Lípy – vlídné i majestátní

Lípy – vlídné i majestátní https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472218/bmid_lipy-vlidne-i-majestatni-61E-472218.jpg 5 6 2

Kniha Lípy – vlídné i majestátní představuje prostřednictvím příběhů a fotografií 85 pozoruhodných stromů s vůní domova, které odedávna rostou na mnoha místech naší země. Příběhy českých lip jsou pohlazením po duši a současně inspirací k netradiční turistice po naší vlasti. Pro ty, kteří si chtějí mohutné kmeny a košaté koruny prohlédnout na vlastní oči, nechybí GPS souřadnice míst, kde jednotlivé stromy rostou.... celý text

Přidat komentář

efka.saf
21.01.2022 4 z 5

Myslím, že po téhle knize sáhnou především lidé, kteří mají pro lípu slabost - jako já. Lípa je strom nejenom nádherný, odolný, ale pro mě především neskutečně voňavý. Miluji vůni lipového květu spolu s bzukotem, který je s ní neodmyslitelně spjatý.
Kniha je příjemnou oddechovkou psaná s citem, láskou a obdivem k těmto listnatým magnátům. Já bych ale ocenila víc textu, klidně doplněný o nějakou legendu nebo např. i mapku, abych věděla, ve které části republiky se zrovna nacházíme. V zeměpise jsem totiž dávala pozor jenom někdy. Oceňuji i doplnění o kapitolu o jmelí. Jenom jsem doufala, že se zde dočtu i o nějaké lípě, kterou znám já a ke které mám vztah, ale bohužel. Trochu mě to mrzelo. Za to ale autorka nemůže. Hezká knížka.

mira.l
23.07.2021 5 z 5

Památné stromy, toť moje slabost. Možná i proto bude mé hodnocení až trochu neobjektivní, ale zkrátka tam těch pět lipových kvítků dám:). Mám vždycky velkou radost z každé další knihy z pera paní Hruškové.
Obrazová část knihy je za mě bez chyby, fotky staletých velikánů jsou povedené, tady nemám výhrad. I když u některých stromů není fotka, že které by byl vidět celý habitus stromu a u jiných je naopak pět, šest fotek. Ale dobrá, můžu se na ty velikány koukat pořád, to mi tak nevadí.
Co je trochu svérázné, je textová část a grafická úprava. Mnohá prázdná místa, která by si asi zasloužila nějaký text. Nebo nebyla inspirace? Texty u jednotlivých stromů jsou taky dalo by se říct až telegraficky stručné, seznam stromů s lokalizacemi a obvody stromů na konci knihy bez záložky také není zrovna praktickým detailem.
Ke konci knihy je pak několik příloh, pojednání o lipových květech, dřevu a o u nás se vyskytujících druzích líp a jejich charakteristických znacích a dvě stránky o nebezpečí zvaném jmelí. Mezi tyto přílohy je vklíněna fotka zámecké aleje v Žinkovech, již zmíněný seznam stromů a snímek Rabštejnské aleje, k těmto dvěma alejím není žádný text. Závěr knihy z grafického pohledu tak působí poněkud chaoticky.
Knihu jsem vlastně trochu netradičně zhodnotil už v úvodu, tak snad jen dodám, že i v této knize se objevilo několik tipů, kam se za památnými lipami vypravit. A to se taky cení.