Útok ze tmy

Útok ze tmy https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47049/utok-ze-tmy-47049.jpg 4 182 33

Lone Wolf - série Kai série

1. díl >

První ze série gamebooků – ty, Lone Wolf, jakožto jediný přeživší z rytířů řádu Kai, máš za úkol varovat krále před útokem Temných pánů. Jejich sluhové tě však na cestě pronásledují – nebezpečí číhá na každém rohu.

Žánr:
Dobrodružné , Fantasy , Gamebooky

Vydáno: , AFSF - Asociace fanoušků science fiction , AG Kult
Originální název:

Flight from the Dark , 1984


více info...

Přidat komentář

Zvědavec2
04.02.2024 5 z 5

Bezkonkurenční série!

Predator3313
14.12.2023 5 z 5

1. Vydání v pevné vazbě je totální bomba :D
Celkový dojem je hodně dobrý. Příběh super i když ze začátku jsem čekal co s toho vyleze.
Je to asi první GB, který jsem hrál a připadal mi zbytečně snadný, měl jsem sice štěstí při počátečních hodech, ale stejně jsem se nikdy nedostal ani na polovinu životů. Takže příště si asi uberu.
Za mě osobně je taky systém souboje až moc jednoduchý, minimálně bych rozlišoval útok a obranu, ale předpokládám, že je to proto, aby byla kniha zábavná i pro "širší veřejnost". Ale zase ta pomocná tabulka je super a člověk nic nemusí složitě hledat ani počítat, takže to odsejpá velmi rychle.
Nejlepší část jsou rozhodně staré kobky, kde na mě hned dýchla atmosféra strachu, ten kousek jsem si opravdu užil.
Část ve městě taky fajn, získávání informací v hospodě atd, super.


Hadati
24.08.2023 5 z 5

Když začala série gamebooků Lone Wolf vycházet poprvé pod nakladatelstvím Najáda, byl jsem velkým fandou této série. Těžce jsem pak nesl, že nebudu mít kompletní sérii, když nakladatelství zkrachovalo. Proto jsem byl nadšen, když jsem zjistil, že nakladatelství Mytago začalo sérii opět vydávat a nyní už prekročilo hranici, za kterou se Najáda už nedostala.

Překlad považuji za kvalitní, i když podle mého by se Osamělý Vlk (a další indiánská jména) měl psát jako Osamělý vlk. Sedící býk se také nepíše s velkým b. Ale to je asi jediná výtka k novému překladu.

Joe Dever nijak neskrývá, že se nechal inspirovat Tolkienovým Pánem prstenů. Nejedná se však o prosté zkopírování myšlenky. Dever dokázal vytvořit svůj vlastní fungující svět, ve kterém bojuje dobro se zlem.

První kniha obsahuje nádhernou barevnou mapu, přestože díky malému formátu knihy je i mapa příliš malá. Skvělé jsou také další ilustrační obrázky. Z rozšíření příběhu jsem měl obavu, ale nakonec z něj dělá daleko komplexnější příběh. Rozšířen je zejména začátek příběhu, kde namísto strávení celé doby v bězvedomí, Osamělý vlk tentokrát přidá ruku k dílu při obraně kláštera Kai. Stejně tak jsou i významěji rozšířeny další dvě podstatné události tohoto gamebooku bitva o most a příchod do hlavního města Somerlundu Holmgardu. Příběh pak končí epičtějším závěrečným střetnutím.

Pro staré gamebookaře tedy mohu rozšířené nové vydání doporučit. Je to, jako byste četli knihu poprvé. Příjemné jsou taky občasné odkazy na budoucí příběhy, jako když potkáte Cenerského druida, o kterých je v původním vydání zmínka až v Prokletí z Ruelu (13. díl).

VerronikaH
03.07.2023 4 z 5

V tomhle si svoje najde každý fanoušek Dračáku, takže pro mě to bylo to pravé ořechové. Ano, literárně to není nijak přelomové, z některých slovních obratů mi vstávaly vlasy na hlavě, ale ten pocit, že se můžu na chvíli ocitnout ve fantasijním světě, bojovat s nepřáteli a chránit slabší jsem si užívala plnými doušky. Jedinou výtku mám k tomu, že kdybych hrála podle pravidel, tak do konce příběhu snad nikdy nedojdu - ani nevím, kolikrát jsem zemřela jen proto, že mi zrovna vyšlo blbé číslo, ale začínat pokaždé od začátku, tak to mě fakt hodně rychle přešlo.

kuntova.k
24.03.2023 5 z 5

Můj první gamebook a musím říct, že mě to neskutečně chytlo. Netušila jsem, že mě bude bavit takovýto druh literatury a už vůbec ne ve formě hry. Ještě než jsem dohrála jsem si v knihovně musela půjčit hned druhý díl, abych náhodou neměla pauzu a o něco nepřišla.

Sice mi to dlouho trvalo, ale pravda je, že mi asi tak po 4 úmrtí šlo hlavně o to, objevit ideálně všechny možné cesty, abych si pak vybrala tu nejlepší. Dohrání mi nakonec trvalo asi 3 celé dny.

Řekla bych, že gamebooky se nyní stávají mojí novou vášní.

Fidelnifion
03.02.2023 4 z 5

Velice dobře udělaný gamebook s propracovaným příběhem a velkou možností volby.

RanMori
03.02.2023 4 z 5

Jako dítě jsem měla co dělat, abych to dohrála. Dnes jsem měla nějaké štěstí, že jsem volila cesty tak, že jsem za chvíli byla v cíli a vyhla se skoro všem problémům :). U mě je to hlavně nostalgická záležitost, což dokazuje i fakt, že 1-5 díl jsou už taková salátová vydání :)

1bublina
27.09.2022 4 z 5

V dětství se mi nepodařilo tuto knihu dohrát, teď jsem to zkusila znovu a dohrála jsem 2x (podruhé jsem šla jinou cestou). 2x jsem umřela a musela jít znovu. Moc mě to bavilo. Ubírám ale jednu hvězdu, protože jsem v knize našla dvě chyby - jednou jsem šla pěšky a po otočení na stranu xx jsem najednou měla koně. A jednou se mi stalo, že jsem se do stejné situace dostala 2x (záchrana prince)

Chakalaka
02.06.2022 5 z 5

Celá série od tohoto geniálního autora je velká palba! A touhle knihou Vaše dobrodružství teprve začíná!

JirkaTob
15.06.2021 5 z 5

První ze série. Parádní úvod.

ParallyShawy
01.06.2021 4 z 5

Při čtvrtém průchodu jsem už trochu věděl čemu se vyhnout. Na závěr jsem očekával, že jsem udělal menší chybu a moje zbrklé jednání mě zabije. Místo toho jsem však došel k úspěšnému konci. Pravda, je to takový předvoj... prolog před ostatními díly. Ale i tak tento díl posloužil dobře svým bratrům a já už se těším na další díl.

Anoell
23.05.2021 4 z 5

Můj první gamebook. Kdyby šlo o "obyčejnou" knížku, příběh by byl nic moc (a spíš nic než moc), ale touhle formou mě to bavilo. A ač zatím nemám zkušenosti s žádným jiným, musím říct, že mi Lone Wolf připadá jako ideální volba pro první gamebook. Pravidla jsou jednoduchá, takže je člověk nemusí dlouho študovat, a v průběhu je dostatek možností výběru. Jistě, často jsou tyto možnosti dosti předvídatelné... Ale jak říkám, na první gamebook mi to přijde v pohodě. Takže kdo má rád fantasy a chce zkusit něco trochu jiného, můžu jedině doporučit. Dohráno na druhý pokus.

BarkaS
24.01.2021 4 z 5

Návrat do puberty, příběh středně zábavný. Poměrně předvídatelné volby, to už tu někdo psal, dohrála jsem napotřetí. Časem si možná dám i pokračování ;).

ienda.spk
19.01.2021 5 z 5

Legendární gamebook o posledním z rytířů Kai - jeho pomstě Temným pánům, záchraně Magnamundu a obnovení slávy řádu. Samotný příběh započne útokem na klášter Kai, který rychle padne popelem a vy musíte co nejrychleji tuto zprávu zvěstovat králi Ulnarovi v hlavním městě Holmgard. Cesta je to trnitá plná úskalí. Kraj je obtěžován Temnou armádou a každý kout je hlídán či drancován. První díl ze série není nikterak těžký. Sám jsem ho málem prošel - v původním AFSF vydání - bez jediného boje! Nutno podotknout, že vydání Mytaga obsahuje oproti starému rozšíření - a to v podobě boje o udržení zmíněného kláštera. Je to skvělý úvod do epického putovéní "našeho" hrdiny. Všem potencionálním a začínajícím hráčům vřele doporučuji.

Fodder
27.07.2020 3 z 5

Ano Lone Wolf je jedna z těch legendárních sérií gamebooků. A ano je dobře čtivý. Problém tohohle rozjezdu ale je že je opravdu náročný (pro začátečníka až odpudivě) a na první díl série zdlouhavý.
První díl je nutné zlo k tomu se dostat k Ohni na vodě.

Everion
10.06.2020 4 z 5

Gamebooková legenda - první díl ze ságy Lone Wolf.

guardian
03.06.2020 3 z 5

(SPOILER) První gamebook, který jsem četla. Chytlo mě to a rozhodně uvažuji o dalším díle. Nicméně dovolím si být trochu kritická. Zajímala mě struktura knihy, a tak jsem si vytvořila "pavouka možných cest", který mě jen utvrdil v mém podezření, které jsem pojala i přes to, že jsem začátečník. Příběh knihy a její možnosti totiž vlastně nejsou zas tak sofistikované, jak by se mohlo zdát. V podstatě se stačí řídit pravidly "pokud můžeš něco prohledat, udělej to", "jakmile tě kniha vyzve k použití předmětu, udělej to" a "pokud ti kniha nabízí využít šestý smysl, můžeš se spolehnout na to, že jsou věci jinak než na první pohled, tudíž vlastně předem víš o nebezpečí a tuto schopnost v danou chvíli nepotřebuješ".
Žádné možné alternativy, jako že by vás prohledávání něčeho zdrželo natolik, že byste třeba nepřežili v nadcházejícím boji (a museli se tak rozhodnout, zda vám prohledávání opravdu stojí za to!) nebo že byste jeden předmět mohli použít i jinde, a tudíž byste museli v danou chvíli zvažovat jeho použití (protože 2x stejný předmět použít nemůžete). A to je podle mě velká škoda!
Pro někoho by navíc mohlo být velice demotivující, že o osudu hrdiny v několika případech, zejména ale v samotném závěru knihy, rozhoduje pouhá náhoda (třikrát podtrženo), a nikoliv správné rozhodnutí. Může se tedy stát, že zemřete na úplném konci, aniž by za vaši smrt mohl špatný úsudek.

cziss
11.05.2020 3 z 5

Příběhy Lone Wolfa mají v porovnání s jinými gamebooky laťku poměrně vysoko a tak jsem je hodnotil mezi sebou. Hrál jsem je postupně a myslím, že kontinuita je jejich velká (ale ne jediná) přednost. Je tedy pravda, že obtížnost je různá a otázkou pro mě je, jaká by byla, kdybych to hrál vždy s "čistým štítem", ale celkově byl zážitek super. Určitě dokáží oslovit jak hráče začátečníky, tak ty zkušené bojovníky :).

Corpy
27.06.2019 5 z 5

Tohle byla kdysi v mém dětství úplně první kniha (ještě původní nerozšířené vydání), která mne přivedla ke čtení fantasy a zároveň gamebooků. Nezapomenutelné čtení pro mne, které vřele doporučuji! :-)

jarynek
09.06.2018 4 z 5

Poprvé jsem to četl už kdysi hodně dávno a hodně se i to líbilo. Nedávno jsem na knihu narazil v knihovně, tak jsem si říkal, že to představím synovi. Četli jsme tedy spolu a bavili jsme se u toho. Celkem pěkně vybudovaný fantasy svět s kupou příšer, hezké poslání posledního přeživšího, napětí, boje, měkolikrát naše smrt:). Určitě jsme tímto dílem neskončili.

Štítky knihy

gamebooky

Autorovy další knížky

Joe Dever
anglická, 1956 - 2016
1992  85%Útok ze tmy
1993  83%Oheň na vodě
2012  84%Kaltské jeskyně
1996  72%Meč slunce
2018  70%Stíny nad řádem Kai

Kniha Útok ze tmy je v

Právě čtených7x
Přečtených270x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených16x
Knihotéce188x
Chystám se číst58x
Chci si koupit18x
dalších seznamech2x