Listy z Gulagu

Listy z Gulagu https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390804/bmid_listy-z-gulagu-U3e-390804.jpg 4 27 8

Hrdinský príbeh a nefalšovaný pohľad do jedného zo Stalinových najznámejších pracovných táborov založený na listoch pašovaných do Gulagu a von z neho. „Šiel som po listy pre našich kamarátov a nedalo mi necítiť aspoň malú závisť, hoci som pre seba skutočne nič neočakával. A odrazu... moje meno napísané tvojím rukopisom.“ V roku 1946, po piatich rokoch vo väzení – najprv ako sovietsky vojnový zajatec v nacistických táboroch a neskôr ako falošne obvinený z vlastizrady v arktickom gulagu – dostáva dvadsaťdeväťročný Lev Mishchenko nečakaný list od svojej lásky Sveti, hoci už ani nedúfal, že by mohla byť nažive. Akoby zázrakom si Lev a Sveťa vymenia počas nasledujúcich ôsmich rokov viac ako 1 500 správ. Ich nedávno objavený príbeh je zatiaľ jediným známym záznamom z reálneho miesta a času Stalinovho gulagu, nesprostredkovaný a necenzurovaný. Autor Orlando Figes čerpá z korešpondencie Leva a Sveti, ako aj z archívov KGB a nedávnych rozhovorov, aby svetu dôveryhodne vykreslil tento jedinečný príbeh.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Motýľ
Originální název:

Just Send Me Word: A True Story of Love and Survival in the Gulag , 2012


více info...

Přidat komentář

alibaba72
21.04.2023 5 z 5

Velmi silný příběh, až mě mrazilo v zádech.

Lexie321
22.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Niekedy sú životy reálnych ľudí zaujímavejšie a viac pôsobivé ako fikcia. Skutočne dobre a emotívne čítanie. Som rada že Lev a Sveta na konci dopadli dobre a mali spoločný život. Odporúčam!


KaLiBi
16.08.2021 3 z 5

„Člověk musí dokázat… žít v tomto světě, který zřejmě vždycky zůstane krutý.”
Knize vytknu 2 věci:
1. Je velmi těžké orientovat se ve jménech a osudech lidí, se kterými se Lev během života seznámil a které v dopisech popisuje.
2. Uvedené datumy zmiňované v dopisech jsou mírně zmatečné (především ve chvílích, kdy si Lev a Světlana domlouvají datumy schůzek)
Příběh je velmi silný a autentický.

Denika
12.01.2020 5 z 5

“Když odložím své knihy a papíry, zavřu oči a vyženu z hlavy všechny myšlenky na elektrická pole, centrifugální regulátory a koherentní rotaci, vidím Tebe. Vidím Tě tak jasně, že mi vyschne v krku, chci Tě vzít za ruku a plakat, zabořit obličej do Tvých rukou a postěžovat si, že jsi tak daleko. Vidím Tvou červenou pletenou bundu (kterou už ani nemáš), uvolněný pramen vlasů na tváři, brýle na očích a Tvá vlhká víčka. Vidím každý detail čar na Tvých dlaních spočívajících v klíně. Chci Ti znovu a znovu říkat, že nikdo lepší než Ty neexistuje, že myšlenka na Tebe pro mne zastíní všechno, způsobí, že všechno ostatní vypadá triviálně a nedůležitě.”

Je neuvěřitelné, jaké podmínky vydržela láska dvou lidí, jak těžký osud jim oběma byl nadělen a jak vytrvale bojovali. Každý den hledali štěstí, i když se zdálo, že kolem nich žádné neexistuje. Mohli bychom se jejich trpělivosti a morálním zásadám učit. A především být víc vděční za svobodu, ať už se týká politických názorů nebo způsobu života. Víc vděční, že nic podobného nemusíme zažívat.

Katka2382
06.02.2018 5 z 5

Častokrát si říkám že životy některých lidí jsou mnohem zajímavější a barvitější než kdejaký román a tato kniha je toho důkazem.Krásný příběh opravdové lásky a lidské síly.

Měňavka
20.11.2017 3 z 5

Hodnotit knihu, která popisuje tolik trápení, je těžké. V úvodu jsem měla potíž překonat první stránky plné faktů a informací souvisejících s hlavními postavami,ale pak se mi už četlo dobře. Samotný příběh je unikátní a řekla bych téměř neuvěřitelný. Spoustu lidí pobyt v gulagu zlomil, zabil v nich úplně všechno a také vězně odcizil od ostatních včetně samotného světa. Ovšem, Lev a Světa se zlomit nenechali. Všechno zlé,co je potkalo, je naopak posílilo, nutilo jít dál, přežít a počkat si na lepší časy, kdy jejich láska dojde naplnění a život půjde dál již bez utrpení.

rajen
18.01.2017 5 z 5

Unikátní kniha. Unikátní lidé, unikátní zachování korespondence, unikátní obraz života v gulagu a poválečné Moskvě. Koho zajímá toto téma, nevím, jestli najde lepší knihu. Je o lásce dvou lidí, která překonala válku i gulag. Nevěřícně kroutím hlavou, co se v Rusku v té době dělo a jak to tito dva lidé všechno zvládli. Kniha se čte jako román a já si stále musela připomínat, že nejde o román, ale o skutečné lidi a není na tom ani špetka fikce. Autor udělal velký kus práce.
Po dočtení jsem zůstala zírat do prázdna a říkala jsem si, kdo dnes by byl ochoten tolik pro lásku udělat?

milamarus
19.12.2016 5 z 5

Opravdu mimořádná kniha, na které mě dostala už první věta první kapitoly. A pak mnoho, mnoho dalších vět. Doporučuji!

-------------------------------------------------
CITÁT:
,,(…) Smyslem toho všeho je, že Ti chci říct jen tři slova – dvě zájmena a jedno sloveso (čti to ve všech časech najednou: v minulosti, přítomnosti a budoucnosti).“ - str. 59