Logika, jazyk a věda

Logika, jazyk a věda https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136024/logika-jazyk-a-veda-136024.jpg 4 5 1

Z prací anglického filosofa, matematika a logika vybrali překladatelé do první části texty z oblasti logiky a filosofie matematiky (zejména stať O označení, poněvadž je mezníkem ve vývoji jeho názorů z doby, kdy odmítlMelnongovo učení o existenci logicky rozporných objektů a kdy počíná navazovat na Fregeovu teorii popisů). Druhou část tvoří problematika jazyka ve vztahu k teorii poznání. Z ní je zvlášť významný jeho výklad ostenzívních definic jako pojítka mezi jazykem a objektivní realitou a jeho pojetí tzv. egocentrickych částic. Třetí část výběru je věnována Russellově filosofii, tzv. logickému atomismu, a v ní vystupujícím problémům příčiny, množinové definice minimálních slovníků a pojetí struktury.... celý text

Přidat komentář

Cink262
24.10.2017 3 z 5

Úzký výběr statí Bertranda Russella rozdělený na 3 části (Logika a matematika, Jazyk a teorie poznání a Filosofie a věda) pojednává zejména o tom, jak logika zasahuje do takřka všech odvětvích vědy.
Myslím, že kniha nejvíce připomíná jakýsi slepenec často na sebe velmi málo navazujících témat, které spojuje jen a pouze již zmíněná logika. Russell jako nefalšovaný logik do všeho, o čem píše, zavádí systém. Bohužel dále už s tím systémem pracuje jen velmi málo, což je asi z velké části dáno charakterem této knihy. „Logika, jazyk a věda“ je totiž jen českými autory uměle vytvořený výběr, který je dle mého názoru nesmyslný (i přestože Russelova jiná díla neznám), už jen proto, že i sám překladatel čtenáři v předmluvě předkládá Russelův život jako život plný zásadních změn v pohledu na svět (dá se očekávat, že texty, z nichž se kniha skládá, Russell nevydal během jednoho názorového období). Russell ale vše, o čem píše, probírá velmi dopodrobna, tudíž ani nevím, zda by se dala vytvořit nějaká středně dlouhá kniha shrnující jeho myšlenky, ať už z jednoho názorového období či z více.
Na knize vnímám pozitivně hlavně velké množství příkladů objasňující Russellovy názory a také to, že Russell sám prohlašuje, že si nenárokuje "absolutní pravdu" jeho filosofie (což snad ani kvůli malému množství obsáhlých témat nejde). Část o jazyce byla záživná a jako jediná předčila mé očekávání.
Kniha podle mě také dobře naplňuje účel seznámení s Russellovým (způsobem) myšlením, které ale v tomto podání není (alespoň pro mě) nijak zvlášť obohacující.