Kvílející schodiště

Kvílející schodiště https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211163/mid_lockwood-co-kvilejici-schodiste-bSp-211163.jpg 4 219 55

Lockwood & Co. série

1. díl >

Už více než padesát let sužuje Británii děsivá epidemie duchů. Vznikla řada parapsychických vyšetřovacích agentur, které se snaží zneškodňovat nebezpečné přízraky. Lucy Carlyleová přijíždí do Londýna v naději, že si vybuduje úspěšnou kariéru u významné firmy. Místo toho skončí u nejmenší agentury ve městě, kterou vede okouzlující Anthony Lockwood. A když se jeden případ ošklivě zvrtne, Lockwood & spol. mají jedinou naději všechno napravit. To naneštěstí zahrnuje nutnost strávit noc v jednom z nejnebezpečnějších strašidelných domů v celé Anglii a vyváznout z toho živí. Příběh z velkoměsta sužovaného přízraky je plný napětí, humoru a skutečně děsivých duchů. Rozlučte se s klidným spánkem...... celý text

Literatura světová Horory Pro děti a mládež
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Screaming Staircase , 2013


více info...

Přidat komentář

Carol1122
21.03.2024 5 z 5

Tak to byla doslova strašidelná jízda:) Musím říct, že seriál (relativně nově zpracovaný, který doporučuji všemi 10), je skoro přes kopírák dělaný ke knížce. S rozdílem, že seriál pokračuje i přes druhou knížku. Hlavně je to velmi chytlavé, příběh běží jak o závod, velmi dobře se to čte, místy je to strašidelné i vtipné zároveň a Lockwooda budete prostě zbožňovat :) za mě je to opravdu pecka a to normálně ani na horory nejsem, ale tady vás to proste stáhne, nepustí a ještě se zamilujete do paranormála:)

Puddle
01.10.2023 5 z 5

Autorův jazyk sice není úplně jednoduchý, ale i přesto mě kniha pohltila hned od prvních řádků. Svět Lockwooda a spol je nesmírně atmosférický. Práce s postavami, budování světa i gradace děje a postupné odhalování jádra „Problému“ napříč celou pentalogií jsou špičkové.


nikca1994
28.09.2023 3 z 5

Od této knihy jsem očekávala více,ale jinak se četla dobře. Zkusím další díl zda bude lepší.Každému se líbí něco jiného,proto je na každém zda si tuto knihu přečte.

evineckY
01.08.2023 5 z 5

Senzační horůrek. Jsou tady lovci duchů.
Nejedná se jen o jedno místo, kde straší, ale duchové (návštěvníci) v mnoha příbězích.
Třeba takový - Měňavec, Mátoha, Polteigerst, chiméry...
Manuál Fittesové - slavná příručka pro lovce duchů.
Musím říct, že večer jsem mněla při čtení mrazení a kniha mi sedla.
Doporučuji a těším se na pokračování, co to mají v tom sklepě :-)

Evkaha
21.06.2023 5 z 5

V knihovně se mi válela hezkých pár let, měli ji půjčenou minimálně tři lidi a já si ji konečně přečetla až teď abych měla splněnou soukromou výzvu - vybrat si aspoň co druhou knihu ke čtení z vlastní knihovny - a pěkně se hodí do výzvy tady s místnosti v názvu.
No musím říct že za mě super - i když jsem jaksi úplně přehlédla štítek pro děti a mládež, tak nějak samo se zapomene, že hlavními hrdiny jsou vlastně děti do 15 let.
Určitě se pustím i do toho dalšího dílu a přimlouvám se za český překlad ostatních dílů Lockwood a spol., když má celkem úspěch i seriál - já na čtení v originále opravdu nejsem, nemám na to trpělivost a kouknout na seriál taky zatím nemám potřebu.

danny_21
30.05.2023 3 z 5

To je tak když si jeden nepřečte štítek ( pro děti a mládež ), dle žebříčku se nechá zlákat hodnocením a zůstane napálen, no ale můžu si za to sám. Samozřejmě už dávno nejsem cílovka young & adult, přesto musím objektivně uznat, že to nebylo úplně špatné agentura teenagerů obdařených zvláštními schopnostmi má modus operandi likvidaci spirituálních entit, které se najednou rozhodly zjevovat se ve monarchistické Anglii, aby nejen děsily, ale dokonce na životě ohrožovaly nebohé Brity. Částečně naivní, zápletka předvídatelná, ale kolem a dokola je to poměrně originální a určitě si další díl Lockwoodovy partičky střihnu - 70 %

Chiruko
23.03.2023 5 z 5

Náhodou jsem narazila na seriál a jakmile jsem zjistila že jsou knihy tak jsem po nich ihned skočila. Jak tu již bylo určitě několikrát zmíněno je opravdu velice škoda, že byly přeloženy pouze dva díly a myslím že i se svou chabou angličtinou se pustím do jejich louskání.
Kniha se čte skoro sama, její jednoduchost ale příběhová nebytost duchařskou novotou jsou perfektní. Čtení jsem si, stejně jako seriál, moc užila a těším se až se pustím do další...jen je škoda že seriál není stejně ohodnocen, neboť je většina diváků ochuzena o to jak autoři tak měř přesně kopírují linii příběhu knihy. O to víc si to ale mi čtenáři užíváme neboť známe hlubší tajemnost příběhu.

25veronika3
17.03.2023 5 z 5

Samozřejmě jsem po knížce sáhla po shlédnutí seriálu a musím říct, že netuším, co se mi líbí víc. Kniha má svoje kouzlo, hrozně mě bavila a jen je mi líto, že v češtině vyšly pouze dva díly. Ale třeba se to se seriálem trochu pohne do dalších dílů! Nádhera, doporučuji.

jennefer
05.03.2023 4 z 5

Četla jsem i viděla jsem. Obojí je kupodivu skvělé, což mě opravdu překvapilo, většinou film/seriál nemívá kvalitu původní knihy. Zachován vtip, mrazivé napětí i chemie mezi postavami. Doporučuji.

BarkaS
23.02.2023 4 z 5

Taková duchařská Agatha Christie. Překvapivě svižné a zábavné, škoda jen, že jsme jako čtenáři neměli stejné indicie jako Lockwood, takže jsme neměli šanci odhalit motivy některých postav.

kolacky
08.02.2023 4 z 5

Nový zajímavý nápad. A jako... jenom v Británii?

Ája27
08.02.2023 5 z 5

Nemohu se řadit už dávno mezi dospívající mládež, ale tento duchařský příběh se mi zalíbil. Je nápaditý, není naplněný zbytečným rozpitváváním některých věcí, nechává prostor fantazii. Čtenář je vtažen do příběhu a zůstává v očekávání, jak se příběh bude ubírat dál. Škoda, že v češtině jsou zatím jen dva díly této série.

knihomolka27
21.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Lockwood a spol. je jedna z těch sérií, která skončila ještě dřív než stačila začít...a mě to je fakt líto, jelikož i po druhém čtení s nějakým odstupem pěti let, musím říct, že Lockwood a spol za přečtení stojí.

...

Kniha se nesnaží nějak moc zakrývat, že je určena především pro náctileté čtenáře. Ale co se týká mě tak je mnohdy i dospělejší než kdejaká normální knížka.Hlavní hrdinou jsou sice ještě v podstatě pubertáci, a i ta zápletka není nijak složitá, ale to zpracování je prostě na jiné...daleko dospělejší úrovni. Úplně nevím jak to popsat, ale z knihy cítíte spoustu čistých emocí, nezkažených čistě prvořadými linkami. Příběh jako takový má více vrstev, duchy zamořená Británie je nanejvýš zajímavým a hlavně dostatečně prokresleným místem, které nechybí atmosféra. Napříč celou knihou se tato atmosféra táhne jako přízračná mlha, na níž se nabalují různé vjemy a vůně či pachy... To místo a ten příběh opravdu žije. Žije si vlastním životem, nezklouzává k nějakému předpokladu a ani příliš jasným kýčům. A i to je na této knize tak výjimečné, to že to je kniha pro náctileté a zároven vlastně ani moc není.

...

Přečetla jsem opravdu hodně duchařin, a musím říct, že Lockwoodova Británie s duchy je pro mě v mnoha ohledech asi tak 1000x záživnější než jakákoli kniha od Darcy Coates. Prostě vše tu je, duchové tu mají opravdu nějakou osobnost, jsou děsiví, zapamatovatelní a mají tu i velmi zajímavé příběhy. Popisy starých domů, nebo vyšetřování jsou opravdu působivé, plné detailů a narážek. Podle mě by se takhle měly psát mysteriozní knihy...strašně mě baví i to jak autor vytvořil svůj vlastní svět....ten slovníček pojmů nakonci je naprosto dokonalý. Vše je tu promyšlené a dává to smysl. Z mnoha scén sem měla pomalu až husí kůže viz. Lucy a její začátky, mlýn, strašidelný dům, zazděná, spoutaní mniši,a mnoho dalšího. Ale ono to funguje i jinde skrz postavy: Lockwood a jeho tým jsou opravdu outsideři, jakože doopravdy, oni si na ně jen nehrají oni jimi jsou, a chtějí si vydobít své místo na výslunní. Hned ze začátku jsem s nimi musela sympatizovat. Líbila se mi jejich týmová práce, popisy i jiných vyšetřování než jen hlavní linky - opět celý ten příběh působil komplexně. Z pohledu ironické Lucy, která je už přeci jen trochu ostřílená životem, to bylo ještě vtipnější. Opravdu jsem si tu jejich partičku oblíbila....a na první díl, to nebylo ani zbytečně přehnané...všechno se tam rozvíjí hezky pomalu. Autor do ničeho postavy příliš netlačí spíš jen tak upozornuje na nějakou možnou budoucnost. Opravdu skvělý, strašně se mi to líbilo, a začínám mít ke knize opravdu osobní vztah.

...

SERIÁL:
Upřímně za mě to bude naprostá katastrofa. Z ukázky nebylo absolutně nic cítit, a mám takový pocit, že se to té knížce ani zdaleka podobat nebude...prostě to jen sklouzne do toho ubohého, jednoduchého teen fantasy dramatu, kde všechno poběží jak na běžícím pásu, a to co dělalo tu knihu tak skvělou a výjimečnou tam prostě nebude. Pod to bych se upřímně i podepsala... každopádně za mě je to velká škoda, jelikož Lockwood a spol. - pokud by byl dobře zpracován- by mohl být velmi populárním a zajímavým, výjimečným dílem. O to víc mě mrzí, že z toho zase bude ta největší plochá záležitost, na kterou všichni za chvíli zapomenou nebo dokonce budou chtít zapomenout. Už mě to nebaví jak se k těmto dílům přistupuju, bez jakékoli lásky nebo snahy to dílo co nejlépe zachytit. Za mě by bylo daleko lepší, kdyby to byl krátký kreslený seriál, kde by duchové vypadaly jako duchové a ne tak příšerně jako je to v ukázce, opravdu by to tomu dodalo tu atmosféru, stačí se podívat na Pinterest se všemi těmi úžasnými animovanými nebo kreslenými kresbami a člověku dojde, že tvůrci zase šláply vedle.


PO ZHLÉDNUTÍ SERIÁLU
Tak jo, chyba lávky. Neříká se mi to snadno, ale seriál předčil moje očekávání. Pořád je určitě na čem pracovat a stále si stojím za tím, že vůbec nejlepší by bylo udělat seriál jako animák, ale Lockwood a spol od Netflixu, je pro mě asi největší černý kůn tohoto i minulého roku. Knihy jsou pořád nejlepší, ale ten seriál se podle mě povedl, nechybí tam emoce, samotní herci mi tam pasují asi 10000 víc než jsem očekávala a hlavně tam naprosto skvěle fungují ty vztahy a emoce. Doted to nemůžu vstřebat, čekala jsem, že to bude naprostý odpad, a ona je to hodně fajn podívaná, kterou jsem si i celkem dost užila.

Love_books_369
10.12.2022 5 z 5

Originál fantasy série. Miluju to! Skvělé postavy, nápaditý děj, originální zápletka. Za mě ano, moc moc doporučuji.

Ailee
06.11.2022 4 z 5

Čtivé, originální i vtipné. Příběh má svou atmosféru, která vás pohltí, a pokud budete číst v noci, rozhodně se párkrát ohlédnete po stínech okolo. Jen mě rozčilovalo, jak Lockwood často něco nakousl, ale už to nevysvětlil, a tak čtenář nemohl odhalovat případ spolu s ním, ale musel si počkat až na konec.

Orange8knihomol
14.11.2020 5 z 5

Tohle byla opravdu ,,solná bomba"! Poslední dobou mě snad každá čtená kniha - v dobrém slova smyslu - překvapuje. Kvílející schodiště ze série Lockwood & spol. mi dokázalo zpříjemnit dny, zatajit dech i dostavit smích. Autor dokáže psát velmi poutavě, a tak se do knihy začtete hned od začátku. Obdivuji jeho fantazii a vlastně i celou lockwoodovskou Británii, přetvořenou do duchy zmítané země. Tento Problém se také nazývá epidemie zachování duchů, jelikož se objevuje ve značném rozsahu a ovlivňuje životy všech živých. Kdo by nechtěl zažít dobrodružství s jednou z tucet londýnských parapsychických agentur a seznámit se s novou vládní organizací ÚPRV? Příběhem vás provede Lucy Carlyleová, nejnovější členka Lockwooda & spol. a mimořádně talentovaná dívka, které bezesporu nechybí smysl pro humor. Svazek se u mě rozhodně zapsal do seznamu TOP knih, takže snad nemůžu komentář nechat bez DOPORUČENÍ. :)

IvetF28
25.08.2020 5 z 5

Tahle kniha je jako napsaná pro mne. Miluji ji. Miluji nápad, miluji styl psaní, miluji děj, miluji postavy...nikdy mě nepřestane bolet to, že série má v češtině přeložené pouze dva díly, jelikož nejsem zrovna nejlepší angličtinář, takže vím, že bych si pokračování dokázala mnohem víc užít v rodném jazyce než-li v angličtině. :(

Luigi1
26.05.2020 5 z 5

Mám rád Strouda jeho styl se mi líbí

knihomolka27
05.01.2020 5 z 5

Přesně ten typ knížky u které, když začnete číst tak nechcete přestat. Stránky mi doslova mizely pod rukama. Byla to dost příjemná změna od knížek co sem četla v nedávné době a musela sem v nich přeskakovat. dost nezáživné pasáže. Fakt úžasná knížka, kéž by jich bylo takových víc. Strašně mě bavil děj a příběh , který byl úžasně propracovaný stejně jako postavy. Těším se na další díl. O trošku víc se mi líbila knížka Jackeby s podobným tématem. Ale tahle knížka je i tak jedinečná. Je načase se nad ní přestat rozplývat. Jinak tahle recenze bude moc dlouhá.

mareksevc
09.12.2019 4 z 5

oddychové čítanie pre milovníkov duchárskej tématiky, ideálne čítanie pre nástročných

Štítky knihy

horory duchové a přízraky pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

Jonathan Stroud
anglická, 1970
2005  88%Amulet Samarkandu
2014  87%Kvílející schodiště
2015  90%Šeptající lebka
2005  89%Golemovo oko
2006  93%Ptolemaiova brána

Kniha Kvílející schodiště je v

Právě čtených5x
Přečtených284x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených23x
Knihotéce148x
Chystám se číst141x
Chci si koupit39x
dalších seznamech4x