Londýn: příběh nejslavnějšího města na zemi

Londýn: příběh nejslavnějšího města na zemi https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55740/bmid_londyn-C1R-55740.jpg 5 77 20

Rutherfurdova románová sága plyne jako povodí řeky Temže srdcem tohoto města od dob, kdy na ostrov přišli Římané, kteří zde položili základy budoucího Londýna, dál pokračuje šestnácti stoletími až k viktoriánským inženýrům, kteří dali městu jeho světoznámý Tower Bridge, a pozvolna se ubírá do naší současnosti, kde končí v nové moderní londýnské čtvrti Docklands. Prostřednictvím podmanivých a dobrodružných příběhů desítek pozoruhodných hrdinů se čtenář stává svědkem vzniku Londýna a jeho narůstající moci, slyší ozvěny historie v jeho kamenných zdech a účastní se úžasného mirákula, které přetrvává do dnešních dnů…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

London , 1996


více info...

Přidat komentář

Leona333
11.02.2024 4 z 5

Objemné knihy - romány mi nevadí, zvlášť když jsou protknuty zajímavými příběhy, myšlenkami a postavami... Snad jen jediný malý kaz na nich může být a tím je jejich váha - velikost, díky nimž se těžko vejdou do příručního zavazadla...
Londýn je velký, velkolepý, poražený, zničený, znovuzrozený, zastaralý, moderní, špinavý, přeplněný, slavný, nesmrtelný...
Ano, tím vším toto město, v tomto strhujícím příběhu bezesporu je a Edward Rutherfurd, nás čtenáře do jeho počátků a tajů zasvěcuje. Zároveň nás tím vnadí na další jeho knihy...
Opravdu jsem velice zvědavá, jak se mi po Londýnu bude líbit Russka, či New York... ?

Shardlake
06.11.2023 5 z 5

Kniha pojednávající o nejznámějším městě Anglie byla opět skvěle vykreslená. Příště musím autorovy knihy číst v kratším časovém úseku, abych neztratila návaznost děje. Doporučuji.


Janizoun
28.08.2023 5 z 5

Londýn - příběh nejslavnějšího města na zemi, je kniha plná historie, historie mnoha generací. Kniha začíná u srdce Londýna - u řeky Temže, dozvíme se o Tower Bridge, London Bridge, dočteme se i o požáru, ale i o bitvě o Londýn... a to vše ve smyšlených příbězích, které jsou naprosto uvěřitelné. V knize je nádherně popsaná celá historie tohoto kouzelného města a lidí žijících v něm. Na začátku knihy jsou i nakreslené mapy města, což se mi moc líbí. Bylo to pro mě neuvěřitelně krásné čtení. Po přečtení poslední stránky jsem si říkala škoda, už je konec.
Londýn, tuto čast Anglie a tuto Rutherfurdovu románovou ságu jsem si zamilovala. Ke knize se určitě ještě vícekrát vrátím. Jsem ráda, že tento knižní skvost už patří i do mé knihovny.
Toto čtení doporučuji nejen milovníkům Anglie a Londýna především, ale všem. Je nádhera tuto historii číst a pokud jste si doposud toto město nezamilovali, po přečtení tohoto obsáhlého, historického románu se Vám může snadno stát, že město Londýn zůstane ve Vašem srdci už napořád.

Kanylka
10.05.2023 5 z 5

Paráda.Díky moc

Kerberos
17.07.2022 4 z 5

První kniha od tohoto autora, velmi objemná, ještě že jsem měla v elektronické podobě. Popisuje velký historický úsek od vzniku Londýna až skoro do současnosti. Ze začátku jsou časové skoky větší i několik století, postupně se děj i rodové návaznosti zhušťují, ale stejně je občas orientace obtížná. Někdy se k němu vrátím až budu mít víc času třeba v zimě.

IVANA0123
30.04.2022 5 z 5

Pro mě bude Londýn rozhodně nezapomenutelnou knihou a to nejen pro svou fyzickou velikost - počet stránek a malinká písmenka, ale hlavně obrovským historickým záběrem. Kniha se nedala jen tak proletět. Množství rodů a postav, které se neustále proplétaly, vyžadoval moje permanentní soustředění a nebýt přiloženého pavouka rodokmenů v knize, asi bych se občas i ztrácela. Co bylo fajn a celkem i vtipné, byly charakteristické fyzické nebo i povahové vlastnosti, které se v jednotlivých rodech dědily a napomáhaly tak zařazení postav do jednotlivých rodin.
K čemu vás tato kniha rozhodně donutí je rozšířit si vědomosti. Alespoň já jsem neustále visela na googlu a dohledávala další a další informace historického, ale i zeměpisného rázu. Pravdou je, že z učiva historie Anglie si toho ze školy pamatuji pramálo a tady se to bralo hodně podrobně. Co mi v knize trochu scházelo, byly fotografie míst, o kterých se psalo, podrobnější a hlavně přehlednější mapy Londýna, popř. pavouk vládnoucích rodů - autor pravděpodobně počítá s tím, že čtenář ví... A moc se mi líbila autorova předmluva, hlavně část o původu jmen - stojí za to si ji přečíst. Celkově jsem z knihy nadšená a jen mě mrzí, že si jednotlivé části Londýna nemůžu projít osobně a že ji budu muset brzy vrátit. Mít ji doma určitě bych do ní čas od času nahlédla. Za mě 5*
(4/22)

JeKa
03.08.2020 5 z 5

Když se nad tím zamyslím, jsou Rutherfurdovy romány vlastně jeden jako druhý. Vybere si nějaké na historii bohaté město, rozehraje nad jeho dějinami osudy několika rodin z různých vrstev a umě je proplétá a poodhaluje v těch nejzajímavějších momentech minulosti. Dalo by se to označit za manýru, ale ta manýra je dovedena k takové dokonalosti, že ať už čtete Londýn jako první nebo třeba jako poslední z autorových děl, zase jednou se nemůžete odrhnout. Zase jednou studujete historické mapy, googlíte podrobnosti o jednotlivých dobách a naprosto napjatě a s nedočkavostí sledujete osudy jednotlivých postav. A když se pak tím městem třeba v budoucnu procházíte, nedokážete si na některé části románu nevzpomenout s pousmáním. A to město, byť jste v něm třeba poprvé, je vám najednou takové domáčtější. Fascinující.

MAVIS66
28.07.2020 5 z 5

Nádherné a monumentální, pokud zvládnete tuto tlustou "bichli", rozhodně stojí za přečtení.

zdenaR
02.07.2019 5 z 5

I tato tlustá sága zaujímá čestné místo v mé knihovně.
Zajímavá i svým tématem - Londýn.
Není co dodat - úžasné čtení, které vás vtáhne do děje a nepustí. A když konečně přečtete to obrovské množství stran, tak je vám nakonec líto, že to nepokračuje dál.

MartinaP1984
25.06.2019 4 z 5

Jednu hvězdu ubírám za poslední dvě století, to už trochu ztratilo spád. Jinak ale skvělé dílo a chystám se na další.

Vojslava
03.03.2019 5 z 5

Fascinující román? sbírka novel? z historie Londýna, který se vrství a vrství, a čtenář si pak nutně připadá opravdu jako archeolog. Spousta proplétajících se postav tvoří pestrou mozaiku, z níž občas vykoukne malé historické poučení, ale jinak jsme spíše strženi lidskými příběhy, které koneckonců dějiny tvoří. Jediná nevyhovující věc je formát - na tuhle knihu nestačí kabelka, spíš je potřeba krosna! :-)

Finn69
29.04.2018 4 z 5

Hrdinou téhle knihy je samotné město Londýn a Edward Rutherfurd vás provede dvěma tisíciletími jeho dějin. A myslím si, že se mu to hodně povedlo. Vzhledem k tomu, jak dlouhé období popisuje, jde vlastně o takové střípky z dlouhého život města, tyto střípky ale dohromady dávají docela fascinující mozaiku. Ukážou vám duši města jako tavícího kotlíku národností a ras, ze kterých nakonec vznikl dnešní Londýňan.
Historii města popisuje na historii mnoha generací několika londýnských rodin. Jednotlivé postavy nejsou až tak důležité, jde vlastně o typy lidí, které mohl člověk v té které době v Londýně potkat, takže ani nějak nevadí pokud se začnete ve všech těch Ducketech, Doggetech, Barnikelech a Silversleevesech ztrácet.
Za mě čtyři hvězdy a kousek, a těším se na Dublin :)

tygřík2
25.04.2017 5 z 5

Londýn je můj oblíbený. Když čtu knihy od pana Rutherfurda, je to, jako bych se na popisované místo přestěhovala. Nelze ve čtení přestat, neexistuje nic jiného. ( Něco jako leze leze po železe, nedá pokoj, až to přečte.:-) ) Přestože jsou objemné, je mi líto, že mají konec.

Lolila
18.08.2016 5 z 5

Vynikajúci román od tohto autora, tak ako tie ostatné, ktoré som čítala už predtým. Je to skvelý spisovateľ, vie veľmi pútavo na osudoch niekoľkých generácií rodín vyrozprávať históriu mesta od jeho úplných začiatkov až po súčasnosť. Osudy vymyslených postáv sa prelínajú s tými skutočnými, zaujímavo opisuje dôležité medzníky v rozvoji Londýna. Určite odporúčam každému, kto sa chce dozvedieť viac o histórii mesta. A nielen túto knihu, ale aj ostatné, ktoré napísal podobným spôsobom.

Ranuncul
21.11.2014 4 z 5

Velice dobře napsaná kniha,ale konci už moc zdlouhavá.

Nel-ly
11.11.2014 4 z 5

Londýn se mi nelíbil tolik jako Dublin... ale to je jen a jen moje vina. Autor se totiž propracovává od začátku až ke konci a mě historie válek (především těch Světových) v literatuře nikdy nebavila.
Za to ale období, kdy v pustitě u řeky vznikala stavení, kdy Anglii ovládali římané, když na město udeři velký požár... to bylo opě nezapomenutelné. A znou vyprávěné románovým stylem, který mi byl velmi sympatický a skvěle se četl.

hankapimi
05.02.2014 5 z 5

Moje první kniha od E. Rutherfurda a absolutní nadšení...
Příběh města Londýna, rozděleného řekou Temží, jeho vzrůstající moc a význam během několika století. Nadvláda Dánů v čele s králem Knutem, římské "Londinium" a rozvoj města, morová epidemie, velký požár Londýna s natěsnanými dřevěnými domky s doškovými střechami, obnova města s cihlovými či kamennými stavbami, široké bulváry, kulatá náměstí, nové kostely a chrámy. Náboženské války. Rozrůstající se britské kolonie. Napoleonova invaze a poražení francouzské flotily u Trafalgaru pod vedením admirála Horatia Nelsona. Londýn se stává finančním centrem a Anglie námořním obchodním impériem, světový obchod s čajem ( krásně vykresleno v mé oblíbené knize Čajový clipper). Rozvoj železniční dopravy, nová londýnská podzemní vlaková dráha, rozvoj automobilismu. Boj žen o volební práva. První světová válka a po ní španělská chřipka se srovnatelným počtem obětí, druhá světová válka a Hitlerovy bombové nálety na Londýn. R.1997 - výkopové práce a archeologické nálezy z doby pravěku, středověku i římského období Julia Caesara - a kruh se uzavřel...
Londýn jsem navštívila několikrát a při čtení této knihy jsem s autorem stavěla London Bridge a budovala Tower, procházela se kolem Westminsteru, Whitehallu a budov Parlamentu. Kdo má rád anglickou historii a Londýn, doporučuji číst a nebrat ohledy na tloušťku tohoto historického románu !!

Thanyss
22.07.2013 4 z 5

Rutherfurd prostě umí. Hlavní postavou této obsáhlé knihy je totiž samo město, jehož osudy nám autor předkládá prostřednictvím smyšlených rodových linií, které působí věrohodně a my tak sledujeme Londýn od jeho dávných počátků, kdy v okolí žilo jen několik usedlíků přes osídlení Římany až do současnosti k evropské metropoli.
I když to není čtení na jedno odpoledne, dokáže Rutherfurd udržet čtenářovu pozornost po celou dobu vyprávění a přitom ho nenápadně zasvěcovat do historie města tím, že prolíná své smyšlené postavy se skutečnými lidmi, kteří se zapsali do historie. Osobně se mi nejvíce líbila část věnovaná rozvoji alžbětinského divadla - krásné a téměř kouzelné prostředí.

Renava
06.11.2012 5 z 5

Keď sa skĺbi láska k historickým románom s láskou k tomuto fascinujúcemu mestu, potom je harmónia dokonalá. Táto 800-stranová tehlička je napriek obsažnosti jednou úžasnou jazdou, ktorá ponúka dokonalé výhľady a zážitky (takže nezabudnúť na foťáky!). Autor nás prevedie najznámejšími kútmi mesta a kľúčovými momentami jeho histórie od počiatku svojho vzniku až po dnešné dni a to skutočne originálnym spôsobom - formou románu, fikcie.. Román je poskladaný z príbehov viacerých postáv pochádzajúcich z jednej dynastie... To, že ide o jeden a ten istý rod, čitateľ poznáva podľa zaujímavej spoločnej dedičnej črty –pramienka bielych vlasov a prstov s rybacími blanami..

Rutherfurdov spôsob sprostredkovania histórie je nadmieru príťažlivý, som presvedčená, že ak by sa do učebníc dejepisu včlenilo zopár jeho príbehov ako osviežujúce vsuvky, učenie by bolo možno o máličko atraktívnejšie (i keď, teda, krátke zrovna nie sú, takže som skeptická, ako by sa k môjmu nápadu postavil vydavateľ učebníc a školstvo vôbec..). Kto nemá históriu celkom v malíčku, je fajn mať poruke notebook a priebežne googliť, ozrejmovať si konkrétne historické fakty, prenášať sa na opisované miesta – tento interaktívny spôsob čítania dodáva knihe 3D rozmer a určite ho odporúčam - takéto cestovanie v čase skvelý zážitok!

Keďže Londýn je jedna z mojích srdcových záležitostí, po vstrebaní tejto knižnej tehly sa na mnohé známe miesta pozerám celkom inými očami. Kto už sa s Rutherfurdom stretol, tak vie, že podobným spôsobom opísal históriu ďalších významných miest.. Takže ak niekomu učaroval Londýn, či iné jeho dielo, je to určite len začiatok putovania a objavovania dejín s týmto autorom po boku. Tak snáď sa na tejto literárno-historickej prechádzke niekde stretneme ! :-)

kniholka
08.12.2011 4 z 5

Byla to jedna z nejtlustších knih v naší městské knihovně a představovala nepředstavitelnou výzvu. Příběh je velmi promyšlený a celá historie Londýna uteče jako voda.

Štítky knihy

Anglie Londýn Velká Británie historické romány

Autorovy další knížky

Edward Rutherfurd (p)
britská, 1948
1999  91%Londýn: příběh nejslavnějšího města na zemi
2002  92%Russka
2010  89%New York
2005  93%Dublin. Počátky
2005  91%Sarum: Román o Anglii

Kniha Londýn: příběh nejslavnějšího města na zemi je v

Právě čtených5x
Přečtených106x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených12x
Knihotéce122x
Chystám se číst110x
Chci si koupit19x
dalších seznamech1x