Logická zkoumání / Základy aritmetiky

Logická zkoumání / Základy aritmetiky https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/187711/bmid_logicka-zkoumani-a-zaklady-aritmeti-FCd-187711.jpg 4 4 2

První část obsahuje soubor Fregeho článků o logice a matematice. Ve druhé části je základní Fregeho pojednání o logickém založení aritmetiky.

Přidat komentář

alef
02.03.2016 5 z 5

Objektem Fregeho zkoumání je "pravda". Logika podle něj přistupuje k pravdě jako k veličině (jako třeba fyzika k teplu), pravda je tedy uvažována jako jednotka logiky. Úkolem logiky je pak odhalovat pravdy, resp. poznávat zákony pravdivosti, a to ve smyslu obecných přírodních zákonů, kterým je vše podřízeno a z nichž jsou zákony pravdivosti vyvozeny, z nich pak jsou vyvozovány předpisy pro přesvědčení, myšlení, usuzování, vyvozování. Tyto předpisy jsou pak zákony myšlení.
Autor také varuje před nebezpečím, které souvisí s tím, jak lze chápat zákon myšlení různým způsobem, třeba jako přírodní dění: „to, co je obecné v duševním dění myšlení. V tomto smyslu by byl zákon myšlení psychologickým zákonem …“ , což by znamenalo, že v logice se jedná o duševní myšlenkové pochody a o to, jak probíhají. Z pravdy by se pak stala pouhá možnost pravdy bez důkazu, nehledě na to, že na duševních pochodech se mohou podílet i nelogické zákony a ty mohou odvádět od pravdy. Toto je tedy špatně pochopený úkol logiky. Omyl, stejně jako správné poznání, má své příčiny a jejich odvozování je úkolem logiky, tedy logické analýzy.

Uff :-)))) ... nedejte se odradit :-) ... je to zajímavé čtení ... a souhlasím s PMR ... pochybnosti jsou důsledkem ostrého myšlení - tedy pozitivní :-).

PMR
17.03.2014 5 z 5

Hezká knížka poměrně dobře známých postřehů o pojmově-objektivním založení matematiky a logiky.
Nemůžu se ale zbavit dojmu, že ve Fregeho myšlenkách jsou obsaženy kruhové definice.
Možná je kruh v použití jednoznačného přiřazení při definici čísla, ...
Podobné pochybnosti jsou ale spíše důsledek ostrého myšlení - tedy jsou pozitivní.


Štítky knihy

matematika logika

Autorovy další knížky

Gottlob Frege
německá, 1848 - 1925
2012  85%Logická zkoumání / Základy aritmetiky
2013  80%Pojmopis
2005  100%Analytická filosofie : první čítanka

Kniha Logická zkoumání / Základy aritmetiky je v

Přečtených10x
Knihotéce4x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x