Loď do Grónska

Loď do Grónska https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23217/lod-do-gronska-23217.jpg 5 7 3

Příběh dvou sourozenců, mladého námořníka Baarda a slepého děvčátka Birgit, kteří se stávají posledními svědky tragického zániku normanské osady v Grónsku. Podivuhodné a smutné příběhy tří Gróňanů, lodivoda Jona Gróňáka, "prášila" Baarda Einarssona a jeho slepé sestry Birgit, si autorka nevymyslela, mají skutečné historické pozadí. Dávají nám nahlédnout do nevšedních osudů potomků prvních evropských objevitelů a usedlíků v Grónsku.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Ein Schiff nach Grönland


více info...

Přidat komentář

Zmiu
21.09.2023 5 z 5

Úvodní kapitoly nejsou tak záživné, ale když už se sejdou všichni protagonisté a začne vyprávění, které je samotným příběhem, tak se už těžko od knihy odtrhává. Je to jedna z těch, kdy jsem málem zapomněla vystoupit z autobusu. Zajímavé je, že kniha také pracuje s historickými postavami, některé postavy zmíněné v knize skutečně existovaly. Dnes už výzkum o severských osadách v Grónsku pokročil dál, a odhaduje se, že Východní osada byla opuštěna o něco dřív, než jak to popisuje kniha. Ale to jsou detaily, kniha byla napsaná v šedesátých letech a autorka pracovala s tím, co bylo k dispozici a pojala to skvěle. Doslov na konci také mnohé osvětluje a pro mě hlavní hodnota knihy je v tom, že si rozhodně chci načíst ještě nějaká fakta k tématu.

85098211
02.01.2018 5 z 5

Poutavě napsaná kniha - a i když je určená spíš pro děti a mládež, i dospělý čtenář se dozví hodně zajímavých faktů a dosud neznámých skutečností z doby osídlování pro nás tak trochu tajuplného Grónska.


Abia
11.12.2017 4 z 5

Útlá knížka vypráví příběh osidlování Grónska, tvrdé podmínky života nových usedlíků, kteří jsou nakonec přemoženi přírodou a postupně vymírají. Nejsou schopní žít v divočině stejně jako původní obyvatelé, které odsuzují za jejich drsné způsoby. Jsou odkázání na pomoc z venku a když na ně svět zapomene a přestanou připlouvat lodi se dřevem, železem a obilím, musí si vystačit s tím, co jim dává příroda na severu.

Příběh je vylíčen pomocí vyprávění dvou dětí, které se v Grónsku narodily a žily, než se vydaly hledat pomoc pro osadníky.

Štítky knihy

Grónsko Eskymáci, Inuité

Autorovy další knížky

Ingeborg Engelhardt
německá, 1904 - 1990
1968  97%Loď do Grónska
1972  66%O císařskou korunu

Kniha Loď do Grónska je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce13x
Chystám se číst6x
Chci si koupit4x