Lionet & jiné podivné případy

Lionet & jiné podivné případy https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488198/bmid_lionet-a-jine-podivne-pripady-Fk8-488198.jpg 4 24 7

Osm středověkých měst, osm fantasy povídek plných magie, záhad a černého humoru. Spolu s londýnským koronerem Lionetem vyřešíte spor mrtvých profesorů, v Canterbury rozlousknete záhadu vonícího nebožtíka, navštívíte zimní Londýn, kde právě ohledávají tělo nešťastného anděla, a ve slavném Glastonbury zjistíte, zda může kočka sežrat člověka. Lionet si přizval i pár přátel, kteří vás vezmou do dalekého Irska či do lázeňského města Bath, kde řádí záhadný mor. Povídková kniha volně navazuje na svět Londýnských svitků, do středověké Anglie však vnáší zábavnou hravost a větší dávku magie.... celý text

Přidat komentář

Celestine
03.03.2024 5 z 5

Líbilo se mi realisticky vykreslené prostředí, uvěřitelné charaktery, chytré příběhy, zajímavosti na závěr a pochopitelně Lionet, který je přes všechny nectnosti moc fajn chlap. A taky to, že zápletky jsou sice nakonec vyřešeny a spravedlnost nastolena, ale jinak to funguje přesně jako v reálném životě (= špatné věci se občas stávají i hodným lidem). Zvlášť u Anděla jsem měla pocit, jako bych sledovala některý z novodobých případů, ve kterých je člověk na základě falešného obvinění atomaticky považován za darebáka a násilníka. A co se mi nelíbilo? No... že už je konec.

SBH
22.02.2024 2 z 5

(SPOILER) Zaujala mě recenze a obálka je krásná. Měly mě varovat Straky na vrbě. Takže mi skřípal hned úvod, kdy se sir Thomas v roce 1306 seznámí s Lionetem a vyslechne si od něj historku z roku 1437 (nebo 1569). Jako jo, je to fantasy, ale přece jenom bych očekávala víc logiky.
Přesto jsem textu dala šanci. Autorka dokázala vykreslit různá místa v různém období dějin docela přesvědčivě, středověk či raný novověk z toho úplně čišel, ovšem použila k tomu natolik košatý jazyk, že jsem jím byla chvílemi zahlcena. Postavy líčila s takovou dávkou cynismu a jízlivosti, až připomínaly spíš karikatury než živé lidi. Přesto mě první povídka zaujala, a pak se mi líbil osel převlečený za jednorožce, jenž byl jednorožcem převlečeným za osla převlečeného za jednorožce.
Jenže od třetí povídky celé nanicovaté kouzlo dočista vyprchalo. Já, úporný nespavec, jsem nad stránkami usínala, nečinilo mi potíže knihu odložit těsně před vyřešením případu. Když jsem se k ní druhý den vrátila, marně jsem v paměti lovila, o co vlastně jde. Scházely mi lehkost a vtip, naopak mě dusily zkostnatělost a nevlídnost.
Nakonec jsem se přistihla, že čtu z povinnosti, a na to je mého času škoda.
Jedna hvězda za nápad a druhá asi za tu obálku.


Maud22
07.02.2024 5 z 5

Na knihu Svitky z Londýnského mostu volně navazuje další krásný exemplář z dílny nakladatelství Straky na vrbě z pera Jany Maffet šouflové. Příběhy obsahují vyšetřování úmrtí způsobených nadpřirozenými silami či úkladnými vrahy. Lionet z Glastonbury, koroner z Londýnského mostu, příběhy spojuje, ať už je přímým aktérem nebo třeba autorem několika receptů, z nichž se pak vyklube nápoj lásky, či poradce v případě použití olova. Časová osa zahrnuje 8 měst v průběhu čtyř století, což nás nepřekvapuje, neboť Lionet je věru pozoruhodnou osobností s překvapivými znalostmi a schopnostmi. Vyprávění nás zavedou do středověké společnosti anglických měst, irského Kilkenny a také Prahy, kterou měl Lionet rád pro její obyvatele i podnebí. Hezky se to četlo, nechyběl vtip a leckdy zajímavé rozuzlení záhad.

mikika
19.01.2024 5 z 5

vtipné historické detektivky, navíc evokující svou náladou, dobou i všemi možnými kláštery bratra Cadfaela, to je přesně pro mě. bavila mě i ta drobná i větší zasahování magie, díky které byly případy značně nepředvídatelné. určitě se podívám zpětně i na Svitky...

Malarkey
09.01.2024 5 z 5

Svitky z londýnského mostu mě naprosto uchvátili pro svojí zálibu v historii a pro to, že ji autorka chce mile a neotřele protnout se světem fantasy. A hlavně to dělá zatraceně dobře.

Lionet a jiné podivné příběhy mě tedy lákaly hned od okamžiku, kdy jsem zjistil, že se očekává jejich vydání. Nakonec jsem ale byl překvapen tím, že tato kniha je trošku odlišná od toho, než to, co jsem si od ní představoval.

Autorka si totiž odskočila od příběhu vyšetřovatele Thomase a jeho parťáka Lioneta a rozhodla se formou Thomase odvyprávět příběh jeho kamaráda spoluvyšetřovatele a koronera Lioneta. O tom, jak se k jeho práci dostal, co všechno prožil, kde všude byl a tak vůbec.

To všechno formou jednotlivých příběhů - což má s londýnskými svitky podobné - jen s tím rozdílem, že tady to na sebe nijak zvlášť nenavazuje. Kniha se prostě skládá z jednotlivých příběhů, kde Lionet ne vždy má hlavní roli. Mnohdy se k různým vyšetřováním třeba jen i nachomítne. Je ale na vypravěči Thomasovi, aby Vám vysvětlil, jak se k samotnému příběhu vůbec dostal.

I tak jsou to ale příběhy krásné. Mnohdy absurdní, vtipné, zábavné a rozhodně neobvyklé. Počítejte tedy s tím, že pokud máte rádi detektivky a k tomu ještě středověké, tak tady si to užijete měrou vrchovatou. A co víc, dostanete se k absurdním příběhům, které mnohdy pobaví, ale i překvapí svojí originalitou. A to já mám hodně rád a proto knihu s radostí oceňuji pětihvězdou. Zaslouží si to. Nejen pro svůj textový obsah, ale i pro své zpracování a obrazový příděl, což, pokud autorku znáte, tak musíte vědět, že v tomto případě zklamat jednoznačně nemohla.

kolacky
27.11.2023 5 z 5

Skvělé čtení. Paní Šouflová má úžasnou fantazii, která nám nabízí vynikající příběhy s famózním Lionetem, tak trochu záhadou a hodně miláčkem, naším i Štěstěny. Nemůžu se dočkat druhých Svitků!

jan8470
29.10.2023 4 z 5

Vtipné, chytré, čtivé. Jana Maffet Šouflová je Ellis Petersová domácí fantastiky. Ale je s ní mnohem víc srandy. Oproti Svitkům z Londýnského mostu je zde víc fantastických prvků a vůbec je to takové příjemně švihlé čtení. I v těch nejtemnějších případech je dost prostoru tu na vtipnou či ironickou hlášku, jindy na trefný a vtipný popis nějaké budovy či některého z aktérů příběhu. Trošku zamrzí nedokonalá redakce u první a páté povídky. Naopak potěší spousta map, ilustrací a pevná vazba a krásný přebal.