, že pro mne neztratil svou poutavost. Není to sice lehké čtení, vyžaduje klid a soustředění, ale na druhou stranu dává čtenáři dost námětů k zamyšlení.

Lucie Pfeifer.
29.11.2018 5 z 5

Přelouskala jsem se přes nic neříkající polovinu knihy a v té druhé jsem jen hltala řádek za řádkem. Nebyl to úplně příběh, který mě oslovil, ale spisovatel. Jak všem postavám dokázal připsat myšlenku, která samozřejmě byla výplodem jeho mysli. Tolik názorů se kterými jsem se ztotožnila, tolik věcí popsaných tak, že bych to lépe nikdy nedokázala a mluvilo to za mě. Dokázal do postav vdechnout život. Jedna z mála knih, ze které si beru opravdu hojný počet myšlenek, ke kterým se hodlám určitě ještě jednou v budoucnu vrátit.


- ,,Jsou okamžiky, kdy naše duše jako by se vymanily ze všeho temného, co je zahaluje, a jsou schopny tak jemné vnímavosti, že jsou pak některá mlčení výmluvnější než sebedelší řeči."

Hanka_Bohmova
03.06.2017 5 z 5

Nikdo není dost dobrý.

Ta vášnivá potřeba dostát své představě je zneklidňující, nutila mě přemýšlet, nakolik je zdravá. Přiměje člověka točit se v kruhu, nebo povede ke světlu? Krásná kniha. (Ano, místy se táhla až moc, ale nevadí, aspoň mě to nutilo číst pomalu a nechat pěkně usadit.)

jardadr
19.12.2012

Byla to má třetí kniha, kterou jsem od Conrada četl. Seznámil jsem se s ním Srdcem Temnoty a to byla jedna z mála chvil v životě, kdy k vám může vstoupit literární dílo a vy cítíte, že jste v jeho moci. Takové bylo Srdce Temnoty (a nezapůsobilo tak zdaleka jen na mě).
Lord Jim je poněkud jiný příběh, knihy spojuje postava vypravěče - Marlowa. Jinak je to úžasně zpracované téma lidské slabosti. Hlavní hrdina je jeden z prvních prototypů tzv. antihrdinů - člověk, který propadá svým slabostem, a to je v tomto příběhu zbabělost. Zklamal jednou, omluvitelně ... podruhé neomluvitelně. A co pak se sebou samým? Když ideály a víra v sebe kladená vzala vniveč? Uteci někam, zahrabat se pod zem? - jak mu radí druzí? Nebo to nevzdat a ještě jednou se pokusit získat nazpět svou čest a víru v sebe sama?
Nádherně zpracované téma (i když občas knize nemohu vytknout zdlouhavost). Tragické téma hodné Shakespeara.....
Mám pocit, že po tomto světě chodí mnoho Lordů Jimů.... ale v poslanecké sněmovně je nepotkáte.....