Listiny Aspernovy

Listiny Aspernovy https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84167/bmid_listiny-aspernovy-oH8-84167.jpg 4 23 8

Jemnou psychologickou kresbou vystihl autor hrdiny svého prostinkého příběhu, odehrávajícího se v Benátkách ve starém romantickém paláci, obývaném pouze dvěma starými ženami. Do tohoto prostředí přichází literární kritik, který usilovně pátrá a snaží se zmocnit rukopisných památek po slavném zesnulém spisovateli.

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Votobia
Originální název:

The Aspern Papers , 1888


více info...

Přidat komentář

spongy
01.09.2023 4 z 5

Moje druhá kniha od H. Jamese. Tou první bylo Washingtonovo náměstí, kniha se mi líbila a chtěla jsem od autora něco dalšího. Za výběr zrovna Listin mohlo i zdejší vysoké hodnocení... No...
Knížečka je to opravdu tenká, takže ji snadno přelouskáte za jedno odpoledne - což cením! Dialogy odehrávající se v potemnělé síni omšelého paláce, který má své nejlepší časy již za sebou, mi skutečně připomínaly sledování divadelní hry, jak tu už někdo psal. Exteriérové scény s gondolami, procházkami po Benátkách byly také magické. Celé to působí hodně subtilně, nenápadný příběh, prostředí. Jako by vše bylo pod nánosem palácového prachu. Atmosféra mě velmi pohltila. Postavy občas jednaly trošku zvláštně, ale je to jiná doba a přijde mi, že i Jamesův styl. Jediné malé zklamání přišlo na konci, kdy jsem očekávala trošku větší a dramatičtější zvrat. Ale jako u postav - mám pocit, že ta nenásilnost dramatizovat děj a nechat ho v jisté každodennosti a banalitě je přesně Jamesův styl. Listiny už asi nikdy neotevřu, ale odpoledne s nimi se mi velmi líbilo.

JulianaH.
29.04.2022 5 z 5

Četla jsem tuhle knížku za poněkud neobvyklých okolností. Totiž když mě anarchie, která panuje v řecké meziměstské dopravě, nečekaně uvěznila na noc v jedné vesničce (kdysi hlavním městě starověké Makedonie). Odklidila jsem se tedy ke kostelíku za vesnicí, kde jsem těch deset hodin mezi západem a východem slunce strávila všelijak, mimo jiné četbou „Listin Aspernových“. (Přečetla bych je celé, ale to mi baterka na mobilu nedovolila.) Tudíž můžu zodpovědně prohlásit, že je to dobrá literatura. Jak by mohla nebýt, když mi umožnila zapomenout na drkotání vlastních zubů v předjitřním chladu?

Mně vypravěč nepřipadal vysloveně zlotřilý nebo nemorální, byť ovšem kolísal na hraně. Jeho posedlost písemnostmi milovaného básníka jsem chápala — a upřímně jsem doufala, že se Aspernovy pozůstalosti nakonec zmocní. Asi by mě těšilo o něco víc, kdyby tahle linka zůstala dominantní, ale těžiště novely se postupně přenáší na psychologii jeho vztahu s oběma dámami. I ta je podaná výtečně, zejména stařecká protivnost „Aspernovy Juliany“. Celkově dílko podmanivé (byť téměř nedějové), křehké a plné živých obrazů.

Oceňuji zachycení benátského genia loci z dob, kdy město na lagunách ještě bývalo italské. Henry James nelíčí jenom odlesky růžových západů a měsíčního svitu na mramorech nebo pojídání zmrzliny za večerů na Piazze. Podává také zprávu o jeho niterném svérázu: o lenosti obyvatel a zchátralosti domů. Zachycuje ztlumenou intimitu, ba domáckost metropole, kde nešramotí kočáry, a jež na něj proto působí spíš jako interiér než exteriér. — Vzpomínky tak cenné pro dobu, kdy jsou Benátky přecpané stády turistů, vzájemně si ošlapávajících paty v uličkách, aniž by je napadlo zvednout hlavu a podívat se na balkon nebo štít. Měla jsem chuť oplakat smrt Benátek, když jsem je viděla, a nad „Aspernem“, v němž město dýchá, se mi ta chuť vrátila.


puml
23.01.2022 5 z 5

Velmi subtilní v popisech Benátek ale i v jemné psychologii hlavních protagonistů. Listiny působí jako nějaké komorní drama nebo divadelní hra. Jen pár míst (jedno město) a rekvizit, ale účinek silný a hluboký. Zvláště ty rozhovory plné nedořečených zámlk jsou skvěle vystavěné. Jen málo autorů umí dialogem a nasvícením (zjemnělým popisem scény) tak vystihnout charakter svých postav. Zdánlivě poklidný děj je narušován dvojsečnými a často ironií jiskřícími dialogy s množstvím postranních úmyslů a nedorozumění, nebo spíš neporozumění. Ten závěrečný dialog mezi vypravěčem a Tinou je pak jen takovou malou třešničkou na dortu. A přesně taková tahle novela je: jako nějaký luxusní dort, který je ale tak akorát velký. James totiž umí být - především v těch delších románech - až nesnesitelně rozvláčný. Velkým plusem Listin je tedy jejich délka. Myslím si totiž, že ten Jamesův košatý styl vynikne spíš v těch komorních novelách (viz výbor V kleci). Listiny jsou tak jedním z nejlepších Jamesových děl. Doporučuji.

LucieT.
01.03.2021 5 z 5

Malé velké dílo Henryho Jamese. Benátky se svými kanály a gondolami jako dokonalá kulisa příběhu. Bylo by krásné číst tuto knihu právě tam. Vypočítavý vypravěč, který po celou dobu přesvědčuje nejen své čtenáře, ale i sám sebe, že nejedná nemorálně. Otázka soukromí, manipulace a bezohlednosti. Příběh o posedlosti a o tom, kam až nás zavede. Kde jsou hranice pro lásku k literatuře?

Teckovana
01.12.2020 5 z 5

Z dnešního pohledu je to román o střetu práva na soukromí s právem na informace o významných osobnostech. Zásadní otázkou je, kam až je možné zajít pro získání soukromé korespondence slavného básníka. Je přípustné přitom riskovat zničení života jiného "bezvýznamného" člověka? Henry James jako citlivý humanista a chápavý pozorovatel lidských slabostí nikoho nesoudí, přesto kniha vyznívá poměrně jednoznačně. Napínavá četba poučná nejen pro novináře a literární vědce.

pavel9410
07.05.2020 3 z 5

Preci jen je znat, ze uz je to starsi knizka. Kdyby to napsal nekdo dneska, tak by to mohl byt dobry thriller.

Dimas
28.04.2019 4 z 5

Napínavý příběh napsaný půvabným jazykem, určitě díky překladu Josefa Škvoreckého.
... zasyčela vášnivě, zuřivě : "Ach, ty lotře vydavatelská!"

Maodongwan
11.02.2016 5 z 5

Spisovateľsky dokonalé.