Loď na milión let

Loď na milión let https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34743/lod-na-milion-let-34743.jpg 3 20 5

Poul Anderson, jeden z nejvýznamnějších autorů science fiction, oceněný nejprestižnějšími poctami Hugem a Nebulou, předkládá ve svém románu strhující příběh „nesmrtelných“, kteří se obrátili k nebesům na cestu ke hvězdám a galaxiím ve velkém vesmírném dobrodružství.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Classic
Originální název:

The Boat of a Million Years , 1989


více info...

Přidat komentář

ludek.n
19.06.2023 3 z 5

Název Andersonova románu může svádět k představě obrovské generační lodě, plující vesmírem do neznáma, někam tam, kam se dosud nikdo nevydal. Přestože se toto téma v poněkud upravené podobě v závěru knihy objeví, Poul Anderson nás ve skutečnosti vezme na výpravu lidskými dějinami. Hlavními postavami jeho románu je totiž skupina výjimečných lidí, roztroušených po celém světě v různých časových obdobích, kteří se od svých vrstevníků odlišují jednou podivuhodnou a zásadní vlastností: po dosažení dospělosti přestanou stárnout. Co to znamená pro ně a pro jejich okolí, je předmětem autorova podrobného zkoumání. Je to jako navlékat korálky na šňůrku, mozaika samostatných příběhů napříč dějinami od Číny až po Ameriku, od řeckých objevitelských výprav, přes panování Ludvíka XIII, až někam k druhé světové válce a dál do budoucnosti. Když se konečně dostaneme do kosmu a k cizím planetám, abychom zde objevili inteligentní život, je to už vlastně jen douška na závěr, epilog celé té dlouhé historie, která sice neoplývala dramatickými momenty, ale pár zajímavých otázek k zamyšlení přece jen přinesla.

Bulba
11.06.2021 3 z 5

Taky mě to moc nenadchlo, ani poslední část v budoucnosti se mi nezdála moc zajímavá. Přečíst se kniha dala, ale trochu mě odradila od toho, číst od Andersona něco dalšího.


Ewiczka_areebah
10.09.2018 2 z 5

nápad dobrej..ale..bylo to rozvlekle,neucelene..chvilemi zajimave jen aby dalsich x stranek bylo nudnych a zbytecnych..

Ebon
31.07.2018 3 z 5

Dost rozvleklé putování nesmrtelných dějinami. Jsou to spíš diváci dějin hledající hlavně další přežití a trvanlivou lásku.

yerry
12.01.2012 2 z 5

Nesmrteľnosť je ústrednou témou viacerých Andersonových kníh, túto nevynímajúc. Dalo mi trochu zabrať, prekúsať sa touto pomerne hrubou knihou. Od diela takéhoto rozsahu som však čakal trochu viac. Viaceré príbehy rôzneho rozsahu, od minipoviedky až po veľkosť novely, či kratšieho románu sú vsadené do rôznych historických období, rokom 310 p.n.l. počnúc a ďalekou budúcnosťou končiac. Jednotiacim faktorom sú niekoľkí nesmrteľní vyskytujúci sa v týchto príbehoch.
Neočakávajte však žiadne stínanie hláv alebo fyzické konfrontácie jednotlivých nesmrteľných, nič také v knihe nenájdete, nesmrteľní majú totiž úzkostlivý strach o svoje telesné schránky a držia sa radšej v úzadí, súc viac divákmi ako aktérmi.
Čo sa týka historických reálií, autor nič nové neprináša, kľudne si môžete otvoriť niektorý dejepis. Väčšina príbehov nemá ani svoj koniec. Keď by sa už konečne malo začať niečo diať, je koniec príbehu a začína ďalší nudný príbeh s iným nesmrteľným. Udalosti z divokého západu mi pripadali dosť naivné... Trochu pútavejšie to začína byť zhruba v 2/3 knihy, keď sa už všetci nesmrtľní nachádzajú v ďalekej budúcnosti. Posledných 100 strán je ale pre zmenu nabitých zbytočným pátosom.
čo týmto dielom chcel asi autor povedať? Zmyslom života je boj o prežitie, všetko ostatné skĺzava k degenarácii človeka. Stroje a technológia sú dobré veci, ale len pokiaľ nezačnú vládnuť nad človekom. Vtedy existuje nebezpečenstvo, že technika prevezme iniciatívu a bude napĺňať svoje vlastné potreby, zatiaľ čo človek už zdegenerovaný je určený na zánik.
Kniha je rozkúskovaná, rozťahaná a písaná pre mňa dosť otrasnou formou, z tohoto dôvodu napriek tomu, že ústredná myšlienka je akceptovateľná, u mňa skĺzava pod priemer.

Kniha Loď na milión let je v

Přečtených34x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce60x
Chystám se číst9x
Chci si koupit1x