Lolito

Lolito https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267559/mid_lolito-267559.jpg 3 28 13

Když si patnáctiletej kluk nabrnkne čtyřicetiletou ženskou a jejich vztah přeroste z chatu do postele, začnou se dít věci. Pletou se do toho jeho rodiče, její manžel, a pak to začne zajímat dokonce i policii. Proboha proč? To už si dneska nemůžou dva lidi úplně v klidu užít trochu toho sexuálního potěšení? Nešlo jim o nic jiného, než že on zapomene na rozchod se spolužačkou a ona na nespokojený život v manželství. A teď je z toho skandál v celé Anglii jenom proto, že ona jeučitelka. Ale vždyť to je přece v pořádku, ne? Naučí ho něco poloh a praktik, takže si svou učitelskou povinnost splní! Kniha Bena Brookse Lolito šokuje svou otevřeností, baví popisem života nadržených teenagerů a vzrušuje popisem divokých milostných scén. Tím vším si všude, kde vyšla, získala přízeň mladých čtenářů a odsouzení ze strany jejich rodičů. Není tohle to nejlepší doporučení, proč si Lolita přečíst?! Teprve 19letý autor Ben Brooks za svou knihu získal v roce 2015 prestižní ocenění Somerset Maugham Award, které je ve Velké Británii každoročně udělováno nejlepším mladým spisovatelům do 35 let.... celý text

Přidat komentář

Doubravka1975
25.05.2022 3 z 5

Podle anotace jsem čekala asi něco jiného, ale jako oddechovka dobrý. Komentáře od helicar a Orinka3 to napsaly za mě

kejty91
22.03.2020 2 z 5

Kniha mě překvapila. Anotace dokázala vyžvanit celý děj ale dobře, to se dá, mě spoilery nevadí, zvláště když i tak mě to nalákalo knihu si přečíst. Nicméně čekala jsem více než jen puberťácký rozhovory. Čekala jsem více toho procesu s tou udájnou zněuživatelkou. Čekala jsem více od rodičů, když se tor provalilo.
Kniha tohoto autora je pro mě prvotinou a možná je to tím, že se mi už prostě nechce tolik číst o pubertálních věcech hledám spíše vážná témata, nicméně nedokážu tuto knihu téměř ocenit. Kniha mi připomněla můj příběh s jinou daleko více marketingově protlačovanou knihou a to je Dokonalá chuť, kde se taktéž autorka uměla strefit do správného tématu ale neuměla ho pojmout tak, aby z něho vyždímala ten luxus, který by dokázal, že stojí za pět hvězd z pěti. Namísto toho se z Dokonalé chuti stala průměrná literární strava, která nenadchne, nerozloží čtenářovy literární buňky, pouze se jen představí a nic k tomu. Haló efekt o knize byl větší i v tomto případě a opět jsem na to doplatila.
Jako jo, já chápu, že v dnešní době prostě jeden z partnerů uděla tuhle velkou chybu, chápu, že to druhého partnera složí. Ještě bych v tomto trochu chápala, že se autor snažil pohledem puberťáka něco manifestovat, ale opět se mi potvrdilo, že na takovéhle téma je potřeba více stran a intenzivní práce. Ne, jen něco sepsat a najít někoho, kdo to vydá. Chce to víc, prostě to z toho cítím, což se mi u Murakamiho bichliček prostě nikdy nestane. I ti rodiče jsou takoví nijací, nechápu jejich roli, chvíli vidím, že tam je jen matka, na konci knihy, už je tam i otec Edgara, jedině, co lze pochválit je Edgarova péče o psa.
Prostě, když to tak srovnávám, nemůžu dát lepší hodnocení. Nejsem zklamaná alespoň to byla krátká oddychovka.


KatnissLavender
15.09.2017 4 z 5

Od této knihy jsem měla velká očekávání a musím přiznat, že mne v jednom bodu velmi zklamala. Čekala jsem příběh vyprávějící o milostném životě mladého kluka a zralé ženy. Toto téma mě vždy velmi lákalo. Bohužel se v knize objevilo pouze na pár stránkách... Styl autorova psaní mám ale ráda a našla jsem si v knize spousty jiných, zajímavých momentů...

Coolniczka12
28.08.2017 3 z 5

Jako oddechovka dobrý. Nicméně podle popisku jsem čekala, že bude víc rozebraný jeho vztah s Macy, ale kromě jejich seznámení a trapného plácání pod peřinou se tam nic nestalo.
Konec takový ustřižený jako kdyby autor už nevěděl kudy kam.
Jasně, nečekala jsem žádné náročné, psychologické čtení, ale takovou plytkost taky ne.
Nicméně pár vtipných momentů tam bylo, tak dávám tři hvězdičky.

Astonius
02.08.2017 odpad!

Nikdy bych nevěřila, že někdy použiji v hodnocení tlačítko "odpad" :-) Tohle však nic jiného nebylo a pokud v komentářích příslušníci (zřejmě) mladého věku uvádějí, že je to běžný popis "teen" života, pak je něco ve společnosti špatně. Nedočetla jsem asi posledních 30 stránek, to už se opravdu nedalo, už jsem celé knihy měla dost. Jestli si to dobře pamatuji - jí bylo 46 let? A jemu 15? Ať se snažím jakkoli, tak tomuhle prostě nemohu věřit, ani kdybych chtěla - něco jiného je komunikace přes internet, ale při setkání? Takové věci se prostě nestávají. Opačně by to bylo samozřejmě úplně něco jiného, takto starší muž by se do toho klidně pustil a bylo by to i uvěřitelné, ale toto prosím ne. Samotné téma přináší příslib určité erotiky, dalo by se předpokládat, že ta bude rozvedena v knize nejvíce - zejména pokud jde o určité "zaučování" apod., ale není tomu tak. Při vykreslení hlavní "mužské" postavy jsem stále hledala něco, čeho bych se mohla chytit, abych to alespoň trochu brala vážně - např. že by na svůj věk byl rozumově vyspělý, nebo "nebesky krásný", abych tomu alespoň trochu uvěřila, ale ani v tomto směru to nefunguje, ten kluk se neumí chovat, nemá žádné zábrany a zásady, nemá odpovědnost, je hloupý. A jak už někdo v komentářích napsal - nechápu, že to vůbec někdo vydal :-)

Eleanor-ka
18.06.2017 5 z 5

Docela mě udivuje jak je zde kniha nedoceněná. Pro mě to však byl docela velký čtenářský zážitek. Nedokážu jí slučovat s ostatními doposud přečtenými knihy a to je právě to, co dělá knihu vyjímečnou. Hlavním kámenem úrazu však bylo, že se nejednalo o erotickou knihu, jak se dle anotace a názvu dalo předpokládat, ale vtipnými příhodami hlavního hrdiny - který se reálně shodoval s dnešními puberťáky - by se dala kniha popsat jako komedie.

Krásně čtivá kniha, která se čte sama. Příliš britské a reálné. Za mě maximální spokojenost!

SmallLucia
08.03.2017 3 z 5

Přes počáteční znepokojení, co jsem to vlastně začala číst, se z toho vlastně vyklubala vtipná a zajímavá knížka.

Trenka
07.12.2016 5 z 5

Panebože!!!! Ty komentáře tady...nechápu :D Je to na pět hvězd, ok konec uspěchanej, ale jinak nevidím nic, co by se tomu dalo vytknout. Ano, tohle je naprosto realistický obrázek teen života, neni to přikrášlený, není v tom póza, jen lidi nejsou zvyklí, že se takovéhle věci říkají natvrdo.... Chápu, že tenhle styl humoru není pro každého, ale já tomu naprosto rozumím, je to velmi britské, upřímné, nenucené a současné a opravdu hodně vtipné. Smála jsem se nahlas, přečteno za jediný den. Doporučuji například každému fanouškovi seriálu Misfits... Já jsem tedy Benova velká fanynka a drásá mě to nepochopení tady...

helicar
16.05.2016 3 z 5

Také jsem po přečtení anotace měla ohledně děje jisté představy a očekávání. Čekala jsem více erotiky a také nějaké větší drama až se to provalí. Jenže větší část knihy jsou takové nepodstatné a celkem zmatené věci. Ikdyž musím uznat, že i v téhle knize se našlo pár frází, nad kterými jsem se pozastavila a zamyslela. Souhlasím s komentářem orinka3, knížka nemusí být nic světoborného, ale děsná zase také není. Záleží na vkusu. Mě osobně se vcelku i líbila a četla se mi opravdu rychle. Ale ti, kteří mají rádi knížky nadupané dějem a akcí.....no asi si vyberte něco trochu jiného :)

Niki
27.04.2016 odpad!

Po první knize od autora jsem byla na tuto natěšená, ale přišlo velké zklamání. Knihu jsem ani nedočetla, myslím si, ze ty obrázky v knize nebyly vůbec nutné.

frukeška
05.02.2016 odpad!

Tak jsem to teda přečetla a stále nějak nedokážu uvěřit tomu, že knihu opravdu někdo vydal. To byla jedna velká hrůza...
Podle anotace jsem očekávala asi bůh ví co.. Bene Brooksi běž se zahrabat někam hodně hluboko...
A vy co čtete komentář a rozhodujete se zda si knihu přečíst, věřte mi... Je to ztráta času. Radši si přečtěte černobílý svět.

adaaugusta
07.01.2016

Nechce se mi věřit, že by to byl realistický obrázek ze života.

orinka3
04.12.2015 3 z 5

Čtenář pod vlivem anotace očekává bůhvíco, ale ona je to vlastně generační vypověď. Kluk v hormonální bouři je ponechán napospas svým trablům, ze kterých hledá východisko. V knize se v podstatě jenom blinká, pije a tápe. Případně žije prostřednictvím sociálních sítí. Erotice není věnováno tolik místa (což je jenom dobře), kolik by dychtivý a senzacechtivý čtenář očekával . Hlavní hrdina je citlivý a smutný zmatený kluk, který je i přes milující rodiče na všecko sám . Knížka není ani moc dobrá ani vyložené zlá. Pokud si můžu vybrat, tak Tajný deník Adriana Molea je o několik koňských délek lepší.