Lord Edgware zomiera

Lord Edgware zomiera https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351352/bmid_lord-edgware-zomiera-10q-351352.jpg 4 450 66

Hercule Poirot série

< 8. díl >

Vynikajúca detektívka Agathy Christie z roku 1933 vychádza prvý raz v slovenskom preklade. Keď sa nájde telo lorda Edgwara, inšpektor Japp má v prípade hneď jasno. Tesne pred smrťou totiž lorda navštívila jeho manželka, slávna herečka Jane Wilkinsonová, ktorú sám Hercule Poirot počul vyhlasovať, že by sa potrebovala manžela zbaviť, aby sa mohla vydať za vojvodu z Mertonu. Ako však mohla zabiť lorda Edgwara, keď v čase vraždy sedela na večeri s priateľmi? A aký mohla mať motív, keď manžel už pred šiestimi mesiacmi súhlasil, že sa s ňou rozvedie? Mŕtvych postupne pribúda a zdá sa, že tento prípad bude pritvrdým orieškom aj pre slávneho detektíva.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Lord Edgware Dies , 1933


více info...

Přidat komentář

Vuokko
20.03.2024

Audiokniha

Další ze skvělých klasik. U knih ACH člověk prakticky nesáhne vedle. Lord umírá, z jeho skonu může mít prospěch mnoho lidí Který nejvíc? Člověk tuší, tipuje a nakonec zírá s otevřenou pusou nad důmyslností pachatele. Ale ta je nic v porovnání s geniální myslí skvělého detektiva Hercula Poirota. Ten se nedá zmást na dlouho a pachatele odhalí.

Emik87
20.02.2024 5 z 5

Opravdu zajímavá zápletka, který staví před Poirota hodně obtížný úkol. Tento díl je můj hodně oblíbený.


Sybelle
15.12.2023 5 z 5

Skvělá detektivka. Líčení vyšetřování jako hledání důkazů a odkrývání psychologie postav je krásně vyváženo. Vedle důkazů Poirot vysvětluje i příčiny jednání jednotlivých podezřelých. Je to má druhá kniha od Agathy Christie a vidím to na další díly časem.

Sauron
13.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Agatha Christie. Slyšel jsem předtím pouze audioverzi Vraždy v Orient-Expresu. Okamžitě jsem chtěl další knížky od ní a tak jsem vyhrabal tuhle. No, a bylo to tedy něco. Jenže Agatha, ta si ráda hraje s lidskou myslí. Ona do knihy zapletla toho tajemného D. Člověk si řekne:
No jasně, to bude Geraldina jako Dina. Od jedné z posledních kapitol jsem si myslel, že vím kdo to byl a že mi Agatha řekne jenom okolnosti vraždy. Myslím si kdoví jak nejsem chytrý.
Pak přijde závěrečná typická scéna-vysvětlovačka. Přijde Hercule Poirot a já se potměšile usmívám. A tři minuty po přečtení kapitoly já zírám do knížky jak Poirot když mu Edgwar řekne že je ochoten se rozvést. Tleskám.

Mi-šu-le
06.10.2023 5 z 5

No to bylo super. Strašně mě to bavilo. Těším se, až budu porovnávat s filmovým zpracováním. Závěr mě nakonec překvapil, skoro jsem si myslela, že v této knize jsem vraha odhalila...no, tak ne. Doporučuji.

Korsika
16.08.2023 5 z 5

Toto byl velmi napínavý případ s pěkně vystavěným dějem + výraznými charaktery postav, které vás budou bavit celou dobu. Zvrat na konci na jedničku.

Devorah
30.07.2023 5 z 5

Tak to byla jízda s Herculem Poirotem. Opět vstupuje na scénu a opět ve vrcholné formě. Tentokrát to vypadá, že bude mít plné ruce práce s vychytralým vrahem, který zabíjí rychle a nemilosrdně.
Příběh začíná, když je zabit samolibý lord, z jehož vraždy může profitovat více lidí. Na Poirotovi je, aby s Hastingsem odhalil vraha dříve, než opět udeří.
Poirot je zde ve své vrcholné formě, vtipný, ironicky kousavý. Zatímco Hastings by zasloužil pověsit do průvanu - přinejmenším. Jeho postava je zde nudná, plochá, věčně kritizující, beze špetky empatie. Kam se, sakra, poděl ten obdivuhodný přítel a věrný Poirotův druh?
Co se ale zápletky týče, je skvělá, do nejmenších podrobností promyšlená. A finále s odhalením vraha pak přinese čtenáři jedno velké poklesnutí čelisti nad tím, jak to ta Agatha Christie zase výborně vymyslela. Tleskám!

Nuttelka
20.07.2023 5 z 5

(Audiokniha)
Opět skvělé zpracování výborné Agathy Christie. Lukáš Hlavica k Poirotovi už prostě patří :-) Nikdy jsem neuhádla pravého vraha a to mám na detektivkách ráda, když celou dobu nevím, tápu, tipuju :-)) Jsem moc ráda, že postupně všechny vychází jako audioknihy, je to zas něco úplně jiného, i když filmového Poirota miluju..

drakamena
27.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Šiškote, to byl cvok! Tentokrát jsem pachatele vůbec neodhadla. A důvody, které ke všem těm vraždám vedly! Takového blázna aby člověk opravdu pohledal. Druhé a třetí oběti mi bylo obzvláště líto, protože to byli dobří lidé, kteří prostě zkřížili cestu sociopatovi.

SSTknihy
18.05.2023 4 z 5

Vždycky si říkám, kam na ty nápady paní Agatha chodila. Člověk sice může pochybovat, zda by to ve skutečnosti vrahovi opravdu všechno takhle fungovalo, ale ve finále do sebe vše perfektně zapadá a rozuzlení je opět grandiózní. A já jako vždy podezřívala všechny a nikoho a nechala se utáhnout na vařené nudli :-) Poirot má proti sobě tentokrát mozek bystrý, rafinovaný a pěkně mazaný. Záleží ale na každém detailu a malým šedým buňkám nic neunikne!

Čmeláček
08.05.2023 5 z 5

Výborná detektivka od výborné paní Agathy Christie! :) Hercule Poirot byl zase skvělý a já jsem se dobře bavil :). Pět stars a doporučení.

HadleysHope
13.03.2023 4 z 5

Toho baronování tam na mě bylo moc, ale celková zápletka a krásné vyřešení příběhu se prostě musí ocenit.

sgjoli
15.01.2023 3 z 5

Popravdě řečeno, byla tahle kniha pro mne z počátku pěkný boj, protože jsem měla pěkný maglajs v těch postavách. A příliš mi nepomohlo ani to, že jsem to kdysi viděla zfilmované. A i když jsem se později většinou dokázala v postavách zorientovat, ta pachuť toho začátku mi bohužel zůstala do konce knihy.
Zápletka sama o sobě nebyla špatná, ale na některých místech pro mne až moc zašmodrchaná, takže jsem se trochu ztrácela. A abych pravdu řekla, tak kapitán Hastings mi tu připadal občas až moc útočný vůči Poirotovi, což mne trochu překvapilo. Vždycky jsem ho spíš považovala za takového hodného a skromného, ve srovnání s Poirotem méně důvtipného, ale dost laskavého člověka. Takže tuto bojovnou stránku jsem úplně nečekala a trochu mne to vyvedlo z míry.
Knihu jsem poslouchala jako audioknihu v interpretaci Lukáše Hlavici, který se knihy zhostil zdařile a jeho projev mne velmi bavil.
Nakonec hodnotím průměrně. Není to špatná kniha, to určitě ne, ale pár věcí mi tam prostě nesedělo a také jsem od autorky četla už lepší, no...

milary
08.01.2023 5 z 5

Orloj postav důležitých i nedůležitých, slavná herečka, bohatý lord, peníze, vášně, pravá i zinscenovaná alibi… A vražda, samozřejmě. Tedy – vraždy.
Nechybí rutinně uvažující Japp a - tentokrát úplně mimořádně - nedovtipný, ale vzdor tomu nesnesitelně sebejistý Hastings.
Případ je výjimečně komplikovaný, okolnosti proměnlivé a Poirotovy malé šedé buňky, zpochybňované kdekým, včetně jeho samého, rozkrývají záhadu s urputností, která je vlastní jen nejlepšímu detektivovi na světě. Ten však, přes konečné vyřešení, obvyklé zadostiučinění nepociťuje.

Lukáš Hlavica četl skvěle, jako vždy.

janina66
19.09.2022 4 z 5

Skvělá detektivka. Pěkně zamotané, hodně podezřelých a šedé buňky mozkové Poirota zase nezklamaly.

Hakate
23.08.2022 4 z 5

Vždy pokud potřebuji nějakou zaručeně perfektní detektivku a nechce se mi přemýšlet, po čem šáhnout, knihy od mistryně, královny, bohyně detektivek nikdy nezklame.
Všechny jsou skvělé, žádná není špatná. Originální, skvělé, nepřekonatelné.

PaníLenka
25.06.2022 4 z 5

Napínavá jednohubka na dva večery, přesně, jak jsem potřebovala.

slawa.cap
29.05.2022 4 z 5

Poslouchal jsem jako audio.
Už několikátá Agatha skoro v řadě a trochu jsem se nudil. Zápletka jako obvykle zamotaná a zdánlivě nerozluštitelná, plná falešných stop. Po úvodním seznámením s lordem Edgwarem jsem čekal nějakou perverzi a moje podezření se upínalo spíše k dceři. Ono nakonec i Poirot vlastně na případ nestačil, tak jak bych mohl čekat, že já to zvládnu.
Ale u této knihy mi došlo jaký důraz autorka dává na třídní segregaci a všechny s nižších třídy bere téměř jako podřadné. Dosud mi to nějak nedocházelo, ale tady mi to nějak začalo vadit.
A Hastings přes všechny své klady tady vystupoval jako idiot. Jeho postava je celkově dost nevyrovnaná.
Na čas si dám pokoj, ale určitě se k Poirotovi vrátím.

Vesmich
20.02.2022 5 z 5

Hastings je v tomto příběhu obzvláště natvrdlý a Herculovi nanervylezoucí, ovšem je to zapeklitý případ! Agatha to tady pořádně zamotala, zkombinovala a nasázela, že se i šedé buňky samým úsilím vařily!

terimila
27.01.2022 3 z 5

Fajn oddychovka. Nestrhla mě, ale četla se velmi příjemně, nutila přemýšlet, hledat. Závěr hodně dobrý, nijak extra překvapivý, ale dobře promyšlený. Kvalitní klasika.