Listonoška

Francesca Giannone

Jižní Itálie, červen 1934. Na náměstí v Lizzanellu, městečku s několika tisíci obyvatel, přijíždí autobus, z něhož vystupuje místní rodák Carlo a spolu s ním i jeho manželka Anna a synek Roberto. Zatímco Carlo je nadšený, že se vrací domů, jeho manželka původem ze severní Itálie, má obavy, život na Jihu bude přece jen velmi odlišný od toho, který jako emancipovaná žena vedla na Severu. Pro místní je krásná „cizinka“ záhadou. Anna nechodí do kostela, nedodržuje místní nepsané zvyklosti, čte jednu knihu za druhou a mění zažité představy o životě ženy. A pak se jen rok po svém příjezdu přihlásí do výběrového řízení místního poštovního úřadu… Kniha zachycující třicet let života jedné neobyčejné a navýsost morální a laskavé ženy barvitě vykresluje italský Jih v polovině minulého století i to, jak některé, dnes zcela samozřejmé věci jako volební právo žen bylo těžké prosadit. A v neposlední řadě otvírá i otázku, jak jít dál, když člověk potká svou spřízněnou duši, ale oba už slíbili věrnost a lásku někomu jinému. Román Listonoška, oceněný prestižní Premio Bancarella, který se stal nejen v Itálii fenoménem, představuje jihoitalské městečko, jež by mohlo být jakýmkoli městečkem na světě – s muži a ženami, manželi a manželkami, otci a syny, matkami a dcerami, všemi, kteří se snaží žít na tomhle světě a zůstat přitom věrni svému srdci i sami sobě.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha 2025 , Metafora
Originální název: La portalettere, 2023

Komentáře knihy Listonoška

Leona333
dnes

,,Al cuor non si comanda."
,,Srdci neporučíš."

Přesně touhle větou, se dle mého, hlavní hrdinka tohoto příběhu, nesčetněkrát řídila...
Listonoška je v mnoha ohledech, velice čtivá kniha, takže jsem s ní nikterak nespěchala a kapitolu po kapitule si hezky, v klidu užívala. Občas ji odložila, nad některými věcmi se zamyslila a znovu se k ní vrátila. Nakonec to nebyla, žádná "expres služba," abych s ní chvátala... ; )
Autorka se vynasnažila, nám čtenářům vykreslit - přiblížit jižní Itálii takovou, jaká ve skutečnosti je, dříve byla... I přes veškerou vůni jižních plodů..., sluncem vyhřátých dnů..., se i na takovém místě mohou objevit dost temně vyhlížející mračna... Jednoduše emancipace a ženská práva..., nebyla vždy a všude vítána... O tom se přesvědčila i Anna.
Tvrdošíjně nezdolnou Listonošku, k přečtení doporučuju.

anovy64
04.11.2025

Pěkný příběh, který líčí nelehký, ale zajímavý život listonošky Anny, jejího manžela Carla a dalších členů rodiny. Kniha má trochu pomalejší rozjezd, ale postupně přechází v poutavý děj s výstižně popsanými charaktery jednotlivých postav. Jen s tím koncem si autorka mohla trochu více pohrát.

Helena568
02.11.2025

Moc se mi ti líbilo. Doporučuji.

nada3314
31.10.2025

Přiznávám – tuhle knihu jsem několikrát rozečetla a nikdy mě úplně nevtáhla. Ale všechno má svůj čas… a tady to platilo naprosto dokonale. Jsem ráda, že jsem ji neodložila, protože nakonec to byl jeden z těch krásných, tichých a silných příběhů, které ve vás zůstanou.

Je to román o ženě, která zůstala laskavá, pevná a mravně silná i tam, kde by bylo nejjednodušší ustoupit. A o tom, že někdy se knihy čtou přesně tehdy, kdy mají. A pak dojmou o to víc.

Anna přichází na jih Itálie v roce 1934 – vzdělaná, samostatná, se svými sny a hodnotami, které se ne vždy setkají s pochopením v tradiční, úzce sevřené komunitě. Neodmítá být ženou ani matkou, jen chce být i sama sebou. Když se rozhodne pracovat na poště, stává se nejen listonoškou, ale i nenápadnou průkopnicí změn, které působí v tichosti, ale o to silněji.

Pomalé vyprávění, nádherná atmosféra, silná ženská hrdinka, rodina, láska, odvaha, věrnost sobě i druhým… Listonoška je kniha, která potřebuje svůj prostor. A když jí ho dáte, odmění se hřejivým, dojemným příběhem.

bookcase
25.10.2025

V tom bylo všechno - láska, vášeň, zlo, smutek, nenávist, a to vše prodchnuto láskou ke knihám.

intelektuálka
16.10.2025

V tomto rodinném románu se ocitnete na jihu Itálie počátkem 30 let ....

A setkáte se s hlavní hrdinkou Annou - ženou na tuto dobu samostatnou, se zálibou v literatuře a se smutkem po úmrtí dítěte ....

Její zapojení do rodiny svého muže je pozvolné .... Anna má své zásady a stojí si za nimi ....
A ne vždy je blízkými pochopena, ale je tu někdo, kdo se jí snaží rozumět ....

Tato kniha přinese tu osobitou italskou atmosféru - úctu k rodině, tradicím ....
Ale také tu složitost životních osudů, které nám kříží cestu ....

Je zde hodně postav, jejichž životy se proplétají - je tu láska, nenávist i smrt .... je to příběh, který ožívá na stránkách této knihy ....
A čte se velmi dobře - a čtenář určitě pocítí spříznění s touto ženou....
Doporučím.

Bejulik
10.10.2025

Keď sa Anna presťahuje so synom a manželom Carlom do jeho rodného mesta a spozná jeho rodinu, spleť rôznych udalostí na seba nenechá dlho čakať. Anna ako svojská žena, ktorá sa vymyká všednosti a má bojového ducha, začne pracovať ako doručovateľka. Odcudzovanie a ohovárania ju netrápia, ale vojnové roky poznačia aj ju a jej rodinu. Bojovať za práva žien bude pre ňu samozrejmosťou, ale zakázané city k blízkej osobe veľmi nie. Môže láska prerásť v nenávisť? Počas mapovania tridsiatich rokov života tejto nezlomnej ženy a jej rodiny zistíte, čoho je láska schopná, a ak niekto niečo chce a ide si za tým, môže dokázať veľké veci.
Tento pomalý rodinný príbeh s hĺbkou vás prenesie do slnkom zaliatej oblasti na juhu Talianska a počas čítania budete slnečné lúče cítiť na svojej tvári a chuť vína na jazyku. S postavami budete odhaľovať rodinné tajomstvá, bojovať za spravodlivosť, čeliť klamstvám a ohováraniu, budete pociťovať spleť rôznych citov, ochutnáte s nimi zakázané ovocie a riešenie rôznych vzťahov si vás nájde tiež. Možno niekomu príbeh zlomí srdce tak ako niektorým postavám, ale ak nie, určite si ho budete vedieť vychutnať a dotkne sa vás. Nečakajte však veľké zvraty a drámu, príbeh je pomalý, ale aspoň sa prenesiete do doby, kde ešte ženy nemali toľké možnosti než dnes a budete porovnávať. Skúste, oplatí sa ho prečítať.

eva3992
04.10.2025

Jih Itálie, rok 1934, mladý Carlo se vrací po letech domů a přivádí si s sebou svou krásnou, vzdělanou a emancipovanou manželku Annu. Jelikož je Anna zvyklá pracovat, nevnímá negativní reakce okolí a rozhodne se stát se listonoškou. V románu sledujeme 30 let života neobyčejné ženy.

Jelikož mám ráda italské autory, knihy o silných ženách a historické romány, bylo jasné, že je Listonoška přesně pro mě. A nespletla jsem se.

Od prvních řádků vás kniha vtáhne a nepustí. Budete se seznamovat s rozličnými obyvateli malého městečka. Annu si prostě zamilujete a budete mít pocit, že ji znáte už dlouho, stejně jako ostatní. Příběh je vyprávěn s lehkostí, a přitom přináší důležitá témata.

Když jsem si však přečetla prolog, nejprve jsem se trochu lekla. Tolik jmen! A já vůbec nevěděla, jak se v nich v příběhu vyznám! Ale bála jsem se zbytečně, v dalším textu je naprosto jasné, kdo je kdo. K prologu jsem se pak ještě vrátila po dočtení celé knihy a byla to nakonec třešnička na závěr, která celý příběh uzavřela.

Na příběhu Anny je tu ukázáno, jak ženy žily a že jim to takto připadalo normální. V průběhu let přichází pozvolné změny a odvážné ženy se je snaží prosadit. Ať už to, že chodit do práce je normální, vzít si na sebe kalhoty je pohodlné a právo volit, by mělo být samozřejmostí. Navíc je zde ukázáno, že pokud žena chce, dokáže velké věci. A to platí stále.

Nechte se přenést do slunné Itálie – víno, slunce, moře, olivy – co více si přát? Snad jen dobrý příběh, a ten tu dostanete.

Martule44
02.10.2025

Chcete-li poznat jednu silnou ženu, která se snaží žít život naplno a podle svých zásad, aniž by se nechala ovlivnit zvyklostmi druhých, rozhodně vemte do rukou "Listonošku"
Román, jež si vás podmaní věrností a láskou nejen k druhému, ale i k sobě samé, životu ...a prací, která změní život nejen hlavní hrdince této knihy :-)

Kristulda
26.09.2025

Ahojky, dnes jsem tu s knihou Listonoška, kterou jsem si zamilovala už v okamžiku, kdy jsem ji poprvé viděla. Takovou radost jsem měla když přišla a stejnou radost jsem měla i při čtení.

Kniha se čte úplně sama, je to historický román z prostředí Itálie v letech 1934-1962, kde hlavní hrdinkou Anna.

Na začátku příběhu se Anna se svým manželem a synkem přestěhuje do jeho rodného městečka na jihu Itálie, kde sdělil dům.

Anna svým chováním vzbuzuje v lidech nejistotu a pro většinu je a bude vždy cizinka, její chování se vymyká zvyklostem tradiční komunity.
V okamžiku kdy se rozhodne jít se ucházet o mužskou práci Listonoše a dostane ji, se na ni okolí dívá ještě víc skrz prsty.
Anna svou práci miluje a zvládají svým způsobem, zároveň bojuje za práva žen a rozhodně se nehodlá podřizovat věcem, se kterými nesouhlasí. Mezi tím co se rodina modlí, ona jako ateista čeká až přestanou, mezi tím co manžel kandiduje skrze křesťanskou víru na starostu, ona mu odmítá dát hlas, ptz nebude podporovat křesťany.

Bojuje za volební právo žen, bojuje proti domácímu násilí a snaží se ženy přimět aby myslely svou hlavou a nepodřizovaly se ve všem mužům.

Během toho sledujeme její život v Itálii, její rodinu, vše protkané láskou, věrnosti, tragédií, touhou i odříkáním.

Postava Anny se mi neskutečně líbila, jak si stála za svým, jak bojovala za to čemu věří a největší oporou jí byl její švagr Antonio. Vždy v ní věřil a podporoval jí.
Ten závěr mě dostal, jak se láska lehce změní v nenávist.

Celkově hodnotím knihu za 4,5/5
A doporučuji všem kdo mají rádi historické romány se silnou hlavní hrdinkou.

Danago
25.09.2025

Román Listonoška mě zaujal už svým námětem – jednoduchý příběh z malé vesnice na jihu Itálie, který ale otevírá velká témata. Hlavní hrdinkou je Anna, mladá listonoška, která se svou odvahou, otevřeností a smyslem pro spravedlnost vymyká zvyklostem tradiční komunity. Její práce jí umožňuje poznat obyvatele vesnice do nejmenších detailů, jejich tajemství i slabosti.

Autorka velmi citlivě vykresluje každodenní život , mezilidské vztahy, radosti i křivdy. Působivě ukazuje, jak se z drobných událostí může stát něco většího, co otřese celou rodinou i několika rodinami. Přestože jde o klidně plynoucí vyprávění, atmosféra je napínavá.

Velkým kladem knihy je jazyk a schopnost navodit autentické prostředí – vůni moře, dusné letní dny i drobné detaily, které činí příběh živým. Zároveň je tu jasný sociální přesah: otázky ženské emancipace, touhy po svobodě a odvahy postavit se nepsaným pravidlům.

Listonoška je krásně napsaná, spíše komorní kniha, která není o velkých zvratech, ale o síle obyčejného života. Čtenáře odmění především atmosférou a lidskostí.

Určitě doporučuji, od knihy se těžko odchází a pět hvězdiček je málo.

Myš007
16.09.2025

Snad proto, že již 18 let žiji napůl v Itálii, snad proto, že také piji kávu s grapou snad proto mě tato kniha tolik nadchla. Oblíbila jsem si Annu a její ráznou tvrdohlavou povahu. To, jak zásadně nikdy a nikoho neposlechla a tvrdě si šla za svým. Prosadila si, že bude pracovat jako listonoška, četla dopisy lidem, co neuměli číst, sepsala petici a bojovala za volební právo žen. Nechala si ušít kalhoty a hrdě je nosila, zatímco Giovanně je její přítel rozstříhal řka, že kalhoty jsou jen pro hříšnice. Také mi bylo sympatické, že je Anna ateistka. Autorka krásně popisuje italské městečko, vinice, pláž, úplně jsem při čtení cítila vůni borovic a vína DONNA ANNA. S knihou jsem se vyloženě mazlila, vždy večer ne a ne ji odložit, takže jsem si druhý den musela posledních 20 stránek, které už jsem četla se zalepenýma očima napůl spící přečíst znovu, abych si je pořádně vychutnala. Určitě si budu chtít knihu koupit v originále a přečíst si ji ještě jednou. Pevně věřím, že kniha by si zasloužila filmové zpracování, úplně to vidím, vinice, náměstí s kašnou, Anna na kole s pošťáckou brašnou. Dávám do doporučených !

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy: